Büyükçekmece Tarihi Yerleri

İlk yerleşimin milattan öncesine kadar gittiği Büyükçekmece ilçesi, Helenler tarafından kurulmuştur. Eski adı Athyra olan Büyükçekmece, tarihte uzun bir dönem boyunca Bizans İmparatorluğu’nda kalmıştır.

19. yüzyılın sonlarına doğru Çatalca Sancağı’na bağlanan ilçe, daha sonra 1950’li yılların ortalarında ilçe haline gelmiştir. 

Günümüzde, Osmanlı döneminden kalma çok sayıda tarihi eseri ile Büyükçekmece’de keşfedilecek pek çok yer bulunmaktadır. 

Mimar Sinan eserleri olan Büyükçekmece Kervansarayı, Büyükçekmece Köprüsü, sahil şeridinde yer alan Kordon Boyu, Osmanlı’nın önemli isimlerinden Enver Paşa’nın köşkü ve çeşitli çeşme ve tarihi yapılar, burada görebileceğiniz tarihi yapılar arasında yer almaktadır. 

Büyükçekmece'de uygun fiyatları ile ben eğlenceme bakarım diyen kişiler için bütçe dostu konaklama hizmetleri veren hotelleri Büyükçekmece hotel sayfamızda listeledik.


Fatih Cami

Büyükçekmece Fatih Camii Büyükçekmece Fatih Camii

Büyükçekmece ilçesinde, Dizdariye Mahallesi mevkiinde yer alan Fatih Cami’nin yapım yılı ve kimin yaptığı tam olarak bilinmemektedir. 

Cami, Büyükçekmece Gölü’ne yakın bir konumda yer almaktadır. 


Büyükçekmece Köprüsü

Büyükçekmece Köprüsü Büyükçekmece Köprüsü

Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü adıyla da bilinen Büyükçekmece Köprüsü, 16. yüzyılın ortalarında inşa edilmiştir. 

Mimar Sinan’ın eserlerinden biri olan Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü; Mimarsinan ile Büyükçekmece ilçesi arasında yer almaktadır. 

Büyükçekmece Gölü ile Marmara Denizi’nin birleştiği noktaya inşa edilen köprü, Kanuni Sultan Süleyman tarafından, Zigetvar seferi sırasında yaptırılmıştır.  Bu sefer, aynı zamanda Kanuni’nin son seferidir. 

İstanbul’daki en önemli tarihi yapılardan biri olan Büyükçekmece Köprüsü, ayrıca dünya tarihinde kazık çakma yönteminin uygulandığı ilk köprüdür. 

İstanbul'da gezilecek yerlere yakın, açık büfe imkanları ile herkese hitap edecek mükemmel dizaynlı oteller için İstanbul'daki oteller sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Sokullu Mehmet Paşa Cami

Sokullu Mehmet Paşa Camii Sokullu Mehmet Paşa Camii

Osmanlı dönemine ait bir mescit olan Sokullu Mehmet Paşa Cami, bir Mimar Sinan eseridir. 

1500’lü yılların ortalarında inşa edilen cami, Osmanlı mimarisini yansıtmaktadır. 

İlçede, Enver Paşa Caddesi üzerinde yer alan Sokullu Mehmet Paşa Cami, Köprübaşı Cami adıyla da bilinmektedir. 

Büyükçekmece'de manzaraları ile sizi büyüleyecek ihtişamlı yerler için ekibimizin hazırladığı Büyükçekmece'de gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.


Menzil Külliyesi

Menzil Külliyesi Havadan Görünüm Menzil Külliyesi Havadan Görünüm

Menzil Külliyesi Büyükçekmece ilçesinde yer almaktadır. Osmanlı Dönemi’nde 16. ve 17. yüzyılda mimari bakımdan hakim olan ayrı bir grup yapıdır. İmparatorluğa bağlı posta teşkilatı ulakların, hacca giden vatandaşların ve sefere giden orduların konaklamak için durup dinlendikleri yerdir. 

Menzil Külliyesi eski literatürde adı konulmamış olan lojistik terimine karşılık olabilmektedir. Osmanlı’nın Klasik Dönemleri olarak bilinen 1500 ile 1800 yılları arasında destek hizmetleri bu yapılarda bir arada yapılmakta idi. Menzil teşkilatı da buradaki çalışma biçiminden ileri gelmektedir.

Toplu taşıma araçları külliye yakınına kadar ulaşımı sağlamaktadır. Özel araçla da Menzil Külliyesi’ne gidilebilmektedir.


