Burhaniye'de Gezilecek Yerler

Burhaniye bölgesi Edremit Körfezinde olmasından dolayı tarih boyunca önemli merkezlerden biri olmuştur. Burhaniye merkez olmasa bile 2 km batısında yer alan ve günümüzde neredeyse bütünleşik bir yapıya sahip olan Ören Mahallesi’nin tarihi MÖ 15. yüzyılda Anahor veya Pidasus adıyla kurulduğu düşünülen bu şehre kadar tarihlenmektedir. Yapılan kazı çalışmalarında burada bulunan antik kentin Misyalılar tarafından kurulduğu düşünülmektedir.

Günümüzde Edremit olarak telaffuz edilen Adramytteion Antik Kenti’nin yerleşkesi içerisinde bulunan Ören, Truva ile Bergama arasında bir ticaret yolu konumunda olmasından dolayı tarih boyunca büyük bir öneme sahip olmuştur.

Tarih boyunca Burhaniye, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorlukları gibi tarihin en önemli egemenliklerine ev sahipliği yapmış olan bir yerleşim yeri olarak bilinmektedir. 14. yüzyılın başında Karesi Beyliği’nin Osmanlı İmparatorluğu’na bağlanmasıyla birlikte yüzyıllarca Osmanlı hâkimiyeti altında kalmıştır.

Daha önceki ismi Kemer olan Burhaniye, 1867 yılında bağlı bulunduğu Edremit ilçesinden ayrılarak bağımsız bir ilçe konumuna yükselmiştir. Edremit'ten ayrılarak ilçe olan Burhaniye'nin doğal güzellikleri çok fazladır.

Burhaniye'deki günübirlik eğlenceleriniz için konforlu ve uygun fiyatlarla her bütçeye hitap eden Burhaniye otelleri listemize uğramayı unutmayın.


Ören

Ören Ören

Ören, Burhaniye ilçesine 2 km mesafede deniz kenarında olan çok eski tarihe sahip bir yerleşim yeridir. Günümüzde Burhaniye ilçesine bağlı bir mahalle konumundadır. Ören, tertemiz denizi, koyları ve incecik kumlu mavi bayraklı plajlarıyla Burhaniye ilçesinin en önemli mahallesi olarak bilinmektedir.

Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınan asırlık ulu çınarları mahalle “Yeşil Ören” adıyla da anılmaktadır.

Burhaniye’nin tanıtım yüzü olan Ören özellikle yerli turistlerin tercih ettiği harika bir tatil beldesidir. Eski Edremit olarak da bilinen antik Adramytteion Kenti de Ören Mahallesi’nde bulunmaktadır. Ören, Burhaniye’ye gelindiğinde kesinlikle gezilmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

Balıkesir'de plajlara ve gezilecek yerlere yakın olan Balıkesir otelleri listemizden size uygun oteli seçerek tatilinizi daha da güzelleştirebilirsiniz.


Pelitköy

Pelitköy Pelitköy

Pelitköy, Burhaniye’ye yaklaşık 10 km mesafede güneyde bulunan mahallesidir. Pelitköy ismini yörede çokça bulunan meşe ağaçlarından almıştır. Pelit ismi, Anadolu’nun birçok bölgesinde meşe anlamında hala kullanılmaya devam etmektedir.

Meşe ağaçlarının yanı sıra yörenin en önemli geçim kaynaklarından biri olan zeytin ağaçları da yörenin yeşilliğine yeşillik katmaktadır. Ayrıca Pelitköy’ün denize kenarı olan bölgelerinde birçok yazlık site de bulunmaktadır.

Birçok plajı ve koyu bulunan Pelitköy yeşil ile mavinin buluştuğu muhteşem bir doğaya sahiptir. Burhaniye’ye giden hemen herkes tarafından ziyaret edilen Pelitköy oldukça popüler bir yerdir.


