Diyarbakır'ın Meşhur Yemekleri

9000 yıllık köklü geçmişi ile Mezopotamya ve Anadolu medeniyetlerinin geçiş bölgesinde yer alan Diyarbakır, tarihi yapılarında olduğu kadar, eşsiz lezzetlerinde de bu çeşitliliğe sahiptir. Arap, Ermeni, Kürt, Zaza, Yahudi, Süryani ve Türk halkının yıllarca bir arada yaşadığı bu topraklarda kültürel zenginlik, yemeklerinde de hissedilmektedir.

Buğdayın insan eli ile tarımının yapıldığı ilk şehir olan Diyarbakır, yöresel yemeklerinde tahıllara sıklıkla yer vermektedir. Bunun yanı sıra, Diyarbakır yemekleri et ağırlıklıdır.  Yoğun olarak kuzu ve koyun etinin tercih edildiği şehirde, dana eti fazla kullanılmamaktadır. Yemeklerde baharat kullanımı yoğun olarak görülmektedir ve acılı, ekşili yemekler dikkat çekmektedir. Sebze yemeklerinde ise genellikle kurutulmuş sebzeler kullanılmaktadır.

Diyarbakır'da tarihi mekanlara yakın olan uygun fiyatlı oteller için Diyarbakır otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Lahmacun

Lahmacun Lahmacun

Türkiye’nin her yerinde sunulan bir lezzet olan Lahmacun, her şehirde farklı olarak hazırlanmaktadır. Gaziantep’te sarımsakla hazırlanan lahmacun, Diyarbakır’da soğan ve kuyruk yağıyla hazırlanarak servis edilmektedir. 

Tüm yemeklerin yanında zengin bir salata ile servis edilen lahmacunlar Diyarbakır’da tabak boyutundadır ve bir porsiyonda 4 tane bulunmaktadır. 


İçli Köfte

İçli Köfte İçli Köfte

Güneydoğu ve Akdeniz mutfaklarında içli köfte oldukça sık tüketilmektedir. Her şehirde boyutu ve pişirme şekli değişmektedir. Diyarbakır’da içli köfte haşlanarak pişirilmektedir. Önce haşlanan daha sonra da yumurtaya batırılarak pişirilen içli köfte, sadece Diyarbakır’da servis edilmektedir. 

Diyarbakır'ın birbirinden güzel lezzetlerini farklı mekanlarda tadabilmeniz için Diyarbakır'da gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.


Saç Tava

Saç Tava Saç Tava

Saç Tava sacdan yapılan özel bir tavada parça et, sivri biber, sarımsak, domates ve bolca baharatın pişirilmesi ile hazırlanan bir yemektir. Şehrin pahalı yemeklerinden biri olmasına rağmen, etlerin lezzeti göz önünde bulundurulduğunda bu lezzet de mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında yer almaktadır. 


Burma Kadayıf

Burma Kadayıf Burma Kadayıf

Diyarbakır’ın en meşhur tatlısı Burma kadayıftır. İçi cevizli üstü fıstıklı olarak hazırlanan bu tatlı, şehir ziyareti sırasında mutlaka denenmesi gereken bir lezzettir. 


Meftune

Meftune Meftune

Kış aylarında et ve bal kabağı, yaz aylarında et ve patlıcan ile hazırlanan Meftune, şehrin özel lezzetleri arasındadır. Evlerde sıklıkla pişen bu yemek, yöresel lezzetler sunan restoranlarda da servis edilmektedir. 


Tırşik

Tırşik Tırşik

Diyarbakır’ın kendisine has kelimeleri bulunmaktadır. Bu kelimelerden biri de Tırşik’tir. Tırşik yemeği ise, Türkiye’nin neredeyse her şehrinde evlerde pişen türlü yemeğidir. Çeşitli sebzeler ile hazırlanan bu yemeğin içerisinde nohut da tercih edilmektedir. 

Diyarbakır'da tatilde eğlenmek için tercih edebileceğiniz Diyarbakır'ı keşfetmeniz için Diyarbakır gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Diyarbakır Çöreği

Diyarbakır Çöreği Diyarbakır Çöreği

Diyarbakır Mutfağı, hamur işi seçenekleri bakımından çok zengin değildir. Ancak Diyarbakır çöreği, şehrin sevilen lezzetleri arasında yer almaktadır. Özellikle Arife günü için hazırlanan bu çörek, hem evlerde hem de fırınlarda sunulmaktadır. 


Kibe Mumbar

Kibe Mumbar Kibe Mumbar

Adana’nın mumbar dolmasının, Diyarbakır mutfağındaki şekli olarak tanımlanmaktadır. Sadece bağırsağın değil, işkembenin de doldurulması ile hazırlanan bu yemek, turistlerin en çok dikkatini çeken lezzetler arasında yer almaktadır. Soğan, et, baharat, bulgur ve pirinç ile hazırlanan iç pilavı da oldukça lezzetlidir. 


Diyarbakır Ciğeri

Diyarbakır Ciğeri Diyarbakır Ciğeri

Tüm Güneydoğu illerinde olduğu gibi, Diyarbakır’da da ciğer sık tüketilen yemekler arasındadır. Ciğer şiş, farklı büyüklükler ile sunulmaktadır. 

Diyarbakır’da ciğer, kuzu böbreği, dalağı ve gömlek yağıyla pişirilmektedir ve oldukça lezzetlidir. Şehir gezisi sırasında özellikle ciğer sevenlerin mutlaka denemesi gereken lezzetler arasında ilk sırada yer almaktadır. 


