Kemaliye, gerek tarihi gerek doğasıyla gezilip görülmesi gereken yerlerden biridir. Kurtuluş Savaşı’ndan başarıyla ayrıldığı için Mustafa Kemal’in adının verildiği yörede birçok güzellik de bulunmaktadır. Özellikle kültürel ve folklorik olarak kendine has yapısı olan yörenin mutfağı da oldukça fazla lezzete ev sahipliği yapmaktadır.
Kemaliye denildiğinde akla ilk başta lök tatlısı gelmektedir. Kemaliye’yi gezen ve ziyaret eden herkesin hoşuna giden tatlının yanı sıra birçok yerel lezzet de bulunmaktadır. Kemaliye’de tadına bakılması gereken yerel lezzetler arasında lök tatlısı, göden, çılbır, sırın, hışik yahnisi, çökelek piyazı ve kenger kavurması bulunmaktadır.
Kemaliye'de uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Kemaliye otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Çılbır
Çılbır
Çılbır, pilava nazaran lapa çorbanın katı kıvamı olan bir yemek türüdür. Yerli halk tarafından evlerde sıklıkla yapılıp tüketilen bir lezzettir.
Çılbır yapımı için domates, salatalık, kuru soğan, bulgur, yeşilbiber ve yağ gereklidir. İlk olarak soğan ve yeşilbiberler küçük bir şekilde doğranarak yağda kavrulur. Ardından küp küp doğranan domatesler kavrulan soğan ve yeşilbiberin içerisine eklenir. Son olarak ise bulgur ve doğranan sarımsaklar eklenip üzerine su döküldükten sonra pişmeye bırakılır. Bu lezzetin sıcak yenilmesi tavsiye edilmektedir.
Kemaliye'de eski tarihi yapılarından tutun, görkemli ve nefes kesen yerleri ziyaret etmek için Kemaliye'de gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.
Göden
Göden
Göden, sucuk içine benzer bir iç ile hazırlanmaktadır. Bez torbanın içerisine doldurulan iç, merdane yardımıyla yufka açma işlemi gibi inceltilir. Kış mevsiminde ise tüketilecek kadarı alınıp dilim dilim kesilir.
Arzuya göre çiğ ve pişmiş tüketilebilmektedir. Tadı ise sucuğu andıran bir yiyecektir ve Kemaliye yöresinde severek tüketilmektedir.
Kemaliye'de manzarası ve tarihi yerleri ile sizi büyüleyecek yerler için Kemaliye gezi rehberi sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın.
Sırın
Sırın
Erzincan’ın yöresel lezzetlerinden bir diğeri de sırındır. Yerli halkın en çok tükettiği lezzetler arasındadır. Gerekli olan malzemeler ise un, tereyağı, pekmez ve tuzdur.
İlk olarak un ve tuz kullanılarak hamur yoğrulur. Ardından yoğrulan bu hamur, yumurta büyüklüğünde bezeler haline getirilir. Kalın bir yufka şeklinde açılarak saç üzerinde pişirilir. Pişirilen yufkaların soğumaması için piştikten sonra bez içerisine sarılır. Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra yufkalara tereyağı ve pekmez karışımı sürülerek rulo şekli verilir. Bu şekilde tepsiye dizilerek üzerinde tereyağı ve pekmez karışımlı sos dökülür ve biraz bekletildikten sonra servis edilir.
Kemaliye'de lüks hizmetleri ile her türlü imkanları sağlayan oteller için Kemaliye 3 yıldızlı aile otelleri sayfamızı kontrol edebilirsiniz.
Lök Tatlısı
Lök Tatlısı
Lök tatlısı, eski zamanlarda “dövme” olarak anılan bir tatlı çeşididir. Yöresel tatların başında gelen tatlı, Kemaliye’nin merkezinde ve köylerinde oldukça tüketilen bir tatlı çeşididir.
Tatlının temel malzemeleri kuru dut ve cevizdir. Bu iki lezzet makine ile dövülerek pestil haline getirilmektedir. 300 yıllık geçmişe sahip olmasının yanı sıra birçok tatlıcıda satışa sunulmaktadır.
Çökelek Piyazı
Çökelek Piyazı
Çökelek piyazı, salata tarzındaki yöresel yiyeceklerdendir. Kemaliyeli yöre halkı çökeleğe salatalık, maydanoz, zeytinyağı, domates, taze soğan ve çeşitli baharatlar ekleyerek bu lezzete ulaşmaktadır. Dileyen ekmekle veya çatalla tüketebilmektedir.
Hışik Yahnisi
Hışik Yahnisi
Hışik yahnisi kurutulmuş fasulye ile yapılan bir yemektir. Etli kemikler eşliğinde pişirilen fasulye yemeği, ezberleri bozan bir lezzete sahip olduğu için yiyenlerin tekrardan denemek isteyeceği lezzetler arasına girmiştir. Genellikle kış mevsiminde tercih edilen bir yemek türüdür.
Aileniz ile bir arada keyifli, konforlu ve güvenli bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Kemaliye aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.
Kenger Kavurması
Kenger Kavurması
Kenger kavurması, kenger bitkisiyle yapılan bir yemek türüdür. Temizlenip iyice haşlanan kengerler, bol soğanın yağda kavrulmasının ardından eklenir. Üzerinde iki ya da üç tane yumurtanın kırılması ve biraz daha pişmeye bırakılmasıyla lezzet sunuma hazır hale gelir. Kengerlerin doğada yetiştiği dönemlerde çokça yapılan bir yemek türüdür.