Bilecik Tarihi Yerleri

Bilecik Marmara Bölgesi’nin Güney Marmara Bölümü’nde yer alan tarihi bir şehirdir. Osmanlı Devleti’nin ilk olarak bu bölgede kurulması ve birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olması sebebiyle tarihi mekanları oldukça fazladır.

Yıl içerisinde binlerce turisti ağırlayan Bilecik’in tarihi yapılarında birçok medeniyetin ve kültürün izleri bulunmaktadır. Hitit, Frig, Makedon, Osmanlı gibi medeniyetlerin eserlerinden birçoğu restore edilerek günümüze kadar ulaşmayı başarabilmiştir.

Bilecik’in ilçeleri de tarihi açıdan büyük öneme sahiptir. Söğüt ilçesi Kayı Boyu’nun ilk yerleştiği yer olarak bilinmektedir.

Bilecik'te uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Bilecik hotel sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Ertuğrul Gazi Türbesi

Ertuğrul Gazi Türbesi Ertuğrul Gazi Türbesi

Osman Bey’in babası Ertuğrul Gazi’ye aittir. Bilecik’in Söğüt ilçesinde bulunan türbe 1. Çelebi Mehmet tarafından düzenlenmiş ve ziyarete açılmıştır.

İçerisinde avlu da bulunan türbe birçok farklı yılda onarım görmüştür. En büyük restorasyon II. Abdülhamit döneminde yapılmıştır. Türbenin yanındaki çeşmeler daha sonradan eklenmiştir.

Türbenin girişinde Osmanlı Devleti’nin bayrağı ve arması bulunmaktadır. 

Ulaşım şehir içi imkanlarla kolaylıkla yapılabilmektedir. Türbede Osmanlı Devleti’nin fethettiği bölgelerden topraklar da bulunmaktadır.


Şeyh Edebali Türbesi

Şeyh Edebali Türbesi Şeyh Edebali Türbesi

Bilecik il merkezinde bulunmaktadır. Küçük bir tepe üzerine inşa edilmiş ve gayet mütevazi bir görünüme sahiptir. Şehir içi ulaşım imkanlarıyla rahatlıkla ulaşılabilecek bir yerdedir. Şehir yerleşkesinin doğusunda kalmaktadır. Türbe Şeyh Edebali’ye aittir. Şeyh Edebali hadis, tefsir, fıkıh ve hukuk konusunda uzmanlaşmış bir bilim adamıdır. Osman Gazi’nin hocalığını yapmış ve aynı zamanda Osman Gazi’nin kayın babasıdır.

Türbe Orhan Gazi tarafından yaptırılmış ve içerisinde Şeyh Edebali’nin kızı ve eşinin türbeleri de bulunmaktadır. Bala Hatun Türbesi de burada yer almaktadır. Bala Hatun Osman Gazi’nin eşi ve Şeyh Edebali’nin kızıdır.


Dursun Fakıh Türbesi

Dursun Fakıh Türbesi Dursun Fakıh Türbesi

Söğüt ilçesinin Küre beldesinde yer almaktadır. Dursun Fakıh’a ait bir türbedir. Dursun Fakıh, Şeyh Edebali’nin kızıyla evlenmiş bir bilim adamıdır. Osman Gazi ile akrabadır.

Dursun Fakıh, birçok farklı alanda eğitim alarak Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda önemli rol oynamış ve fetihlerde askerlere dini öğütler vermiştir. Ayrıca Osmanlı Devleti’nde ilk kadılık görevine de getirilmiştir.

Bilecik'te manzaraları ile sizi büyüleyecek ihtişamlı yerler için ekibimizin hazırladığı Bilecik'te gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.


Kaymakam Çeşmesi

Kaymakam Çeşmesi Kaymakam Çeşmesi

Söğüt ilçe merkezinde bulunan çeşme birçok tarihi olaya şahitlik etmiş bir yapıdır. Çelebi Mehmet Camisi’nin hemen önünde bulunmaktadır.

Osmanlı’nın son dönem eserleri arasında yer alan çeşme bölgenin kaymakamı Sait Bey tarafından yaptırılmıştır. Çeşme çinilerle ve mermerle yapılmış olup, dört kenara sahiptir.

Çeşmenin dört yüzünde de sivri ve kemerli niş bulunmaktadır. İki tarafı ise kabartma yaldız motifleriyle süslüdür.


Bilecik Müzesi

Bilecik Müzesi Bilecik Müzesi

1794 yılında inşa ettirilmiş tarihi bir binadır. Binanın birinci katı hapishaneye dönüştürülmüştür. 1921 yılında Yunan işgali sırasında büyük hasar görerek yıkılmıştır. Daha sonraki yıllarda aynı yerine orijinal haliyle 2 katlı olarak tekrar yapılmıştır. 1995 yılına kadar hapishane olarak kullanılmaya devam edilmiştir. Girişi ücretsiz ve Pazartesi dışında tüm günler ziyaret edilebilmektedir.