Ayvalı Kavurma

Ayvalı Kavurma Ayvalı Kavurma

Osmanlı Mutfağı’nda yemeklerin içerisinde ayvaya sık sık rastlanmaktadır. Bu durum Osmanlı Devleti Diyarbakır’ı fethettikten sonra ortaya çıkmıştır. Bu nedenle Diyarbakır yemeklerinde de ayva sıklıkla kullanılmaktadır. 

Ayvalı kavurma ise kuzu eti ve ayvanın birleşiminden ortaya çıkan bir lezzettir. Şehirde dana eti kullanımı az olduğu için kuzu eti ile hazırlansa da farklı şehirlerde dana etiyle hazırlananı da mevcuttur. 


Elma Düzmesi

Elma Düzmesi Elma Düzmesi

Elma düzmesi, hem Diyarbakır hem de Osmanlı lezzetleri arasında yer almaktadır. Oyulan elmaların içerisine dolma harcı doldurularak hazırlanan bu lezzet, ekşi ve tuzlunun bir arada tadıldığı bir lezzettir. 


Hıllorik Aşı

Hıllorik Aşı Hıllorik Aşı

Fellah köftesinin daha sulu ve az salçalı şeklidir. Bulgur, kıyma, maydanoz, soğan ve yumurtanın yoğurulması ile hazırlanan köftelerden oluşan bu yemek, şehrin en beğenilen lezzetleri arasında yer almaktadır. 


Diyarbakır Kahvaltısı

Diyarbakır Kahvaltısı Diyarbakır Kahvaltısı

Her ne kadar kahvaltı denince akla Van gelse de, Diyarbakır kahvaltısı da oldukça meşhurdur ve mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında yer almaktadır. Adeta bir peynir cenneti olan Diyarbakır’da, işletmecilerin oluşturduğu zengin menü ile bu şehrin kahvaltısının ünü, şehir sınırlarını aşmaya başlamıştır. 

Karpuz reçeli, ceviz reçeli, 10 çeşitten fazla peynir, lor kavurması, kızartma, tahin-pekmez, patates salatası, meyve tabağı, sahanda yumurta, yoğurtlu mezeler, Murtuğa, Diyarbakır çöreği, Çemen başta olmak üzere, çeşitli lezzetlerin sunulduğu bu dev kahvaltı, hem göze hem de damağa hitap etmektedir. 


Diyarbakır’ın Meşhur Restoranları

Doğan Sofra Salonu

Doğan Sofra Salonu Doğan Sofra Salonu

Yöresel lezzetlerin tadına bakmak isteyenlerin ilk tercihlerinden biri olan Doğan Sofra Salonu, şehir merkezine uzak konumda olmasına rağmen gün boyu oldukça kalabalık olan işletmeler arasındadır. 

Pilav üstü tandır ve kuzu haşlama, işletmenin en meşhur yemekleridir. Bu lezzetlerin yanı sıra işletmede her gün değişen mevsim yemekleri menüsü sunulmaktadır. 

Fiyatları sunulan lezzetlere oranla uygun olan işletmede kişi başı ortalama 25 TL hesap ödenmektedir. 

Adres: Bağcılar Mahallesi Şanlıurfa Yolu Üzeri Doğan Apt, 21100 Bağlar/Diyarbakır

Küçük bebeği yada çocuğu olan ailelere özel olarak dizayn edilmiş olan konaklama seçenekleri Diyarbakır çocuk dostu oteller sayfasında bulunmaktadır.


Dağkapı Ciğercisi

Dağkapı Ciğercisi Dağkapı Ciğercisi

Diyarbakır’ın en meşhur ciğercilerinden biri olan Dağkapı Ciğercisi, sabahın ilk saatlerinden itibaren yoğun ziyaret almaya başlamaktadır. 

Ciğer kebabının yanı sıra, şehre özel diğer lezzetlere de yer verilen işletmede, ciğerin yanında salata da sunulmaktadır. 

Fiyatları lezzetine göre oldukça makul olan Dağkapı Ciğercisi’nde kişi başı ödenecek ortalama hesap 25 TL civarındadır. 

Adres: Yenişehir Mahallesi, 21100 Yenişehir/Diyarbakır


Kadayıfçı Saim Usta

Kadayıfçı Saim Usta Kadayıfçı Saim Usta

Şehrin meşhur tatlısı Burma Kadayıf’ın denenebileceği işletmelerden biri Kadayıfçı Saim Usta’dır. Fıstıklı ve cevizli burmaların yanı sıra, işletmede baklava çeşitleri de bulunmaktadır. 

Tarihi dekorasyonuyla da dikkat çeken işletmede tatlıların porsiyonu ortalama 13 TL’dir. 

Adres: Sur Mah., Gazi Cad. Kılıçlı Pasajı 13/B, 21300 Sur/Diyarbakır

Diyarbakır'da küçük bebeği olanlara özel dizayn edilmiş, gezilecek yerlere yakın konaklama seçenekleri için Diyarbakır bebek dostu oteller tercih edebilirsiniz.


Meşhur Kahvaltıcı Kadri Usta

Meşhur Kahvaltıcı Kadri Usta Meşhur Kahvaltıcı Kadri Usta

Tarihi Hasan Paşa Hanı içerisinde hizmet veren Meşhur Kahvaltıcı Kadri Usta, serpme kahvaltıda şehrin en iyilerinden biridir. 

Oldukça zengin çeşidi ile doyurucu bir kahvaltı sunan işletmede kişi başı serpme kahvaltı 40 TL’dir. 

Adres: Hasan Paşa Hanı, Savaş Mahallesi Gazi Cad, Hasan Paşa Hanı, 21010 Sur / Diyarbakır