Güneydoğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Şırnak, birçok şehre uzak konumda olsa da keşfedilmesi gereken birçok önemli destinasyona ev sahipliği yapmaktadır. Gezilecek yerler, Şırnak ilinin yanı sıra bağlı bulunduğu ilçelerde de görülebilmektedir. Şırnak, önce Guti, Babil, Asur ve Persler olmak üzere tarihi boyunca birçok önemli medeniyete ev sahipliği yapmıştır.
Bölgede hakim olan rivayete göre, Büyük Tufan’dan sonra Nuh Peygamberin Şırnak’a yerleştiği düşünülmektedir. Bu sebeple ayrı öneme sahip Şırnak, kadim tarihiyle ve doğal güzellikleriyle, mutlaka görülmesi gereken yerler arasında öne çıkmaktadır.
Şırnak'ta tarihi mekanlara yakın olan uygun fiyatlı oteller için Şırnak otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Cudi Dağı
Cudi Dağı
Şırnak’ta bölgenin doğal güzelliklerinden Cudi Dağı, şehir merkezine ortalama 45 kilometre uzaklıktadır. Cudi Dağı’na ulaşımlar, Mardin – Şırnak yolu üzerinden sağlanırken, bölgeye genellikle düzenlenen özel turlar aracılığı ile gidilebilmektedir. Bu turlara katılım için, şehir merkezindeki tur şirketlerinden bilgi alabilirsiniz.
Şırnak ve İslam dini açısından oldukça önemli kabul edilen Cudi Dağı, 2.115 metrelik yüksekliğiyle şehrin en yüksek konumlarından biridir. Şırnak’ta bölgenin en iyi ve eşsiz manzarasını izleyebileceğiniz Cudi Dağı’nda trekking ve doğa yürüyüşleri gibi aktivitelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Finik Ören Yeri
Finik Ören Yeri
Finik Ören Yeri, Şırnak’a bağlı Güçlükonak'ta yer almaktadır. Şırnak'a ortalama 40 kilometre uzaklıkta bulunan ören yerine özel araçla ulaşımlarda Güçlükonak yolu, kuzey batı istikametine doğru takip edilmelidir. Ören yerine toplu taşıma ile ulaşımlarda, il otogarından yarım saatte bir hareket eden ilçe minibüsleri veya taksiler tercih edilebilmektedir.
M.Ö. 4000 yıllarına tarihlenen Finik Ören Yeri’nde görebileceğiniz yapılar arasında, kayalara oyulmuş birçok oda ve odaların içerisinde net olarak göze çarpan resimler bulunmaktadır. 4000 yıl önce yaşanmış tarihiyle birlikte Şırnak’ta bölgenin geçmişine ışık tutan Finik Ören Yeri sınırları içerisinde bulunan Finik Kalesi ve kalenin etrafını saran akarsular, bölgede gezilecek yerler arasında sıralanmaktadır.
Haftanın her günü ziyaret edebileceğiniz Finik Ören Yeri’ni dilediğiniz saat aralıklarında gezebilirsiniz.
Finik Ören Yeri’ne girişler ücretsizdir.
Cizre Kalesi
Cizre Kalesi
Cizre Kalesi, Şırnak’ın Cizre ilçesine bağlı Dicle Mahallesi sınırları içerisinde, Dicle Nehri kenarında konumlanmaktadır. Şırnak'a 38 kilometre uzaklıkta bulunan kaleye özel araçla yapılacak ulaşımlarda, Mardin – Şırnak yolu güney batı istikametine doğru takip edilmelidir. Aynı zamanda kaleye, Şırnak Otogarı’ndan hareket eden ilçe minibüsleriyle veya taksi tutarak da ulaşım sağlayabilirsiniz.
Dicle Nehri’nin hemen kıyısında bulunan Cizre Kalesi, M.Ö. 4000’li yıllarda Roma İmparatorluğu tarafından inşa edilmiştir. 3 katlı Cizre Kalesi’nin içerisinde toplamda 360 adet oda bulunmaktadır. Bu kadar çok odasının olması, kalenin yapılış amacının yalnızca bölgeyi savunmak için değil; aynı zamanda devlet yönetiminin merkezi olma görevini üstlenmesi olduğu fikrini pek açık şekilde güçlendirmektedir.
Şırnak gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz Cizre Kalesi, haftanın her günü 08:00 ile 20:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Cizre Kalesi’ne girişler ücretsizdir.
Belkısana Kaplıcası
Belkısana Kaplıcası
Belkısana Kaplıcası, Şırnak'a 70 kilometre uzaklıkta, Güçlükonak ilçesindeki Düğünyurdu Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Şırnak’ta gezilecek yerler arasında bulunan kaplıcaya özel araçla ulaşımlar, Cizre'den Güçlükonak yoluna doğru yapılabilmektedir. Bölgeye taksi veya şehir merkezinden hareket eden ilçe minibüsleriyle de 1 saat içerisinde ulaşım sağlanabilmektedir.
