Elazığ’ın bir ilçesi olan Sivrice, sürekli olarak el değiştirmiştir. Bizans Dönemi’nde farklı zamanlarda Arapların akınlarına uğramış ve 1071’de tamamen Türk hâkimiyetine, 1071’den sonra da farklı beyliklerin egemenliğine girmiştir. Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Sivrice’de yaşayan halk ise farklı yerlerden göç ederek bölgeye yerleşmişlerdir. Sivrice’nin nüfusu 2018 sayımlarına göre 10.710’dur.
Sivrice'de gezilecek yerler yakın göz alıcı dizaynları ile sizi cezbedecek oteller için Sivrice otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Sivrice Gezilecek Yerler: Sivrice’de Mutlaka Görmeniz Gereken 3 Yer
Birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan Sivrice genellikle doğal güzellikleriyle ön plana çıkan bir ilçedir. Bölgenin en önemli tarihi yapısı ise Hazar Gölü içerisinde bulunan batık şehirdir.
Hazar Gölü
Hazar Gölü
Hazar Gölü, Sivrice ilçe merkezine 26 km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım ilçe merkezinden özel araçlarla ve taksilerle yapılmaktadır. Berrak suyu ile dikkat çeken Hazar Gölü, tektoniktir. Gölün güneyinde ise Hazarbaba Dağı yer almaktadır. Hazar Gölü, Sivrice’nin en turistik bölgesi durumundadır. Etrafında bulunan tesislerin de bu durumda önemli bir payı bulunmaktadır.
Bölge halkı tarafından “Gölcük” olarak da bilinmektedir. Özellikle yaz aylarında çok kalabalık olan Hazar Gölü’nün uzunluğu ise 22 km’dir. En derin noktası ise 216 metre olarak ölçülmüştür.
Göl ve çevresi sit alanı olarak kabul edilmiş ve koruma altına alınmıştır. Gölün manzarası ise son derece ilgi çekicidir. Bu yüzden sene içerisinde binlerce turist tarafından ziyaret edilen Hazar Gölü çevresinde birçok otel, kamp ve mesire alanları bulunmaktadır.
Sivrice'de tarihi ve turistik mekanlara yakın konaklama seçenekleri için Elazığ otelleri adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.
Hazarbaba Dağı
Hazarbaba Dağı
2347 metre yüksekliğe sahip olan Hazarbaba, Elazığ’ın en yüksek dağı durumundadır. Sivrice’nin Hazar Gölü’nden sonra en turistik bölgesidir. Hazar Gölü manzarasına sahip olan Hazarbaba Dağı, genellikle kış sporları için tercih edilmektedir.
Bölgede bulunan kayak merkezi sene içerisinde özellikle kış aylarında binlerce turisti bu bölgeye çekmektedir. Kayak dışında bölgede farklı hizmetler sunan tesis de bulunmaktadır. Kayak merkezinin Sivrice ilçe merkezine uzaklığı ise 6 km’dir.
Ayrıca Hazarbaba Dağı’nda her sene Mayıs ayında doğa yürüyüşleri yapılmaktadır. Doğa yürüyüşleri Elazığ Valiliği tarafından organize edilmektedir. Valilik tarafından tahsis edilen araçlarla bölge halkı yürüme alanına götürülmektedir. Katılım ise ücretsizdir.
Tertemiz havası ve Hazar Gölü manzarasıyla dikkat çeken bölgeye özellikle Mayıs ayında yerli ve yabancı turistler akın etmektedir. Zirve dönüşünde müzik dinleti etkinlikleri yapılmaktadır.
Sivrice'de aileniz ile birlikte güzel bir vakit geçirmek için ekibimizin hazırlamış olduğu Sivrice gezi rehberi sayfasını incelemeyi unutmayın.
Batık Kent
Batık Kent
Arkeolojik açıdan önem taşıyan bir bölge durumundaki Batık Kent ve Kilise Adası, korumaya alınmış doğal bir sit alanıdır. Tamamen suyun altında olan bu eski yerleşim yeri toplam 2.5 kilometrekarelik bir alana yayılmıştır. Ziyaret için uygun olmasa da, Hazar Gölü’nden kiralanan kanolarla gözlemlenebilmektedir.
Hazar Gölü’nün üzerinde kente ait tarihi kalıntılar görünmektedir. Batmış olan şehrin içerisinde ne olduğuna dair araştırmalar ise halen devam etmektedir. Bu kapsamda birçok gezgin notu incelenmektedir. Gezginlerin yazmış olduğu bilgilere göre batık şehir içerisinde bir adet kale, manastır ve bir tane de kilise yer almaktadır. Kilisede birçok kutsal eşya bulunduğuna inanılmaktadır.
