Erdemli Tarihi Yerleri

Erdemli, Mersin ilinin en büyük tarım alanına sahiptir. Akdeniz kıyı ovasından, ormanın bulunduğu Toros Dağları'nın yükseklerine kadar uzanmaktadır. Antik çağlardan beri ilçenin üzerine kurulan kentlerin var oluşu tarihi açıdan ne kadar önemli bir bölge olduğunu ortaya çıkarmaktadır.

İlçenin adının nereden geldiği net olarak bilinmemekle birlikte, İç Anadolu’dan 15.yy’da bölgeye geldiği tahmin edilen Erdemoğulları Türkmen Beyliği’nden aldığı tahmin edilmektedir. Burada daha sonra sırasıyla, Hititler, Selefkoslar, Romalılar, Bizanslılar, Mısırlılar, Karamanoğulları ve Osmanlılar hüküm sürmüştür. 

Önceleri Silifke İlçesi’ne bağlı iken 1 Haziran 1954 yılında ilçe statüsüne kavuşan Erdemli, eşsiz kıyı şeridi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra misafirlerini köklü tarihi ile kendisine hayran bırakmaktadır.

İş stresinden uzaklaşarak bedenen rahatlamak için Erdemli otelleri sayfamızdan farklı fiyat seçeneklerindeki otellerde tatil yapabilirsiniz.


Kız Kalesi (Deniz Kalesi, Kara Kalesi)

Kız Kalesi Kız Kalesi

Deniz Kalesi olarak da bilinen Kız Kalesi, Mersin'e yakın, Korykos Antik Kenti'nin tam karşısında, kıyıdan 200 metre uzaklıkta küçük bir adanın üzerinde yer almaktadır. Şehir yönünde antik kalıntılar üzerine inşa edilmiş büyük bir kale, Korykos Antik Kenti'nin korunmasını sağlamıştır. 

Ünlü tarihçi Herodot'a göre Korykos Antik Kenti M.Ö 4. yüzyılda Gorges adlı Kıbrıslı bir prens tarafından kurulmuştur. Kent M.S 72 yılında Romalıların eline geçmiş ve 450 yıl Roma yönetimine bağlı kalmıştır. Bu dönemde çok gelişmiş, önemli bir zeytinyağı ihracat limanı olmuştur. Bizans Dönemi'nde altın çağını yaşayan Korykos, Arap saldırılarına karşı 1104'te güçlü surlarla çevrilmiştir. 

Kız Kalesi'nin üzerinde bulunduğu küçük adanın kıyıyla bağlantısı zamanla kesilmiştir. Tipik Ortaçağ mimarisi özelliklerini taşıyan kare planlı yapının çevre uzunluğu 192 metre olup, kuzey ve güney uçları üçgen, dörtgen ve yuvarlak biçimlerde çift katlı 8 burçla korunmuştur. Üç katlı ana burç adanın doğu ucundadır.

Kalenin avlusunda ise bir kilise ve bir sarnıç bulunduğu anlaşılmaktadır. Batı yönündeki surların üzerinde denize açılan bir kapı vardır. Kalede son yıllardaki kazılarda bulunan Ortaçağ'a ait iskeletler, çoğu bilimsellikten uzak birçok tartışma yaratmıştır.

Son yıllarda restore edilen ve iyi durumda olan Kız Kalesi, gündüz ışığında halen içinde saklanan bir prensesi koruyormuş gibi yaşamın dışında kalmış edasıyla, geceleri ise deniz üzerinde yansıyan ışıklarda gizemini gizleyen güzelliğiyle gören herkesi büyülemektedir. 

Kız Kalesi giriş ücreti 6 TL'dir.

Kız Kalesine ve plaj kenarına yakın uygun fiyatlı konaklama hizmetleri için Mersin otel fiyatları sayfamızdaki tercihlere göz atabilirsiniz.


Adam Kayalar

Adam Kayalar Adam Kayalar

Adam Kayalar, Kızkalesi ve Akdeniz sahil şeridinin sadece birkaç kilometre kuzeyinde, Toros Dağları'nın güney yamaçlarında yer almaktadır. Kızkalesi'ne 7 kilometre, Silifke'ye 32 km ve Erdemli'ye 27 km uzaklıktadır. Adam Kayalar'a ulaşmak için yolcular 5 kilometrelik bir asfalt köy yolunu takip etmek zorundadır. Ancak yolun geri kalanına araçlar ile giriş yasak olduğu için kısa bir tırmanış sonrası ulaşım sağlanmaktadır. 