Dicle Nehri’nin hemen kıyısında konumlanan Belkısana Kaplıcası, birçok hastalığın tedavisinde kullanılan şifalı sulara sahiptir. Çevresinde konaklama hizmet sunan birçok termal tesisin bulunduğu kaplıcanın çevresi doğal güzellikler ile kaplı olduğu için doğa yürüyüşü gibi aktivitelerinizi gerçekleştirebileceğiniz alanlara da ev sahipliği yapmaktadır.
Şırnak'ta birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerler için Şırnak gezi rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.
Meryem Ana Kilisesi
Meryem Ana Kilisesi
Kilise, Şırnak’a 65 kilometre uzaklıkta, İdil ilçesindeki Aşağı Mahallesi sınırları içerisindedir. Şırnak’ta görülebilecek önemli tarihi yapılarından kiliseye özel araçla ulaşımlarda, Mardin – Şırnak yolu kullanılmaktadır. Toplu taşıma araçlarıyla da gidilebilen kiliseye, şehir merkezinden hareket eden İdil minibüsleri veya taksi ile de ortalama 1 saat içerisinde ulaşılabilmektedir.
M.S 57 yılında inşa edilmiş kilise, Mor Yuhan Kilisesi olarak da bilinmektedir. Kim tarafından yapıldığı bilinmeyen ve Anadolu sınırları içerisinde Hristiyanlığın kabul edilmiş olduğu en eski ikinci kilise olma özelliğine sahip kilise, günümüzde ibadete kapalı olsa da, haftanın her günü 10:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Meryem Ana Kilisesi’ne girişler ücretsizdir.
Nuh Peygamber Türbesi
Nuh Peygamber Türbesi
Şırnak’ta inanç turizmi kapsamında öne çıkan yapılarından Nuh Peygamber'a adanmış türbe, şehir merkezine 40 kilometre uzaklıkta Cizre'deki Şah Köyü’nde yer almaktadır. Türbeye ulaşımlarda, özel araçla yapılacak yolculuklar için Mardin – Şırnak yolu güney batı yönüne takip edilmelidir. Ayrıca şehir merkezinden saat başı hareket eden Cizre'deki minibüslerle de bölgeye gidilebilmektedir.
Nuh Peygamber’in yaşadığı yer olarak bilinen Şırnak’taki tarihi yapılardan türbe, Hazreti Nuh Camisi’nin bodrum katında yer almaktadır. Üzerine sonradan cami yapılmış yapı, ilk olarak havra, daha sonra kilise olarak kullanılmıştır.
Şırnak’ta gezilecek yerler arasında öne çıkan türbeyi, haftanın her günü, dilediğiniz saatte ziyaret edebilirsiniz.
Nuh Peygamber Türbesi kapsamında yapılacak girişler ücretsizdir.
Cizre Ulu Cami
Cizre Ulu Cami
Cizre ilçesindeki Dağkapı Mahallesinde bulunan Cizre Ulu Cami, Şırnak'a 40 kilometre uzaklıktadır. Şırnak’ta gezilebilecek tarihi yapılarından camiye özel araçla ulaşımlar, Mardin – Şırnak anayolu üzerinden yapılırken; bölgeye Şırnak Otogarı’ndan hareket eden Cizre'ye ait minibüsler veya taksi ile de ulaşım yapılabilmektedir.
M.S. 639 senesine kadar kilise olarak kullanılmış yapı, bölgede İslamiyetin kabul edilmesiyle birlikte camiye dönüştürülerek Cizre Ulu Cami adını almıştır. Oldukça sıra dışı bir mimariye sahip olan Cizre Ulu Cami’nin ejder görünümündeki kapı tokmakları, yapının en dikkat çekici özelliklerindendir. Kapı tokmaklarından biri, günümüzde Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde sergilenirken; diğeri ise Kopenhag David Samling Müzesi’nde görülebilmektedir.
Günümüzde ibadete açık ve Şırnak’ta gezilecek yerler arasında bulunan Cizre Ulu Cami, haftanın her günü ücretsiz gezilebilmektedir.
Şırnak'ta hayatınızın en mutlu gününün ve bu günü taçlandıran tatilin kusursuz geçmesi için Şırnak balayı otelleri sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.
İsmail Ebul-İz El Cezeri Müzesi
İsmail Ebul-İz El Cezeri Müzesi
İsmail Ebul-İz El Cezeri Müzesi, Şırnak’ın Cizre'deki Şah Mahallesi sınırları içerisinde görülebilmektedir. Şırnak'a 38 kilometre uzaklıktaki müzeye özel araçla yapılacak ulaşımlarda, Mardin – Şırnak yolu Cizre tabelası yönünde takip edilmelidir. Şehir otogarından hareket eden Cizre'ye ait minibüsleriyle de ulaşım sağlanabilen müzeye taksi ile de gidilebilmektedir.
İslam tarihi açısından kutsal kabul edilen bilim insanı İsmail Ebul-İz El Cezeri’nin eserlerinin sergilendiği müzede, dönemin bilim dünyası ile ilgili oldukça detaylı incelemeler yapabilirsiniz. İsmail Ebul-İz El Cezeri’nin bilim kapsamında yazmış olduğu birçok kitap, uzun bir dönem Avrupa üniversitelerinde ders olarak verilmiştir.
