Bizans’a dayanan bir tarihçeye sahip olan Marmara Ereğlisi’nin eski adı Perinthos’tur. Samoslu kolonistler tarafından M.Ö. 600 yılında kurulmuştur. Ancak ilçenin 5 km. batısındaki Toptepe Höyüğü’nde İ.Ö. 4300 yıllarına ait kalıntılar bulunmuştur.
İki doğal limana sahip ve antik yolların kesişim noktası olduğu için çok kolay gelişim göstermiştir.
Cumhuriyet Dönemi’nde küçük bir balıkçı köyü olan ilçeye Selanik göçmenleri devlet tarafından yerleştirilmiştir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Marmara Ereğlisi’nde kalıntılar açık hava müzesinde sergilenmektedir. 1987’de Çorlu’dan ayrılarak ilçe olmuştur.
Perinthos Antik Kenti
Perinthos Antik Kenti
Tekirdağ’ın gezilebilir ilk ören yeridir. Burada çalışması devam eden tarihi açıdan önemli bir bazilika da bulunmaktadır.
İlçenin üzerine kurulu olduğu antik kentin kalıntılarının sergilediği Perinthos Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir. İlçe merkezinden dilerseniz yürüyerek dilerseniz aracınızla ulaşabilirsiniz.
Cedid Ali Paşa Camii
Cedid Ali Paşa Camii
Cedid Ali Paşa maruz kaldığı fırtınadan kurtulup sığındığı ve çok sevdiği Marmara Ereğlisi’ne cami yaptırmıştır. 16.yy’da inşa edilen cami günümüzde birçok mimari özelliğini yitirmiş durumdadır.
Yeniçiftlik’te sahile yürüyerek 5 dakika uzaklıkta yer Cedid Ali Paşa Camii, Osmanlı Devleti’ne ait tek örnektir.
Açıkhava Müzesi
Açık Hava Müzesi
Şehit Ahmet Oral Caddesi’ndeki belediye parkı düzenlenmiş ve açık hava müzesi haline gelmiştir. Bölgeden çıkarılan kalıntılar burada sergilenmektedir. 3. yüzyıla ait kaya mezarları görülebilmektedir.
Burada “Kına Taşı” olarak bölgenin yerlileri tarafından adlandırılan farklı taş tipleri bulunmaktadır.