İstanbul açıklarındaki Prens Adaları’nın en büyüğü olan Büyükada, eski Yunancada Prinkipos olarak bilinmektedir. Prinkipos, Prens anlamına gelmektedir. Yüzölçümü 5,4 kilometrekare olan ada, bir tanesi kuzeyde ve diğeri güneyde iki tepeye sahiptir. Büyükada üzerinde yer alan bu tepeler 164 metre yükseklikteki Manastır Tepesi ve 203 metre yükseklikteki Yücetepe’dir.
Büyükada hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile gezilecek yerler açısından iyi seçenekler sunmaktadır. Her yıl turistlerin popüler gezi güzergahı olmayı başarabilmiştir. Büyükada'ya geldiğinizde en azından bir gün kalarak her bir noktayı keşfe çıkmanız mümkündür.
Büyükada'da tarihi yerlere yakın olup birbirinden farklı uygun fiyatları ile göz alıcı oteller için Büyükada otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Aya Yorgi Kilisesi
Aya Yorgi Kilisesi
Aya Yorgi Kilisesi’nin 1751 yılında kilise olarak inşa edildiğine dair bilgiler Patrikhane kayıtlarından elde edilmiştir. Ada üzerinde ilk yapıldığı dönemde Agios Georgios Rum Ortodoks Manastırı ismiyle bilinmektedir. İskele üzerinden yapılan bir saatlik yürüyüş ile kiliseye ulaşım sağlanabilmektedir. Deniz seviyesinde 204 metre yükseklikte bir konumdadır. Oldukça küçük iki katlı olan Aya Yorgi Kilisesi, kiremit ile örtülmüştür.
Yakınlarında yer alan çan kulesinin hemen arkasında ise yeni Aya Yorgi Kilisesi bulunuyor. Yeni Aya Yorgi Kilisesi’nin yapımına 1905 yılında başlanmış ve 1909 yılında tamamlanarak ibadete açılmıştır. Günümüze kadar iyi bir şekilde gelmeyi başarmış kilise, Hristiyanlara göre Türkiye üzerinde yer alan hac noktalarından bir tanesidir. Özellikle 23 Nisan ve 24 Eylül arası yoğun ziyaretçi çekmektedir. İnanç turizmi amacıyla Büyükada gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmelidir.
Kiliseye her gün belirli saat aralıklarında ücretsiz giriş yapılabilmektedir.
Büyükada Rum Yetimhanesi
Tarihi Büyükada Rum Yetimhanesi
Tarihi bir ahşap yapı olan Rum Yetimhanesi, dünyanın en büyük ahşap yapısı olarak kabul edilir. Büyükada üzerinde 206 metre yükseklikte bir dağ olan İsa Tepesi'nin tepesinde yer almaktadır. İlk yapıldığı dönemde Fransız bir şirket tarafından otel olarak planlanıp inşa edilmiştir.
Yapılan araştırmalara göre 1903 ile 1964 yılları arasında yetimhane olarak hizmet vermiştir. Rum Yetimhanesi, tarihi boyunca 5800 yetimin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamıştır. Rum Yetimhanesi 206 oda, mutfak, kütüphane, ilköğretim okulu ve meslek atölyelerinden oluşmaktadır. Bu muhteşem yapı, Büyükada'da gezilecek yerler listesine eklenerek mutlaka keşfe çıkılmalıdır.
Adakule
Adakule
Büyükada üzerindeki yangın kulesi olan Adakule, muhteşem bir manzara ile ziyaretçilerini karşılamaktadır. Düzenli olarak her yıl Nisan ayında çalışan kule beş katlıdır ve Orman Genel Müdürlüğü’ne aittir.
İtfaiye ve orman ekiplerinin müdahale edebilmeleri için termal kameralar yerleştirilmiştir. Hem Heybeliada’yı hem de Rum Yetimhanesi’ni gören muhteşem bir konumdadır. Issız bir yer üzerinde olduğu için gündüz saatlerinde Büyükada'da gezilecek yerler arasına eklenmesi önerilmektedir.
