Gebze Gezilecek Yerler

Gebze, Marmara Bölgesi içerisinde yer alan Kocaeli iline bağlı en büyük sanayi yerleşimlerinden birine sahip olan ilçedir. Tarihi ise Bitinya Bölgesi ile bilindiği kadarıyla yedinci yüzyıla kadar dayanmaktadır. Asya ve Avrupa arasında yer alan en önemli geçiş noktalarından biri olan Kocaeli, birçok kavmin geçtiği bir yer olduğu için Gebze tarihinde de tarihi birçok iz yer almaktadır.

Ünlü Katarcalı Komutan Hannibal, krallık zamanında Gebze’ye yerleştiğinden dolayı buradaki yerleşim alanında çeşitli araştırmalar yapılmaktadır. Hannibal, Zama Savaşı’nda yenildikten sonra iltica etmek zorunda kalmış ve mezarı günümüzde hala Gebze sınırları içerisindedir.

İlçe, sanayi şehri olduğu için göç alan yerlerin başında gelmektedir. İstanbul ve İzmit ilçesine yakın olması, nüfusunun kısa sürede hızla artmasına neden olmuştur. İstanbul ve çevresindeki yerlerden çok fazla göç alan ilçe, daha çok tarihi güzellikleriyle ön plana çıkmaktadır. Gezilecek yerler, Gebze sınırlarında pek çok farklı seçenek ile karşımıza çıkmaktadır.

Tarihi ve turistik mekanlar ile plaja yakın konaklama seçenekleri için Gebze otelleri adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.


Gebze Gezilecek Yerler: Gebze’de Mutlaka Görmeniz Gereken 10 Yer

Ballıkayalar Tabiat Parkı

Ballıkayalar Tabiat Parkı Ballıkayalar Tabiat Parkı

Ballıkayalar Vadisi, Gebze ilçesine bağlı Tavşanlı Köyü yakınlarındadır. Adını, arıların bal yapmalarından almıştır. Kanyon yaklaşık olarak 2 km uzunluğunda ve 40-80 metre genişliğindedir.

Balıkkaya Deresi’nin kireçtaşlarını oyup açtığı vadide yer yer küçük şelaleler ve gölcükler, gezilecek yerler arasındadır. Burası, huzur içerisinde dinlenme alanı olarak kullanabileceğiniz bir yer olarak ön plana çıkmaktadır.

1995 yılında tabiat parkı olarak ilan edilen Ballıkayalar, birden çok hayvan ve bitkiyi barındıran bir ekosisteme sahiptir. Vadide özellikle doğa yürüyüşü, kaya tırmanışı ve düzlük alanlarında piknik etkinliği ile çadır kurma imkanları bulunmaktadır. Kaya tırmanışı yapmak isteyenlerin yanlarında profesyonel tırmanışçılar olması gerekmektedir.

Kocaeli'de gezilecek yerlere yakın, açık büfe imkanları ile herkese hitap edecek mükemmel dizaynlı oteller için Kocaeli otelleri sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Osman Hamdi Bey Müzesi

Osman Hamdi Bey Müzesi Osman Hamdi Bey Müzesi

Ünlü Osman Hamdi Bey’in babasının Eskihisar Köyü’nde konağı bulunmaktadır. Konağa gidip gelirken Osman Hamdi Bey, deniz kenarından 28 dönümlük bir arazi alarak 1884 yılında kendi çizdiği planı köşk olarak hayata geçirip, 26 yıl boyunca yaz aylarını burada geçirmeye başlamıştır.

Köşk, I. Dünya Savaşı’nda Karargâh Komutanı’na, ardından Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’ye tahsis edilmiştir. Burası, 1966 yılında ise Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından müze olarak gezilecek yerler arasına eklenerek kamuya açık bir hale getirilmiştir.

Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi, pazartesi hariç haftanın her günü 08.30’dan 17.30’a kadar ziyaretçilere hizmet vermektedir. Giriş ücretsizdir. Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi, Kocaeli iline bağlı Gebze ilçesine bağlı köy olan Eskihisar'dadır.

Gebze'de aileniz ile birlikte güzel bir vakit geçirmek için ekibimizin hazırlamış olduğu Gebze gezi rehberi sayfasını incelemeyi unutmayın.


Eskihisar Kalesi

Eskihisar Kalesi Eskihisar Kalesi

Eskihisar Kalesi, Gebze ilçesine bağlı Eskihisar Köyü’nde, deniz kıyısına dik yamacı olan bir tepeye, limanın korunması için inşa edilmiştir. Kalenin yapım tarihi kesin olarak bilinmemekte ancak mimarisi ve dokusu itibariyle Bizans Dönemi’ni andırmaktadır.

Kale 1995 ile 2000 yılları arasında onarılmış ve çevresinde Kocaeli Müzesi Müdürlüğü tarafından kazı çalışmaları yapılmıştır. Kazı sonrasında çok fazla arkeolojik eser gün yüzüne çıkarılmıştır.


Çoban Mustafa Paşa Külliyesi ve Camii

Çoban Mustafa Paşa Külliyesi ve Camii Çoban Mustafa Paşa Külliyesi ve Camii

1510 yılında Mısır Valisi Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış olan Çoban Mustafa Paşa Külliyesi ve Camii, menzil külliyesi amacıyla inşa edilmiştir. Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman’ın da vezirliğini yapmış olan Mustafa Paşa, Mimar Sinan ile Mimar Acem Ali’ye külliye ve caminin yapılması için talimat vermiştir.

Külliye içerisinde gezilecek yerler arasında cami, medrese, kütüphane, hamam, türbe, şadırvan, kervansaray, tabhane ve han yer almaktadır. 

Kocaeli'ne gittiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Kocaeli gezi rehberi sayfasını kontrol edebilirsiniz.


Darıca Kalesi

Darıca Kalesi Darıca Kalesi

Darıca Kalesi, Gebze gezilecek yerler listesindeki en önemli tarihi ve turistik bir yer olarak ön plandadır. Bizans Dönemi’nde adı Daritsion olan kale eski kaynaklarda Tararion Kalesi olarak da anılmaktadır.

Tarihi geçmişinde adı ilk defa Pelekanon Savaşı ile duyulmuş olan kale, Osmanlıların eline geçince Darıca olarak isim değiştirmiştir. Darıca Kalesi’nin Bizans Dönemi’ndeki görevi önünde bulunan iskeleyi korumaktır. Darıca Kalesi'ne giriş ücretsizdir.


Sultan Orhan Camii

Sultan Orhan Camii Sultan Orhan Camii

1331 yılında inşa edilmiş olan Sultan Orhan Camii, Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan ilk örneklerden biridir. Burası, Osmanlı Devleti’nin ilk sultanı olan Orhan Bey tarafından yaptırılmıştır. Gebze gezilecek yerler listesinde tarihi dokusu ile dikkat çeken bir yerdir.

Gebze ilçesinin en önemli tarihi yapıları arasında olan cami, Selçuklu mimarisinin de etkisinde kalmış olsa da basit ve sade bir görünüm sergilemektedir. İbadete açık olan Sultan Orhan Cami'ye giriş ücretsizdir.


İbrahim Paşa Çeşmesi

İbrahim Paşa Çeşmesi İbrahim Paşa Çeşmesi

İbrahim Paşa Çeşmesi 1664 yılında inşa ettirilmiştir. Dönemin sadrazamı olan Köprülü Mehmet Paşa’nın kethüdalığını ve vezirliğini yapan İbrahim Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Suyun akışı için bir terazi sistemi oluşturulmuştur. Çeşmenin eni ve boyu kare şeklinde olup, 6 metreden oluşmaktadır. Gebze ilçe merkezinde olan çeşme, Çoban Mustafa Paşa Hamamı’nın yanındadır. İnanç turizmi amacıyla Gebze gezilecek yerler listesinde bulunmaktadır.