Adramytteion Antik Kenti

Adramytteion Antik Kenti Adramytteion Antik Kenti

Adramytteion Antik Kenti, Burhaniye’ye bağlı ve merkeze 2 km uzaklıkta bulunan Ören Mahallesi’nde bulunmaktadır. Eski Edremit olarak bilinen bu antik kent Edremit’e ismini veren antik kent olarak bilinmektedir. Bu antik kent kalıntılarından dolayı bölgeye Ören isminin verildiği de düşünülmektedir.

Kaz Dağı ve Madra Dağı arasında körfez bölgesine MÖ 15. yüzyılda kurulan ve daha eski bir kent olan Anahor veya Pidasus olarak da bilinen kent, Antik Misya’nın da önemli kentlerinden biri olmuştur. Kendi adına para basabilme yetkisine sahip olan kentte basılan paralar günümüze kadar ulaşabilmiştir.

Adramytteion Antik Kenti’nin kurucusu ise MÖ 6. yüzyılda Lidya Krallığı zamanında Kral Alyattes’in oğlu olan Adramys olup kent onun ismiyle anılmıştır. Kent Lidyalılardan sonra Persler, Makedonlar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlıların egemenliği altında kalmıştır.

En parlak dönemini Roma İmparatorluğu döneminde yaşayan kent çok uzun bir süre Bizans egemenliği altında kalmış bu dönemlerde önemini yitirerek yerleşim iç taraflara, bugünkü Edremit ilçesinin olduğu bölgeye doğru kaymıştır.

Yapılan kazı çalışmalarında daha çok Roma ve Bizans dönemine ait mermer sütunlar başta olmak üzere birçok kalıntıya rastlanmaktadır. Günümüzde bölgenin bir kısmı sit alanı olarak belirlenmesine rağmen antik kentin çok daha geniş alana sahip olduğu ve üzerinde yerleşim alanı bulunduğu düşünülmektedir.

Burhaniye'de sizi günümüz dünyasından ayırıp başka bir diyara taşıyacak yerler için Burhaniye gezi rehberi sayfamıza göz gezdirmeyi unutmayın.


Kaya Sunakları

Kaya Sulanakları Kaya Sulanakları

Kaya sunaklarının tarihinin Cilalı Taş Devri’ne kadar uzandığı düşünülmektedir. Eski çağlarda tapınak görevi gören bu sunaklar gerek yapısı gerek dini önemi açısından diğer ibadet yerlerinden farklıdır. Semitik toplumlarda bulunan Ana Tanrıça düşüncesi ile özdeşleşmiş olan bu sunaklar Ana Tanrıçanın bu kayalar üzerinde oturduğu ve dünyayı yönettiği yerler olarak düşünülmektedir.

Doğal kayalardan oluşması günümüze kadar ulaşmasını kolaylaştırmıştır. Bu kayaların üzerinde bulunan çukurlar ise Tanrıçaya sunulan kurbanlar için yapılmıştır. Dönemin din adamları eşliğinde bu sunaklar etrafında toplanıp kurbanlar sunularak dualar edilip ibadetler yapılmaktaydı.

Özellikle Burhaniye bölgesinde birçok sunak bulunmaktadır. Bunlardan Hisarköy Kaya Sunağı, Bahadınlı Dede Kaya Sunağı, Börezli Fuğla Tepe ve Dutluca Deliktaş Kaya Sunağı en bilindik sunaklar arasındadır.


Şahinler Köyü (Mahallesi) Cami

Şahinler Köyü Camii Şahinler Köyü Camii

Burhaniye merkeze 9-10 km uzaklıkta yer alan Şahinler Mahallesi’nde bulunmaktadır. Şahinler Camii dışarıdan bakıldığında sıradan bir cami gibi görünmesine rağmen içine girildiğinde görenleri hayrete düşürecek güzellikte süslemelere sahiptir. Bu camiyi diğer camilerden ayıran temel özellik sadece süslemeleri değil aynı zamanda camilerde görmeye alışık olmadığımız sıra dışı manzara resimleri ve kalem işi süslemeleri olduğu söylenebilir.

