Eyüp Tarihi Yerleri

Birçok tarihi cami ve türbesi ile İstanbullular için önemli bir bölge olan Eyüp; Osmanlı dönemine ait yapıları ve ünlü Pierre Loti Cafe’nin manzarası ile, şehri ziyarete gelenler arasında da popülerdir. 

Haliç’in yanı başında yer alan Eyüp ilçesi, şehrin turistik yerlerine uzak, ancak kendine özgü yapıları ve tarihi ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir. 

Bizans dönemine kadar uzanan tarihi ile Eyüp, geçmişte uzun yıllar mezarlık alanı olarak kullanılmış ve günümüzde, hala kutsal bir yer olarak kabul edilmektedir. 

Eyüp, Osmanlı döneminde birçok görevlinin gömülmek istediği; camilerin, mezarların, tekkelerin ve çeşmelerin yer aldığı bir ilçedir. Osmanlı’nın parlak günlerinde Eyüp, şehir merkezinin ve surlarının dışında kalan, en önemli bölgelerden biri olmuştur.

Günümüzde Eyüp ilçesi, muhafazakâr ailelerin yoğun olarak yaşadığı bir bölgedir. 

Eyüp’ün en ünlü yapısı Eyüp Sultan Cami, özellikle Ramazan ayında ve Cuma namazlarında yoğun ilgi görmeye devam etmektedir.

Eyüp'te gezilecek yerlere yakın göz alıcı dizaynları ile sizi cezbedecek oteller için Eyüp otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Aşıklar Tepesi: Pierre Loti

Pierre Loti Manzarası Pierre Loti Manzarası

Eyüp ilçesi, tarihi öneminin yanı sıra, birçok tarihi yapı arasında dolaşabileceğiniz, şehri ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği bir yerdir. 

Eyüp’te, camilerin ve dini yapıların yanı sıra bir diğer önemli cazibe merkezi de; büyük Eyüp Mezarlığı’ndan yürüyerek ulaşabileceğiniz Pierre Loti Cafe’dir. 

Adını, 19. Yüzyılın ünlü Fransız yazarı Pierre Loti’nin adını taşıyan kafe, İstanbul’un ve Haliç’in panoramik bir manzarasını sunmaktadır. 

Ünlü Fransız yazar, uzun yıllar İstanbul’da yaşamış ve buranın büyük bir hayranı olmuştur.

Pierre Loti, “Aşıklar Tepesi” olarak da bilinmekte ve uzun yıllardır, çiftler için bir buluşma noktası olmuştur. Ayrıca, bugüne kadar Yeşilçam’da pek çok filmde de yer almıştır. 

Pierre Loti, Aşıklar Tepesi’nde yer alan cafe, 07:30 ile 00:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Günübirlik eğlenceleriniz için uygun fiyatları ile sizi mutlu edecek oteller için İstanbul otel fiyatları sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.


Eyüp’ün Simgesi: Eyüp Sultan Cami

Tarihi Eyüp Sultan Cami Tarihi Eyüp Sultan Cami

15. yüzyıla ait tarihi bir yapı olan Eyüp Sultan Cami; Eyüp Ensari’nin ve eşinin mezar yeridir. 

18. yüzyılda gerçekleşen bir depremde yıkılan cami, daha sonraları yeniden inşa edilmiştir. 

Eyüp Sultan Cami’de; çeşitli medreseler, hamam ve mutfak da yer almaktadır. 

Buradaki en ünlü türbelerden biri, Sokullu Mehmet Paşa türbesidir. 

Tahtta olduğu dönemde Kanuni Sultan Süleyman’a hizmet eden ve imparatorluğun en ünlü vezirlerinden biri olan Sokullu Mehmet Paşa’nın mezarı da burada yer almaktadır. 

Osmanlı mimarisini yansıtan cami, Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir.

Eyüp'te eski tarihi yapılarından tutun, görkemli ve nefes kesen yerleri ziyaret etmek için Eyüp'te gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.


Kültür ve Sanat Merkezi: Santral İstanbul

Santral İstanbul Bahçesi Santral İstanbul Bahçesi

İstanbul’un Eyüp ilçesinde yer alan bir kültür ve sanat merkezi olarak hizmet veren Santral İstanbul, oldukça kapsamlı bir müzedir. 

Osmanlı’da ilk elektrik santrali olarak inşa edilen Santral İstanbul’da, daha sonra yenileme çalışmaları yapılmış ve müzeye dönüştürülmüştür. 

Bugüne kadar çok sayıda sergiye ev sahipliği yapan Santral İstanbul, yüzbinlerce kişi tarafından ziyaret edilmiştir. 

