Soma Gezilecek Yerler: Soma’da Mutlaka Görmeniz Gereken 6 Yer
Soma, Manisa’nın kuzeyinde bulunan küçük bir ilçedir. Linyit kömürü ve termik santralleriyle bilinmektedir. İl merkezine uzaklığı yaklaşık 90 km; Balıkesir’e ise yaklaşık 77 km’dir. Soma’nın nüfusu 2018 sayımına göre yaklaşık 108.000 civarındadır.
Güllüce mevkiinde bulunan yerleşim yerlerinde oluşan depremler sonucu halk burayı terk etmek zorunda kalmıştır. Terk edilen yerleşim yerinin ismi “Sumak” tır. Burada yaşayan halk yeni bir yerleşim yeri aramış ve dağlar arasında bulunan bu bölgeye “Soma” ismini vermiştir.
Soma’nın bulunduğu bölgede birçok uygarlık egemenlik kurmuştur. İlk başlarda Sancak Beyliği’nin elinde bulunan bölge daha sonra Saruhanoğulları Beyliği’nin egemenliğine girmiş ve daha sonra Osmanlı Devleti bölgeye hakim olmuştur.
1919 yılında 3 yıl süren Yunan işgali dönemi başlamış ve bu işgal 1922 yılında sonlandırılmıştır.
Soma'da gezilecek yerler yakın göz alıcı dizaynları ile sizi cezbedecek oteller için Soma otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Menteşe Kaplıcaları
Menteşe Kaplıcaları
Soma ilçe merkezine 30 km uzaklıkta bulunmaktadır. Menteşe Köyü içerisinde bulunan kaplıcaların su sıcaklığı 85 derece civarındadır. Kaplıcaların suları son derece şifalı olup, yıl içerisinde binlerce turisti kendine çekmektedir.
Romatizma, bel ağrıları, kadın hastalıkları, deri hastalıkları gibi birçok hastalığa faydası bulunmaktadır. Şifa turizmi açısından bölgede önemli bir yere sahiptir.
Darkale – Tarhala Köyü
Darkale Köyü
Soma ilçe merkezinin 3 km güneyinde bulunmaktadır. Günümüzdeki Soma’nın eski yerleşim bölgesidir. Köy merkezi 1980 yılına kadar önemini korumuş ancak daha sonra Soma’nın gelişmesi üzerine sürekli göç vermiştir.
Köyden ayrılanların geride bıraktığı evlerin çoğu kaderine terk edilmiş geriye kalan kısmı ise harabe durumundadır. Köydeki ilk yerleşimler M.Ö. 2. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Bu dönemlerde Bergama egemenliği görülmektedir. Tarhala ismi ise Selçuklular Dönemi’nde Darkale olarak değiştirilmiştir.
Günümüzde dar sokakları, bedesteni, camileri, hamamları ile geçmiş medeniyetlerin izlerini taşımaktadır. Birçoğu Osmanlı Dönemi’ne ait bu yapılar özellikle sonbaharda farklı bir görünüm kazanmaktadır.
Ayrıca sonbahar aylarında köyde bol miktarda nar ekşisi üretilmektedir. Bu dönemlerde gittiğiniz zaman muhteşem lezzete sahip nar ekşisinden de satın almanız mümkündür.
Manisa’da tarihi ve turistik mekanlara yakın konaklama seçenekleri için Manisa otelleri adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.
Emir Hıdır Bey Camii
Emir Hıdır Bey Camii
Bölgenin en eski camisi olan Emir Hıdır Bey Camii, Soma ilçe merkezinde Cuma Mahallesi’nde bulunmaktadır. Selçuklu Devleti Dönemi’ne ait bir eser olan yapı, Emir Hıdır Bey tarafından inşa ettirilmiştir.
Zamanın yıkıcı etkisiyle birlikte tahrip olan cami ilk olarak 1786 yılında onarım görmüştür. Çeşitli onarımların sonucunda günümüze kadar ulaşmayı başaran yapının yakınlarında 19. yüzyılda inşa edilen Damgacı Camisi de önemli tarihi eserler arasında kabul edilmektedir. Cuma Mahallesi’ne şehir içi ulaşım ile kolaylıkla ulaşım sağlanmaktadır. Günümüzde aktif olarak ibadete ve ziyarete açıktır.
Damgacı Camii
Damgacı Camii
Damgacı Camii, ilçe merkezinde Karamanlı Mahallesi’nde bulunmaktadır. 19. yüzyılda damga işiyle uğraşan bir kişinin önderliğinde yaptırıldığı düşünülmektedir.
Karaman Sokak ile Şht. Haluk İnay Caddesi’nin kesiştiği noktadadır. İlçe merkezinden Karamanlı Mahallesi’ne giden vasıtalarla ulaşım sağlanmaktadır.
