Türkiye’nin en güney bölgelerinden birisi olarak geçen Erdemli, bünyesinde tarihi ve doğal güzellik bakımından oldukça geniş seçenekler sunmaktadır. Küçük bir yüz ölçümü olmasına rağmen Erdemli gezilecek yerler söz konusu olduğunda, Mersin ilçeleri arasında ilk sıralarda bulunmaktadır.
Mersin ilinin iç bölgelerle arasına bir sınır gibi yerleşen Toros Dağları, doğal yapısının korunmasına ve doğal güzelliklerin oluşmasına zemin hazırlamıştır. Aynı zamanda dağlar, yıllar boyunca iç bölgelerden olası tehlikelerin önüne geçmiştir. Bu sayede Erdemli ilçesinin bünyesinde yer alan tarihi güzellikler de korunmuştur.
Erdemli gezilecek yerler arasında hem tarihi hem de doğal güzellikler bulunmaktadır. Erdemli, unutulmaz ve güzel bir tatil için zengin seçenekler ile ziyaretçilerini karşılamaktadır.
Erdemli'de birbirinden cazip uygun fiyatları ile eğlenceyi doyasıya yaşamanız için Erdemli otelleri listesine göz atabilirsiniz.
Kız Kalesi
Kız Kalesi
Kız Kalesi, Erdemli ziyareti sırasında görülmesi gereken bir yer olarak değerlendirilmektedir. Korykos Antik Kenti’nin karşısında denizin 200 metre kadar ortasına inşa edilmiştir. Erdemli ilçesinin en eski yerleşim alanı olarak bilinen kalenin tarihi MÖ 4. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Başta Roma ve Bizans dönemleri olmak üzere aktif bir şekilde yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Yıllar boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Kız Kalesi’ne zamanla karadan doğrudan ulaşım kesilmiştir.
Kız Kalesi'ne ulaşım hemen yanı başındaki halk plajı üzerinden yapılan turlar ile sağlanmakta ya da kişisel deniz motoru kiralayarak ulaşım yapılmaktadır. Orta Çağ mimarisinin Akdeniz Bölgesi’ndeki en güzel örneklerinden birisidir. Diğer bir adı olan Deniz Kalesi olarak da bilinmektedir. Görülmeye değer mimari yapısının genel özelliklerini korumuştur. Birçok burcu hala ilk günkü gibi gözlemlenebilmektedir. Hem doğal güzelliği hem de tarihi dokusu ile Erdemli gezilecek yerler listesinde ilk sıralardadır.
Kız Kalesi’ne giriş ücreti 6 TL’dir.
Akkale
Akkale
Erdemli ilçesinin Kumkuyu'da yer alan diğer yapı kompleksi Akkale’dir. İsminden dolayı bir kale çağrıştırsa da, antik kalıntıların olduğu bir site bölgesidir. Romalıların ilk defa 4. yüzyılda bölgeye gelerek liman ticaretini genişlettiği sırada kurulduğu düşünülmektedir.
Zamanında zengin ailelerin yaşadığı küçük bir yerleşim yeri olduğu bilinmektedir. İlk yerleşim zamanında en çok ilgi çeken özelliği, 5 katlı bir sarnıca ev sahipliği yapması olmuştur. Çok fazla orijinal yapısını koruyamasa da, burada yer alan sarnıç Akkale Sarayı olarak adlandırılmaktadır.
Sarnıcı diğer bölgelerden ayıran en büyük özelliği ise ortalama 17.000 metrekarelik bir alana sahip olmasıdır.
Akkale giriş ücreti 6 TL’dir.
Mersin ilinde ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Mersin otelleri sayfasında listeledi.
Kanlıdivane (Kanytelleis-Neapolis)
Kanlıdivane
Erdemli ilçesinin sınırları içerisinde ancak kırsal bir kesimde bulunan Kanlıdivane Antik Kenti, bölgenin en eski yerleşim yerlerinden birisidir. 19. yüzyılda Fransız bir gezgin tarafından ilk defa keşfedilerek günümüzdeki yerini almıştır. Tarihi MÖ 3. yüzyıla kadar dayanmaktadır.
İsminin çıkış noktası biraz tüyler ürperticidir. Roma Dönemi’nde ve öncesi Antik Dönem’de yakalanan suçluların buradaki derin obruklar içerisindeki vahşi hayvanlara atılmasından kaynaklı bu isim verilmiştir. Kent, 30 metre genişliğinde bir obruğun çevresine kurulmuştur. Bölgede ilgi çekici noktalar arasında kabartmalı figürler ve yazıtlar bulunmaktadır.
Kanlı Divane Antik Kenti’ne giriş 6 TL’dir.
