Samandağ Gezilecek Yerler

Samandağ Gezilecek Yerler: Samandağ Ziyaretinizde Gezip Görmeniz Gereken 8 Yer

Samandağ, 2300 yıllık bir geçmişe sahiptir. Seleucia Pieria, Seleukos İmparatorluğu’nun ilk şehirlerinden biri olmasının yanı sıra önemli bir liman kenti de olmuştur. Bu bağlamda birçok tarihi kalıntıya rastlamak olasıdır.

Önceki adı Süveydiye olan kent, 1948 yılında Samandağ adını almış ve ilçe olmuştur. Samandağ, tarihi yerleri ile gezilmesi gereken yerler arasındadır. Bunların yanı sıra tertemiz doğası ile huzurlu vakit geçirebileceğiniz doğal güzelliklere de ev sahipliği yapmaktadır. 

Samandağ'da tarihi yerlere yakın olup birbirinden farklı uygun fiyatları ile göz alıcı oteller için Samandağ otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Titus Tüneli (Vespasianus Tüneli)

Titus Tüneli Titus Tüneli

Samandağ’da MÖ 300 yıllarında Seleucia Pieria bir liman kenti kurulmuştu. Titus Tüneli bu antik kentin hemen yukarısında, kenti dağdan gelen sel sularına karşı korumak için yapılmıştır. Bölge MÖ 64 yılında Romalıların eline geçmiştir. Roma İmparatorluğu döneminde MS 1. yüzyılda Titus Flavius Vespasianus döneminde yapılmıştır. 

Titus Tüneli olarak bilinen bu tünele, Vespasianus Tüneli de denmektedir. 1400 metreye yakın uzunluğa, 7 metre yüksekliğe ve 6 metre genişliğe sahip olan bu tünel, dağ oyularak yapılmıştır. Büyük bir kısmının üstü açık olan tünelin yaklaşık 150 metrelik bölümü tamamen kapalıdır ve insan eliyle yapılmıştır. 

Müze kartın geçerli olduğu Titus Tüneli ve Beşikli Mağara’dan oluşan bu bölgeye giriş ücreti 10 TL’dir.


Musa Ağacı

Musa Ağacı Musa Ağacı

Musa Ağacı, Samandağ merkeze 6 kilometre mesafede ve ilçeye bağlı Hıdırbey Mahallesi’nde bulunmaktadır. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından anıt ağaç olarak tescillenmiştir. Literatürde adı “Doğu Çınarı” olarak bilinen ağaç, yaklaşık olarak 2000 yaşındadır. Ağacın gövde çapı yaklaşık 8 metre, çevresi ise yaklaşık olarak 20 metredir. 

Musa Ağacı’nın kendisine ait hikayesi vardır. Anlatıya göre Hızır ile Hz. Musa, Samandağ’daki Hızır Türbesi’nde buluşmuşlar ve bu ağacın bulunduğu Musa Dağı’na doğru yola koyulmuşlardır. Tepeye doğru tırmanırken Hz. Musa susamış ve su içmek için elindeki asayı toprağa saplayıp su içmeye gitmiş. Hz. Musa döndüğünde toprağa sapladığı asanın yeşerdiğini görmüş ve orada bırakarak yolculuğuna devam etmiştir. Anlatıya göre Musa Ağacı, Hz. Musa’nın toprağa sapladığı ve oraya bıraktığı yeşillenen asasıdır.

Hatay'da gezilecek yerlere yakın, açık büfe imkanları ile herkese hitap edecek mükemmel dizaynlı oteller için Hatay otelleri sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Beşikli Mağara

Beşikli Mağara Beşikli Mağara

Titus Tüneli’nin ilerisinde Roma Dönemi’ne ait, dağın oyulmasıyla yapılan mezarlar bulunmaktadır. Halk tarafından Beşikli Mağara olarak bilinen Roma mezarlarıdır. 

Mağara tabanına ve duvarlarına oyulmuş 93 mezar olduğu belirlenmiştir. Yapılan kazı çalışmalarında mezarların kimlere ait olduğuyla ilgili herhangi bir bilgiye ulaşılamamıştır.

Müze kartın geçerli olduğu Titus Tüneli ve Beşikli Mağara’dan oluşan bu bölgeye giriş ücreti 10 TL’dir.


Samandağ Sahili

Samandağ Sahili Samandağ Sahili

Samandağ, yaklaşık 15 kilometre sahiliyle dünyanın en uzun sahillerinden birine sahiptir. Muhteşem bir kumu olan sahilde denize girmek mümkün olsa da çoğu zaman çok dalgalı ve riskler oluşturmaktadır. Ancak kumsalda eşinizle veya sevgilinizle birlikte romantik ve uzun bir yürüyüş yapmak için benzersiz bir yerdir. 

Asi Nehri, Samandağ Sahili’nden Akdeniz’e dökülmekte olduğundan, taşıdığı birçok kirliliği de bu sahile bırakmakta ve denizin kıyı kesimini ve sahili kirletmektedir. Antakya’da 2018 yılında kullanıma açılan arıtma tesisinde, Asi Nehri’nin suyunun temizlenip tekrar bırakılarak bu kirlilikten kurtulmak amaçlanmaktadır.