1995 yılında bina Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmiştir. Daha sonra bakanlık tarafından restore edilmiş ve 2010 yılında müze olarak ziyarete açılmıştır.

Binada Bilecik’in tarihiyle ilgili birçok farklı türde eser bulunmaktadır. Osmanlı Devleti ve diğer medeniyetlerden birçok bilgi, fotoğraf, eşya müzede sergilenmektedir.

Müzeye giriş ücretsizdir. Açılış saati 08.00 kapanış saati ise 17.30’dur. Müzekart+ kullanarak bir sene içerisinde sınırsız şekilde ziyaret edilmektedir. 


Orhan Gazi Camii

Orhan Gazi Camii Orhan Gazi Camii

Şeyh Edebali Türbesine 50 metre yürüme mesafesinde olan tarihi bir camidir. 1392 yılında inşa edilen cami Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılmıştır. Farklı kaynaklarda yapım yılı farklı olarak gösterilmektedir.

Orhan Gazi Cami tek kubbeli bir yapıya sahiptir. Kare şeklinde planlanarak inşa ettirilmiştir. Caminin kubbesi kurşun ile kaplı olup, bu yüzden bölgede “Kurşunlu Cami” olarak da bilinmektedir.

Şimdiki halinde cami iki adet minareye sahip olup, bu minareler daha sonradan eklenmiştir. Asıl minaresi 30 metre uzaklıktaki kaya üzerinde bulunmaktadır. II. Abdülhamit zamanında onarımdan geçirilmiştir.

Bilecik'te doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Bilecik gezi rehberi sayfasında listeledi.


Söğüt Müzesi

Söğüt Müzesi Söğüt Müzesi

Söğüt ilçesinde yer alan müzede Söğüt tarihiyle ilgili birçok bilgi, belge ve eşya paylaşılmaktadır. Müzede Osmanlı Devleti’nin kuruluş dönemine ait eserler daha ön plandadır. Söğüt özellikle Osman Gazi, Orhan Gazi ve Ertuğrul Gazi dönemlerinde aktif olarak kullanılmış bir şehirdir.

Müzede bölgede yaşayan Yörüklere ait tarihi eşyalar da bulunmaktadır.

Bilecik'te lüks mekanları ile açık büfe imkanları sağlayan ve bir çok aktivelere imkan veren Bilecik 3 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Atatürk Köşkü

Atatürk Köşkü Atatürk Köşkü

Atatürk Köşkü Bilecik’in Bozüyük ilçesinde bulunmaktadır. Atatürk’ün silah arkadaşı tarafından yaptırılmış ve  Bozüyük gezisi sırasında kullandığı köşktür.

1930 yılında yaptırılan bina Bulgar mimari özellikleriyle dikkat çekmektedir.

Köşk ağaçlarla kaplı güzel bir bölgeye inşa edilmiştir.


Tarihi Küçük Hamam

Tarihi Küçük Hamam Tarihi Küçük Hamam

Bilecik il merkezinde İstiklal Mahallesi’nde bulunmaktadır. Toplu taşıma ile kolaylıkla ulaşım sağlanabilmektedir. Şeyh Edebali Türbesi’ne yürüme mesafesindedir.

Hamamın yapılış tarihi net olarak bilinmese de 200 yıldan fazla yaşı olduğu tahmin edilmektedir. Hamam Osmanlı kültürünü yansıtmaktadır.


Çelebi Mehmet Camii

Çelebi Mehmet Camii Çelebi Mehmet Camii

Yapımı yaklaşık 6 sene sürmüştür. Söğüt ilçe merkezinde bulunmaktadır. Caminin yapımı I. Mehmet’e ait olup, yapım yılı 1420’dir.

Osmanlı klasik dönem mimarisinin örnekleri arasında kabul edilmektedir. 12 kubbeli cami bölgede “Çarşı Cami” olarak da bilinir. II. Abdülhamit zamanında onarım görmüş ve günümüze kadar ulaşmıştır. 

Şehir içi ulaşım imkanlarıyla rahatlıkla ulaşım yapılabilmektedir. Ziyaret ve ibadete açıktır.

Bilecik'te tatilinizde masaj ve terapilerin bir arada sunulduğu tesislerde konaklamak isterseniz Bilecik spa otelleri listemizden birini tercih edebilirsiniz.


İnönü Şehitliği ve Metristepe Anıtı

İnönü Şehitliği İnönü Şehitliği

Bozüyük ilçesinde bulunmaktadır. İnönü Savaşları’nın burada yapılmasından dolayı bu savaşta şehit düşen askerlerimizin kabirlerinin bulunduğu şehitliktir.

Her sene şehitlikte “İnönü Şehitlerini Anma Töreni” düzenlenmektedir.

Bu savaşta şehit düşenlerin anısına Metristepe Zafer Anıtı yaptırılmıştır. Bu anıt da Bozüyük ilçesine 16 km uzaklıkta bulunmaktadır. Betonarme olan yapı 25 metre yüksekliğinde görkemli bir görünüme sahiptir. Anıtın açılış yılı 1975’tir.