Limonlu Çayı
Limonlu Çayı
Mersin il sınırları içerisinde en uzun nehirlerden biri olarak Limonlu Çayı ön plana çıkmaktadır. Yaklaşık uzunluğu 130 kilometre olan çay, birçok balık türüne ev sahipliği yapmaktadır. Toros Dağları’nın bir kolu olan Kayacı Vadisi üzerinden doğmakta ve Akdeniz’e dökülmektedir.
Bir zamanlar Lamos Çayı olarak bilinen çay, çevresinde oldukça çok alana yayılan güzel limon bahçelerinden ismini almıştır. Yer yer oldukça derinleşen ve yoğun kıvrımlara ev sahipliği yapan yapısı ile su sporlarına olanak sağlamaktadır. Erdemli gezilecek yerler arasında sıklıkla ziyaret edilen manzaralara ev sahipliği yapmaktadır.
Sebaste Antik Kenti (Elaiussa Sebaste)
Sebaste Antik Kenti
Antik Roma ve Geç Helenistik dönemlerde kurulan kent Elaiussa Sebaste, zamanında önemli bir liman ve ticaret merkezi olarak ön plana çıkmıştır. İlk yerleşim yerleri bir burnun üstüyken zamanla büyüyen şehir iç bölgelere doğru genişlemiştir.
Kent ismini, korsanların Akdeniz’den arınmasının ardından süren barış döneminde almıştır. Kapadokya kralına hediye edilen kente, bir süre sonra kral yerleşmiş ve Arkelaos Augustus’a şükran ve sadakatinin ifadesi için kentin adını Sebaste ile değiştirmiştir.
Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde günümüze kadar varlığını koruyan en büyük eser Nekropol’dür. Anadolu’da bulunan ve günümüze kadar varlığı en iyi şekilde korunan geniş bir mezarlıktır. Limon ağaçlarının arasında oldukça dikkat çekici bir görünümü vardır.
Erdemli ilçesine bağlı Ayaş mevkii üzerinde bir konuma sahip Sebaste Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir.
Doğal güzelliklere ev sahipliği yapan Erdemli ilçesinde daha fazla yer keşfetmek için Erdemli gezi rehberi yazımızı kontrol etmeyi unutmayın.
Kız Kalesi Plajı
Kız Kalesi Plajı
Mersin iline bağlı Erdemli sınırları içerisinde hem tarihi güzelliğin hem de doğal güzelliğin bir arada bulunduğu nadir mekanlar vardır. Bunlardan birisi ise Kız Kalesi Plajı’nın olduğu konumdur. Yaklaşık uzunluğu 600 metre olan mavi bayraklı plajın 450 metre açığında MÖ 4. yüzyılda yapılan Kız Kalesi'nin manzarası bulunmaktadır.
Denizin hemen derinleşmemesi ve kumlu bir yapısının olması en çok aileler tarafından tercih edilmesine olanak sağlamıştır. Plaj içerisinde kişisel ihtiyaçları karşılayabilecek olanaklar mevcuttur. Kız Kalesi’ne ulaşım yapılmasını sağlayan aktiviteler de bulunmaktadır. Kiralık deniz motorları bunlara örnektir. Erdemli gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmelidir.
Günlük şezlong ve şemsiye kiralama ücreti 20 TL -30 TL’dir. Günlük kamp alanı kiralama ücreti ise 40 - 50 TL’dir.
Plaja giriş ücretsizdir.
Erdemli Talat Göktepe Çamlığı
Erdemli Talat Göktepe Çamlığı
Türkiye’deki yeşil araziler arasında oldukça büyük bir öneme sahip olan Erdemli Talat Göktepe Çamlığı, 3 kilometre uzunluğunda bir sahili bünyesinde barındırmaktadır. Ortalama 500 metre genişliği bulunan çamlıkta Kum Zambakları, Kızılçam, Yaban Mersini, Fıstık Çam, Sahil Çamı, Okaliptüs ve Kıbrıs Akasyası gibi birbirinden güzel ağaç türleri bulunmaktadır.
Erdemli Talat Göktepe Çamlığı’nda halka sunulan hizmetler bakımından özel piknik alanları mevcuttur. Yerli halkın sıklıkla tercih ettiği çamlık, yaz aylarında Erdemli gezilecek yerler arasında daha renkli görüntülere ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca bölgede kişisel ihtiyaçları karşılayacak temel tesisler de bulunmaktadır.
Erdemli Talat Göktepe Çamlığı giriş ücreti 4 TL’dir.
Mersin ilindeki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak Mersin gezi rehberi sayfamızı okumayı unutmayın.
Korkykos Antik Kenti
Korykos Antik Kenti
Korykos Antik Kenti, Erdemli ilçesinde Şeytan Deresi denilen vadinin eteklerine konumlanmıştır. Zamanında etrafı kare planlı surlar ile çevrelenmiştir. Antik kentin girişi hendekler ile çevrili olduğu için, köprü ile sağlanmaktadır.