Soma'da aileniz ile birlikte güzel bir vakit geçirmek için ekibimizin hazırlamış olduğu Soma gezi rehberi sayfasını incelemeyi unutmayın.
Darkale Minareli Camii – Darkale Kırkoluk Camii
Darkale Minareli Camii
Soma’ya bağlı Darkale Köyü’nde bulunmakta olan cami bölgedeki tek minareli camidir. 19. yüzyılda inşa ettirilmiş olan caminin minaresinin yapımında antik malzemeler kullanılmıştır. Bu görünüm turistler açısından ilgi çekicidir.
Darkale Köyü tarihi eserler açısından zengindir. Köye gidiş yolunda Kırkoluk Cami ve tarihi hamam bulunmaktadır. Bu caminin içerisinde bulunan şadırvan, yol üzerinde bulunan hamamdan sökülerek getirilmiştir. Şadırvanın altından dere geçmekte ve caminin çeşmelerinin görünümü dikkat çekmektedir.
Darkale Hamamı
Darkale Hamamı
Günümüzde kaderine terk edilmiş olmasına rağmen yakın bir tarihe kadar kullanılmış olan hamam, Darkale Köyü Yolu üzerinde bulunmaktadır. 19. yüzyılda yapılmış olup, iki halvet bölümü bulunmaktadır.
Hamamın içerisindeki şadırvan daha sonra sökülerek Kırkoluk Cami’sine götürülmüştür.
Manisa'daki turistlerin sürekli ziyaret ettiği mükemmel yerler için Manisa gezi rehberi sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Soma Günübirlik Gezilecek Yerler
Linyit kömürü ile öne çıkan ilçelerden Soma, Osmanlı Dönemi’nden günümüze miras tarihi yapıları ile keyifli bir gezi olanağı sunmaktadır. Soma tatiliniz sırasında ilçenin çevresindeki doğal güzellikleri ve tarihi zenginliği de keşfetmeniz önerilmektedir.
Kurşunlu Kaplıcaları
Kurşunlu Kaplıcaları
Kurşunlu Kaplıcaları, Manisa’nın Salihli İlçesi’nde yer almaktadır. Büyüleyici bir vadinin içerisinde konumlanan kaplıca, şifa özelliğinin yanı sıra doğa gezilerine de olanak sunmaktadır. Eklem, cilt, kadın hastalıkları gibi pek çok rahatsızlık için tercih edilmektedir. Soma’ya uzaklığı ortalama 100 km’dir.
Sardes Antik Kenti
Sardes Antik Kenti
Manisa’nın tarih gezileri için öne çıkan noktalarından biri olan Sardes Antik Kenti, Lidyalıların başkenti olup, ilk paranın basıldığı yerdir. Oldukça gelişmiş bir şehir olduğu görülmektedir. Soma’ya uzaklığı ortalama 100 km’dir.
Spil Dağı Milli Parkı
Spil Dağı Milli Parkı
Adrenalin tutkunu dağcıların Manisa’daki popüler duraklarından biridir. 1969 yılında milli park ilan edilmiştir. Manisa Tarzanı hikayesi ile popülaritesi artmıştır. Dört mevsim ziyaret edilebilen bu doğal güzelliğin kış aylarında donan gölleri eşsiz bir görsel şölen oluşturmaktadır. Soma’ya ortalama 116 km mesafededir.
Aileniz ile birlikte keyifli bir tatil geçirebileceğiniz Soma'da yer alan tüm otellerin listesine ulaşmak için Soma aile otelleri sayfamıza göz atabilirsiniz
Manisa Müzesi
Manisa Müzesi
Şehrin köklü tarihini detaylı olarak incelemek isteyenler için en doğru gezi durakları arasındadır. Arkeoloji ve etnografya bölümleri ile oldukça zengin bir koleksiyona sahiptir. Sardes Antik Kenti’nden özel eserler burada görülebilmektedir. Müze, Soma’ya ortalama 90 km mesafededir.
Manisa Muradiye Camii
Manisa Muradiye Camii
Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olup, III. Murat için inşa edilen külliye içerisinde yer almaktadır. Mimar Sinan bu eseri 90’lı yaşlarında tasarlamış, Mimar Mahmut Ağa ve Mimar Mehmet Ağa tarafından tamamlanmıştır. Soma’ya uzaklığı ortalama 80 km’dir.
Soma Aktiviteleri: Soma Doğa Sporları Kulübü ile Eğlence Dolu Anlar Yaşayın
Soma Doğa Sporları Kulübü
Soma’da “Soma Doğa Sporları Kulübü” tarafından organize edilen birçok etkinlik bulunmaktadır. Bu etkinlikler arasında avcılık, dağcılık, doğa yürüyüşleri, bisiklet turları, şehir gezileri bulunmaktadır. Bu etkinliklere katılmak için kulüp ile iletişime geçilebilmektedir. Aktiviteler genellikle ücretsiz olmasına rağmen şehir gezileri ücretli olabilmektedir.
