Heybeliada, İstanbul’un güney tarafında kalan Prens Adaları’nın en büyük ikinci adasıdır. Tertemiz havası ve muhteşem doğası, yüzyıllar boyunca adanın aktif şekilde kullanılmasına Sebep olmuştur.
Hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile Heybeliada, gezilecek yerler listesinde mutlaka bulundurulması gerekmektedir.
Aileniz ile birlikte keyifli bir tatil geçirebileceğiniz Heybeliada'de yer alan tüm otellerin listesine ulaşmak için Heybeliada otelleri sayfamıza göz atabilirsiniz.
Heybeliada Sanatoryumu
Heybeliada Sanatoryumu
Heybeliada Sanatoryumu, Türkiye üzerinde ilk pandemi hastanesi amacıyla kullanılmıştır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiği emir üzerine 1924 yılında hizmete açılmıştır. Hastane içerisinde edebiyatçı Rıfat Ilgaz ve ikini Cumhurbaşkanı İsmet İnönü tedavi olmuştur.
İlk yapıldığı yıllarda 16 yatak kapasitesine sahip Heybeliada Sanatoryumu’na ilerleyen yıllarda ek bina yapılmıştır. Temiz havası ve uygun koşulları ile döneminin en iyi tedavi merkezleri arasında kabul edilmiştir. 2005 yılında alınan karar ile kapatılarak Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmiştir.
Heybeliada Deniz Lisesi
Heybeliada Deniz Lisesi
Osmanlı Dönemi’nde Mühendishane-i Bahr-i Hümâyûn, daha sonra ise Mekteb-i Bahriye-i Şahane adına sahip olan Heybeliada Deniz Lisesi, Türk deniz liselerinin en güzel örneklerinden bir tanesidir. Deniz Lisesi’de Deniz Harp Okulu için donanma amacıyla öğrenciler yetiştirilmiştir. 1773 yılında kurulan Türkiye'nin en eski liselerinden biridir.
2016 yılına kadar hizmet vermeye devam eden lise, 2016 yılında düzenlenen darbeden ötürü diğer askeri liselerde olduğu gibi kapatılmıştır. Günümüzde sadece turistik amaçlı ziyaret edilebilmektedir.
Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi
Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi
Heybeliada’da olan Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi, ünlü yazar Hüseyin Rahmi Gürpınar’a adanan bir müze evidir. Hümuristik mizah dehasıyla önemli bir yazar olan Hüseyin Rahmi Gürpınar, Türkiye’nin en popüler bağımsız sanatçıları arasındadır. Hüseyin Rahmi Gürpınar 1912 ile 1944 yılları arasında ortalama 32 yıl bu evde yaşamını sürdürmüştür. Uzun bir süre boş kalan yapının restoresine 2017 yılında başlanmıştır.
Günümüzde müze olarak ziyarete açıktır. İçerisinde Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın yaşamına ılık tutan çeşitli eşyalar sergilenmektedir. En dikkat çeken eşyası ise kitaplığıdır. Orijinal şekilde korunan kitaplıkta 110 cilt gazete, 304 adet Fransızca kitap ve 350 adet Türkçe kitap bulunmaktadır. Gezilecek yerler listesinde mutlaka bulunmalıdır.
İstanbul'da tarihi ve turistik mekanlara yakın konaklama seçenekleri için İstanbul otelleri adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.
Değirmenburnu Tabiat Parkı
Değirmendere Tabiat Parkı
Heybeliada’da gezilecek yerler arasında en popüler güzergahlardan birisi Değirmenburnu Tabiat Parkı’dır. Park alanı aynı zamanda piknik yapmak isteyenler tarafından piknik alanı olarak da kullanılmaktadır. Bu ismi almasındaki sebep ise bu bölgenin 19. yüzyılın sonuna kadar un değirmeni amacıyla kullanılmasıdır.
Doğayla iç içe vakit geçirebileceğiniz mesire yeri, sahil çamı, Akdeniz defnesi, kızılçam, çakal eriği, fıstık çamı ve yaprak dökmeyen manolya gibi ağaç türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca adaya gelen ziyaretçilerin keyifli vakit geçirebileceği aktivite olanakları da sunmaktadır.
Değirmenburnu Tabiat Parkı’na giriş ücreti 5 TL’dir.
