Küçükçekmece Tarihi Yerleri

İstanbul’da bilinen en eski yerleşim bölgelerinden biri olan Küçükçekmece, şehirde yaşamın başlangıç noktalarından biridir. Burada yapılan kazı çalışmaları, bölgede yerleşimin yüzbinlerce yıl önce başladığını göstermektedir.

Roma ve Bizans döneminde de bir yerleşim bölgesi olan Küçükçekmece, Osmanlı döneminde de nüfusu giderek artan bir yerleşim yeri olmuştur. 

Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra Yeşilköy ilçesine bağlı bir semt olan Küçükçekmece, 1980’li yıllara gelindiğinde ise ilçe statüsüne kavuşmuştur. 

İstanbul gezinizde geldiğiniz Küçükçekmece’de; görebileceğiniz çok sayıda tarihi eser ve kalıntı bulunmaktadır. 

Küçükçekmece Gölü, Türkiye’de en eski yerleşim bölgelerinden biri olan Yarımburgaz Mağarası, Bathonea Antik Kenti, Mehmet Arsay Klasik Otomobil Müzesi, Seyyid Abdüsselam Çelebi Türbesi, Papaz Köprüsü, Mimar Sinan Köprüsü ve Tarihi Osmanlı Kibrit Fabrikası, Küçükçekmece’de gidebileceğiniz tarihi ve turistik yerlerdir. 

Küçükçekmece'de gezilecek yerlere yakın göz alıcı dizaynları ile sizi cezbedecek oteller için Küçükçekmece oteller sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Yarımburgaz Mağarası

Tarihi Yarımburgaz Mağaraları Tarihi Yarımburgaz Mağaraları

Türkiye’de, bilinen en eski yerleşim yerlerinden biri olarak gösterilen Yarımburgaz Mağarası’nın tarihi, M.Ö 400.000 yıl geriye kadar gitmektedir. 

Homo Erectus’un Afrika’dan Avrupa’ya ve dünyaya geçiş yolundaki yerleşim yerlerinden biri olan Yarımburgaz Mağarası’nda ilk yerleşik yaşamın Bizans döneminde olduğu düşünülmektedir. 

Küçükçekmece Gölü’nün kuzeyinde yer alan mağaranın üst bölümü, Orta Çağ döneminde kilise olarak kullanılmış. 

Neolitik Dönem’le ilgili önemli keşiflerin yer aldığı Yarımburgaz Mağarası, aynı zamanda bugüne kadar çeşitli filmlerde de kullanılmıştır. 

1970’li yıllarda yayınlanan Ali Baba ve Kırk Haramiler filmi, Küçük Ağa filmi, Yorr’un Öyküsü filmi de burada çekilmiştir. 

Ayrıca, Muhteşem Yüzyıl dizisinin bazı bölümlerinde de Yarımburgaz Mağarası’na rastlanmaktadır. 

İstanbul'daki günübirlik aktivitelerinizde rahat konaklama hizmetleri veren yerler için İstanbul otel sayfasını kontrol edebilirsiniz.


Kibrithane

Kibrithane Kibrithane

Osmanlı dönemine ait kibrit fabrikalarından biri olan Küçükçekmece Osmanlı Kibritleri Fabrikası, Kibrithane adıyla da bilinmektedir. 

Fabrika, 1800’lü yılların ortalarında, bölgede yaşayan yabancı sermaye sahipleri tarafından kurulmuştur. 

1897 yılında kurulan Osmanlı Kibritleri Fabrikası, Küçükçekmece Gölü ile Marmara Denizi’nin bağlandığı bir noktada, düz bir arazi üzerinde, Menekşe Deresi’nin hemen yanı başında yer almaktadır. 

Kibritin içerdiği maddeler nedeniyle bu konuma kurulan Kibrithane’de kurulduğu tarihten sonra üretim yapılamamıştır. 

Günümüzde, Kibrithane’nin bir bölümü demir atölyesi ve bir bölümü Nakil Bant Fabrikası olarak kullanılmaktadır. 

İçerisinde ayrıca mermer atölyesi olarak kullanılan bir bölüm de bulunmaktadır. 

Küçükçekmece'de eski tarihi yapılarından tutun, görkemli ve nefes kesen yerleri ziyaret etmek için Küçükçekmece gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.


Küçükçekmece Köprüsü (Mimar Sinan Köprüsü)

Küçükçekmece Köprüsü Küçükçekmece Köprüsü

Küçükçekmece Gölü’nün Marmara Denizi ile buluştuğu noktada yer alan Küçükçekmece Köprüsü, Mimar Sinan Köprüsü adıyla da bilinmektedir. 

Ünlü mimarın önemli eserlerinden biri olan köprünün inşası Kanuni Sultan Süleyman dönemine kadar gitmektedir. 

650 metre uzunluğundaki Mimar Sinan Köprüsü, inşa edildiği dönem göz önünde bulundurulduğunda, bir mühendislik harikası olarak gösterilmektedir. 

Osmanlı döneminde, İstanbul’dan Rumeli’ye gidişlerin denetlendiği bir köprü olan Mimar Sinan Köprüsü, daha sonra 1. Dünya Savaşı döneminde genişletilmiş ve daha sonraki yıllarda da çeşitli onarımlardan geçmiştir. 