Anibal’in Mezarı

Anibal Anibal'ın Mezarı

Kartacalı Komutan Anibal, M.Ö. 247 ile 182 yılları arasında yaşamıştır. Sami soyundan gelmiş olan Kartacalı Komutan Anibal I. Pön Savaşı’nda üstün yetenekler göstermiş olan Hamilcar Barca’nın oğludur. Strateji konusunda dahiyane yetenekleri olan Anibal, Roma’yı kendine has bir taktik ile yenmeyi başarabilmiştir.

M.Ö. 183 ve 182 yıllarında Gebze ilçesinde hüküm süren Bitinyalılar tarafından Romalılara teslim edilmek üzereyken yüzüğünde taşıdığı bir zehri içerek intihar etmiştir. Yaşamına son veren komutanın mezarının bulunduğu yer kesin olarak bilinmemektedir.

Gebze gezilecek yerler arasına dahil edilen anıt yeri ise Gebze ilçesine bağlı TÜBİTAK yerleşkesindedir. Çok sonraları bölgede yerleşkeye su getirme çalışmaları sırasında 24 ton ağırlığında bir lahit bulunmuş olup, bu lahitin Anibal’a ait olduğu düşünülmektedir.


Hünkâr Çayırı

Hünkar Çayırı Hünkar Çayırı

27 Nisan 1481 yılında Fatih Sultan Mehmet’in İtalya’ya yapmayı planladığı sefer için üç yüz bin kişilik ordusuyla çıktığı yolda mola verip otağını kurduğu bir alan Hünkar Çayırı olarak anılmaktadır. Gebze gezilecek yerler listesinde hem doğası hem de tarihi atmosferi ile ön plana çıkmaktadır.

3 Mayıs tarihinde ise özel bir doktoru tarafından zehirlenerek ölen Fatih Sultan Mehmet’in anısını yaşatmak adına bir kitabeli çeşme yapılmıştır. Çeşme, 1659 yılında inşa edilmiş olup restorasyonlar sonucu günümüze dek kalmayı başarabilmiştir.


Gebze Belediyesi Halk Plajı

Gebze Belediyesi Halk Plajı Gebze Belediyesi Halk Plajı

Gebze, yaz turizmi açısında pek fazla gelişmemiştir ancak deniz kenarında olduğu için küçük de olsa bir sahili bulunmaktadır. Burası, sahil boyunca yürüyüş ve bisiklet sürme imkânı da sunmaktadır. 

Ayrıca yol üzerinde denizi seyredip bir şeyler yiyip içmek isteyenler için bir de özel işletme hizmet vermektedir. Gebze Belediyesi Halk Plajı'na giriş ücretsizdir.


Gebze Tarihi Çarşı Hamamı

Gebze Tarihi Çarşı Hamamı Gebze Tarihi Çarşı Hamamı

Gebze Tarihi Çarşı Hamamı, Gebze ilçesine bağlı Hacıhalil Mahallesi'nde yer almaktadır. Erkek ve kadın ayrı bölümleri bulunan cami, 2200 metrekare alan üzerine kuruludur. 1523 yılında Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Gebze Tarihi Çarşı Hamamı içerisinde 40 adet erkeklere, 45 adet ise kadınlara özel dinlenme odaları bulunmaktadır. Ayrıca 200 metrekarelik erkek ve kadın ayrı olmak üzere 2 havuz mevcuttur. Bunların yanı sıra Türk hamamı, sauna, fitness, güzellik salonu ve şok havuzu gibi alanları da mevcuttur.

Gebze Tarihi Çarşı Hamamı'nda verilen hizmete göre ücretler değişiklik göstermektedir.

Gebze'de her bütçeye uygun fiyatları ile rahat konaklama hizmetleri sunan yerler için Gebze pansiyon sayfamıza göz atabilirsiniz.