Müze ayrıca; çeşitli konferanslara, kültür ve sanat etkinliklerine de ev sahipliği yapmaktadır. 

Müzeyi ziyaret ücreti; yetişkinler için ortalama 25 TL ve öğrenciler için ortalama 15 TL’dir. 

2007 yılından bu yana hizmet veren müzeyi, haftanın her günü 09:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Eyüp'te birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerler için Eyüp gezi rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.


Feshane

Eyüp Feshane Binası Eyüp Feshane Binası

Feshane, Avrupa Yakası’nın Haliç’e kıyısı bulunan tarihi yapılarından biridir. 1826 yılında II. Mahmut tarafından dikimhane amacıyla yaptırılmıştır. Feshane Dokuma Fabrikası o kadar kaliteli ürünler dikiyormuş ki uluslararası bir fuarda bu dokuma kumaşlar sayesinde ödül alınmıştır.

1992 yılında Feshane İBB ve özel kuruluş ortaklığı ile çağdaş el sanatları müzesine dönüştürülmüştür. Haliç tarafından yükselen sular bu yapı içine girince bina işlevsiz hale gelmiştir. 1998 yılında restore edilen bina kurtarılmıştır. Ramazan zamanlarının en eğlenceli yerlerinden biri olarak bilinmektedir. İftar öncesi eğlencelerin severek izlendiği ve çocukların da bazı etkinliklerine katılabildiği yerlerden biridir.

Feshane’ye ulaşım 32M, 399B, 37M ve 399C İETT otobüs hatları ile sağlanmaktadır.

İstanbul'daki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak İstanbul gezi rehberi sayfamızı okumayı unutmayın.


Eyüp Sultan Türbesi

Eyüp Sultan Türbesi Avlusu Eyüp Sultan Türbesi Avlusu

Eyüp Sultan Türbesi Eyüp Sultan Cami’nin yanı başındadır. Türbe ilk Müslümanlardan olan Hz. Eyüp’e aittir. Türbe, büyük bir külliyenin ana noktasında yer almaktadır. İç duvarları 16. ve 19. yüzyıldan kalma İznik ile Kütahya çinileriyle kaplanmıştır. 

Mezarın bulunduğu odanın orta tarafında III. Selim emri doğrultusunda gümüş şebeke ile kaplanmış olan bir sanduka konulmuştur. Zaman geçtikçe mimari restorasyonlar türbenin ve külliyenin zenginleşmesini sağlamışlardır. Ayrıca türbede Hz. Muhammed zamanından kalma peygamberin ayak izi de sergilenmektedir.

Eyüp Sultan Türbesi’ne 55, 55T, 99A ve 39O İETT otobüs hatları ile ulaşmak mümkündür.

Eyüp'te içerisinde bir çok aktiviteye izin veren ailenizle keyifli zamanlar geçirmenize imkan sağlayan Eyüp spa otelleri seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz.


Mimar Sinan’ın Eseri: Zal Mahmud Paşa Camii

Eyüp Zal Mahmud Paşa Camii Eyüp Zal Mahmud Paşa Camii

Dönemin padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri için Mimar Sinan’a yaptırdığı Zal Mahmut Paşa cami, camiye adını veren vezirin adını taşımaktadır. 

16. yüzyılda inşa edilen cami, Osmanlı mimarisinin etkilerini taşımaktadır. 

Medrese, çeşme, türbe ve camiden oluşan bir külliye olan Zal Mahmud Paşa Cami’de, 15 kubbe ve 17 sütun bulunmaktadır. 

Mimar Sinan, bu eserini yaparken, çok fazla özen göstermemiş ve bunu da şehzadeye yapılan haksızlık nedeniyle yapmıştır. 

Zal Mahmud Paşa Cami, Eyüp’te gezilecek tarihi yapılardan biridir.

Eyüp'te doğal güzellikleri ile hem yerli hem de yabancı turistler tarafından tercih edilen Eyüp doğa otelleri kategorisini size özel olarak sunuyoruz.


Caferpaşa Medresesi

Caferpaşa Medresesi Bahçesi Caferpaşa Medresesi Bahçesi

Eyüp ilçesinin merkezinde yer alan Caferpaşa Medresesi, 16. Yüzyılda inşa edilmiştir. 

Kemerli bir kapıdan, uzun bir koridordan geçerek ulaşılan medrese, toplamda 11 odadan oluşmakta ve her odada, yalnızca bir pencere ile ocak bulunmaktadır. 

Medresenin arka bölümünde, Osmanlı veziri Sokullu Mehmet Paşa’nın medresesi de yer almaktadır. 

Caferpaşa Medresesi, Eyüp’te ziyaret edebileceğiniz tarihi yapılardan biridir.