Vize Tarihi Yerler

Kırklareli iline bağlı Vize ilçesi, şehrin doğusunda ve İstanbul’a 140 kilometre mesafededir. Zengin geçmişe sahip olan ilçe, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Tarihte, Byzia, Bide, Biza, Bizye, Vizii ve Vyza isimleri ile anılan Vize ilçesi, ilk adını Poseidon’un oğlundan almıştır. Byzas aynı zamanda Trak dilinde keçi anlamına gelmektedir ve bu medeniyette önemli bir yere sahiptir.

Aynı zamanda bu isimler incelendiğinde su perisi Semestra’nın oğlunun adı ve Yunan mitolojisinde kaynak perisinin adı da aynı isim kökünden gelmektedir. Bu isim köklerinden çıkarılan sonuç ise Vize ilçesinin her dönemde suyunun bolluğu ile ön plana çıkıyor olduğudur. 

Vize ilçesinde ilk yerleşim Trakların bir kolu olan Astrailer tarafından gerçekleştirilmiştir. Astrailerden sonra Persler, Romalılar, Keltler, Peçenekler, Bizanslılar ve Bulgarlar da bu bölgede yaşamıştır. Son olarak Osmanlı topraklarına katılan bu bölgede Türk egemenliği devam etmiştir. 


Vize Kalesi

Vize Kalesi Vize Kalesi

Kırklareli’nin en yüksek tepesi olan Akropol’de kale ve kalenin bulunduğu ovanın olduğu bölgede uzanan surların bir bölümü günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. İç ve dış kale olmak üzere iki bölümden meydana gelen Vize Kalesi, Roma Dönemi’nde M.Ö. 72 – 76 yılları arasında inşa edilmiştir. 

Surlara ait taşların büyük bir bölümü XIX. yüzyılın başlarında yıkılarak farklı inşaatlarda kullanılmıştır. 


Kıyıköy Aya Nikola Manastırı

Kıyıköy Aya Nikola Manastırı Kıyıköy Aya Nikola Manastırı

Vize ilçesine bağlı Kıyıköy kasabasında bulunan Aya Nikola Manastırı, dünyanın en eski taş oyma manastırlarından biridir. 

6. yüzyıl Jüstinyen Dönemi’ne ait olan kaya manastırları arasında önemli bir yere sahiptir. 19. yüzyılda önüne ahşap bir bölüm daha ilave edilmiş olsa da, günümüze kadar bu bölümden herhangi bir kalıntı ulaşmamıştır. 

Manastırın zemin katı, kayaların ovulması ile oluşturulmuştur. Zemin kat kilise bölümüdür. Zemin katın altında ise ayazma ve keşişlerin dinlenme ve ihtiyaç hücreleri bulunmaktadır.

Kıyıköy Aya Nikola Manastırı’na giriş ücretsizdir. 


Kıyıköy Kalesi

Kıyıköy Kalesi Kıyıköy Kalesi

Vize’nin Kıyıköy mevkiinde bulunan kale, kasabanın büyük bir bölümünü çevrelemektedir. VI. yüzyıl Jüstinyen devrine ait olan Kıyıköy Kalesi Bizans Dönemi’ne ait önemli tarihi yapılar arasında yer almaktadır. 

Kale, kuzeyde Pabuçdere, güneyde Kazandere arasında bulunan yamaçta kurulmuştur. Günümüze kadar gelen bölümlerinden içi moloz dolgulu kesme taşlardan yapıldığı anlaşılmaktadır. 


Küçük Ayasofya Kilisesi (Gazi Süleyman Paşa Cami)

Küçük Ayasofya Kilisesi Küçük Ayasofya Kilisesi

Vize ilçesi Mimar Sinan Mahallesi’nde bulunan Küçük Ayasofya Kilisesi, bölgedeki iç ve dış surların arasına inşa edilmiştir. VI. Jüstinyen Dönemi eserlerinden biri olan kilise, Dionysos mabedinin üzerine bazilika planında inşa edilmiştir. 

Bizans mimarisinde görülmeyen bir planı olan yapının üç apsisi bulunmaktadır. İlçenin Osmanlı hakimiyetine geçişi ile kilise, Gazi Süleyman Paşa Cami olarak ibadete açılmıştır. Ayrıca hala ibadet için kullanılmaktadır.


Kıyıköy Cami

Kıyıköy Camii Kıyıköy Camii

Vize ilçesi merkezinde bulunan Kıyıköy Cami, Geç Osmanlı Dönemi eserleri arasında yer almaktadır. İlk olarak kilise amacıyla inşa edilmiş, sonrasında ise camiye çevrilmiştir. 

Dikdörtgen plana sahip cami, taş ve ahşaptan inşa edilmiştir. Girişi caddeye bakan kısımdadır. İç mekanı yapılırken ahşap sütunlar ile bölünen 3 adet nef kullanılmıştır. Mahfilleri kuzey ve batı kısımlarına yerleştirilmiştir. Günümüzde hala ibadet amacıyla kullanılmaktadır. 


Antik Tiyatro (Odeon)

Vize Antik Tiyatro Vize Antik Tiyatro

Trakya’nın tek antik tiyatrosu olan Odeon, Geç Roma Dönemi eserleri arasında yer almaktadır. M.S II. yüzyılda inşa edilen antik tiyatro, Bizans Dönemi’nde büyük tahribata uğramıştır. 

Antik tiyatronun günümüze kadar ulaşan bölümleri oturma kademeleri, kademeler arasındaki yollar, sahne binası ve orkestra bölümüdür. 

Bölgede yapılan kazılar sırasında çok sayıda Roma, Bizans ve Osmanlı Dönemi’ne ait, cam ve metal buluntulara ve keramiklere rastlanmıştır. Bu buluntular dönemin en önemli heykel sahne rölyefleri arasında yer almaktadır ve Kırklareli Müzesi’nde sergilenmektedir. 


Şerbetdar Hasan Paşa Cami

Şerbetdar Hasan Paşa Camii Şerbetdar Hasan Paşa Camii

Vize ilçesinde bulunan Hasan Paşa Cami’nin kitabesinde Şerbettar Hasan Paşa tarafından XV. yüzyılda yaptırıldığı yazılıdır. İlk yapılım amacı havrayken, Gelibolulu Hasan Bey’in isteği üzerine camiye dönüştürülmüştür. 

Kesme taş ve moloz taştan yapılmış olan cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2007 yılında restore edilmiştir. Şekil olarak türbeye benzemektedir. Günümüzde ibadet amacıyla kullanılmaktadır.