Hamidiye Camii
Hamidiye Camii
Hamidiye Camii, 2. Abdülhamid’in emri üzerine inşa edilmiştir ve ilk olarak bir okul amacıyla tasarlanmıştır. Daha sonra Büyükada üzerinde artan Müslüman nüfusundan dolayı dönemin mimari özelliklerini taşıyan bir camiye çevrilmiş ve 1895 yılında ibadete açılmıştır. Günümüze kadar iyi bir şeklide gelmeyi başarabilmiştir.
İki katlı caminin yapımında kesme küfeki taşlar kullanılmıştır. Tek şerefeye sahip kesme taş minarenin kapısından ise avluya geçiş yapılmaktadır. Namaz kılınan alanda çini ağırlıklı süslemeler oldukça dikkat çekmektedir. Ayrıca yerli halk arasında Selvili Cami olarak da bilinmektedir. İnanç turizmi amacıyla Büyükada'da gezilecek yerler listesinde mutlaka yer verilmelidir.
İbadete açık olan Hamidiye Cami'ye giriş ücretsizdir.
Tarihi ve turistik mekanlara yakın konaklama seçenekleri için İstanbul otelleri adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.
Adalar Müzesi
Adalar Müzesi
Büyükada gezi rehberinde bulunan Adalar Müzesi, Adalar Belediyesi, Adalar Kaymakamlığı ve yerel bir vakıf tarafından Avrupa Kültür Başkenti projesi kapsamında kurulmuş ve 2 Eylül 2010 tarihinde ziyarete açılmıştır.
Adalar Müzesi girişinde birçok fotoğraf ve Adalar'a ait temel bilgiler bulunuyor. Ayrıca adaların etrafındaki biyolojik yaşamla ilgili bilgiler verilmektedir. Bu koleksiyonda yer verilen en önemli şey ise İngiliz jeolog W. S. Swan tarafından 1860'lı yıllarda Büyükada'nın güneybatısındaki kumtaşı oluşumunda bulunan yaklaşık 400 milyon yıllık fosildir.
Adalar Müzesi’nde ayrıca arşivlerden çıkarılan dokümanlar, birçok tarihi fotoğraf, belgesel filmler, adalar hakkında video klipler, sözlü tarih kayıtları ve daha fazlası sunulmaktadır. Tarihi bilgi edinmek isteyenlerin Büyükada gezilecek yerler planına ekleyerek ziyaret etmesi gereken bir noktadır. Ayrıca gezi rehberinden de yardım alınabilmektedir.
Adalar Müzesi’ne tam giriş ücreti 12 TL, öğrenci girişi ise 5 TL’dir.
Dilburnu Tabiat Parkı
Dilburnu Tabiat Parkı
Dilburnu Tabiat Parkı, Nizam Mahallesi üzerinde yer almaktadır. Yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olan park, 2011 yılında tabiat parkı ilan edilmiştir. İbreli ağaçları, parkın ağırlıklı florasını oluşturmaktadır. Faunası ise ada tavşanı, kızıl sincap, tosbağa, kirpi ve ada üzerinde dinlenen farklı kuş türlerini barındırmaktadır.
Yapılabilecek aktiviteler arasında fotoğrafçılık, olta balıkçılığı, manzara seyri, doğa yürüyüşü, kuş gözlemciliği, bisiklet turu ve piknik gibi seçenekler yer almaktadır. Piknik yapman isteyenlerin park içerisinde ayrılan piknik alanlarını tercih etmesi gerekmektedir. Doğa ile iç içe vakit geçirmek isteyenlerin Büyükada gezilecek yerler listesine ekleyerek ziyaret etmesi tavsiye edilmektedir.
Dilburnu Tabiat Parkı'na kişi başı giriş ücreti 8 TL, indirimli giriş ücreti 4 TL ve bisiklet ile giriş ücreti ise 8 TL'dir.
