Gölcük’ün tarihi, İzmit ve çevresi de dahil olmak üzere Bitinya ile başlamaktadır. Ardından bölge 1927 yılında garnizon şehri olmuştur. Yavuz Zırhlısı’nın 1925 yılında hasar görmesinden ötürü askeri tersane kurulduğu için garnizon şehri olmuştur. Almanlar bir havuz inşa ederek Yavuz Zırhlısı’nı tamir edebilecek bir tesis kurmuşlardır.
1938’li yıllara gelindiğinde ise Deniz Kuvvetleri gelişimi bölge ve çevresinde oluşturulmaya başlanmıştır. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Gölcük Teranesi tam anlamıyla kalkınma hareketlerine başlamıştır. Gölcük, Cumhuriyet’in ilanından sonra gelişim gösteren yerlerden biridir.
Gölcük'te birbirinden cazip uygun fiyatları ile eğlenceyi doyasıya yaşamanız için Gölcük otelleri fiyat listesine göz atabilirsiniz.
Sultan Baba Türbesi
Sultan Baba Türbesi
Asıl adı İbrahim Ethem olan Sultan Baba, Halveti Tarikatı’nın Şemsi Kolu’na mensup bir üyedir. Osmanlı zamanında Fatih Sultan Mehmet, Sinop’tan geldiğinde türbenin günümüzdeki yerine yerleşmiş ve etrafına hamam, zaviye ev ve bağlar yaptırarak çevreyi zenginleştirmiştir.
Özellikle yaz ve bahar mevsimlerinde ziyaretçi yoğunluğu yaşanmaktadır. Çocuğu olmayan evli çiftler Sultan Baba’ya dua ederek çocuk sahibi olacaklarına inanmaktadır.
Sultan Baba Türbesi, Örcün Köyü’ndedir. Gölcük’ün merkezine yaklaşık olarak 3,5 km uzaklıktadır.
Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Kocaeli bölgesi otelleri sayfasında listeledi.
Şehitler Mezarlığı
Gölcük Şehitler Mezarlığı
1 Mart 1958’de Üsküdar Vapuru faciasında ölenlerin anısını yaşatmak adına bu mezarlık yapılmıştır. İzmit iskelesinden kalkıp Karamürsel’e hareket eden Üsküdar adlı vapur, aniden kopan fırtına dolayısıyla Seka açıklarında batmıştır.
Yaklaşık 400 kişinin hayatını kaybettiği bu faciada ölenlerin çoğu öğrencidir. 1999 Depremi dışında bölgede yaşanan en büyük ikinci facia olduğu için yerel halk için derin izleri vardır.
Şehitler Mezarlığı Dumlupınar Mahallesi’ndedir.
Gölcük'te manzaraları ile sizi büyüleyecek ihtişamlı yerler için ekibimizin hazırladığı Gölcük'te gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.
Gölcük Deniz Müzesi
Gölcük Deniz Müzesi
Gölcük Deniz Müzesi, 1976 yılında Deniz Şehitleri Anıtı’nın yanında kurulmuştur. Müze 12 galeri halinde düzenlenmiştir. Burada deniz tarihimizde büyük öneme sahip şehitlere geniş yer verilmiştir.
17. yüzyılda kullanılmış olan ağızdan dolma kaval topları ile denizci giysileri ve tarihi tüfekler de sergilenmektedir. Bahçesinde ise Kıbrıs Barış Harekatı’nda ele geçirilen Rum hücum botu sergilenenler arasındadır.
Müzeye giriş ücretlidir. Ziyaretçi girişi 10 TL, öğrenci ziyaretçi girişi ücretsizdir. Kamera veya fotoğraf cihazı kullanım alanına göre ücreti değişmekte olup, resim ve sanat galerisi günlük ücreti ise 70 TL’dir.
Gölcük Deniz Müzesi, ilçenin merkezindedir.
Gölcük'te sizi günümüz dünyasından ayırıp başka bir diyara taşıyacak yerler için Gölcük gezi rehberi sayfamıza göz gezdirmeyi unutmayın.
Kazıklı Kervansarayı
Kazıklı Kervansarayı
Kazıklı Kervansarayı, 1550’lerde yaptırılmıştır. Hacı Hamza Bin İvaz tarafından Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde yaptırılan kervansaray, 16.yüzyıldan günümüze kadar ulaşmayı başarabilmiştir.
Osmanlı Devleti’nin İpek Yolu güzergahı üzerinde menzil görevi görmüştür. İstanbul’dan Anadolu’ya giden kervan ve hacıların önemli menzil yeri olduğundan dolayı tarihi anlamda değerlidir.
Gölcük Belediyesi, 2010 yılında restorasyon yaparak kervansarayı kültürel bir yapı olarak yeni baştan tasarlayarak halka açmıştır.
Kazıklı Kervansarayı Gölcük’ün merkezine yaklaşık olarak 3 km uzaklıktadır.
Kocaeli'ne gittiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Kocaeli gezi rehberi sayfasını kontrol edebilirsiniz.
Yarhisar Gemi Müzesi
Yarhisar Gemi Müzesi
Yarhisar Gemi Müzesi, Türk Donanması’nda 40 yıl hizmet vermiş geminin sergilendiği bir müzedir. Uzun seneler boyunca hizmet verdiğinden dolayı Donanma Komutanlığı gemiyi Gölcük’e hediye etmiştir. Açık hava müzesine dönüştürülmüştür.
2006 yılından bu yana müze görevi gören gemi, Türkiye’nin 3. müze gemisidir. Rehberler eşliğinde ziyaret edilen müze, 20 dakikada gezilebilmektedir.
Gemi toplam 3 parça halinde bulunmakta ve platform üzerinde kaynak makinaları ile birleştirilmiş vaziyettedir. Türkiye’nin ilk ve tek karaya yerleşik halde bulunan su üstü savaş gemisi müzesi olduğu için önemli anlamlar taşımaktadır.
Gemiciliği öğretip sevdirmek adına Yarhisar Gemisi, halka açılmıştır.