Geçide bakan kayalarda, 9 niş içine oyulmuş figürler vardır. Bunlar 11 erkek, 4 kadın, 2 çocuk ve 1 dağ keçisi figürleridir. Alınlık kısmında Roma kartallarının figürleri de vardır. Rakam kabartmalarının kökeni hakkında bir belge bulunmamaktadır. Ancak bu rakamlar muhtemelen MS ikinci yüzyıla aittir. 

Manzaraları ile sizi büyüleyecek ihtişamlı yerler için ekibimizin hazırladığı Erdemli'de gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.


Akkale

Akkale Akkale

Akkale, Erdemli’nin Kumkuyu mevkiinde bir yapı kompleksinin kalıntılarına verilen popüler isimdir. Sitenin orijinal adı bilinmemektedir. Ancak, 4. yüzyılda inşa edilen Roma İmparatorluğu'nun bir liman yönetim kompleksi olduğu kesin olarak bilinmektedir. 

Türk arkeolog Semavi Eyice'ye göre ana bina, birinci yüzyılda yaşayan ve Kilikya'da yazları geçirdiği bilinen Kapadokya'nın, Archelaus Sarayı’dır. Binaların bir kısmı, muhtemelen 6. yüzyılda meydana gelen büyük depremlerden sonra Bizans Dönemi’nde onarılmıştır.

Akkale isminin "Beyaz Kale" anlamına gelmesine rağmen, kompleks bir kale değil, küçük, zengin bir yerleşim yeridir. Bir zamanlar beş katlı, büyük bir sarnıç ve birçok diğer yapı olan ana binanın kalıntılarından oluşmaktadır. Beş katlı bina geleneksel olarak Akkale sarayı olarak adlandırılmaktadır.

Binanın her tarafında bulunan kubbeler, onu çevreleyen tamamen yıkılmış bir balkonun varlığına işaret etmektedir. Belgelerin bodrum katında tutulduğu hazine ofisi olduğu varsayılmaktadır. 17.000 metrekareye sahip en büyük sarnıç olarak bilinmektedir. 

Giriş ücreti 6 TL'dir.

Erdemli'de tarihi ve turistik mekanlarda mutlaka gidilmesi gereken yerleri sizin için Erdemli gezi rehberi sayfasında listeledik.


Kanlıdivane (Kanytelleis-Neapolis)

Kanlıdivane Kanlıdivane

Kanlıdivane Antik Kenti, Erdemli'nin kırsal kesiminde yer almaktadır. İlçeye 18 km, Mersin'e 55 km uzaklıktadır. Kentin kurulumu M.Ö 3. yüzyıla dayanmaktadır.  Fransız bir gezginin gezisi sırasında 19. yüzyılda keşfedilip ortaya çıkarılmıştır. 

Helenistik Dönem'de ilk kez yerleşim yeri haline gelen Kanlıdivane, Roma ve Geç Antik dönemleri için de oldukça önemlidir. Antik kente bu adın verilmesi Antik Çağ'da suçluların buradaki derin obruğa yabani hayvanlar tarafından parçalanması için atıldıklarına inanılmasından gelmektedir.

Kentin kurulduğu yer 30 metre genişliğe sahip bir obruk çevresinde bulunmaktadır. Bu obruğun içerisinde Armaronxas adına sahip bir ailenin kaya kabartması yer almaktadır. Kabartmanın hemen yanında aile üyelerinin isimlerinin yazılı olduğu bir yazıt vardır. Obruğun batı duvarlarına bakıldığında araştırmacıların tahminlerine göre Kilikya askeri olarak iddia edilen kabartma bulunmaktadır.

Kanlıdivane giriş ücreti 6 TL'dir.


Sebaste Antik Kenti (Elaiussa Sebaste)

Sebaste Antik Kenti Sebaste Antik Kenti

Kent Geç Helenistik Dönem'de kurulmuştur. Roma ve Erken Hristiyanlık dönemlerinde en parlak devrini yaşamıştır. Kentin gelişmesi ve zenginleşmesi hem doğal bir limana, hem de verimli tarım alanlarına sahip oluşundan kaynaklıdır. 

