Doğubayazıt Tarihi Yerleri

Tarihi açıdan büyük bir öneme sahip olan Doğubayazıt İlçesi’nde farklı medeniyetler hakimiyet kurmuştur. Uzun bir süre bölgede Urartular hüküm sürmüş ve ardından M.Ö. 680-625 yılları arasında Saka ve Hazar Türkleri bölgeye yerleşmiştir. Daha sonraki dönemlerde ise Persler ve Romalılar arasında el değiştirmiştir.

İlçeye önce Selçuklular ardından Osmanlılar bölgeye hâkim olmuştur. Doğubayazıt, Selçukluların elinde iken Moğol istilaları sonucu büyük bir zarar görmüştür. Birinci Dünya Savaşı sırasında da Rusların işgaline uğrayan şehir tekrar harap edilmiştir.

1918 yılında kurtarılan Doğubayazıt’ın tarihi milattan öncelere kadar uzanmaktadır. Bu yüzden ilçede birçok farklı kültüre ait tarihi eserler bulmak mümkündür. Tarihi eserlerden birçoğu günümüze ulaşmamış olsa da bazıları onarımdan geçmiş olup, dikkat çeken bir tarih keşfine ev sahipliği yapmaktadır. 

Ağrı'da gezilecek yerlere yakın, açık büfe imkanları ile herkese hitap edecek mükemmel dizaynlı oteller için Doğubayazıt otelleri fiyat sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


İshak Paşa Sarayı

İshak Paşa Sarayı İshak Paşa Sarayı

Doğubayazıt’ın dünyaca ünlü sarayıdır. İlçe merkezine 6 km uzaklıkta bulunan İshak Paşa Sarayı, Abdi Paşa tarafından planlanmış ve İshak Paşa tarafından tamamlanmıştır. Uzun bir süre Bayazıt sancağının yönetim merkezi olmuştur.

İshak Paşa Sarayı birçok farklı yılda onarım geçirmiş ancak yine de birçok bölümü günümüze ulaşamadan yıkılmıştır.

Bugün, külliye olarak da kullanılmakta olan İshak Paşa Sarayı, 18. yüzyılın en görkemli yapıları arasındadır. Mimari özelliklerine bakıldığı zaman birçok farklı medeniyetin izleri görülmektedir. Bu medeniyetler arasında Osmanlı, Selçuklu ve Fars dönemlerinin izleri öne çıkmaktadır. 

Pazartesi dışında tüm günler ziyaret edilebilen İshak Paşa Sarayı’na giriş ücreti 6 TL’dir.

Doğubayazıt'ta eski tarihi yapılarından tutun, görkemli ve nefes kesen yerleri ziyaret etmek için Doğubayazıt'ta gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.


Doğubayazıt Kalesi

Doğubayazıt Kalesi Doğubayazıt Kalesi

Şehrin simgesi olarak kabul edilen Doğubayazıt Kalesi’nin ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir. Yapılan araştırmalara göre Urartular Dönemi’ne ait yapılar arasında olduğu tezi kuvvetlidir. 

Doğubayazıt’ın Belleburç mevkiinde bulunan kale içerisinde Urartu mezarları ve antik kalıntılar bulunmaktadır. Günümüzde ise harabe şeklindedir. Şehrin yapısı itibariyle birçok medeniyet tarafından aktif olarak kullanmış bir kaledir.

Bölge halkı tarafından Ceneviz Kalesi olarak da anılmaktadır. Bunun sebebi ise Cenevizlilerin bir dönem Doğubayazıt’ı transit bölge olarak kullanarak ticaret yapmasıdır. Yapının Urartular dönemindeki adı ise Daryunk Kalesi’dir.

Doğubayazıt'ta doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Doğubayazıt gezi rehberi sayfasında listeledi.


Ahmed-i Hani Türbesi 

Ahmed-i Hani Türbesi Ahmed-i Hani Türbesi

Ahmed Hani’ye ait olan türbe İshak Paşa Sarayı’na yakın bir konumdadır. Ahmed Hani ise 1651 yılında doğan ve Doğubayazıt’ta yaşayan dönemin önemli bir yazarıdır.

Türbenin Doğubayazıt ilçe merkezine uzaklığı 8 km’dir. Bulunduğu bölgeye ulaşmak için belediye servisleri kullanılmaktadır. Belediye servisleri 30 dakikada 1 sefer düzenlemektedir. 

Türbe özellikle yerli turistler tarafından yoğun olarak ziyaret edilmektedir.

Doğubayazıt'ta merkezi noktalarda yakın, havuzlu otellerin listesini Doğubayazıt havuzlu oteller sayfamızda bulabilirsiniz. 


Eski Bayazıt Camii (Selim Camii)

Eski Bayazıt Camii Eski Bayazıt Camii

Doğubayazıt Kalesi’nin yakınlarında yaptırılan cami, I. Selim Dönemi’nde inşa edilmiştir. İlçenin sembollerinden kabul edilen Eski Bayazıt Camii’nin bulunduğu yer ve ihtişamlı görüntüsü dikkat çekmektedir. 

Tek kubbeli cami örneklerindendir. Kare planlı ve kesme taş kullanılarak yapılmıştır. Osmanlı mimari özellikleri taşıyan yapı, kubbesinde çökme riski bulunması sebebiyle günümüzde aktif olarak kullanılmamaktadır. Tüm bölümlerinde sadelik göze çarpmaktadır.

Doğubayazıt'ta iş toplantıları yaparken dinlenebileceğiniz bir çok imkanları bir arada sunan oteller Doğubayazıt toplantı otelleri sayfasında yer almaktadır.