Vakıflı Köyü

Vakıflı Köyü Vakıflı Köyü

Samandağ ilçesinin artık bir mahallesi konumunda olan Vakıflı Köyü, ilçe merkezine 4 kilometre mesafede bulunmaktadır. Türkiye’nin bütün nüfusu Ermeni olan son köyüdür. Köy halkı son yıllarda adını organik tarımla duyurmuştur. 20. yüzyılın başlarına kadar civarda birçok Ermeni köyü bulunmaktaydı fakat I. Dünya Savaşı sırasındaki olaylar neticesinde geriye sadece son bir Ermeni köyü kalmıştır. Muhteşem manzarası ve verimli topraklarıyla yaşamak için benzersiz bir köydür.

Köyde Ermenice ve Türkçenin yanında Arapça da konuşulmaktadır. Köyde, kadınlar tarafından kurulan Vakıflı Köy Kooperatifi bulunmakta olup, tamamen organik defne sabunu, likör, reçel ve nar ekşisi başta olmak üzere birçok ürün satılmaktadır. Son zamanlarda ziyaretçi sayısı oldukça fazla olan köyde bir de pansiyon bulunmaktadır.


Hızır Türbesi

Hızır Türbesi Hızır Türbesi

Hızır Türbesi, Samandağ merkezde sahile yakın bir konumda bulunmaktadır. Birçok farklı inanışa göre Hızır, saygı duyulan ve olağanüstü güçleri bulunan yüce bir kişidir. 

Bu türbe için birçok farklı rivayet bulunmakta olup Müslümanların inanışına göre Hızır ile Hz. Musa burada buluşmuşlar ve yolculuklarına buradan başlamışlardır.


Seleucia Pieria Antik Kenti

Seleucia Pieria Antik Kenti Seleucia Pieria Antik Kenti

Samandağ’a bağlı çevlik Mahallesi’nde bulunan ve MÖ 300 yılında kurulan Seleucia Pieria liman kentinin olduğu yerdir. Liman kentinden bir kalıntı bulunmasa da liman kentini korumak için Roma İmparatorluğu zamanında yapılan Titus Tüneli ve soylulara ait bir Roma Mezarlığı olan Beşikli mağara günümüzde kimliklerini korumayı başarmıştır.

Müze kartın geçerli olduğu Seleucia Pieria Antik Kenti’ne giriş 12 TL’dir.

Samandağ'da aileniz ile birlikte güzel bir vakit geçirmek için ekibimizin hazırlamış olduğu Samandağ gezi rehberini incelemeyi unutmayın.


St. Simone (Simeon) Manastırı

St. Simone Manastırı St. Simone Manastırı

Samandağ kent merkezine 7 km uzaklıkta, rüzgargüllerinin olduğu bölgede bulunmaktadır.  Aknehir Mahallesi sınırları içerisinde, 479 metre yükseklikteki bir tepenin üzerinde yer almaktadır. 

St. Simone, Stilitler Tarikatı’nın kurucusudur. St. Simone anlatıya göre küçük yaşta Halepli yaşlı Simone olarak bilinen keşişten din eğitimi almış ve sonrasında buraya gelerek bir sütun üzerinde yaşamaya başlamıştır. Stilitler Tarikatı müntesipleri, inzivaya çekilmek isteyen diğer Hıristiyanlar gibi mağara ya da oyukta değil, kendilerine bir sütun inşa edip onun üzerinde inzivaya çekilirler. 

Manastırın MS 6. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. St. Simone Manastırı çevresiyle beraber koruma altına alınarak tahribata uğramaktan biraz da olsa korunmuştur ve manastıra ait birçok kalıntıyı günümüzde hala görebilmek mümkündür. Burayı ziyarete gelenler seyir teraslarından harika manzarayı seyredebilme olanağına da sahip olmaktadırlar. 


Batıayaz Yaylası

Batıayaz Yaylası Batıayaz Yaylası

Samandağ ilçesine 15 kilometre uzaklıkta ve ilçeye bağlı Batıayaz Mahallesi’nde bulunmaktadır. Samandağ’da bulunan en güzel yerleşim alanlarından biri olan bu yayla köyü kaynak suları, temiz havası, doğal güzellikleriyle, yerli yabancı birçok kişinin uğrak noktası olmuştur. 

Yaylada birçok piknik alanın ve kaynak sularının oluşturduğu dereler bulunmaktadır. Batıayaz yaylası, kamp yapmak isteyenler için de çeşitli olanaklar sunmaktadır.


Samandağ’da Yapılacaklar: Samandağ’da Mutlaka Katılım Sağlamanız Gereken Aktiviteler

Samandağ, her ne kadar küçük ve birçok yere göre geri planda kalan bir ilçe olsa da, katılım sağlayabileceğiniz çeşitli aktivitelere ev sahipliği yapmaktadır. Keyifli zaman geçirebileceğiniz çeşitli seçenekler sunulmaktadır. 