1895 yılında yapılan caminin içerisinde ahşap işçiliğiyle yapılmış harika süslemelere sahip olan üç adet yalancı kubbe bulunmaktadır. Yalancı kubbe içeriden bakıldığında kubbe şeklinde olan ama dış yapı itibariyle düz bir çatıya sahip yapı özelliği olarak bilinmektedir. Caminin kubbeleri de çiçek, meyve ve doğa resimleriyle süslenmiştir.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1994 yılında restore edilen cami kendine özgü süslemeleriyle Osmanlı cami tarzından ziyade Rum ustaların elinden çıkmış kilise süslemelerinin camiye uyarlanmasıyla ortaya çıkmış özgün bir yapı olduğunu söylemek mümkündür.

Şahinler Köyü Camii, son yıllarda Burhaniye’ye gelen turistler tarafından çokça ziyaret edilen bir yer haline gelmiştir.  

Balıkesir'e gittiğinizde mutlaka görülmesi gereken tarihi ve turistik yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Balıkesir gezi rehberi sayfasını kontrol edebilirsiniz.


Hareketli Etnografya Galerisi Bizimköy

Hareketli Etnografya Galerisi Bizimköy Hareketli Etnografya Galerisi Bizimköy

Burhaniye’nin Öğretmenler Mahallesi’nde bulunan Hareketli Etnografya Galerisi Bizimköy, Nurdaş Yılmaz tarafından yapılan özel bir müzedir. Nurdaş Yılmaz, 30 seneyi aşkın emeğin söz konusu olduğu müzeyi yapmaktaki esas amacının eski zamanda insanların yaşayışını, köy yaşantısında neler yapıldığını ve çektikleri zorlukları günümüze taşımak, gençlere ve eski zamanlara özlem duyan insanlara aktarmak olduğunu söylemektedir.

Müzenin en önemli özelliği ise köy hayatını tasvir ederken hareketli ve sesli olan figürlerdir. Anadolu’ya ait birçok eşyanın yer aldığı müze, eski köy yaşantısını mankenlere veya eşyalara hareket vererek daha gerçekçi ve akılda kalıcı olarak anlatmayı başarabilmiştir.

Müzede ninni söyleyip eski tarz ahşap beşiği sallayan Anadolu kadını, un üreten taş değirmen, keçi sağan, yün eğiren ve halı dokuyan kadınlar, yemek yiyen aile, testereyle ağaç kesen insanlar ve aklınıza gelebilecek hemen her şey bulunmaktadır.

Müzenin yanı başında organik kahvaltı sunan bir restoran da bulunmaktadır. Hareketli Etnografya Galerisi Bizimköy, Burhaniye Gömeç yolu üzerinde bulunduğundan yolunuz buraya düşerse mutlaka uğramanız gereken ve hoş bir anı bırakan bir yer olarak karşımıza çıkmaktadır.


Kuvayı Milliye Kültür Müzesi

Kuvayi Milliye Kültür Müzesi Kuvayi Milliye Kültür Müzesi

Kuvayı Milliye Kültür Müzesi, Burhaniye merkezde Kocacami Mahallesi’nde bulunmaktadır. Eski tarihi bir bina olan müze binası Kurtuluş Savaşı sırasında Kuvayı Milliye Hareketinin karargâhı olarak kullanılmıştır. Daha sonra halkevi olarak da kullanılan bina daha sonra restore edilerek Kuvayı Milliye Kültür Müzesi adı altında ziyaret açılmıştır.

