Uzunköprü'de Gezilecek Yerler

Edirne iline 77 kilometre uzaklıkta yer alan Uzunköprü ilçesi, birbirinden güzel tarihi yapılara ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapan, kentin en büyük ilçesidir. İlçeye adını veren yapı olan Uzunköprü, bölgenin en önemli tarihi eseridir.

Edirne ilinden Uzunköprü’ye özel araç ile yapılacak ulaşımlarda Edirne – Çanakkale yolu güney istikametine doğru devam edilmelidir. Ayrıca Edirne Otogarı’ndan yarım saatte bir hareket eden Uzunköprü minibüsleriyle ya da taksi ile ilçeye ulaşım sağlanabilmektedir.

Osmanlı Devleti’ne uzun yıllar başkentlik yapmış ve Osmanlı'nın Rumeli topraklarında kurduğu ilk yerleşim yeri, Edirne şehrinin ilçesi Uzunköprü’de çok sayıda gezilecek tarihi yer bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Uzunköprü, başta Ergene Nehri olmak üzere temiz doğası ve ılıman iklimiyle birlikte huzurlu bir şekilde tatilinizi planlayabileceğiniz bir yerleşim yeridir.

Uzunköprü’de gezilecek yerler arasında; Uzunköprü, Hürriyet Anıtı (Hürriyet Çeşmesi), Muradiye Cami (II. Murat Camii), Aziz İoannis - Vaftizci Yahya Kilisesi, Uzunköprü Belediyesi Kent Müzesi ve Gazi Turhan Bey Camii ve Türbesi bulunmaktadır.

Uzunköprü'de gezilecek yerlere yakın göz alıcı dizaynları ile sizi cezbedecek oteller için Uzunköprü otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Uzunköprü

Uzunköprü Uzunköprü

İlçeye adını veren bir taş köprü olarak öne çıkan Uzunköprü, ilçe merkezine 1 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşımların yürüyerek sağlanabildiği Uzunköprü, Edirne – Çanakkale yolu üzerine yapılmıştır. Köprünün üzerinde günümüzde hala ulaşım yapılabilmektedir.

1427 yılında Sultan II. Murat tarafından verilen emir üzerine Ergene Nehri üzerine yapılan büyük bir yapı olan Uzunköprü, 1443’da tamamlanmıştır. Kesme taştan yapılmış önemli bir köprü olarak ziyaret edilmesi gereken, dünyanın en uzun taş köprüsü olan ilk yapısı, 1444 senesinde Sultan II. Murat tarafından yapılan katılım ile birlikte bir törenle açılmıştır. Buraya köprünün ilk yapılış amacı hakkında yaygın olarak bilinen görüşlere göre, Osmanlıların Balkanlara daha rahat geçiş yapabilmesi amacıyla inşa edilmiştir.

Köprünün inşa edildiği dönemde, Osmanlı Devleti’nin eski başkenti Edirne ile Gelibolu’yu birbirine bağlama görevini üstlenmiş Ergene Nehri üzerindeki köprü, askeri ve ticari bakımından oldukça fazla stratejik bir konumda yer almaktadır. Köprü, aynı zamanda bölgedeki tren istasyonuna da adını vermiştir. Uzunköprü Tren İstasyonu, 1873 yılında inşa edilmiştir.

570 yılı geçkin tarihiyle birlikte gezilecek yerler arasında bulunan ve sahip olduğu Dünyanın en uzun taş köprüsü unvanı ile Ergene Nehri'ndeki köprü olan Uzunköprü, UNESCO Dünya Somut Kültür Varlıkları Mirası Geçici Listesi’nde yer almaktadır.

Uzunköprü’yü ziyaret etmek ücretsizdir.


Hürriyet Anıtı (Hürriyet Çeşmesi)

Hürriyet Anıtı Hürriyet Anıtı

Hürriyet Anıtı, Uzunköprü ilçe merkezinde yer almaktadır. İlçe merkezini gezerken Ergene Nehri kenarında ziyaret edebileceğiniz yapı, Hürriyet Çeşmesi veya Demokrasi Anıtı adıyla da bilinmektedir. Yapıya ulaşımlar, yürüyerek yapılabilmektedir.

II. Meşrutiyet’in ilanından sonra yaptırılmış Hürriyet Anıtı, dönemin Uzunköprü kaymakamı Mazhar Müfit Kansu ile Belediye Başkanı Hafız İsmail Yayalar’in vermiş olduğu büyük özveriler ile birlikte 11 Aralık 1908 yılında inşa edilmiştir. Uzunköprü’nün ilçeye bakan tarafında yer alan Hürriyet Anıtı, 2012 yılında restorasyon çalışması geçirmiştir.