Ayrıca adanın üzerinde yer alan Gölcük Köyü de 20. yüzyılın başına kadar varlığını sürdürmüştür. Bölgeyle ilgili Evliya Çelebi’nin de yazıları bulunmaktadır. Evliya Çelebi’ye göre bölgedeki manastır içerisinde Hristiyanlar tarafından kutsal kabul edilen altın çullu bir merkeb bulunmaktadır.
Sivrice dışında il genelinde yapılmakta olan tüm etkinliklere ulaşmak için Elazığ gezi rehberi sayfasına göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.
Sivrice Günübirlik Gezilecek Yerler
Elazığ’ın en çok ziyaret edilen ilçelerinden Sivrice, içerisinde yer alan gezi noktalarının yanı sıra çevresinde günübirlik ziyaretler için uygun noktaları ile dikkat çekmektedir. Eksiksiz bir keşif deneyimi için bu yerleri de listenize eklemeniz önerilmektedir.
Harput Kalesi
Harput Kalesi
Şehrin köklü tarihini gözler önüne seren yapılardan biridir. Süt Kalesi olarak da anılmakta olup, bu adı yapımında süt kullanıldığı için almıştır. Urartu'lar tarafından M.Ö. 8 yy. yapılmış olan kale Sivrice’ye ortalama 35 km mesafededir.
Elazığ Kapalı Çarşı
Elazığ Kapalı Çarşı
Hem yerel halkın hem de şehre gelen turistlerin uğrak noktasıdır. Ağın Leblebisi, baharat çeşitleri, orcik, badem şekeri gibi şehre has lezzetler burada satılmaktadır. Sivrice’ye ortalama 30 km mesafededir.
Harput Buzluk Mağarası
Harput Buzluk Mağarası
Tarihi Urartu’lar zamanına kadar uzanan Harput Buzluk Mağarası, turistik açıdan büyük öneme sahiptir. Yaz aylarında içerisinde doğal sarkıt ve dikitler halinde buzlarla, tabakalar oluşmaktadır. Sivrice ilçe merkezine ortalama 35 km mesafede yer almaktadır.
Karakoçan Golan Kaplıcaları
Karakoçan Kaplıcaları
Hem doğal güzellikler yönünden zengin konumu hem de şifa dolu kaynakları ile öne çıkmaktadır. Romatizma, nevrit, kadın hastalıkları gibi pek çok rahatsızlığına şifa arayanların akınına uğramaktadır. Sivrice’ye uzaklığı ortalama 138 km’dir.
Sivrice'de ailenizle beraber doğa ile iç içe mekanlara yakın her şey dahil bir tatil yapmak için Sivrice tatil köyleri listemize göz gezdirebilirsiniz.
Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
1982 yılında hizmete açılmış olup, Fırat Üniversitesi Kampüsü içerisinde hizmet vermektedir. Neolitik, Kalkolitik, Erken Tunç, Orta Tunç, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait buluntular burada sergilenmektedir. Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Sivrice’ye uzaklığı ortalama 40 km’dir.
Sivrice Yapılacaklar: Sivrice’nin En Popüler 4 Etkinliği
Sivrice, doğal güzellikleri sebebiyle sene içerisinde binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Ayrıca bölgede birçok etkinlik düzenlenmektedir.
Bölgenin en önemli doğal güzelliği olarak kabul edilen Hazar Gölü’nde birçok aktivite yapılabilmektedir. Deniz bisikleti, doğa yürüyüşleri, balıkçılık ve dalış etkinliklerinin yapıldığı Hazar Gölü, çevresindeki tesislerle de dikkat çekmektedir.
Uluslararası Bir Etkinliğe Katılın: Hazar Şiir Akşamları
Hazar Şiir Akşamları
Her sene düzenlenen şiir akşamları ismini Hazar Gölü’nden almaktadır. Etkinliğin şöhreti ise uluslararası düzeydedir. İlk olarak 1992 yılında gerçekleştirilmiştir. Genellikle bölgenin önemli şahsiyetlerinin anısına düzenlenmektedir.
Etkinlikte Türk şiirinin durumu ve geleceği hakkında bilgi verilmektedir. Şiir yarışmaları düzenlenmekte ve Türk şiirinin gelişmesi için neler yapılacağı konusunda tartışmalar yapılmaktadır.