Gebze Günübirlik Gezilecek Yerler

Gebze, Kocaeli ilinin görülmeye değer turistik ilçelerinden biridir. Gebze ilçesinin yakın konumundaki gezilecek yerler arasında olan tarihi yapıları ve doğal güzellikleri de hafta sonu kaçamağı yaparak keşfetmenizi tavsiye ederiz.


Sardala Koyu

Sardala Koyu Sardala Koyu

Kocaeli iline bağlı Kandıra'da bulunan Sardala Koyu, Gebze ilçe merkezine yaklaşık 85 km uzaklıktadır. Doğa içerisinde kamp yapmayı seven gezginlerin hafta sonu gezilecek yerler planına eklediği yerlerden bir tanesidir ve engebeli orman arazisinde yürüyüş yapılabilir. Ayrıca taşlardan oluşan sahilinde deniz, kum ve güneşin tadını güzel bir şekilde çıkarabilirsiniz.


Pembe Kayalar

Pembe Kayalar Pembe Kayalar

Kocaeli iline bağlı Kandıra ilçesinde yer alan Pembe Kayalar, Gebze ilçe merkezine yaklaşık 115 km uzaklıktadır. Burası, oldukça farklı bir doğal oluşuma sahiptir. Gün ışığından kaynaklı pembe rengine dönüşen Pembe Kayalar, suyun içerisinde yumuşak bir haldeyken sudan çıkarılınca form değiştirerek sert haline dönmektedir. Eşine az rastlanır özelliği ile günübirlik gezilecek yerler arasındadır.


Nüzhetiye Şelalesi

Nüzhetiye Şelalesi Nüzhetiye Şelalesi

Kocaeli iline bağlı Gölcük ilçesinde bulunan Nüzhetiye Şelalesi, Gebze ilçe merkezine yaklaşık 67 km uzaklıktadır. Doğanın kalbinde olması ve sakinliği ile doğaseverleri etkileyebilecek güzelliklere sahip gezilecek bir yerdir. Kestane, kayın ve ıhlamur ağaçları arasından akan şelale, eşsiz ve güzel bir manzaraya sahiptir.


Gölcük Kavaklı Sahili

Gölcük Kavaklı Sahili Gölcük Kavaklı Sahili

Kocaeli iline bağlı Gölcük'te gezilecek yerler arasında bulunan Gölcük Kavaklı Sahili, Gebze ilçe merkezine yaklaşık 55 km uzaklıktadır. Deniz kum ve güneşin yanı sıra yediden yetmişe birçok kişinin ziyaret edip sosyalleşebileceği bir yer olarak bilinmektedir.


Kocaeli Bilim Merkezi ve SEKA Kağıt Müzesi

Kocaeli Bilim Merkezi ve SEKA Kağıt Müzesi Kocaeli Bilim Merkezi ve SEKA Kağıt Müzesi

Kocaeli iline bağlı İzmit'te bulunan Kocaeli Bilim Merkezi ve SEKA Kağıt Müzesi, Gebze ilçe merkezine yaklaşık 45 km uzaklıktadır. Gezilecek yerler planına dahil edilen Seka Kağıt Fabrikası, 70 yıl kağıt üretimi yapmıştır daha sonra ise restore edilen fabrika Kocaeli Bilim Merkezi ve Seka Kağıt Müzesi olarak hizmete sunulmuştur.


Mevlevi Evi

Mevlevi Evi Mevlevi Evi

Kocaeli iline bağlı İzmit ilçesinde yer alan Mevlevi Evi, Gebze ilçe merkezine yaklaşık 45 km uzaklıktadır. Mevlevi Evi daha çok inanç ve kültür turizmi amacıyla gezilecek bir yerdir. İçerisinde hat ve ebru sanatının da sergilendiği bölümler bulunmaktadır.