Korykos Antik Kenti'nde görülmesi gereken yerler arasında zafer kemeri, Hristiyan kaya mezarları gibi antik yapılar mevcuttur. Ancak çok büyük bir alana yayıldığı için birçok tarihi kalıntıyı görmek mümkündür. İçerisinde bulunan yapılar arasında günümüze kadar kısmen yapısını korumuş kiliseler bulunmaktadır.
Kiliselerin içerisinde Roma Dönemi’nden kalma fresk dekorları dikkat çekmektedir. Şehrin çevresini kaplayan duvar, günümüze kadar varlığını koruduğu için hala gözlemlenebilmektedir.
Korykos Antik Kenti’ne giriş ücreti 6 TL’dir.
VIP karşılamalardan sürpriz ikramlara, balayına özel oda süslemelerinden SPA merkezlerindeki kadar seçebileceğiniz otelleri Erdemli Balayı otelleri sayfamızda listeledik.
Öküzlü Ören Yeri
Öküzlü Ören Yeri
Erdemli ilçesinin kırsal kesiminde yer alan Öküzlü Ören Yeri, Batısandal köyü sınırları içerisindedir. Öküzlü ismini sütun başlarındaki öküz kabartmalarından almıştır. Yapılan araştırmalara göre ören yerinin Helenistik Dönem'den bu yana kullanıldığı ortaya çıkarılmıştır.
Öküzlü Ören Yeri içerisinde gezilecek yerler arasında ev kalıntıları, sütunlu avlular, kaya mezarları, küçük bir kilise ve lahitler bulunmaktadır.
Öküzlü Ören Yeri girişi ücretsizdir.
Erdemli Günübirlik Gezilecek Yerler
Erdemli, Mersin ilinin en turistik ve en gelişmiş ilçeleri arasında önemli bir yer edinmiştir. Gezilecek yerler, Erdemli ilçesi ile sınırlı değildir. Erdemli çevresinde günübirlik şekilde gezilebilecek tarihi ve turistik pek çok nokta bulunmaktadır.
Silifke
Silifke
Denizin ve güneşin tadını çıkarmanın yanı sıra doğal güzellikleri ve tarihi yapıları da keşfedebileceğiniz Silifke, zengin alternatifleri ile ziyaretçilerine eksiksiz bir günübirlik gezi deneyimi yaşatmaktadır. Silifke’de başlıca gezilecek yerler, Cennet ve Cehennem Obrukları, Suasanoğlu Halk Plajı, Arkum Halk Plajı, Boğsak Halk Plajı ve Adamkayalar’dır. Silifke Erdemli arası mesafe ortalama 48 km’dir.
Mersin Marina
Mersin Marina
Doğu Akdeniz’in bu alanda en büyük tesis olma özelliğine sahip olan Mersin Marina, 21.000 m2 alana sahiptir. Gezilecek yerler arasında mutlaka bulunmalıdır. Erdemli ilçe merkezine yaklaşık olarak 35 km uzaklıktaki Mersin Marina, 2011 yılından bu yana hizmet vermektedir.
Yerköprü Şelalesi
Yerköprü Şelalesi
Doğa ile iç içe konumu, büyüleyici sarkıt ve dikitleri ve şelalenin dökülürken çıkardığı huzur veren sesi ile Yerköprü Şelalesi, doğa gezilerinin Mersin ilindeki vazgeçilmez noktaları arasında yer alıyor. Erdemli ilçe merkezine ortalama 120 km uzaklıktaki Yerköprü Şelalesi, Mersin iline bağlı Mut ilçesindedir.
Yedi Uyurlar Mağarası
Yediuyurlar Mağarası
Yemliha, Mekseline, Mislina, Mernuş, Sazenuş, Tebernuş ve Kefeştetayuş adında yedi genç ve köpekleri Kıtmir’in 300 yıl burada uyuduğuna inanılan Yedi Uyurlar Mağarası, Mersin ilinde inanç turizminin en çok ziyaret alan noktasıdır. Yedi Uyurlar Mağarası, Erdemli ilçe merkezine ortalama 80 km uzaklıktadır. Hem tarihi hem de doğal güzelliği ile ön plana çıkan mağaraya gezilecek yerler planında mutlaka yer verilmelidir.
Sabah uyanıp pencereden baktığınız da masmavi denizin içerisinde kaybolabileceğiniz oteller için Erdemli denize sıfır oteller sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.
Tarsus Ulu Cami
Tarsus Ulu Camii
1579 yılında Ramazanoğulları’ndan Piri Paşa’nın oğlu İbrahim Bey tarafından, kesme taştan inşa ettirilmiş olan Ulu Camii, şehrin en önemli dini yapıları arasında yer almaktadır. Tarsus Ulu Camii, Erdemli ilçe merkezine 80 km uzaklıkta bulunmaktadır. İhtişamlı yapısı ile gezilecek yerler arasındadır.