Uzunköprü’de gezilecek yerler arasında bulunan ve gezi rehberi kapsamında değerlendirebileceğiniz Hürriyet Anıtı’nı ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Günübirlik eğlenceleriniz için uygun fiyatları ile sizi mutlu edecek oteller için Edirne otelleri sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.


Muradiye Cami (II. Murat Camii)

Muradiye Camii Muradiye Camii

Edirne Uzunköprü ilçesi merkezine bağlı Muradiye Mahallesinde yer alan Muradiye Cami, Sultan II. Murat Camii olarak da bilinmektedir. İlçe sınırlarının içinden geçen Kocameşe Deresi’nin kenarında konumlanan camiye ulaşımlar, yürüyerek sağlanabilmektedir.

Sultan II. Murat tarafından 1443 yılında inşa ettirilmiş Muradiye Camii, Uzunköprü ile aynı dönemde yapılmıştır. 1444 yılında hizmete açılan Muradiye Camii, selatin camiler arasında yer almaktadır.

Caminin yapımında moloz taşı kullanılmış olup; 22 metre uzunluğa ve 19 metrelik genişliğe sahiptir. Caminin arka bahçesinde Uzunköprü ilçesinin önde gelen kişilerinin defnedildiği bir mezarlık yer almaktadır. Avlusu üç kapılı caminin girişinin üzerinde yer ala, yapı hakkında çeşitli bilgi içeren kitabede, yapının kim tarafından ne zaman yaptırıldığı gibi bir bilgi tablosu yer almaktadır.

Uzunköprü’de gezilecek yerler arasında yer alan, gezi rehberi bünyesine ekleyebileceğiniz Muradiye Camii, günümüzde ibadete açık durumdadır.


Aziz İoannis - Vaftizci Yahya Kilisesi

Aziz İoannis Kilisesi Aziz İoannis Kilisesi

Aziz İoannis  Kilisesi, Edirne Uzunköprü ilçe merkezine bağlı Muradiye Mahallesinde yer almaktadır. Uzunköprü’ye yaklaşık 200 metre uzaklıkta bulunan ve gezilecek yerler arasında öne çıkan Aziz İoannis  Kilisesi’ne ulaşımlar, yürüyerek kısa süre içerisinde yapılabilmektedir.

1875 yılında yapılan Aziz İoannis  Kilisesi, Uzunköprü’de yaşamış olan Rumlar tarafından inşa ettirilmiştir. Aziz İoannis Prodromos (Vaftizci Yahya) adına yaptırılmış bir Ortodoks kilisesi olan yapı, moloz taştan inşa edilmiştir. Salonlu bazilika tipinde olan kilise yarım kubbelidir. Apsis ve salonlarının yuvarlak kemerli olduğu yapı dikdörtgen pencerelidir.

Nüfus Mübadelesi kapsamında Rumların bölgeyi terk ettikleri güne kadar ortalama 17.000 kişinin vaftiz edildiği bilinen kilise 2013 yılından beri, Kültür ve Sanat Müzesi olarak kullanılmaktadır.


Uzunköprü Belediyesi Kent Müzesi

Uzunköprü Belediyesi Kent Müzesi Uzunköprü Belediyesi Kent Müzesi

Uzunköprü’ye bağlı Muradiye Mahallesinde yer alan müzeye ulaşımlar, ilçe merkezinden yürüyerek yapılabilmektedir.

Bölgede uzun yıllar faaliyet göstermiş olan bir işyerinin restore edilmesinden sonra belediye tarafından müzeye çevrilen yapı 16 Aralık 2013’te müze olarak ziyarete açılmıştır. 19. yüzyılın başında özel konak olarak yaptırılmış olan bina, ilerleyen yıllarda depo olarak kullanılmıştır.

Oldukça tarihi bir izlenime sahip olan bina toplamda iki katlıdır. İçerisinde toplamda 6 oda bulunan müzenin her odasında farklı türlere ait bilgi ve tarihi eserler sergilenmektedir. Alt kattaki odalar; Yaşam Odası, Gelin Odası, Kahve Köşesi gibi bölümlere ev sahipliği yaparak hizmet vermektedir. Buraya seyahat düzenleyerek, bölge hakkında daha fazla kültürel bilgilere sahip olabilirsiniz.

Uzunköprü gezilecek yerler listenizde bulunması gereken ve hazırladığınız gezi rehberi bünyesine dahil edebileceğiniz müzeyi, pazartesi hariç haftanın her günü 09:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Uzunköprü Belediyesi Kent Müzesi’ne girişler ücretsizdir.