Türkiye dışında Türkçe konuşulan ülkelerden de geniş katılım olmaktadır. Başta Azerbaycan olmak üzere bağımsız ve yarı bağımsız ülkelerden gelen katılımcılarla birlikte etkinlik daha renkli hale gelmektedir.
Ayrıca etkinlikte uygun görülen kişilere Türk Dünyası Hizmet Ödülü de verilmektedir. Etkinliğe günümüze kadar 700’e yakın şair katılmıştır.
Adrenaline Doyun: Uluslararası Yamaç Paraşütü ve Bisiklet Yarışı
Uluslararası Yamaç Paraşütü ve Bisiklet Yarışı
Her yıl Mayıs ayında Sivrice’de düzenlenen bu etkinlik Genç Elazığlılar Derneği tarafından organize edilmektedir. Yaklaşık olarak 10.000 kişinin katılımıyla gerçekleşen organizasyon, 2 gün sürmektedir.
Etkinlik kapsamında ödüllü bisiklet yarışması, konserler, yamaç paraşütü, kano yarışları, dans gösterileri ve su altı dalışları gerçekleştirilmektedir.
Doğanın Güzelliklerini Keşfedin: Hazarbaba Dağı Doğa Yürüyüşü
Hazarbaba Dağı Doğa Yürüyüşü
Her sene Mayıs ayında düzenlenen etkinlik Elazığ Valiliği tarafından organize edilmektedir. Katılımın ücretsiz olduğu organizasyonda yöre halkı tarafından katılım yoğun olmaktadır. Hazarbaba Dağı’nın zirvesine doğru doğa yürüyüşü gerçekleştirilmektedir.
Tertemiz havası ve muhteşem manzarasıyla dikkat çeken Hazarbaba Dağı’nın zirvesine çıktıktan sonra ise dönüş yolunda çeşitli müzik etkinlikleri gerçekleştirilmektedir.
Beyaz Örtünün Keyfine Varın: Hazarbaba Dağı Kayak Aktivitesi
Hazarbaba Dağı Kayak Aktivitesi
Sivrice’de bulunan Hazarbaba Dağı, özellikle kış sporları için tercih edilmektedir. Bölgede bulunan kayak tesisleri özellikle kış aylarında yoğun olmaktadır. Hazarbaba Dağı’nın aynı zamanda Hazar Gölü manzarasına sahip olması kayak aktivitesini daha da keyifli hale getirmektedir.
Elazığ Sivrice’de Ne Yenir: Sivrice’de Mutlaka Tatmanız Gereken 12 Lezzet
Sivrice’de birçok yöresel lezzet bulmak mümkündür. Elazığ ve ilçelerinde genellikle Harput Mutfağı ve yöresel lezzetleri tercih edilmektedir.
Sivrice’de sık tercih edilen yöresel lezzetler arasında Orcik, Gömbe, Ayran Çorbası, İçli Köfte, Sırın, Menengiç Kahvesi, Lobik Çorbası, Küncülü Köfte, Kibe Dolması, Dolanger, Patile, bulunmaktadır.
Yöresel lezzetlerin dışında her türlü yiyecek veya içecek de ilçe merkezinde bulunmaktadır.
İçli Köfte
İçli Köfte
Pek çok şehirde hazırlanan lezzetlerden biri olsa da Elazığ’dakinin hem hazırlanışı hem de sunumu farklıdır. Haşlama olarak hazırlanan içli köfte burada yoğurt ile birlikte servis edilmektedir.
Menengiç Kahvesi
Menengiç Kahvesi
Eşsiz lezzetinin yanı sıra başta bağırsaklara olmak üzere vücudun pek çok noktasına faydası olan bir içecektir. 7 ayrı karışımla hazırlanmakta olup, şehrin adeta milli içeceğidir.
Ayran Çorbası
Ayran Çorbası
Harput Çorba olarak da adlandırılmaktadır. İftar yemeklerinde başlangıç olarak sıklıkla tercih edilmekle birlikte, soğuk olduğu için yaz aylarının da vazgeçilmezidir.
Orcik
Orcik
Bir diğer adı cevizli sucuktur. Pekmez ve cevizin lezzetini yoğun olarak hissedeceğiniz bu tatlı ve atıştırmalık seçeneğini mutlaka tatmanız önerilmektedir.
Gömbe
Gömbe
Bazı yörelerde kıyma ile hazırlanıyor olsa da orijinali cevizle hazırlanmaktadır. Hamur işi seçeneklerinden biri olup, şehrin en popüler lezzetleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
Patila
Patila
Kıymalı ve peynirli olarak hazırlanmakta olup, hamur işi seçenekleri arasında yer almaktadır. Yapımı oldukça pratik olan bu yöresel yemeğin tadı böreğe benzetilmektedir.
