Taraklı'da Gezilecek Yerler

Tarih boyunca doğal yapısını korumayı başaran ender noktalardan birisi olan Taraklı, Sakarya’ya bağlı bir ilçedir. Türkiye’de sınırlı sayıda bulunan Sakin Kent unvanına sahip ilçeler arasında öne çıkan ilçe, doğal güzellikleri bakımından görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Tarih ile iç içe bir ilçe olan Taraklı'da birçok tarihi konak, restore edilerek Taraklı sokakları üzerinde konaklama tesisi olarak hizmet vermektedir.

İlk yerleşimlerin 13. yüzyıla kadar uzandığı ilçe, çevresinde iki tane tepenin ortasında bir vadide bulunmaktadır. Büyük şehirlere yakın olmasından dolayı hafta sonları kaçamak yapmak isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilen ilçenin çevresi doğal güzelliklere ev sahipliği yaparken, ilçe içerisinde tarih buram buram kokmaktadır.

Taraklı'da gezilecek muhteşem yerlere yakın uygun fiyatlı konaklama hizmetleri için Taraklı otelleri listemize göz atabilirsiniz.


Karagöl Yaylası

Karagöl Yaylası Karagöl Yaylası

Sakarya’nın en gözde yaylaları arasında kabul edilen Karagöl Yaylası, zarar görmemiş doğası ve eşsiz manzarası ile ziyaretçilerini karşılamaktadır. Bol oksijenli atmosferi ve 567 hektar genişliği ile yoğun ilgi toplamaktadır. Yeşilliklerle dolu bir doğanın içerisinde bulunan Karagöl Yaylası’nın ilgi odağı olmasındaki bir diğer sebep ise tedavi amaçlı soğuk içme sularıdır. Kayın, çam, meşe ve köknar ağaçları, yaylayı çevreleyen ağaç türleridir. 

Yayla üzerinde yapılabilecek aktivitelerin başında doğa yürüyüşü gelmektedir. İlkbahar aylarında özellikle kamp amacıyla tercih edilmekte ve ayrıca piknik için de popüler bir nokta olarak kabul edilmektedir. Bunların yanı sıra otantik Karaköy Yayla evleri de konaklama amacıyla hizmet vermektedir. 

Sakarya'da gezilecek yerlere yakın, açık büfe imkanları ile herkese hitap edecek mükemmel dizaynlı oteller için Sakarya otelleri sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Taraklı Evleri

Taraklı Evleri Taraklı Evleri

Osmanlı Dönemi’nin en güzel Türk mimarisi örnekleri arasında kabul edilen Taraklı Evleri, otantik dokularıyla yoğun ilgi görmektedir. Bu evlerden yaklaşık olarak 80 tanesi koruma altındadır. Genellikle 3 katlı olan bu evler, doğal güzellikler ile çevrili bir yer üzerinde olduğu için hem doğayı hem de tarihi dokuyu bir arada sunmaktadır. 

Taraklı Evleri’nin bir bölümü yaşam alanı olarak kullanılırken, bir bölümü butik otel konseptinde hizmet vermektedir. Arnavut kaldırımlı sokaklar arasında gezerek tarihi atmosferi hissetmek için gezilecek yerler arasına eklenmesi gerekmektedir. 


Yunus Paşa Camii (Kurşunlu Camii)

Yunus Paşa Cami Yunus Paşa Cami

Yunus Paşa Camii, Taraklı’ya bağlı Ulu Camii Mahallesi üzerinde yer almaktadır. Kitabesine göre Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferi sırasında Vezir-i Âzamı Yunus Paşa tarafından 1517 yılında inşa edilmiş olup, günümüze kadar ulaşmıştır. Mimar Sinan eserlerinden olan yapının üzeri kubbe ile örtülü olup; kare planlı olarak inşa edilmiştir. Yunus Paşa Camii, Klasik Osmanlı mimarisini gözler önüne sermektedir.  Caminin kubbesi kurşun kaplı olarak inşa edilmiştir. Bu nedenle halk arasında Kurşunlu Camii adıyla da bilinmektedir.

Ana giriş kapısında Arapça olarak yazılmış ayet, dikkat çekicidir. Renkli camlı pencerelerin kemerler ile süslenmiştir. Toplam 180 kişinin ibadet edebileceği kapasiteye sahiptir. 

İbadete açık olan Yunus Paşa Camii’ye giriş ücretsizdir. 


Hacı Atıf Hanı

Hacı Atıf Hanı Hacı Atıf Hanı

Taraklı, İpek Yolu üzerinde kalan bir bölge olduğu için hanlar açısından zengin seçeneklere ev sahipliği yapmaktadır. Hacı Atıf Hanı da eski zamanlarda özellikle Bağdat yolu üzerinde seyahat edenler tarafından konaklama amacıyla kullanılan tarihi han yapılarından bir tanesidir. Hanın temelinde moloz taş kullanılmıştır. 

“U” şekline sahip tarihi han, iki katlıdır. Kiremit ile örtülü çatıya sahiptir. Üst katında konaklama amacıyla kullanılan odalar bulunmaktadır. Kemerlerinin yapımında Bağdadi tekniği kullanılmıştır. Evliya Çelebi, Seyahatnamesi’nde bu hana da yer vermiştir. 