Uzunköprü'de birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerler için Uzunköprü gezi rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.


Gazi Turhan Bey Camii ve Türbesi

Gazi Turhan Bey Camii ve Türbesi Gazi Turhan Bey Camii ve Türbesi

Gazi Turhan Bey Camii ve Türbesi, Uzunköprü ilçesine bağlı Kırkkavak Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Yapıya özel araçla ulaşımlar, Uzunköprü – Kırkkavak yolunu güney yönüne takip ederek yapılmaktadır. Bölgeye aynı zamanda ilçe merkezinden hareket eden Kırkkavak dolmuşlarıyla veya taksi ile ulaşım sağlanabilmektedir.

Osmanlı Devleti’nde komutan olarak görev yapmış Gazi Turhan Bey adına inşa edilmiş olan Gazi Turhan Bey Camii ve Türbesi, Uzunköprü Edirne bölgesinin inanç turizmi kapsamında önemli destinasyonları arasındadır. Yapının kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir.

Külliye olarak inşa edilmiş olan yapıdan geriye cami ve türbesi ulaşabilmiştir. Süsleme bakımından oldukça sadece bir tasarıma sahip olan yapının inşasında moloz taş ve tuğla kullanılmıştır. Tek şerefeli minaresi olan yapının son cemaat yeri de yer almaktadır. Gezilecek yerler arsında bulunan ve 2008 yılında restorasyon çalışması geçirerek tekrar ziyarete açılan yapı, haftanın her günü ziyaret edilebilmektedir.

Gazi Turhan Bey Camii ve Türbesi’ne girişler ücretsizdir.

Edirne’ye doğru yola çıkmaya karar verdiyseniz, gezilmesi gereken yerleri öğrenmek için Edirne gezi rehberi sayfasını ziyaret edin.


Halise Hatun Cami

Halise Hatun Camii Halise Hatun Camii

Uzunköprü ilçe merkezinde konumlanan Halise Hatun Cami, bölgenin tarihi yapıları arasındadır. Camiye ulaşımlar yürüyerek sağlanabilmektedir.

Fatih Sultan Mehmet tarafından, kardeşi için yaptırılmış Halise Hatun Cami, 1483 yılında kurulmuştur. Minaresi ve dış cephesi büyük bir tahribata uğramış cami daha sonra restore edilmiştir.

Günümüzde ibadete açık olan Halise Hatun Cami, son dönemlerde Uzunköprü'de gezilecek yerler arasında yer almaktadır.

Uzunköprü'de aileniz ile bir arada keyifli konforlu bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Uzunköprü aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Uzunköprü Günübirlik Gezilecek Yerler

Tarihi yapılarıyla öne çıkan Uzunköprü, gezilecek yerler bakımından oldukça zengin alternatifler barındırmaktadır. Uzunköprü gezilerinizde günübirlik olarak seyahat edebileceğiniz birçok destinasyon bulunmaktadır.


Selimiye Camii

Selimiye Camii Selimiye Camii

Selimiye Camii, Uzunköprü ilçesine 63 kilometre kadar uzaklıkta, Edirne şehir merkezinde bulunmaktadır. Mimar Sinan’ın “Ustalık Eseri” olan yapı, mimarisiyle, süslemeleriyle ve ince detaylarıyla birlikte günübirlik gezilecek yerler arasında öne çıkmaktadır.


Meriç Köprüsü

Meriç Köprüsü Meriç Köprüsü

Meriç Köprüsü, Uzunköprü’ye yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta Edirne – Karaağaç yolu üzerinde yer almaktadır. Buraya özel araç veya taksi ile seyahat edilmektedir. Mecidiye Köprüsü olarak da bilinen köprü, 18. yüzyıl Osmanlı yapılarından olup; görülmesi gereken tarihi yapılar arasında yer almaktadır.

Uzunköprü'de iş toplantıları yaparken dinlenebileceğiniz bir çok imkanları bir arada sunan oteller Uzunköprü toplantı otelleri sayfasında yer almaktadır.


Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi

Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi

Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Uzunköprü’de 70 kilometre kadar uzaklıkta, Lüleburgaz ilçe merkezinde yer almaktadır. Osmanlı Devleti’nin önemli devlet adamlarından olan Sokullu Mehmet Paşa adına yaptırılmış olan külliye, kemerli dükkanları, hamamları ve camisiyle birlikte ziyaret edilmesi gereken tarihi yapılar arasındadır.