Balat'ta Gezilecek Yerler

İstanbul’un fotojenik yüzü olarak bilinen Balat, tarihi yarımada olarak ön plana çıkan Fatih’te Haliç kıyısında yer alan eski bir semttir. Ayvansaray ve Fener, Balat semtini çevreleyen semtlerdir. Tarih boyunca özellikle Yahudilerin yerleştirildiği bir yer olarak bilinmesine rağmen, günümüzde sınırlı sayıda Yahudi olmakla birlikte Türkler büyük yer kaplamaktadır.

Eski zamanlarda saray anlamına gelen "palation" ismi kullanılırken, daha sonra Balat ismini almıştır. Balat gezilecek yerler bakımından geçmişinin bir getirisi olarak hatırı sayılır derecede tarihi güzelliklerden oluşmaktadır. Her biri farklı bir döneme ait olmasına karşın hepsinin tek bir ortak yanı, kartpostallık manzaralar sunmasıdır.

Aileniz ile birlikte keyifli bir tatil geçirebileceğiniz Balat'ta yer alan tüm otellerin listesine ulaşmak için Balat otelleri sayfamıza göz atabilirsiniz.


Sveti Stefan Kilisesi (Demir Kilise)

Sveti Stefan Kilisesi Sveti Stefan Kilisesi

Sveti Stefan Kilisesi, Fener ve Balat semtleri arasında kalmaktadır. Demir Kilise olarak da bilinen Bulgar kilisesi, Bulgar Eksarhanesi'ne bağlı kiliselerden bir tanesidir. Bir diğer özelliği ise demirden yapılan tek kilise olmasıdır. Bu sebepten ötürü Ortodoks kültürüne ait izler net bir şekilde gözlemlenebilmektedir. Kilisenin ilk inşasına 1859 yılında başlanmış ve 1898 yılında tamamlanarak ibadet amacıyla açılmıştır.

Sveti Stefan Kilisesi'nin mimarisi Neo-barok ve Neogotik özellikleri yansıtmaktadır. Dönemin önemli mimarlarından bir tanesi olan Hovsep Aznavur tarafından Osmanlı döneminde yaptırılmıştır. Demir Kilise, günümüzde hala ibadet amacıyla hizmet vermeye devam etmektedir. Gezilecek yerler arasına ekleyerek eşsiz ve güzel bir mimariyi ziyaret etmeniz önerilmektedir.


Fener Rum Erkek Lisesi (Kırmızı Mektep)

Fener Rum Erkek Lisesi Fener Rum Erkek Lisesi

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethetmesinin ardından 1454 yılında yaptırılan Fener Rum Erkek Lisesi, Fransa’dan getirilen özel kırmızı tuğlalardan yapılmıştır. Bundan dolayı Kırmızı Mektep olarak da bilinmektedir.  Lisenin konumu ise Fener ve Balat arasında kalmaktadır.

Fener Rum Erkek Lisesi, Balat içerisinde Fener Patrikhanesi’nden sonra en çok dikkat çeken yapılardan bir tanesi olarak ön plan çıkar. Benzersiz kubbesi ile günümüzde hala bir lise olarak etkinliğini sürdürmeye devam etmektedir. Balat gezilecek yerler arasına eklenerek mimari özellikleri hakkında detaylı bilgi edinilmesi önerilmektedir.


Agora Meyhanesi

Agora Meyhanesi Agora Meyhanesi

Rum bir kaptan olan Asteri Dulidis tarafından 1890 yılında hizmete açılan Agora Meyhanesi, keyifli vakit geçirebileceğiniz eğlence mekanları arasındadır. Aynı zamanda tarihi dokuyu da beraberinde hissetmenize olanak tanımaktadır. İsmini Rumca "Meydan" anlamına gelen kelimeden almıştır.

Dulidis ailesi tarafından 3 kuşak boyunca işletilen meyhane, konsepti ile oldukça fazla ilgi uyandırmaktadır. Toplam 286 filmin çekildiği meyhanede birçok yeşilçam oyuncuları ağırlanmıştır. Ayrıca şiirlere ve şarkılara konu olmasıyla da ünlenmiştir.

Tarihi ve turistik mekanlara yakın konaklama seçenekleri için İstanbul otelleri adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.


Ferruh Kethüda Camii

Ferruh Kethüda Camii Ferruh Kethüda Camii

Ferruh Kethüda Camii, Balat semtine bağlı Mahkemealtı Caddesi üzerinde yer alıyor. Kanuni Sultan Süleyman'ın sadrazamlarından birisi olan Semiz Ali Paşa'nın kahyası Ferruh Ağa tarafından yaptırılmıştır. Mimar Sinan tarafından 1562 ile 1563 yılları arasında inşa edilmiştir.