Köprü, son olarak 2008 yılında restore edilmiştir. 

Günümüzde, orijinal mimari özelliklerini kaybetmiş olsa da Küçükçekmece’de görülmeye değer tarihi eserlerden biridir. 

Küçükçekmece'de manzarası ve tarihi yerleri ile sizi büyüleyecek yerler için Küçükçekmece gezi rehberi sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın.


Papaz Köprüsü

Papaz Köprüsü Papaz Köprüsü

Küçükçekmece’nin Halkalı semtinde yer alan Papaz Köprüsü, Ayamama Deresi üzerinde yer almaktadır. 

Geçtiğimiz yıllarda ilçede gerçekleşen sel felaketinde büyük hasar gören köprü; rivayete göre köprüyü inşa eden papazın mezarının yanında yer almaktadır. 



Mehmet Arsay Klasik Otomobil Müzesi

Mehmet Arsay Klasik Otomobil Müzesi Mehmet Arsay Klasik Otomobil Müzesi

Küçükçekmece’de Atatürk Mahallesi mevkiinde yer alan Mehmet Arsay Klasik Otomobil Müzesi, 1994 yılında ziyarete açılmış, Türkiye’nin ilk klasik otomobil müzesidir. 

Klasik araba tutkunu olan Mehmet Arsay tarafından kurulan müze, Arsay’ın vefatından sonra oğlu tarafından yönetilmeye devam etmiştir. 

Yıllar içinde toplanan klasik otomobillerin bir araya getirilerek sergilendiği bir klasik araba müzesi olan Mehmet Arsay Otomobil Müzesi’nde, 19. yüzyıldan başlayarak çok sayıda klasik araba bulmanız mümkündür. 

İki katlı bir müze olarak hizmet veren Mehmet Arsay Otomobil Müzesi’ni; Cumartesi ve Pazar günleri 10:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. 

İstanbul’da bir teknoloji müzesi olarak hizmet veren müzeyi herhangi bir ücret ödemeden ziyaret edebilirsiniz. 

Küçükçekmece dışında İstanbul'un tüm tarihi mekanları ve turistik yerleri için İstanbul gezi rehberi sayfasını inceleyebilirsiniz.


Bathonea Antik Kent

Bathonea Antik Kenti Bathonea Antik Kenti

2700 yıllık tarihi ile İstanbul’da Küçükçekmece ilçesine bağlı bir antik kent olan Bathonea Antik Kenti, geçtiğimiz yıllarda yapılan arkeoloji keşifleri sırasında keşfedildi. 

Şehrin tarih öncesi çağlarına ışık tutan bu antik kentte yapılan kazı çalışmaları, bölgenin aynı zamanda İstanbul’da ilk tarım yapılan yerlerden biri olduğunu da göstermiştir. 

Küçükçekmece Gölü’nün etrafında yer alan Bathonea Antik Kenti’nin, şehrin en eski antik limanı olabileceği düşünülmektedir. 

11. yüzyılda gerçekleşen depremin ardından yok olan şehir terk edilmiştir. Bölgede yapılan kazılarda, 11. yüzyıl mezarlık alanına da rastlanılmıştır. 

Bathonea Antik Kenti’nde, 12-18. yüzyılları arasında bir yaşam izi bulunmamaktadır. 

Bölgede, 7.-8. ve 10. Yüzyıla ait katmanlı yollar da yer aldığı görülmektedir. 

Yapılan çalışmalar, 2700 yıl önce burada hayatlarını balıkçılıkla kazanan bir topluluğun yaşadığını göstermektedir. 

Bathonea Antik Kenti’nde, İstanbul’u Roma’ya bağlayan, antik dönemin uluslararası bir yoluna da rastlanılmıştır. 

Küçükçekmece'de bir çok özel aktiviteleri ile lüks bir konaklama deneyimi yaşayabileceğiniz Küçükçekmece 3 yıldızlı oteller listemize uğramayı unutmayın.


Seyyid Abdüsselam Çelebi Türbesi

Seyid Abdüsselam Çelebi Türbesi Seyid Abdüsselam Çelebi Türbesi

Küçükçekmece’de Yeni Mahalle Mahallesi mevkiinde yer alan Seyyid Abdüsselam Çelebi Türbesi, Mimar Sinan’ın yaptığı, altıgen biçimli bir türbedir. 

Küçükçekmece’nin tarihi köprüsü, Mimar Sinan Köprüsü’nün çok yakınında yer alan türbede, Kanuni Sultan Süleyman’ın baş defterdarı Seyyid Abdüsselam Çelebi’nin türbesi bulunmaktadır. 

Türbeye girdiğinizde, iç kısmının yenilenmediğini görmeniz mümkün. İstanbulluların pek bilmediği ve çok fazla ziyaret etmediği bu türbenin yanında bir hayrat ve çeşme de bulunmaktadır. 

Küçükçekmece'de tatilinizde masaj ve terapilerin bir arada sunulduğu tesislerde konaklamak isterseniz Küçükçekmece spa otelleri listemizden birini tercih edebilirsiniz.