Rum Ortodoks Ruhban Okulu
Rum Ortodoks Ruhban Okulu
Rum Ortodoks Ruhban Okulu, 1 Ekim 1844 tarihinde, Adalar'ın Marmara Denizi'ndeki en büyük ikinci adası olan Heybeliada'da kurulmuştur. Heybeliada Ruhban Okulu, ada üzerinde yer alan Umut Tepesi’nde, Bizans Dönemi'nden kalma Kutsal Üçlü Manastırı'nın bulunduğu yerde bulunmaktadır. İlk yapıldığı yıllarda Yüksek Ortodoks Teoloji Okulu olarak bilinen yüksekokul, din adamı yetiştirmek üzere hizmet vermiştir.
Türkiye üzerinde olan tüm özel okulların devlet denetimi altına girmesi üzerine Fener Rum Patrikhanesi bu karara karşı çıkar ve okulda verilen teoloji eğitimi son bulur. 1971 ile 1972 yılları arasında lise amaçlı eğitim sağlar. Fakat daha sonrasında patrikhanenin aldığı karar üzerine tamamen kapatılır. Heybeliada’da gezilecek yerler arasında olan ruhban okulu, tarihi bir atmosfer ile konuklarını karşılamaktadır.
Çam Limanı Koyu
Çam Limanı Koyu
Türkiye'nin en güzel koyları arasında olan Çam Limanı Koyu, Heybeliada'da güney bölümünde yer almaktadır. Hem yürüyüş hem de manzara seyri için ziyaret edilmektedir. Ayrıca yaz aylarında yat ve tekne turlarının uğrak noktasıdır.
Çam Limanı Koyu'nun çevresinde ihtiyaçlarınız için hizmet veren işletmeler de bulunmaktadır. Katılım sağlayabileceğiniz aktiviteler de düzenlenmektedir. Heybeliada ziyaretinde mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.
Heybeliada Süslü Mezar
Heybeliada Süslü Mezar
Büyük Britanya'nın 19. yüzyıldaki Gemlik Konsolosu Spyridon Kanglaris tarafından ada üzerinde yaptırılmıştır. Spyridon Kanglaris, genç yaşa kaybettiği eşi Sevasti'nin anısına anıt yaptırma kararı alarak oluşturulmuştur. Yapılış tarihi 4 Ağustos 1868'e dayanmaktadır.
Dövme demirden yapılan parmaklıklar ile korunan mezar, sekiz köşelidir ve tuğladan inşa edilmiştir. Açık sivri kemerlere sahiptir. Ayrıca yanı başında eşi için yazdığı muhteşem şiir, duygulanmanıza sebep olacaktır.
Heybeliada'da aileniz ile birlikte güzel bir vakit geçirmek için ekibimizin hazırlamış olduğu Heybeliada gezi rehberi sayfasını incelemeyi unutmayın.
Bet Yaakov Sinagogu
Bet Yaakov Sinagogu
250’den fazla ailenin yaz aylarını Heybeliada’da geçirmesi üzerine ihtiyaç doğrultusunda ada üzerine 1953 yılında sinagog inşa edilmiştir. Daha öncesinde ada üzerinde yaz aylarını geçiren aileler, dini bayramlarında farklı Rum okuluna ait salonu kullanmışlardır. Fakat sayının artması, büyük bir ihtiyaç uyandırmıştır.
İhtiyacın giderilebilmesi için Neve Şelom Vakfı, aldıkları izin üzerine 1953 yılında bu sinagogu inşa ettirmiştir. Kış aylarında Yahudilerin azalması üzerine sınırlı sürelerde açılan sinagog, yaz aylarında ise aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Tarihi dokusu ile Heybeliada gezilecek yerler listesinde yer verilmelidir.
Heybeliada dışında il genelinde yapılmakta olan tüm etkinliklere ulaşmak için İstanbul gezi rehberi sayfasına göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.
İsmet İnönü Evi Müzesi
İsmet İnönü Evi Müzesi
İsmet Paşa, geçirdiği bir rahatsızlıktan ötürü uygun bir arayış içerisine girmiştir. Önerilen mutlak istirahat sonrasında İsmet İnönü ve ailesi, Heybeliada’ya gelerek yaşamlarına bir dönem burada devam etmişlerdir. Bu evin asıl isminin Mavromatakik Köşkü olduğu bilinmektedir. İlk olarak eşyalı bir şekilde bu evi kiralayan İsmet İnönü, ilerleyen zamanlarda evi satın almıştır. Bunun üzerine ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ise ev eşyalarını almıştır.
