Lapseki Tarihi Yerleri

Lapseki ilçesinin kuruluşu antik çağlara kadar dayanmaktadır. Antik çağlarda adı ilk olarak Pityausa olarak anılmış daha sonra farklı isimler kullanılmıştır.  

İlçenin ilk olarak Foçalılar tarafından kurulduğu düşünülmektedir. Çok eski bir yerleşim yeri olması sebebiyle pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Konum olarak boğazın en kilit noktasında yer aldığından dolayı stratejik öneme sahiptir.

Osmanlı hakimiyetine girdikten sonra bölgede pek çok eser bırakılmıştır. Gazi Süleyman Paşa tarafından yaptırılan cami ilçenin en önemli tarihi yapılarından biridir. Lapseki Çanakkale Savaşı sırasında konumu ile öneme sahip noktalar arasında yer almaktadır. 

Lapseki'de açık büfe imkanlarıyla bütçe dostu oteller için Lapseki otelleri fiyat sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Lapseki Şehitliği

Lapseki Şehitliği Lapseki Şehitliği

Lapseki Şehitliği’nde 1915 senesinde gerçekleşen Çanakkale Savaşı sırasında şehit olan askerler yatmaktadır. 1955 yılında yapılan Lapseki Belediye Mezarlığının hemen yanında bulunan şehitlik kahramanlık hikayemizi gelen ziyaretçilere yansıtmaktadır. 

Lapseki'ye uğradığınızda gezilmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Lapseki'de gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.


Lapseki Süleyman Paşa Camii

Lapseki Süleyman Paşa Camii Lapseki Süleyman Paşa Camii

Lapseki Süleyman Paşa Camii Orhan Gazi döneminde inşa edilmiş olup, günümüzde hala kullanılmaktadır. Caminin içi son derece geniş bir alana sahiptir. İki katlı caminin, son cemaat yeri de bulunmaktadır. 

Yapının, Türklerin Rumeli'ye geçtiği sırada kiliseyken camiye çevrildiği ve bunun Gazi Süleyman Paşa tarafından gerçekleştirildiği rivayet edilmektedir. İlçe merkezinde bulunan cami günümüzde hem ibadete hem de ziyarete açıktır.  

Lapseki'de tatile çıkmadan önce etkinlik ve festivallerin tamamını görmek için Lapseki gezi rehberi sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Yakup Bey Külliyesi

Yakup Bey Külliyesi Yakup Bey Külliyesi

Yakup Bey Külliyesi, 15. yüzyıldan günümüze kadar miras tarihi değeri yüksek yapılar arasında yer almaktadır. Lapseki ilçesinin kuzeydoğusunda bulunan Çardak Köyü içerisinde konumlanmaktadır.  

Külliye cami, medrese, mektep ve handan oluşmaktadır. Caminin duvarları iki dizi tuğla ve moloz taşı ile inşa edilmiştir. Medrese 9 farklı oda şeklinde inşa edilmiş olsa da günümüzde tamamen yıkılmış durumdadır. 

Lapseki'de kendinizi evinizdeki rahatlıkta hissedebileceğiniz apart oteller için Lapseki apart oteller listemize uğramayı unutmayın.


Çardak Gazi Yakup Bey Hanı

Çardak Gazi Yakup Bey Hanı Çardak Gazi Yakup Bey Hanı

İlçeye bağlı olan Çardak beldesinde Gazi Yakup Bey Camisi’nin hemen yanında bulunan bu han uzunlamasına mimarisi ile dikkat çekici bir görünüme sahiptir. Hanın mimarisi yakından incelendiğinde muntazam şekilde yerleştirilmiş düzgün moloz taşlardan oluştuğu görülmektedir.

Çatı kısmı üç dizi olarak belirlenmiş 60 sütundan oluşmaktadır. Yapıldığı dönemin yaşamına tanıklık etmek isteyenler için han ziyarete açıktır.  


Umurbey Hüdavendigar Bey Camii

Umurbey Hüdavendigar Bey Camii Umurbey Hüdavendigar Bey Camii

Lapseki’nin en eski yapılarından birisi olan Umurbey Hüdavendigar Camii’nin yapım yılı hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. I. Murat döneminde inşa ettirildiği düşünülmekle birlikte, eski kaynaklara bakıldığı zaman Orhan Bey zamanında yapının kiliseden camiye dönüştürüldüğü ve kullanıma açıldığı da söylenmektedir. 

Cami yıllar içerisinde yıpranmış ve yeniden inşa edilmiştir. 

Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan oteller Lapseki aile otelleri sayfasında bulunmaktadır.


Seyyidi Sefain Sultan Türbesi

Lapseki ilçesinde bulunan bu türbe Gazi Süleyman Paşa Cami'sinin yüz metre ilerisinde yer almaktadır. Seyyidi Sefain Sultan Türbesi iki farklı kabirden oluşmaktadır. Türbe alışılmışın dışında üzeri açık bir şekilde inşa edilmiştir. 

Kabirlerde bulunan mezar taşları ve yazıtları Osmanlı tersane amirlerinden olan Cezayirli Ali Kaptan Paşa ve ailesine ait olduğunu göstermektedir.