Büyükçekmece Kervansaray

Tarihi Büyükçekmece Kervansarayı Tarihi Büyükçekmece Kervansarayı

Kurşunlu Han adıyla da bilinen Büyükçekmece Kervansaray, 1500’lü yıllarda, Osmanlı döneminde bir konaklama yeri olarak kullanılmıştır. İçerisinde bir mescit, namazgah, çeşme ve köprüsü bulunan kervansaray bir Mimar Sinan eseridir. 

Sultan Süleyman döneminde inşa edilen Büyükçekmece Kervansarayı, tarih boyunca yapılan onarım çalışmaları ile günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. 

20. yüzyılın ortalarında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yenileme çalışmalarının ardından bazı bölümleri de kaldırılmış ve yenilenmiştir. 

Yapıldığı dönemde İstanbul’dan Batı’ya uzanan bir yolda bir konaklama yeri olarak inşa edilen kervansarayda, Osmanlı’da pek çok önemli isim de konaklamıştır. 

Savaş yıllarında da bir depo alanı olarak kullanılan Büyükçekmece Kervansarayı, Osmanlı mimarisini yansıtan, günümüzde eski ihtişamını kaybetse de ilçede görülmeye değer yapılardan biridir. 

Büyükçekmece'de manzarası ve tarihi yerleri ile sizi büyüleyecek yerler için Büyükçekmece gezi rehberi sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın.


İmaret Cami 

Büyükçekmece İmaret Camii Büyükçekmece İmaret Camii

Büyükçekmece ilçesinde Nutuk Caddesi üzerinde yer alan İmaret Cami, bir Mimar Sinan eseridir. 

16. yüzyılın ortalarında Sokullu Mehmet Paşa tarafından yaptırılan cami, ters T planlı bir camidir. 

Geniş bir avlusu bulunan cami, ilçenin merkez camisinin yanında yer almaktadır. 

İstanbul'daki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak İstanbul gezi rehberi sayfamızı okumayı unutmayın.


Enver Paşa Köşkü

Enver Paşa Köşkü Enver Paşa Köşkü

Osmanlı’nın son dönemlerine damgasını vuran Enver Paşa’nın ailesi ile birlikte ikamet ettikleri köşk, ahşap bir yapıdır. 

20. yüzyılın başında inşa edilen köşk, burada çıkan bir yangında zarar görmüş ve daha sonra yenilenmiştir. 

Günümüzde köşk, Enver Paşa Çocuk Kültür Evi olarak hizmet vermektedir. 

Tatilinizde ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Büyükçekmece aile otelleri sayfasında listeledi.


Enver Paşa Çeşmesi

Enver Paşa Çeşmesi Enver Paşa Çeşmesi

Büyükçekmece ilçesinde, Dızdarıye Mahallesi mevkiinde yer alan Enver Paşa Çeşmesi, Büyükçekmece Meydan Çeşmesi adıyla da bilinmektedir. 

Eskiden, köyün girişindeki meydan kısmı olan bir noktaya inşa edilen çeşme, Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü’ne giden yol üzerinde bulunmaktadır. 

Enver Paşa Köşkü’ne oldukça yakın bir konumda yer alan çeşme, zaman içinde onarım ve yenileme çalışmalarından geçerek farklı bir görünüme kavuşmuştur. 

Özgün halini büyük ölçüde koruyamamış olsa da Büyükçekmece ilçesinin görülmeye değer tarihi yapılarından biridir. 


Sultan 2. Abdülhamit Çeşmesi

Tarihi 2. Abdülhamit Çeşmesi Tarihi 2. Abdülhamit Çeşmesi

Sultan II. Abdülhamit’in adını taşıyan ve Büyükçekmece’de meydanda yer alan çeşme, halk tarafından yaptırılmıştır. 


Yusuf Paşa Hamamı 

Yusuf Paşa Hamamı Yusuf Paşa Hamamı

Ne zaman yapıldığı bilinmeyen Yusuf Paşa Hamamı, dışında yer alan süslemeleri ve kullanılan malzemeler ile 17. yüzyıl eseri olduğu tahmin edilmektedir. 

Büyükçekmece'deki tatil zevkinizi en yüksek kaliteye taşıyacak oteller için Büyükçekmece lüks oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Zeynep Dudu Çeşmesi

Zeynep Dudu Çeşmesi Zeynep Dudu Çeşmesi

Zeynep Dudu Çeşmesi İmaret Camisi’nin avlusuna 1856 yılında Zeynep Dudu adındaki bir kadın tarafından inşa ettirilmiştir. Ancak çeşme günümüzde yerinde değildir. Çeşmenin kim tarafından ve ne zaman yıkıldığı bilinmemektedir. Bazı tarihe kaynaklarda yer alan bilgiye göre çeşme klasik mimari şekilde inşa edilmiştir.