1925 yılında tekkeler kapatıldıktan sonra bir süre kendi haline bırakılan cami, 1953 yılında restore edilmeye başlanmış ve 1960 yılında ise ibadet amacıyla ziyarete açılmıştır. İnanç turizmi açısından gezilecek yerler arasında ilk sıralarda yerini almaktadır.

Günümüzde ibadete açık olan Ferruh Kethüda Cami'ye giriş ücretsizdir.


Balat Merdivenli Yokuş

Balat Merdivenli Yokuş Balat Merdivenli Yokuş

Merdivenli Yokuş, Balat’ın en ilginç ve bir o kadar da dikkat çekici noktalarından bir tanesidir. 1988 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Sıralaması’na dahil edilen cumbalı evlerle çevrili Balat Merdivenli Yokuş, Balat gezilecek yerler söz konusu olduğunda olmazsa olmazlardandır.

Farklı renklerde oluşturulmuş binaların yapıları ve aslına uygun yapılmış restorasyonları sayesinde insanın içerisini ısıtan bir görünümle misafirlerini karşılamaktadır. 


Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi

Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi

Günümüzde Fener Rum Patrikhanesi olarak da bilinen yapı, Doğu Ortodoks Kilisesi’ni oluşturan 14 otosefal kiliseden bir tanesi olarak bilinmektedir. Diğer dinlere karşı hoşgörülü yaklaşımın bir getirisi olarak bu yapı da Ortodokslara yönelik hoşgörülü yaklaşımın bir ürünüdür. Fener ve Balat semtleri arasında bir konuma sahiptir.

Her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Fener Rum Patrikhanesi, İstanbul’un fethinden sonra Ortodokslara adanmıştır. Aynı zamanda dinler arası hoş görünün bir örneği olarak, günümüzde etkin bir şekilde varlığını sürdürmektedir. Balat gezilecek yerler arasına eklenerek tarihi yolculuğa çıkılması gerekmektedir.

Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi girişi için herhangi bir ücret ödenmesi gerekmemektedir.

Balat'ta aileniz ile birlikte güzel bir vakit geçirmek için ekibimizin hazırlamış olduğu Balat gezi rehberi sayfasını incelemeyi unutmayın.


Meryem Ana Kanlı Kilise (Moğolların Meryemi Kilisesi)

Meryem Ana Kanlı Kilise Meryem Ana Kanlı Kilise

Kanlı Kilise, Balat sınırlarında yer alan Ortodoks kilisesidir. Yapıldığı andan günümüze kadar kilise olarak kalmış tek Bizans kilisesidir. 7. yüzyılın başında Bizans İmparatoru Maurikios'un kızı Prenses Sopatra ve arkadaşı Eustolia, bir rahibe manastırı yaptırmışlardır. Dördüncü Haçlı Seferi sonrası Latin hakimiyeti sırasında manastır yıkılmıştır. 

1261'de Bizanslılar tarafından şehrin yeniden fethedilmesinden sonra, George Acropolites'in kayınpederi ve VIII. Michael Palaiologos'un dayısı Isaac Doukas, Theotokos Panaghiotissa'ya adanmış basit ve tek katlı bir manastırı yeniden inşa ettirmiştir. Bir diğer ismiyle Moğolların Meryemi Kilisesi, günümüzde ihtişamı ile gezilecek yerler arasında ziyaretçilerini karşılamaktadır. 


Balat Antikacıları

Balat Antikacıları Balat Antikacıları

Bir yandan Balat Gezilecek yerleri keşfederken, bir yanda da hediyelik eşya bakmak isteyenlerin ilk mekanı olan Balat Antikacıları, bin bir çeşit tarihi eserin bir arada bulunabileceği en iyi yerlerden bir tanesi olarak ön plana çıkmaktadır. 

Yüzlerce yıllık yadigarların bir arada bulunarak, bir anlam kazandığı dükkanlar, benzersiz görünümleri ile ön plana çıkmaktadır. Aynı zamanda yılın bazı zamanlarında müzayedeler ve açık arttırmalar yer almakla birlikte, Fatih’in en ünlü noktalarından bi tanesidir. Gezilecek yerler arasına mutlaka eklenmelidir.


Balat Çıfıt Çarşısı

Balat Çıfıt Çarşısı Balat Çıfıt Çarşısı

Çıfıt Çarşısı, Balat semtine bağlı Leblebiciler Caddesi üzerinde yer alıyor. Osmanlı döneminde Yahudiler tarafından işletilen dükkanlara ev sahipliği yaptığı için Çıfıt Çarşısı ismini almıştır.

Balat sınırlarında vintage ve antika ürünler satın almak isteyenlerin en gözde güzergahıdır. Ayrıca Agora Meyhanesi ve Yanbol Sinagogu, bu çarşı üzerinde yer alıyor. Hem hediyelik eşya satın almak hem de tarihi yolculuğa çıkmak isteyenlerin Balat gezilecek yerler listesine mutlaka eklemesi gerekmektedir.