Kentin ilk yerleşim alanı deniz tarafındaki tepelik burun olup, zamanla yakın iç bölgelere yayılmıştır. Pompeius'un korsan tehlikesini ortadan kaldırmasıyla başlayan barış dönemi de kentin gelişmesine yardımcı olmuştur. Fakat en önemli etken, kentin İmparator Augustus Dönemi'nde Kapadokya Kralı Arkhelaos'a bağışlanması ve kralın buraya yerleşmesidir. Arkelaos Augustus'a şükran ve sadakatinin ifadesi olarak kentin adını Sebaste olarak değiştirmiştir.

Ören yerinin asıl etkileyici yanı çok büyük bir alana yayılan mezarlığıdır. Limon bahçelerinin arasında kalan büyük Nekropol, Anadolu'nun en iyi korunmuş Roma Nekropollerinden birisidir.

Mezarlık alanı çeşitli formlardaki anıtlarla büyük bir alana yayılmıştır. Ev ya da tapınak biçiminde aile mezarları, basit ve kaideli lahitler ya da niş biçimli oyma mezarlar biçiminde değişik formlarda çok sayıda mezarı burada görmeniz mümkündür.

Sebaste Antik Kenti'ne giriş ücretsizdir.

Tüm güzellikleri bilinemeyen, gezdikçe araştırdıkça yeni özelliklerini öğreneceğiniz bazı şehirler vardır. İşte bu nedenle Mersin gezi rehberi sayfamızı ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.


Korykos Antik Kenti

Korykos Antik Kenti Korykos Antik Kenti

Korykos, Şeytan Deresi denilen vadinin ağzında bulunan antik bir kenttir. Bu alan Kız Kalesi bölgesinde yer almaktadır. Etrafı, kare planlı Kız Kalesi'nin surları ile çevirilidir. Kaleden sonra hendeği geçerek kente giriş yapılmaktadır. Hendeğin üzerinde bu alana giriş için inşa edilen bir köprü vardır. 

Antik Çağ’da, Korykos önemli bir liman ve ticaret kasabası konumundadır. 1918 yılında, III. Antiohos'un filosunun Romalılar tarafından işgal edildiği Seleucia'nın liman kenti olarak bilinmektedir. Roma Dönemi’nde eski yasalarını koruyarak imparatorlar genellikle korsanları izlemek için burada bir filo oluşturmuştur. 

Kentin kalıntıları oldukça fazladır. Bu kalıntılar arasında bir zafer kemeri, güzel bir Hristiyan mezarı, lahit vb. yer almaktadır. Harap bir iskele ile birbirine bağlanan iki ortaçağ kalesi kısmen korunmuştur. Ana karadaki kalenin surları çok sayıda sütun içermektedir. Biri freskler ile dekore edilmiş üç kilise yer almaktadır. Antik kentin duvarları günümüzde hala görünmektedir. 


Öküzlü Ören Yeri

Öküzlü Ören Yeri Öküzlü Ören Yeri

Öküzlü, arkeolojik kalıntılar bakımından zengin olan Erdemli İlçesi’nin kırsal kesiminde yer almaktadır. Batısandal Köyü’ne yakındır. Öküzlü civarında çok sayıda kalıntı bulunmaktadır. Sitenin orijinal adı bilinmemektedir. Öküzlü ismi ise sütun başlarındaki öküz kabartmalarından kaynaklı verilmiştir.

Araştırmacılar tarafından düzenlenen çalışmalarda bulunan arkeolojik kalıntılardan sitenin Helenistik Dönem’e kadar uzandığı ortaya çıkarılmıştır. Bununla birlikte, 5. ya da 6. yüzyıllarda, yani erken Bizans Dönemi’nde yeniden inşa edilmiştir.

Alanın kuzeyindeki ev kalıntıları, çokgen bir yapıda olup, Bizans mimarisinin örnekleridir. Evlerde sütunlu avlu vardır. Bazı binaların temelleri oyulmuş kayadan meydana gelmektedir. Yol boyunca lahitler göze çarpmaktadır. Sitenin merkezinde bazilika kalıntıları vardır. Bazilikaların yaklaşık 500 metre güneyinde küçük bir kilise bulunmaktadır. 

Öküzlü Ören Yeri girişi ücretsizdir.

