Çanakkale’nin ilçelerinden Ezine ilk olarak Danişmend Oğulları döneminde kurulmuştur.
Bölgeye ilk olarak Farsça bir kelime olan Azine adı konmuştur. Bu isim geçmişten günümüze zamanla Ezine sözcüğü haline gelmiştir. İlçe tarihin en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapmıştır.
İlçe pek çok tarihi ve doğal güzelliği bir arada barındırmaktadır. Mitolojik efsanelere de ev sahipliği yapan Kazdağları’nın eteklerinde kurulmuş olan ilçede geçim kaynağı olarak zeytinyağı yapım evleri ile tabakhaneler önemli bir konumdadır. Halkın büyük bir kısmı sebzecilik, peynircilik ve zeytincilik yaparak hayatlarını geçirmektedir.
Ezine'de tarihi yerlere yakın olup birbirinden farklı uygun fiyatları ile göz alıcı oteller için Ezine otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Neandria Antik Kenti
Neandria Antik Kenti
Ezine ilçesine bağlı Yavaşlar Köyü yakınlarında bulunan Çığrı Dağı’nın zirvesinde yer alan Neandria Antik Kenti ilçenin öne çıkan tarihi alanları arasında yer almaktadır. Geçmişten günümüze kadar sağlam kalmış dev surları antik kentin en dikkat çekici noktalarından biridir.
Bir dönem yaşantının uzun süre devam ettiği kent sonrasında Aleksandria Troas’ın göç ettirilmesinin ardından tamamen kapanmıştır.
İlçe merkezinin yaklaşık 20 kilometre uzağında Kayacık Köyü Çığri Dağı üzerinde bulunmaktadır. Girişler ücretsizdir.
Açık büfe imkanları ile herkese hitap edecek mükemmel dizaynlı oteller için Çanakkale otel fiyatları sayfamızı kontrol edebilirsiniz.
Aleksandria Troas Antik Kenti
Aleksandria Troas Antik Kenti
Aleksandria Troas Antik Kenti’nin milattan önce 4. yüzyıl sonlarında kurulduğu düşünülmektedir. Kentin tek gözlü Antigonos tarafından kurulduğu kabul edilmektedir. Aradan geçen kısa bir zaman diliminin ardından 3. yüzyıl başlarında tekrar Aleksandria Troas adıyla kurulmuş bir bölgedir.
Şehrin kurulmasının ardından çevrede bulunan Gargara, Hamaksitos, Neandria, Kolonai, Larisa, Kebren ve Skepsis kenti halklarının tamamı toplanarak bu bölgeye yerleşimi gerçekleştirilmiştir.
Kapladığı alana bakıldığı zaman Anadolu genelinde en büyük şehir olma özelliği taşımaktadır. Bölgede bulunan Herodes Attikus Hamamı’nin cephesi yaklaşık 100 metredir. Büyüklüğü ile meşhur olan hamam tarihte bugüne kadar inşa edilmiş en büyük hamam olma özelliği taşımaktadır.
Ezine’nin Dalyan Köyü’nde bulunan antik kente girişler ücretsizdir.
Ezine'ye uğradığınızda gezilmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Ezine'de gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.
Abdurrahman Camisi
Abdurrahman Camiisi
Abdurrahman Camii ilçenin en eski camisi olup, Ulu Camii olarak da anılmaktadır. Osmanlı döneminde yapılmıştır. Mimarisi yapıldığı dönemin özelliklerini taşımaktadır.
Caminin geçmişten günümüze kadar ulaşmış bir kitabesi bulunmamaktadır. 1310 tarihinde Danişmentli Abdurrahman Bey tarafından yaptırıldığı kabul edilmektedir. Bu nedenle Abdurrahman Camisi olarak anılmaktadır. İlçe merkezinde bulunan cami günümüzde hala ibadete açıktır.
Ezine'de tatilde dinlenmek, kışa hazırlanmak ve bedenen rahatlamak için Ezine gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Asılhan Bey Külliyesi
Asılhan Bey Külliyesi
Asılhan Bey Külliyesi, cami, türbe ve hamamdan oluşmaktadır. Ezine’ye 12 kilometre uzaklıkta bulunan Kemalli Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır.
Sultan Murad döneminde yapıldığı bilinen caminin tek kubbeli ana mekanı ve çapraz tonozlu revakı bulunmaktadır. Son cemaat yeri olarak bilinen bölgenin yanları kapalıdır.
Caminin kuzey kısmında ise blok taşlardan yapılmış türbe yer almaktadır. Selçuklu mimarisini yansıtan türbenin tarihi olarak 1385 yılına dayanmaktadır. Caminin batı kısmında ise kubbeleri ile dikkat çeken hamam bulunmaktadır. Osmanlı mimarisini yansıtan hamam en eski Osmanlı yapılarından birisi olma özelliğine sahiptir.
Ezine dışında il genelinde yapılmakta olan tüm etkinliklere ulaşmak için Çanakkale gezi rehberi sayfasına göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.
Yedi Taşlar
Yedi Taşlar
Ezine’nin Koçali Köyü yakınlarında yer alan Yedi Taşlar geçmişten günümüze kadar gelmiş önemli yapılar arasındadır. Bu taş ocağında bulunan ve üretilen sütunlar Dalyan iskelesinden yüklenerek Roma İmparatorluğu ihtiyaçları için çeşitli bölgelere gönderilmiştir.
Günümüzde bölgeye ziyaret gerçekleştirildiği zaman üretilmiş ancak sevk edilmemiş
farklı taşları görme imkanı bulunmaktadır. Taşların genişlikleri ve uzunlukları değişiklik gösterirken, her bir taşın ağırlığının ise ortalama 60 ton olduğu belirtilmektedir.
Taşların ağırlığı düşünüldüğünde dönemin kısıtlı imkanları ile taşımacılık işlemlerinin nasıl gerçekleştirildiği ziyaretçiler tarafından merak konusu olmaktadır.
Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri Ezine aile otelleri sayfasında listeledik.
Seferşah Camii ve Hamamı
Seferşah Camii ve Hamamı
Seferşah Camii ve Hamamı, Yıldırım Beyazıt Dönemi’nde inşa edilmiştir. İlçenin tam merkezinde yer almaktadır. Cami günümüzde hem ibadete hem de ziyarete açıktır.
Aynı ismi taşıyan hamamı ise Ezine ilçesinde Köprübaşı mevkiindedir. Hamamın içerisine girildiği zaman geniş kubbeli soğukluk dikkat çekmektedir. Bunun yanında küçük bir ılıklık ve halvet bölümleri bulunmaktadır.
Ezine'deki tatil zevkinizi en yüksek kaliteye taşıyacak oteller için Ezine 3 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.