İsmet İnönü Evi günümüzde müze olarak ziyaret edilebilmektedir. Atatürk'ün hediye ettiği dönemdeki dokusunun bozulmaması için eşyalarda değişiklik yapılmamıştır. Aynı zamanda eski zamanlarda çekinilen fotoğraflar da müze içerisinde sergilenmektedir. Tarihi yolculuğa çıkmak isteyenlerin Heybeliada gezilecek yerler listesine eklemesi önerilmektedir.
Aya Yorgi Uçurum Manastırı
Aya Yorgi Uçurum Manastırı
Heybeliada’nın güneyinde olan Aya Yorgi Uçurum Manastırı’nın asıl ismi Hagios Georgios tou Kremnou’dur. “tou Kremnou” uçurumdaki anlamına gelmektedir. Bu ismi almasındaki temel sebep ise Büyükada’yı gören bir yamaç üzerine inşa edilmiş olmasıdır. Ayrıca Aya Triada Manastırı adıyla da bilinmektedir. Yapımının 16. yüzyıla dayandığı düşünülmektedir.
Üç farklı yapıdan meydana gelen Aya Yorgi Manastırı, veba salgını olan 18. yüzyıl döneminde Rumların sığındığı bir manastırdır. 1882 yılında yaşanılan yangın sonrası büyük hasar görmüş yapıdan sadece Rus eserleri sağlam kalabilmiştir. Bunun yanı sıra görülebilecek bir diğer eser ise Aziz George ikonasıdır. Kimliği belirlenemeyen bir kişi tarafından toprağa gömüldüğü için zarar görmeden günümüze kadar gelebilmiştir. Tarihi atmosferi ile Aya Yorgi Uçurum Manastırı, gezilecek yerler arasına eklenmelidir.
Heybeliada'da özellikle mütevazi konaklama talebi olanlar için uygun fiyat seçeneğinde listelenmiş olan Heybeliada pansiyon kategorimize göz atabilirsiniz.
Heybeliada Ayios Nikolaos Rum Ortodoks Kilisesi
Heybeliada Ayios Nikolaos Rum Ortodoks Kilisesi
Heybeliada İmralı ve İşgüzar sokakları arasında olan Heybeliada Ayios Nikolaos Rum Ortodoks Kilisesi’nin kim tarafından ve ne zaman yapıldığına dair kesin bilgilere ulaşılamamıştır. Yapılan araştırmalar sonrasında dış kısmında olan stilize ion başlığından dolayı Bizans Dönemi’nde, 14. yüzyıl içerisinde inşa edildiği düşünülmektedir.
Yapının eski binası bilinemeyen sebeplerden ötürü yıkılmış ve yerine Mimar Stefanis Gaitanakis tarafından 1857 yılında yenisi inşa edilmiştir. 1894 yılında yaşanan Büyük İstanbul Depremi, kilisede hasar bırakmıştır. Bunun üzerine 2. Abdülhamit’ten alının izin üzerine restoran çalışmalarına başlanmıştır. Yunan haçı plana sahip olan kilise, dört fil ayağı üzerine oturtulmuş bir kubbe ile kapalıdır.
Heybeliada Günübirlik Gezilecek Yerler
Heybeliada, hem tarihi yerleri hem de doğal güzellikleri ile keşfe çıkılması gereken Prens Adaları arasında yer almaktadır. Gezilecek yerler, Heybeliada ile sınırlı değildir. Heybeliada'dan Büyükada'ya geçerek günübirlik farklı yerleri de ziyaret edebilirsiniz.
Aya Yorgi Kilisesi
Aya Yorgi Kilisesi
Kayıtlara göre 1751 yılında inşa edilen Aya Yorgi Kilisesi, Büyükada'da yer almaktadır. Kiremit ile örtülü, iki katlı güzel bir yapıdır. Şapel ve dua yeri de inşa edilmiştir. Daha sonra 1905 yılında tepedeki çan kulesinin hemen arkasına daha büyük bir yeni Aya Yorgi Kilisesi yapılmıştır.
Büyükada Rum Yetimhanesi
Büyükada Rum Yetimhanesi
Fransız bir şirket tarafından 1898 ile 1899 yılları arasında yapılmıştır. Alexandre Vallaury, yapının mimarıdır. İddialara göre dünya üzerinde yer alan en büyük ahşap binadır. Büyükada ziyareti esnasında mutlaka gezilecek yerler arasına eklenmelidir.
1850'li yıllarda Ermeni bir tüccar tarafından güzel kızları için inşa ettirilmiştir. Stalin tarafından Rusya'dan sürülen Marksist aktivist ve siyasetçi Lev Troçki, 1929 ile 1933 yılları arasında bu evde yaşamıştır.