Büyükada Aya Nikola Plajı
Büyükada Aya Nikola Plajı
Büyükada'da Yılmaz Türk Caddesi üzerinde yer alan Büyükada Aya Nikola Plajı, temiz ve berrak deniz ile dikkat çekmektedir. Plajın sahil şeridi incecik kumlar ile kaplıdır. Ayrıca denizinin sığ olması, yeni yüzme öğrenenlere ve çocuklu aileler için iyi bir kolaylık sağlamaktadır. Büyükada ziyareti esnasında gezilecek yerler arasına mutlaka eklenmelidir.
Plajda yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz restoran ve büfe olanakları mevcuttur. Ayrıca Aya Nikola Plajı, diğer gereksinimleriniz için şezlong, şemsiye, soyunma kabini, duş ve WC gibi olanaklar da sunmaktadır.
Plaja hafta için giriş ücreti 30 TL, hafta sonu giriş ücreti ise 40 TL'dir.
Büyükada'da aileniz ile birlikte güzel bir vakit geçirmek için ekibimizin hazırlamış olduğu Büyükada gezi rehberi sayfasını incelemeyi unutmayın.
Büyükada Prenses Koyu
Büyükada Prenses Koyu
Büyükada gezi rehberindeki saklı cennet olarak nitelendirilen doğal güzelliklerden birisi olan Prenses Koyu’na ulaşım için vapur iskelesinin hemen yanında bulunan motorlar tercih edilmektedir. Bu motorlar özel işletmeye aittir ve kendisine özel ücretlendirmeye sahiptir.
Prenses Koyu, yüzebileceğiniz küçük ve güzel bir plaja da sahiptir. Koy üzerinde şezlonglar ve şemsiyeler bulunuyor. Bunun yanı sıra yiyecek ve içecek ihtiyaçları için hizmet veren işletme de bulunuyor. Konaklamak isteyenler ise Prenses Koyu’na yakın bir noktada bulunan otel ve pansiyonları tercih edebilirler. Zarar görmemiş doğası ile Büyükada'da gezilecek yerler listesinde bulundurulmalıdır.
Prenses Koyu hafta içi giriş ücreti 30 TL, hafta sonu giriş ücreti ise 35 TL’dir.
Büyükada Saat Kulesi
Büyükada Saat Kulesi
Büyükada'da yer alan simgesel yapılardan bir tanesi olan Saat Kulesi, İskele Meydanı üzerindedir. Kesin olarak ne zaman yapıldığı bilinmese de, iki farklı iddia bulunmaktadır. Hakkı Acun'a göre 1912 yılında meydana dikildiği iddia edilirken, Meltem Cansever'e göre 1923 yılında dikilmiştir.
Saat Kulesi, adanın en iyi buluşma noktası olarak da kabul edilmektedir. Büyükada gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken kuleye ulaşım çok kolaydır.
Büyükada dışında il genelinde yapılmakta olan tüm etkinliklere ulaşmak için İstanbul gezi rehberi sayfasına göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.
Reşat Nuri Güntekin’in Evi
Reşat Nuri Güntekin'in Evi
Ünlü Türk edebiyatçı Reşat Nuri Güntekin, bir süreliğine ailesi ile beraber bu evde yaşamını sürdürmüştür. Büyükada gezilecek yerler arasında mutlaka bulundurulması gereken ev, beyaz cephesi ve pembe panjurları ile ilgiyi üzerine toplamaktadır. Ayrıca deniz manzarası da olduğu için Yalı Köşk olarak da adlandırılmaktadır.
Reşat Nuri Gültekin’in romanlarından etkilenenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir evdir. Fakat günümüzde evin içerisine giriş yasaktır. Sebebi ise Reşat Nuri Güntekin’in kızı Ela Güntekin Hanımefendi’nin hala bu evde yaşıyor olmasıdır.
Büyükada Meryem Ana Kilisesi (Panayia Kilisesi)
Büyükada Meryem Ana Kilisesi
Büyükada Meryem Ana Kilisesi, ada üzerindeki Çarşı Caddesi ile Arabacılar Meydanı'nın kesişim noktasında yer almaktadır. Kilise, Meryem Ana'nın Doğumu, Meryem Ana'nın Mabede girmesi ve Meryem Ana'nın ölümü olmak üzere üç yortuya atfedilmetkedir.