Müze her ne kadar Kuvayı Milliye adı ile kurulmuş olsa da arkeolojik birçok eseri de bünyesinde barındırmaktadır. Özellikle Adramytteion Antik Kenti bulgularının yer aldığı müze Roma dönemine ait camdan yapılma bardaklar koku ve gözyaşı şişeleriyle birlikte çeşitli yüzükler de bulunmaktadır. Ayrıca Adramytteion Antik kentinde bulunan Pegasus motifi, Zeus başı, Artemis başı, kartal betimlemesi, kolyeler, broşlar, küpeler ve iğneler gibi birçok eser sergilenmektedir.

Burhaniye'de daha büyük oteller yerine, kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz uygun fiyattaki oteller Burhaniye butik otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Burhaniye Günübirlik Gezilecek Yerler

Burhaniye, Ege Denizi’ne kıyısı olan ilçelerden biridir. Birçok güzellikle çevrili olan Burhaniye’nin yakınlarında bulunan doğal ve tarihi güzellikleri de keşfetmek gerekmektedir. Burhaniye ilçesine yakın bölgelerde bulunan illerden bazıları, Çanakkale, İzmir, Bursa olmak üzere İstanbul gibi illerdir.


Cunda Adası

Cunda Adası Cunda Adası

Cunda Burhaniye’ye yaklaşık 40 km uzaklıktadır. Taş evleri, manzaralı tepesi ve denizi ile görülmeye değer yerlerden biridir. Cunda Adası Ege Denizi'nin en büyük adaları arasındadır.


Aşıklar Tepesi

Aşıklar Tepesi Aşıklar Tepesi

Aşıklar Tepesi Burhaniye’ye yaklaşık 40 km uzaklıktadır. Ayvalık'ta bulunan Aşıklar Tepesi keyifli bir seyir imkanı veren şirin bir tepedir. Eşsiz deniz ve adaların manzarasını beraber izlemek isteyen ve tepeye çıkmışken çayını yudumlamak isteyenler için kafede oturma imkanı bulunmaktadır.

Burhaniye'de inancı gereği hassasiyetleri olan misafirlerin beklentilerini karşılayabilecek oteller için Burhaniye islami oteller sayfamızı incelemeyi unutmayın. 


Şahinderesi Kanyonu

Şahinderesi Kanyonu Şahinderesi Kanyonu

Şahinderesi Kanyonu Burhaniye’ye yaklaşık 35 km uzaklıktadır. Serin sularda yürüyüş yapıp bambaşka bir doğanın içerisine girmek isteyenler için görülmeye değer yerlerden biridir.


Kuş Cenneti Milli Parkı

Kuş Cenneti Milli Parkı Kuş Cenneti Milli Parkı

Kuş Cenneti Milli Parkı Burhaniye’ye yaklaşık 175 km uzaklıktadır. Balıkesir Manyas'ta bulunmaktadır. Gözetleme kulesinde bir dürbün eşliğinde birçok farklı kuşu seyredebilir, doğanın farklı yönlerini keşfetme imkanına sahip olabilirsiniz.


Kirazlı Manastırı

Kirazlı Manastırı Kirazlı Manastırı

Kirazlı Manastırı Burhaniye’ye yaklaşık 210 km uzaklıktadır. Erdek'te bulunan Kirazlı Manastırı 19. yüzyıldan günümüze dek kalmayı başarabilmiş olan Manastır Rumların kullandığı bir yapı idi. Bir kısmı yıkılmış olan manastırın içinde bulunduğu doğal ve tarihi ortam keşfedilmeyi beklemektedir.


Kaz Dağı Milli Parkı

Kaz Dağı Milli Parkı Kaz Dağı Milli Parkı

Kaz Dağı Milli Parkı Burhaniye’ye yaklaşık 30 km uzaklıktadır. Gerek doğası gerek mitolojideki yeri itibariyle görülmeye değer doğal güzelliklerden biridir. Endemik ağaçların ve yaşam formunun bulunduğu Milli Park içerisinde doğa severlerin ilgisini çekecek birçok güzellik barınmaktadır.