Kemaliye Tarihi Yerleri

Kemaliye, Erzincan’ın tarihi ve turistik yerleşim yerlerinden biridir. Bölgenin kesin kuruluş tarihi bilinmemektedir. Ancak yapılan araştırmalar neticesinde M.S. 4. yüzyıldan itibaren Bizans İmparatorluğu’nun toprakları içerisinde kaldığı bulgularına ulaşılmıştır. 7. yüzyıla gelindiğinde ise Müslümanlığı benimsemiş Arapların akın etmesi, Kemaliye’nin adının yaygınlaşmasına sebep olmuştur.

Kemaliye ve çevresi, Anadolu’ya sefer yapan Türklerin aracılığıyla İlhanlı Devleti, Selçuklu Devleti ve Akkoyunlar’ın himayesi altına girmiştir. Çelebi Mehmet Dönemi’nde Osmanlı Devleti’ne bağlanan bölge, uzun dönem boyunca Diyarbakır Eyaleti’nin kaza merkezi adıyla yönetilmiştir. Eskiden bilinen adı Eğin olan ilçenin Mustafa Kemal’den esinlenilerek Kemaliye adına döndürülmüştür. Yörenin zengin folklor yapısı ve turistik yerleri gezilip görülebilecek özelliktedir. 

Kemaliye’de günübirlik eğlenceleriniz için rahat konaklama hizmeti veren otelleri Kemaliye otelleri fiyat sayfamızda listeledik.


Ocak Köyü (Hıdır Sultan Abdal Ocağı)

Ocak Köyü Ocak Köyü

Eski zamanlarda adı “Şeyhler” olarak anılan köyün günümüzdeki adı ise Ocak’tır. Köyün kurucusu olan kişiye manevi anlamda bağlı olan kişilerce köyün adı Hıdır Sultan Abdal Ocağı olarak anılmaktadır. 

Konuk evleri, hamam, cami, kütüphane ve okul barındıran Ocak Köyü, helikopter pisti, düzenli yolları ve çeşmeleri ile görülmesi gereken tarihi ve turistik köy özelliğini taşımaktadır.

Kemaliye'de doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek yerler için Kemaliye'de gezilecek yerler makalemizi kontrol etmeyi unutmayın.


Topkapı Kalesi

Topkapı Kalesi Topkapı Kalesi

Topkapı Kalesi, Dutluca köyünün yakınlarında bir konuma sahiptir. Kalenin son cemaat bölümü sonrasından eklenmiştir. Selçuklu özelliği taşıyan minaresi ilgi çekicidir. Mescit bölümü ise orijinalliğini kaybetmeden günümüze dek kalmayı başarabilmiştir.


Hıdır Abdal Türbesi

Hıdır Abdal Türbesi Hıdır Abdal Türbesi

Hıdır Abdal Türbesi, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi mimarisi özelliklerine sahiptir. Türbenin yapısı bütünüyle taş işçiliği ile yapılmıştır. Türbenin yapılma tarihi ile kim tarafından yapılmış olduğu bilinmemektedir.

Hıdır Abdal, Anadolu’da ermiş veya evliya olarak nitelendirilen kişilerden birisidir. Hacı Bektaş Veli’nin “Düşkünocağı” görevine nail olmuş olan Hıdır Abdal, Bektaş Veli’nin yolundan gidenlerden birisidir.

Kemaliye'de doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Kemaliye gezi rehberi sayfasında listeledi.


Endiçi Kalesi

Endiçi Kalesi Endiçi Kalesi

Endiçi Kalesi Kemaliye’nin Aşutka Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlk Çağ’dan günümüze dek kalmayı başarabilen kale, tarihi ve turistik yerlerden biridir. Kalenin panoramik görünümü fotoğraf karelerini süslemektedir.

Kemaliye'de iş toplantıları yaparken hayalinizdeki tatili doyasıya yaşamak için Kemaliye toplantı otelleri sayfasını ekibimiz sizin için hazırladı.


Orta Cami

Kemaliye Orta Camii Kemaliye Orta Camii

Orta Camii, Kadıgölü’nün kıyısındadır. Caminin inşasının kesin yapım tarihi bilinmemekte ancak yapılan incelemelerle 17. ve 18. yüzyıla ait olduğu tahmin edilmektedir. Cami kubbesi dört ana ayak üzerinde oturmaktadır. Kubbe caminin tabanına tamamıyla hakimdir.

Lüks mekanları ile açık büfe imkanları sağlayan ve bir çok aktivelere imkan veren Kemaliye 3 yıldızlı aile otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Hasgel Kalıntıları

Hasgel Kalıntıları Kemaliye’nin doğu tarafında yer almaktadır. Kalıntıların büyük bölümü hasar almış olsa dahi günümüze kadar ulaşmayı başarabilen kısmı hakkında araştırma ve incelemeler yapılmıştır. Bu araştırmalar neticesinde kalıntıların Roma Dönemi zamanından kalma olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.


Arsanias Kalıntıları

Arsanias kalıntılarından günümüze dek ulaşmayı başarabilen kısımları arasında kale, toplantı salonu ve kilise bulunmaktadır. Kalıntıların büyük bölümü yıkık durumdadır. Yörede yapılan araştırmalar sonucu Roma Dönemi’nden kalma olduğu ulaşılan sonuçlardandır.


Pigan Kalıntıları

Pigan Kalıntıları Kemaliye’nin kuzey batı kısmındadır. Kalıntıların günümüze kadar ulaşmayı başaran kısımlarında yapılan araştırmalara göre Roma, Bizans ve Selçuklu Dönemleri ’ne ait olduğu tahmin edilmektedir.