Hisar Tepesi

Hisar Tepesi Hisar Tepesi

Taraklı merkezinde konumlanan ve bölge için ayrı bir öneme sahip olan Hisar Tepesi, üzerinde bulunan tarihi yapılar ile birlikte öne çıkmaktadır.

Bölgedeki Hıdırlık Tepesi ile benzer özellikler taşıyan Hisar Tepesi, günümüzde üzerinde hala kazı çalışmaların devam ettiği tarihi eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Birbirinden değerli tarihi yapılara sahip olan, adeta buram buram tarih kokan Hisar Tepesi, aynı zamanda Taraklı'nın kuşbakışı şeklinde izlenebildiği bir doğal güzellik olarak bilinmektedir.

Tepe üzerinde bulunan iki su sarnıcının M.Ö. 1000 ile M.Ö. 2000 yılları arasına ait olduğu düşünülmektedir.

Hisar Tepesi, aynı zamanda eski dönemlerde bölgenin savunulmasında stratejik öneme sahip olan bölgede yer almaktadır.

Taraklı'da binlerce yıllık tarihi yerler ile sizi geçmişe götürecek yerler için Taraklı gezi rehberi sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Çınar Ağacı

Çınar Ağacı Çınar Ağacı

Taraklı ilçesine bağlı Yusuf Bey Mahallesi üzerinde bulunan asırlık çınar ağacı, Osmanlı dönemi kültüründen kalan eserler arasındadır.

Osmanlı devleti, topraklarına kattığı her yerleşim yerine çınar ağacı dikme geleneğini güzel bir şekilde sürdürmüştür. Bu geleneğin var olduğu Taraklı'daki ağaç, bir dönem büyük bir yangın tehlikesi geçirmiş ancak kurtarılmıştır.


Taraklı Tarihi Hamam

Taraklı Tarihi Hamamı Taraklı Tarihi Hamamı

Taraklı ilçe merkezinde yer alan Tarihi Hamam, Yunus Paşa Cami'sine oldukça yakın bir konumdadır. Hamamın ilk yapıldığı yıllarda, hamamdan çıkan buhar, yanındaki Yunus Paşa Camii'nin merkezi sistemle alttan ısıtılmasında aktif bir şekilde kullanılmıştır.

Osmanlı döneminden kalma yapılar arasında öne çıkan Tarihi Hamam'ın içerisinde eski ve yeni olmak üzere toplamda 2 adet havuz bulunmaktadır.

Sakarya'daki turistlerin sürekli ziyaret ettiği mükemmel yerler için Sakarya gezi rehberi sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Su Değirmeni (Kara Değirmen)

Taraklı Su Değirmeni Taraklı Su Değirmeni

Taraklı'ya 9 kilometre uzaklıktaki Mahdumlar Köyü sınırları içerisinde bulunan tarihi su değirmeni, bölgede ziyaret edilebilecek yapılar arasında öne çıkmaktadır. Halk arasında "Kara Değirmen" olarak bilinen su değirmenleri, bölgenin önemli yapılarındandır.

Eski dönemlerde buğday öğütmek için kullanılan tarihi değirmenler, günümüzde bazı köylerde de aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Bu köyler arasında yer alan Mahdumlar Köyü'ndeki değirmenleri ziyaret ederek, unların ekmek olma aşamalarını inceleyebilir ve tarihe tanıklık eden yapıyı ziyaret edebilirsiniz.

Doğal şifa ve huzurun merkezi olan termal otellerde keyifli vakitler geçirebileceğiniz otellerin listesi Taraklı termal oteller sayfasında yer almaktadır.


Taraklı Günübirlik Gezilecek Yerler

Taraklı, hem tarihi yerleri hem de doğal güzellikleri ile popüler bir yer olarak öne çıkmaktadır. Şehir merkezinde tarihi yapılar ön plana çıkarken, merkez dışında kalan bölgelerini doğal güzellikler kaplamaktadır. Gezilecek yerler, Taraklı ile sınırlı kalmayarak, çevre ilçelerinde de keşfe çıkmanız gereken önemli yerler bulunmaktadır. 


Sapanca Gölü

Sapanca Gölü Sapanca Gölü

Sapanca Gölü, Taraklı merkeze ortalama 62 km uzaklıktadır. Birçok balık türünün yaşama alanı bulduğu büyük bir alanı kaplayan göl Sakarya’nın en popüler doğal güzelliğidir. Çevresinde güzel bir şekilde piknik ve kamp yapılacak alanlar da bulunmaktadır.


Sakarya Müzesi 

Sakarya Müzesi Sakarya Müzesi

Sakarya Müzesi, Taraklı’ya yaklaşık 65 km uzaklıktadır. Roma ve Bizans dönemlerinden kalan arkeolojik eserler ile etnografik eserler sergilenmektedir. Ayrıca sanat galerisi ve konferans gibi olanaklar için de kullanılmaktadır. 

Taraklı'da aileniz ile bir arada keyifli konforlu bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Taraklı aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Doğançay Şelalesi

Doğançay Şelalesi Doğançay Şelalesi

Sakarya iline bağlı Geyve ilçesinde yer alan Doğançay Şelalesi, Taraklı ilçe merkezine 57 km uzaklıkta bulunmaktadır. Denizden 400 metre yükseklikte bir konuma sahip şelale, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 2013 yılında tabiat parkı ilan edilmiştir.