İstanbul'daki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak İstanbul gezi rehberi sayfamızı okumayı unutmayın.


Hirâmi Ahmed Paşa Camii

Hirami Ahmed Paşa Camii Hirami Ahmed Paşa Camii

İnanç turizmi amacıyla gezilecek yerler arasına eklenmesi gereken Hirâmi Ahmed Paşa Camii, Doğu Roma Dönemi'nden kalma önemli ve eski bir tarihi yapıdır. Tam olarak ne zaman yapıldığına dair bilgilere ulaşılamamıştır. Fakat araştırmalara göre 11. ya da 12. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir.

Bir süre boyunca patrikhane olarak kullanılan yapı, Hirami Ahmet Paşa tarafından 1586 yılında restore edilerek camiye dönüştürülmüştür. Günümüze kadar çok iyi bir şekilde gelmeyi başaran cami, mimari özelliklerini korumaya devam etmektedir. Ayrıca ibadete amacıyla kullanılmaktadır.

Balat'ta gezilecek yerlere yakın uygun fiyatlı konaklama seçenekleri için Balat apart oteller sayfasından birini tercih edebilirsiniz.


Merhaba Minik Kalpler Balat

Minik Kalpler İyilik ve Aşevi Minik Kalpler İyilik ve Aşevi

Balat'ta en anlamlı yerler arasında kabul edilen Minik Kalpler Balat, Murat ve Sinem Asilcan tarafından Hobbit House adı altında kurulmuştur. Hiçbir şekilde ticaret amacı bulundurmadan tertemiz kalpli çocuklar için bir çocuk aşevi olarak hizmet vermektedir.

Bu ev içerisinde hayırseverlerin destekleriyle çocuklara kıyafet, kırtasiye malzemesi, bot, mont sağlanıyor. Erzak yardımı da yapılıyor. Siz de küçük bir çocuğu mutlu etmek isterseniz, gezi planınıza burayı ekleyebilirsiniz.


Fethiye Camii (Teotokos Pamakaristos Manastırı)

Fethiye Camii Fethiye Camii

Bizans Dönemi'nde önde gelen isimlerden birisi olan Mihail Glabas Tarkaniotes tarafından yaptırılan Teotokos Pamakaristos Manastırı, 13. yüzyılda kilise olarak kullanılmıştır. İlerleyen zamanlarda İran Savaşları esnasında Azerbeycan ve Gürcistan fetfedilmiş ve 1601 yılında hatıra amacıyla restore edilerek camiye çevrilmiştir.

Orijinal mimarisini hala koruyan Fethiye Cami'de yalnızca apsis kısmı yıkılıp mihrap eklenmiştir. Günümüzde yapıldığı dönemin mimari dokusunu görmeniz mümkündür.

İbadete açık olan Fethiye Cami'ye giriş ücretsizdir.

Balat'ta aileniz ile bir arada keyifli konforlu bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Balat aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Balat Günübirlik Gezilecek Yerler

Balat, görülmesi gereken birbirinden güzel tarihi ve kültürel yerleri ile ziyaretçilerini karşılamaktadır. Gezilecek yerler, Balat ile sınırlı kalmamaktadır. Çevresinde de keşfe çıkabileceğiniz önemli noktalar bulunmaktadır.


Ayasofya Camii

Ayasofya Camii Ayasofya Camii

Ayasofya Meydanı üzerinde yer alan Ayasofya Camii, Balat semtine 4 kilometre uzaklıktadır. 1453 yılında İstanbul'un Fethi ardından Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüştür. Tarihi yarımadanın en önemli yapıları arasında yer almakta ve gezilecek yerler planında mutluka olması gerekmektedir.


Fatih Camii

Fatih Camii Fatih Camii

Fatih ilçesine bağlı Topkapı mevkiinde yer alan Fatih Camii, Balat semtine 1 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un yedi tepesinden birisi üzerine inşa ettirilmiştir. İstanbul'un en önemli tarihi yapıları arasında kabul edilmektedir.


Küçük Mustafa Paşa Hamamı

Küçük Mustafa Paşa Hanı Küçük Mustafa Paşa Hanı

Balat merkeze 4 kilometre uzaklıkta konumlandırılmış olan Küçük Mustafa Paşa Hamamı, 11. yüzyıla ait Bizans kilisesinin dönüştürülmesi sonucu hamam olarak kullanılmaya başlanmıştır. İlk olarak Atik Mustafa Paşa tarafından restore edilme kararı verilmiştir. Tarihi dokusu ile günübirlik gezilecek yerler arasına mutlaka eklenmelidir.


Aya Yorgi Rum Patrikhane Kilisesi

Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi

Fener ve Balat semtleri arasında yer alan Aya Yorgi Rum Patrikhane Kilisesi, Balat merkeze 600 metre uzaklıktadır. İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi'ne ev sahipliği yapan bir yer olarak bilinmektedir. Kilise, saat 08.30 ile 16.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.