Giriş ücreti 6 TL'dir.

Erdemli'de dinlenmek ve uzun zamandır ihtiyaç duyduğunuz o hayalinizdeki tatili yapmak için Erdemli tatil otelleri listemize göz atmayı unutmayın.


Paşa Türbesi

Paşa Türbesi Paşa Türbesi

Erdemli-Silifke Karayolu üzerinde yer almaktadır. 13. yüzyılda Paşa Türbesi'nin etrafındaki bölge, Türkiye Selçukluları ile Kilikya Ermeni Krallığı arasında bir savaş alanıdır. Türbe, 1220'de yaşamını yitiren Aktaşoğlu Sinan adlı bir Selçuklu komutanına aittir. Ali Selçuk'a göre mezar, Horasan'dan başka bir kişiye aittir. Sinan hakkında bir yazıt bulunmasına rağmen, nasıl öldüğüne dair bir açıklama yoktur.

Türbe kare bir yapıya sahip olup, çatısı altıgendir. Yapımında kesme taşlar kullanılmıştır. Giriş kapısı kuzeydoğu yönünde yer almaktadır. Türbenin kuzeyinde bir dilek ağacı vardır. 

Paşa Türbesi'ne giriş ücretsizdir.


Yeniyurt Kalesi

Yeniyurt Kalesi Yeniyurt Kalesi

Yeniyurt Kalesi, Erdemli’de bulunan ismini de aldığı mahallede yer almaktadır. Bir kale harabesinde oluşmaktadır. Antik çağlarda vadiyi kontrol etmek için yapılmış bir Helenistik kale olduğu tahmin edilmektedir. Daha sonra Ortaçağ Dönemi’nde Bizans İmparatorluğu veya Kilikya Ermenistan tarafından yeniden inşa edilmiştir. 

Kale, Kayacı Vadisi’ne ve Limonlu Nehri'ne bakmaktadır. Sadece harabe olarak kalan yapı, eski zamanlarda kullanılmayan inşa malzemeleri ile yapılmıştır. Üç kulenin, nekropolün ve bazilikanın yanı sıra kalenin hemen yanında bazı evlerin izleri vardır.


Dağlı Kalesi

Dağlı Kalesi Dağlı Kalesi

Kale, Erdemli İlçesi'nin Dağlı Köyü civarındadır. Erdemli ile Dağlı Kalesi arasındaki mesafe 17 kilometre ve Mersin arasındaki mesafe 52 kilometredir. Köyden kaleye araç yolu yoktur. Eski kale yolunun kısa bir bölümü günümüze kadar ulaşmış olmasına rağmen, yapıya sadece yürüyerek ulaşılabilmektedir.

Dağlı Kalesi, Roma İmparatorluğu Dönemi'nde inşa edilmiştir. Bizans İmparatorluğu ve Kilikya Ermeni Krallığı Dönemi'nde aktif olarak kullanılmıştır. Karakız Vadisi’ne bakan bir tepe üzerinde konumlandırılmıştır.

Yanında yer alan yaşam alanları gibi kale duvarları da hemen hemen harabe şeklindedir. Fakat kraliçe odası olarak bilinen büyük bir oda hayatta kalmayı başarmıştır. Ana kapının yanında iki asker ve bir hamile kadın gösteren kaya kabartması vardır. 

Erdemli'de hayatınızın en mutlu gününün ve bu günü taçlandıran tatilin kusursuz geçmesi için Erdemli balayı otelleri sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Roma Kemerli Su Yolu

Roma Kemerli Su Yolu Roma Kemerli Su Yolu

Suyolunun kaynağı Lamas Nehri olarak da bilinen Limonlu Deresi'nden gelmektedir. Akdeniz sahillerine paralel olarak güneybatı yönüne akmaktadır. Sahil ile su kemeri arasındaki ortalama mesafe yaklaşık 1 kilometredir. Orijinal su kemeri antik Sebaste Antik Kenti'nde sona ermektedir. Toplam uzunluğu 15 kilometreden fazladır.

Suyolunun Sebaste Antik Kenti'ne kadar olan ilk kısmı 1. veya 2. yüzyıllarda Roma İmparatorluğu tarafından inşa edilmiştir. İkinci kısmı ise Bizans İmparatorluğu tarafından 5. ya da 6. yüzyılda yapılmıştır.