Elbistan Tatili
Elbistan’da Gezilecek ve Görülecek Yerler
Elbistan OtelleriAntik Kentler: Elbistan’da bulunan birçok höyük, Antik Çağ’da yaşayan Elbistan halkı adına önemli fikirler vermektedir. İlçe merkezine 30 dakika mesafede bulunan ve Karahöyük sınırları içerisinde kalan Karahöyük, Akbayır Beldesi’nde yer alan Tilhöyüğü ve Türkveren Köyü’nde yer alan Gavurviran Höyüğü gezilip görülmesi gereken antik alanlardır. Elbistan’da bu 3 önemli höyüğe ek olarak 20’den fazla küçüklü büyüklü höyük daha bulunmaktadır.
Mağaralar: Yassı Dağın eteklerinde bulunan Çeçenistan Caddesi üzerinde bulunan mağaralar, Pınarbaşı olarak adlandırılmaktadır. Yeşil ve mavinin muhteşem uyumunu sağlayan çevresi ile de dikkat çeken bu mağaralar, Türkiye’nin en önemli nehirlerinden birisini beslemektedir.
Tarihi Yapılar: Dulkadiroğulları döneminde inşa edilen Ulu Camii, Elbistan’ın sembolü olarak kabul edilmektedir. Sultan Süleyman döneminde tekrar onarılan cami içerisinde Dulkadiroğulları Hükümdarı, Alaüddevle Bozkurt Bey’in türbesi de yer almaktadır. Çarşı Atik Camii de, yine aynı dönemde yapılmış ve Ulu Camii’nin hemen karşısında duran önemli tarihi yapılardan bir tanesidir. Elbistan’ın en önemli turizm değerlerinden birisi de Kız Kalesi’dir. Selçuk Hamamı ve Himmet Baba Camii ve Türbesi de ilçenin önemli tarihi yapıları arasındadır.
Doğal Güzellikler: Genel olarak yeşilden ve maviden uzak olan Elbistan, Pınarbaşı bölgesi ile adeta konuklarını büyülemektedir. Ünlü Ceyhan Nehri’nin doğduğu Pınarbaşı, halk arasında cennet bahçesi olarak da adlandırılmaktadır.
Elbistan’da Yapılacak Aktiviteler
- Doğa sporlarına katılın. Elbistan Pınarbaşı’na giderek su balonları ile eğlenebilir veya deniz bisikletleri ile hırçın sularda aksiyon dolu dakikalar yaşayabilirsiniz.
- Elbistan’ın kültürel değerlerine yakından göz atın. Elbistan Kapalı Çarşı’yı ziyaret ederek hem ilçenin yöresel lezzetlerini deneme fırsatı bulabilir hem de yöreye ait el emeği ürünleri satın alabilirsiniz.
- Ceyhan Nehri’nin doğuş noktası olarak kabul edilen Pınarbaşı’nda doğa yürüyüşüne çıkın. Ayrıca bölgenin çevresinde sevdikleriniz ile birlikte eğlenerek vakit geçirebileceğiniz restoranlar da mevcuttur.
Elbistan’da Yapılan Festivaller
Ülke çapından 500’den fazla sporcunun katılım gösterdiği Uluslararası Kısa Şalvar Güreş Festivali, her sene Eylül ayının başlarında düzenlenmektedir ve festivale katılım ücretsizdir.
Elbistan’da Ne Yenir?
İlçenin kendi adını da taşıyan Elbistan Tava, bonfile ve antrikot gibi özel dana etlerinden yapılan bir geleneksel lezzettir. Hamur işi Himgil, bir patates yemeği olan Cıvıklama ve içinde hiç et bulundurmayan Kıyma lezzetleri de her Elbistan misafirinin mutlaka denemesi gereken lezzetler arasındadır.
Elbistan’da Alışveriş Keyfi
Bir Osmanlı çarşısı olan Uzun Çarşı ve Güneşli Mahallesi’nde yer alan Elbistan Kapalı Çarşı, ilçedeki alışveriş trafiğinin yoğun olduğu tarihi alanlardır. Buralardan yöreye has Osmanlı çarıkları, deri sandalet ve çarıklar, bakırdan yapılmış şekerlik, çaydanlık, cezve, sahan satın alabilirsiniz. Proma Alışveriş Merkezi, Elbistan Novada, Kılıçlar AVM ve Toryum AVM ise Elbistan’ın en önemli modern alışveriş merkezleri arasında yer almaktadır.
Elbistan Gece Hayatı
Kahramanmaraş’ta yöreye has kültürel özelliklerin en yoğun yaşandığı Elbistan ilçesinde gere hayatı seçenekleri oldukça sınırlıdır. Eğlenerek vakit geçirebileceğiniz bu mekanlar arasında Düş Türkü Cafe, Otantik Türkü Evi & Cafe, Sahil Gazinosu, Bayramefendi Osmanlı Kahvecisi, Limon Pastanesi ve Adres Cafe yer almaktadır.
Elbistan’a Nasıl Gidilir?
İlçeye en yakın havaalanı, 153 kilometre uzaklıktaki Kahramanmaraş Havaalanı’dır. Ulaşım ağırlıklı olarak şehirlerarası otobüsler ile sağlanmaktadır. Malatya’daki tren hattı da, ziyaretçilerin ilçeye ulaşımda tercih ettiği alternatifler arasında bulunmaktadır. Elbistan’ın İstanbul’a uzaklığı 980 kilometre, Ankara’ya uzaklığı 528 kilometre ve Antalya’ya uzaklığı ise 826 kilometredir.