Abana’nın tarihi oldukça köklü bir geçmişe sahiptir. Tarihte bilinen ilk ismi Aiginetes’dir. Eski kaynaklar ilçenin, Paphlogoniya’ya bağlı MÖ VII. yüzyılda kurulduğu tahmin edilen bir kıyı kasabası olduğunu aktarmaktadır.
M.Ö. 64 yılında Amaseia adıyla bilinen Amasya’da doğan Strabon adlı tarihçi, Geographika (Coğrafya) adlı kitabında Abana’yı küçük bir kasaba olarak aktarmıştır. Tarihçi Strabon, ilçeyi anlatmak için “Pontos kıyısında yer alan küçük çaplı donanma yeri” cümlesini kullanmıştır.
Abana’nın özgün adı Apana’dır. Arapça alfabesinde “p” sesini karşılayan harf olmadığı için Türkçeye “Abana” olarak geçmiştir. Fatih Sultan Mehmet, 1461 yılında Trabzon Pontus Rum İmparatorluğu’na son vermiştir. Ardından Komutan Gedik Ahmet Paşa, Türk donanmalarını Abana önlerinde durdurarak, bugün Yukarı Abana diye bilinen noktaya Türk gemicilerini yerleştirmiştir. O zamanlarda ilçede Pontuslular hakimdir. 1923 Nüfus Mübadelesi ile bölgedeki Pontuslular Yunanistan’a gönderilmiştir.
Abana'da tarihi mekanlara yakın olan uygun fiyatlı oteller için Abana otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Hacıveli Köyü
Hacıveli Köyü
Hacıveli Köyü, Abana’nın en eski yerleşim yerlerindendir. Geçmiş zamanların birinde o yörede Hacı Velo isimli biri yaşadığı için yörenin adı zamanla Hacıveli olarak değişmiştir.
Bu yöre sakini bir söylentiye göre 18 oğul ve 18 gemisi ile o bölgede tanınmaktadır. Hacı Velo oğullarına ve gemilerine bakarak kibirlenmiş ve “Bundan sonra yoksulluk görmeyeceğiz” demiştir. Bu sözlerden sonra günün birinde gemiler batmış ve oğulları boğularak ölmüştür. Hacıveli’nin oğullarına ait olduğu düşünülen mezar taşları da Hacıveli Camii’nin bahçesinde günümüze kadar varlığını sürdürmektedir.
Abana’nın merkezinden köye uzaklık yaklaşık olarak 8,5 km’dir.
Abana'da bünyesinde barındırdığı eşsiz güzelliklere şahit olmak için Abana gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.
Vaftiz Teknesi
Vaftiz Teknesi
Abana Belediyesi’nin bahçesinde duran Vaftiz Teknesi’nin geçmişi Bizans’a kadar dayanmaktadır. Üzerindeki “haç” işareti ve kalıntı yazıları bu bilgileri vermektedir. Teknenin bulunduğu yerden çıkarılması sonrasında yaşananlar teknedeki bilgilerin silinmesine neden olmuştur.
Abana Belediyesi’nin bahçesinde Vaftiz Teknesi’nin haricinde İlk Çağ’dan kaldığı tahmin edilen 4-5 mimari eser yer almaktadır. Korinthos sütun başlığı bu eserlerden biridir. Korinthos sütun başlığı, Abana Çayı ile çarşı arasında yer alan araziden çıkarılmıştır.
Abana'da manzarası ve tarihi yerleri ile sizi büyüleyecek yerler için Abana gezi rehberini ziyaret etmeyi unutmayın.
Abana Müzesi
Abana Müzesi
Abana Müzesi, yakın tarihlerde açılmış olup, tarih kokan gezi duraklarındandır. İlçede görev yapmış kaymakamların, belediye başkanlarının ve Abana’ya ait eski resimlerin yer aldığı müze, gezip görenlerin ilgisini çekecek niteliktedir.
Özellikle bölge hakkında detaylı fikir edinmek isteyenlerin uğrak noktası olan müzede Abana mutfağına ve ilçede iz bırakmış özel kişilere ait özel dosyalar da bulunmaktadır. Eski zamanlarda kullanılmış el aletleri ve eşyalar dikkat çekmektedir.
Abana Müzesi, Merkez Mahalle’dedir. İlçenin merkezinde bulunan müzeye ulaşım kolaylıkla sağlanabilmektedir.
Abana'da doğa ile iç içe mekanlara yakın kaliteli hizmet sunan konaklama seçeneklerini Abana 3 yıldızlı oteller sayfasında bulabilirsiniz.
Hacıveli Konağı
Hacıveli Konağı
Hacıveli Konağı’nın en önemli özelliği deniz manzarasına ve doğal bir ortama sahip oluşudur. Konak 1935 yılında inşa edilmiş. Okul olarak kullanılmıştır. 1992 yılına kadar bu amaca hizmet veren yapı ardından restorasyon yapılarak kafe ve restauranta dönüştürülmüştür.
Konağı ziyaret ederken ilk dikkat edilecek noktalardan biri okul yıllarından kalma kömürden yapılmış olan kara tahtadır. Yapıldığı ilk gün gibi durmaktadır.
Abana merkezin Hacıveli Konağı’na uzaklığı ortalama 9,5 km’dir.
Tatilinizde masaj ve terapilerin bir arada sunulduğu tesislerde konaklamak isterseniz Abana spa otelleri listemizden birini tercih edebilirsiniz.
Hacıveli Camii
Hacıveli Camii
Hacıveli Camii, 1805 yılında yapılmıştır. Hacıyüzbaşı Ahmet 1839 yılında camiyi onararak kullanılır hale getirmiştir.
Cami, aynı adı taşıyan Hacıveli Mahallesi’ndedir. Abana’nın merkezine ortalama 9 km uzaklıktadır.
Harmason Camii
İlk başlarda zaviye görevinde olması istenilen daha sonrasından dönüştürülen Harmason Camii 1846’da inşa edilmiştir. Mevlâna Camisi olarak bilinen Harmason, Selçuklu mimarisinden esinlenilerek yapılmıştır.
Harmason Camii, Abana’nın merkezine yaklaşık olarak 12 km uzaklıktadır.