Şırnak’ta gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz İsmail Ebul-İz El Cezeri Müzesi, haftanın her günü 09:00 ile 17:00 saatleri arasında açıktır.
İsmail Ebul-İz El Cezeri Müzesi’ne girişler ücretsizdir.
Kırmızı Medrese
Kırmızı Medrese
Şırnak’ta şehrin tarihe tanıklık eden yapılarından Kırmızı Medrese, şehir merkezine 39 kilometre uzaklıkta, Cizre’nin Şah Mahallesi’nde bulunmaktadır. Medreseye özel araçla ulaşımlar Mardin – Şırnak yolu üzerinden yapılırken; şehir otogarından hareket eden Cizre'nin minibüsleri veya taksi ile de yapıya direkt ulaşım sağlanabilmektedir.
Tarihte, bölgeye hakim olan beyliklerden Cizre Beyliği dönemine ait eserlerden olan medrese, 14. yüzyılda yapılmıştır. Yapımında kullanılan kırmızı tuğlalardan ötürü Kırmızı Medrese adını alan yapının en öne çıkan özelliği ise dünyanın ikinci üniversitesi olarak bilinmesidir.
Etkileyici bir mimariye sahip yapı, aynı zamanda tarihi önemiyle de Şırnak’ta gezilecek yerler arasında öne çıkmaktadır.
Medrese, haftanın her günü 08:00 ile 19:00 saatleri arasında görülebilmektedir.
Kırmızı Medrese’ye girişler ücretsizdir.
Abdaliye Medresesi
Abdaliye Medresesi
Şırnak'a 40 kilometre uzaklıkta, Cizre'deki Abdaliye Medresesi'ne ulaşımlar Mardin - Şırnak şehri yolu üzerinden yapılmaktadır. Medreseye, il merkezinden taksi veya Cizre'ye hareket eden ilçe otobüsleriyle de ulaşılabilmektedir.
1437 yılında inşa edilmiş Abdaliye Medresesi, Emir Abdal (Abdullah) ibn Abdillah Seyfettin Bohti tarafından yaptırılmıştır.
Yapı içerisinde, görülebilecek yapılar arasında mescit, türbe, hücre, avluya geçişe imkan sağlayan giriş bölümü ve eyvan yer almaktadır.
Haftanın her günü gezilebilecek olan Abdaliye Medresesi'ne, 08:30 ile 18:00 saatleri arasında giriş yapılabilmektedir.
Abdaliye Medresesi'ne girişler ücretsizdir.
Kasrik Ören Yeri
Kasrik Ören Yeri
Şırnak'tan Cizre yönüne doğru devam ederken, 30. kilometre üzerinde görülebilen ören yeri, bölge tarihi açısından oldukça popüler bir yerdir.
Gutiler döneminde yapılmış antik kent, Sazirka adıyla bilinmektedir. İçerisinde antik su bentleri, heykeller ve antik kent kalıntılarının bulunduğu bölge, haftanın her günü 08:30 ile 18:30 saatleri aralığında görülebilmektedir.
Kasrik Ören Yeri'ne girişler ücretsizdir.
Şırnak'ta aileniz ile bir arada keyifli, konforlu bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Şırnak aile otelleri sayfamızda yer almaktadır
Şırnak Günübirlik Gezilecek Yerler
Etrafı doğal güzellikler ile çevrili Şırnak, tarihsel zenginliği ile birlikte ziyaretçilerine gezilecek birçok yer sunmaktadır. Gezilecek yerler, Şırnak tatilinde yalnızca il sınırlarında değil, çevresindeki ünlü destinasyonlarla birlikte daha geniş alanlara yayılabilmektedir. Şırnak’taki gezilerinizde, önce şehre yakın konumdaki destinasyonları keşfederek, sonra çevresindeki öne çıkan yerleri günübirlik gezebilirsiniz.
Zümrüt Kaplıcası
Zümrüt Kaplıcası
Zümrüt Kaplıcası, Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesindeki Ilıcak Köyü’nde yer almaktadır. Şehir merkezine 130 kilometre uzaklıkta olan kaplıcanın şifalı suları ile vücudunuzu yenileyebilir, romatizmadan kaynaklı rahatsızlıklarınız için tedavi sürecinizi hızlandırabilirsiniz. Şırnak'ta günübirlik görülmesi gereken yerlerden olan kaplıcayı, haftanın her günü gezebilirsiniz.
Nuh Nebi Camii ve Medresesi
Nuh Nebi Camii ve Medresesi
Nuh Nebi Camii ve Medresesi, Şırnak'a 65 kilometre uzaklıkta Silopi ilçesindeki Birlik Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İnşa tarihinin kesin olarak bilinmeyen yapının 13. yüzyıla ait olduğu düşünülmektedir.
Tellioğlu Kasrı
Tellioğlu Kasrı, Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Görümlü beldesinde yer almaktadır. Yapım tarihi net olarak bilinmeyen yapı, günümüze oldukça sağlam bir durumda ulaşabilmiştir. Oldukça etkileyici bir mimariye sahip Tellioğlu Kasrı’nı, Şırnak'ta günübirlik bir şekilde gezebilirsiniz.