Kulübün kısaltması “SODOS” olup sosyal medya üzerinden iletişim rahatlıkla kurulmaktadır.
Soma Gece Hayatı: Soma’da Eğlenceli Akşamlar İçin Öne Çıkan 3 Mekan
Soma küçük bir ilçe olması sebebiyle gece hayatı birkaç birahane ve kafede geçmektedir.
Cadde Bar
Soma Cadde Bar
Küçük mekanları seviyorsanız “Cadde Bar” beklentilerinizi fazlası ile karşılayacaktır. Küçük ve nezih olmasının yanında güler yüzlü personeliyle de dikkat çekmektedir.
Buz gibi biralarınızı yudumlarken, sevdiklerinizle güzel saatler geçireceğiniz bir işletmedir. Mekan Atatürk Caddesi üzerinde yer aldığı için ulaşım konusunda sıkıntı yaşanmamaktadır.
Adres: Nihat Danışman Mahallesi, Atatürk Cd. No:31, 45500 Soma/Manisa
Edizade Bar
Edizade Bar
Soma ilçe merkezinde bulunan “Edizade Bar” ilçenin sevilen eğlence mekanlarındandır. Temiz ve kafanızı dinleyecek bir yer arıyorsanız bu barı tercih etmeniz önerilmektedir.
Aileler için de uygun bir işletmedir. Bazı günlerde sadece bayan müşterilerine hizmet vermektedir. Birçok etkinliğin de düzenlendiği barda 3 litre bira fiyatı 70 - 80 TL’dir.
Adres: Kurtuluş Mahallesi, İstiklal Cd. No:15, 45530 Soma/Manisa
Tütün Birahanesi
Tütün Birahanesi
Sevdiklerinizle muhabbete doymak için gidebileceğiniz bir diğer mekanda “Tütün Birahanesi” dir. Namazgah Mahallesi’nde bulunan mekanda geç saatlere içkinizi yudumlayarak, uzun sohbetler etme olanağınız bulunmaktadır.
Rakı – Balık hizmeti de sunulmaktadır.
Adres: Namazgah Mahallesi, Gazi Osman Paşa Cd., 45500 Soma/Manisa
Soma'da bir çok aktiviteyi içerisinde barındıran ihtişamlı otelleri sizin için Soma 4 yıldızlı oteller sayfasında listeledik.
Soma Nerededir ve Nasıl Gidilir: Soma’ya En Kolay Ulaşım Alternatifleri
Soma, Ege Bölgesi’nin gözde şehirlerinden Manisa’nın ilçelerinden biridir. Güneydoğusunda Akhisar ve Kırkağaç, kuzeyinde Savaştepe ve İvrindi, batısında ise Bergama ve Kınık bulunmaktadır.
Şehir merkezine uzaklığı 87 km olan ilçeye özel araç ve şehirlerarası otobüslerle ulaşım sağlanmaktadır.
Soma’ya Özel Araç ile Ulaşım
Türkiye’nin tüm şehirlerinden özel araçla Soma’ya ulaşım mümkündür. Araçlarda yer alan navigasyon özelliği ile en pratik yoldan ulaşım sağlanabilmektedir.
Özel aracınızla Ankara üzerinden geliyorsanız D300 ve E96 Karayolu üzerinden Afyon, Uşak, Salihli ve Akhisar’dan geçtikten sonra ulaşım sağlanmaktadır. Ankara ile Soma arası yaklaşık 590 km olup yolculuk ise 7.5 saat sürmektedir.
İstanbul üzerinden geliniyorsa Bursa ve Balıkesir’den sonra Bigadiç yol ayrımından Soma yönüne sapmanız gerekmektedir. İstanbul – Soma arası ise 403 km’dir. Yolculuk yaklaşık 5.5 saat sürmektedir.
İzmir Soma arası mesafe ortalama 106 km’dir. O-5 üzerinden Manisa ve Akhisar yönüne doğru hareketle ilçeye yaklaşık olarak 1 saat 30 dakikada ulaşım sağlanmaktadır.
Soma’ya Otobüs ile Ulaşım
Soma’ya Türkiye’nin diğer şehirlerinden otobüsle direkt ya da Manisa aktarmalı şekilde ulaşım sağlanmaktadır. Yolculuk süreleri özel araca göre biraz daha uzun olacaktır.
İstanbul – Soma arası otobüs yolculuğu Manisa’dan ya da direkt gerçekleşmektedir. Bilet fiyatları 80 – 150 TL arasındadır.
Ankara’dan Soma’ya direkt ulaşım sağlanmaktadır. Bilet fiyatları 120 – 140 TL arasında değişmektedir.
İzmir Soma arası şehirlerarası otobüsle son derece konforlu bir şekilde aşılmaktadır. Bilet ücretleri 20 – 30 TL arasındadır.