Hristiyanların inancına göre burası ziyaret edilmediğinde tam anlamıyla hacı olunmamaktadır. Büyükada üzerinde inanç turizmi yapmak isteyenlerin gezilecek yerler listesine mutlaka eklemesi gerekmektedir.
Kiliseye gün içerisinde belirli aralıklarda giriş yapılabilmektedir.
Büyükada'da özellikle mütevazi konaklama talebi olanlar için uygun fiyat seçeneğinde listelenmiş olan Büyükada pansiyon kategorimize göz atabilirsiniz.
Trokçi Evi
Trokçi Evi
Asıl ismi Sivastopol Köşkü olan Trokçi Evi, Ermeni bir tüccar tarafından kızları için 1850’li yıllarda inşa edilmiştir. Stalin tarafından Rusya’dan sürülen Marksist aktivist ve siyasetçi Lev Troçki, 1929 ile 1933 yılları arasında ada üzerinde bu evde yaşamış ve ayrıca Rus Devrim Tarihi ve otobiyografisini bu evde yazmıştır.
Günümüzde harabe halde olan evi ziyaret etseniz de içerisine girmemeniz tavsiye edilmektedir. Büyükada gezilecek yerler arasında bulundurulmalıdır.
Büyükada Tarihi Köşkler
Büyükada Tarihi Köşkler
Prens Adaları arasında görmeniz gereken en çok tarihi köşke Büyükada ev sahipliği yapmaktadır. 1800'lü yılların sonunda dönemin önde gelen isimleri arasında köşk yaptırma popüler hale gelmiştir. Bu köşkler, İtalyan, Yunan ve Osmanlı mimarisinin birbirinden güzel özelliklerini yansıtmaktadır.
Nizam Danasi Efendi Köşkü, Fabiota Köşkü, Haralanboz Çavuşoğlu Köşkü, Hazzopoulo Köşkü, İsmail Canbulat Köşkü ve Mazlum Bey Köşkü, tarihi köşkler arasında birkaçıdır. Köşklerin çoğu günümüze kadar iyi bir şekilde gelmeyi başarabilmiştir.
Büyükada Günübirlik Gezilecek Yerler
Prens Adaları arasında en büyüğü kabul edilen Büyükada, hem tarihi yerleri hem de doğal güzellikleri ile yoğun ilgi görmektedir. Fakat gezilecek yerler, Büyükada ile sınırlı kalmamaktadır. Yakınında yer alan Heybeliada da görmeniz gereken turistik noktalarıyla dikkat çekmektedir.
İsmet İnönü Evi
İsmet İnönü Evi
İsmet İnönü'nün 1924 yılında geçirdiği rahatsızlıktan sonra istirahat önerilmiştir. Tertemiz havası ve İsmet İnönü'nün hastalığına uygun koşulları ile Heybeliada tercih edilmiştir. Ailesi ile birlikte bir süre burada yaşayan İsmet İnönü, daha sonra yaşadığı evi satın almış ve evin eşyalarını ise Mustafa Kemal Atatürk hediye etmiştir.
Büyükada'da kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz, sorunlarınıza anında çözüm bulabileceğiniz oteller Büyükada butik oteller sayfamızda yer almaktadır.
Bet Yaakov Sinagogu
Bet Yaakov Sinagogu
Heybeliada'da yaz aylarının geçiren Yahudi aile sayısı 250'yi geçtikten sonra ihtiyaç doğrultusunda inşa edilmiştir. Yahudiler, önemli etkinlikleri için bu sinagogu kullanmaktadır. Kış aylarında kişi sayısı azaldığı için sadece pazar günleri ibadet amacıyla kullanılmaktadır.
Aya Yorgi Uçurum Manastırı
Aya Yorgi Uçurum Manastırı
Heybeliada'da önemli tarihi yapılar arasında kabul edilen Aya Yorgi Uçurum Manastırı'nın yapılış tarihi net olarak bilinmese de, 16. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Uçurumun kenarında yer alan manastır, tarihi dokusunun yanı sıra güzel bir manzara sunmaktadır.