Gebze Nerededir ve Nasıl Gidilir: Gebze’ye En Kolay ve Ekonomik Ulaşım Seçenekleri

Gebze, Kocaeli’nin İstanbul iline yakın ilçeleri arasında yer almaktadır. Marmara Bölgesi sınırlarında yer alan Kocaeli'nin ilçelerinden kuzeybatıda Çayırova, güneybatıda Darıca, doğuda Dilovası ve Körfez ilçeleriyle birlikte kuzeyde de İstanbul ilinin Şile, Pendik ve Tuzla ile komşudur. Şehir merkezine uzaklığı 51 km’dir.

Gebze'de ailenizle beraber doğa ile iç içe mekanlara yakın her şey dahil bir tatil yapmak için Gebze tatil köyleri listemize göz gezdirebilirsiniz.


Gebze’ye Havayolu ile Ulaşım

Gebze ilçesine farklı şehir ve ülkelerden uçak ile ulaşımı seçen yolcular için iniş noktası İstanbul Anadolu Yakası’nda yer alan Sabiha Gökçen Havalimanı’dır. Havalimanına hem iç hem de dış hat seferleri düzenlenmektedir. 

Sabiha Gökçen – Gebze arası mesafe yaklaşık olarak 28 km olup, yolculuk yarım saatten az sürmektedir. Ulaşımda en çok tercih edilen seçenek 250 G otobüsleri olup, Gebze Otogarı’na konforlu bir yolculuk alternatifidir. Bilet ücretleri 9 – 14,5 TL arasındadır. 

Havalimanından konforlu ulaşım seçeneklerinden bir diğeri de taksidir. Yolculuk ücreti ortalama 90 – 100 TL’dir. 

Ayrıca araç kiralama ve VIP transfer seçenekleri de havalimanından Gebze ilçesine ulaşım için mevcuttur. 


Gebze’ye Otobüs ile Ulaşım

Gebze ilçesine Türkiye’nin pek çok şehrinden direkt ulaşım imkanı bulunmaktadır. Bilet ücretleri ise hem firmalara hem de seyahatin başlangıç noktasına göre değişim göstermektedir. 

İstanbul – Gebze arası otobüs yolculuğu ortalama 1 saat 45 dakika sürmektedir. Bilet ücretleri 30 – 40 TL arasında değişmektedir. İstanbul Anadolu Yakası'ndan yolculuk süresi Avrupa Yakası'na göre bir saat azdır.

Ankara’dan Gebze ilçesine otobüs ile ulaşımda ise bilet ücretleri 50 – 70 TL arasında değişmekte olup, seyahat ortalama 5 saatte tamamlanmaktadır. 

İzmir Gebze arası otobüs seyahati ortalama 7 saat sürmektedir. Bilet ücreti ortalaması ise 80 – 100 TL şeklindedir. 


Gebze’ye Özel Araç ile Ulaşım

Gebze’ye Türkiye’nin tüm şehirlerinden özel araçla ulaşım sağlamanız mümkündür. Bu yolculukta gelişmiş yollar konforlu bir seyahat sağlamaktadır. Araç ve akıllı telefonlarda bulunan navigasyon uygulaması da büyük bir kolaylık sunmaktadır. 

İstanbul ilinden Gebze ilçesine özel araçla ulaşımda kat edilecek mesafe 54 km olup, yolculuk ortalama 1 saat sürmektedir. İstanbul sınırlarından yola çıkan yolcuların D100 üzerinden ulaşım sağlaması gerekmektedir. 

Ankara – Gebze arası araç yolculuğu ise 4 saatte tamamlanmakta olup, mesafe 394 km’dir. Anadolu Otoyolu/O-4 üzerinden ulaşım sağlanmaktadır. 

İzmir’den Gebze ilçesine özel araç ile yolculukta mesafe 429 km olup, 4 saatte bu seyahat tamamlanmaktadır. Kullanılacak yol O – 5’tir.