Sırın
Sırın
Şerit halinde kesilen yufkaların tepsiye dizilmesi ve arasına kıyma harcı eklenmesi ile hazırlanmaktadır. Mantıya benzeyen bir lezzettir. Sarımsaklı yoğurt ve biber sosu ile servis edilmektedir.
Dolanger
Dolanger
Şehrin en meşhur tatlılarından biri olup, Sivrice’de de sıklıkla tüketilmektedir. Sarma tatlılardan biri olup, eşsiz lezzetini tadanlar tatillerini sonlandırırken kutu kutu satın alıp götürmektedir.
Lobik Çorbası
Lobik Çorbası
Elazığ’da börülceye lobik dendiği için bu adı almıştır. İçerisinde börülcenin yanı sıra buğday, nohut, kuru fasulye gibi ürünler de yer almaktadır. Çorba olarak anılsa da, ana yemek kadar doyurucudur.
Kibe Dolması
Kibe Dolması
Doğu illerinin pek çoğunda olduğu gibi Elazığ ve Sivrice’de de sıklıkla tüketilmektedir. İşkembe dolmasının şehirdeki yöresel adı Kibe’dir.
Küncülü Köfte
Küncülü Köfte
Kıyma ve köftelik bulgur ana malzemeleri olsa da eşsiz tadını bulandığı susamdan almaktadır. Kızartılarak hazırlanmaktadır.
Sivrice'de aileniz ile bir arada keyifli, konforlu ve güvenli bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Sivrice aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.
Elazığ Sivrice Nerededir ve Nasıl Gidilir: Sivrice’ye En Pratik Ulaşım Seçenekleri
Elazığ’ın turistik ilçelerinden biri olan Sivrice, şehir merkezine ortalama 30 km uzaklıkta yer almaktadır. Kuzeyinde şehir merkezi, doğusunda Maden, batısında Baskil, güneyinde ise Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesi bulunmaktadır.
Sivrice’ye ulaşım konusunda birçok farklı yol bulunmaktadır. Sivrice’ye özel aracınızla veya otobüslerle ulaşmanın yanı sıra havayolu da tercih edilebilmektedir. Uzak şehirlerden genellikle havayolu Elazığ ve çevredeki illerden ise karayolu ulaşımı avantaj sağlamaktadır.
Sivrice’ye Havayolu ile Ulaşım
Sivrice’ye havayolu ile ulaşmak için Elazığ Havalimanı tercih edilmelidir. Elazığ Havalimanı’na indikten sonra Sivrice’ye 15 dakikada geçilebilmektedir. Elazığ ile Sivrice arası yaklaşık 16 km’dir. Elazığ’dan Sivrice’ye ulaşım için minibüsler, taksiler veya otobüsler kullanılmaktadır.
Sivrice’ye Özel Araç ile Ulaşım
Karayolu ile Sivrice’ye ulaşmak için ise Ankara üzerinden yolculuk yaklaşık 9 saat sürmektedir. Ankara ile Sivrice arası yaklaşık olarak 773 km’dir. D260 ve D300 üzerinden yapacağınız yolculuk sırasında Kayseri ve Malatya’dan geçilmektedir.
İstanbul’dan Sivrice’ye ulaşım yaklaşık 14 saat sürmektedir İstanbul ile Sivrice arası O-4 ve D300 Karayolu üzerinden 1220 km’dir. Seyahat esnasında Gebze, Ankara, Kayseri ve Malatya’dan geçilmektedir.
İzmir Sivrice arası mesafe ortalama 1285 km olup, bu yolculuk yaklaşık olarak 15 saatte tamamlanmaktadır. D300 üzerinden giderken, Afyonkarahisar, Konya, Aksaray ve Kayseri’den geçilmektedir.
Sivrice’ye Otobüs ile Ulaşım
Sivrice’ye otobüs ile ulaşımı seçen konukların Elazığ seferlerini kullanmaları gerekmektedir. Bilet ücretleri ve yolculuk süresi çıkış noktasına göre değişmektedir.
Elazığ’a otobüsle ulaşmak için Ankara – Elazığ arası bilet fiyatları ortalama 100 - 120 TL’dir. İstanbul – Elazığ arası bilet fiyatları ise ortalama 150 – 200 TL’dir.
İzmir’den otobüsle seyahat edecek yolcuları ise yaklaşık olarak 20 saatlik bir yolculuk beklemekte ve bilet ücretleri 200 – 250 TL arasında değişmektedir.