Adrenalin Dolu Anlar Yaşayın: Yamaç Paraşütü

Yamaç Paraşütü Yamaç Paraşütü

Samandağ’da henüz istenilen seviyelere ulaşmasa da, yamaç paraşütü yapmak isteyen sporcular için kalkış pisti ve piste ulaşımının kolay sağlanması için yollar yapılmıştır. Samandağ Havacılık ve Gençlik Spor Kulübü kurulmuş ve pilot eğitimi çalışmalarına başlanmıştır. 

İlerleyen zamanlarda bölgeye gelen turistler için de tandem uçuşları yapılması planlanmaktadır. Sizde Samandağ ziyaretinde bulunmadan önce bu konu hakkında bilgi edinerek tatil planınızı oluşturun.

Hatay'daki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak Hatay gezi rehberi sayfamızı okumayı unutmayın.


Muhteşem Doğasını Keşfe Çıkın: Samandağ Doğal Güzellikleri

Samandağ Doğal Güzellikler Samandağ Doğal Güzellikler

Samandağ, sahili ve dağlarıyla muhteşem bir doğaya sahiptir. Tertemiz havası ve yeşil ile mavinin buluştuğu eşsiz konumu, Samandağ’ı eşsiz bir yer kılmıştır. 

Samandağ ziyaretinizde sahil şeridi boyunca yürüyüşe çıkabilir, yemyeşil doğal güzelliklerini keşfederek keyifli bir tatil geçirebilirsiniz. 


Samandağ’da Gece Hayatı

Samandağ’da birkaç tane bar bulunmakla birlikte, canlı müzik ve eğlence imkanları sınırlı olduğundan insanlar daha çok Antakya’yı tercih etmektedirler. Ancak yöresel kahvaltı ve balık severler için üst düzey işletmeler bulmak mümkündür.


Dervişan Balık Restoran

Dervişhan Balık Restoranı Dervişhan Balık Restoranı

Dervişan Balık Restoran, yaklaşık olarak 70 yıldır hizmet vermektedir. Deniz ürünleri sevenlerin muhakkak uğramaları gereken bir restorandır. Kalamar, karides, tekir, dil balığı, lagos ve levrek gibi birçok deniz ürününü, inanılmaz lezzetli yöresel mezeleriyle birlikte sunmaktadır. Ailenizle birlikte muhteşem lezzetli balıkları tadabileceğiniz gibi rakı veya şarap eşliğinde balığınızın keyfini çıkarabilmek de mümkündür.

Samandağ sahile yakın bir konumda olan ve normal fiyatlara sahip bu restoran güler yüzlü personeli ve hizmet kalitesiyle öne çıkmaktadır.

Adres: Deniz Mahallesi, Mehmet Aslan Caddesi, 31800 Samandağ/Hatay

Samandağ'da aileniz ile bir arada keyifli, konforlu ve güvenli bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Samandağ aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Samandağ Nerededir ve Nasıl Gidilir: Samandağ’a Yolculuğa Çıkmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Samandağ, Hatay’ın 15 ilçesinden biridir. Kuzeyinde Antakya, doğusunda Defne, batısında Arsuz ve Akdeniz ve güneyinde ise Yayladağı bulunmaktadır. Türkiye’nin en uzun ve en güneyinde bulunan sahiline sahiptir. Antakya merkeze 25 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Antakya’dan Samandağ’a akşam 20.30’a kadar kısa aralıklarla kalkan dolmuşlar bulunmaktadır.


Özel Araç ile Samandağ’a Ulaşım

Ankara'dan Samandağ’a Özel Araç ile Ulaşım

Ankara’dan Samandağ’a ulaşmak için 685 kilometre yolculuk yapmak gerekmektedir. Yolculuk süresi ise yaklaşık olarak 8 saat sürmektedir. Gölbaşı – Konya yolu üzerinden başlanan yolculukta, Aksaray ve Adana il merkezlerinden geçilmekte ve son olarak İskenderun ve Antakya’dan sonra Samandağ’a ulaşılmaktadır.


İstanbul'dan Samandağ’a Özel Araç ile Ulaşım

İstanbul ile Samandağ arası 1100 kilometredir ve yaklaşık olarak 12 saat yolculuk süresi vardır. İstanbul - Ankara yolundan Ankara’ya ulaşılır ve Ankara çevre yolundan Gölbaşı - Konya yolu istikametine dönülür. Ankara - Aksaray - Adana yolundan devam edilir. Adana – Şanlıurfa yolundan İskenderun tabelaları takip edilerek İskenderun sapağından sağa dönülür İskenderun ve Antakya kent merkezlerinden geçilerek Samandağ’a ulaşılır.


İzmir’den Samandağ’a Özel Araç ile Ulaşım

Samandağ ile İzmir arası yaklaşık olarak 1100 kilometredir. 13 saat sürecek olan yolculukta sırasıyla UşakAfyonkarahisarKonya – Adana illeri geçilir ve Adana  - Şanlıurfa otoyoluna girilir ve İskenderun sapağından sağa dönülür. İskenderun ve Antakya kent merkezlerinden geçilerek Samandağ’a ulaşılır.


Otobüs ile Samandağ’a Ulaşım

Samandağ’a İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden ulaşım süresi otobüsle uzun sürmektedir. Samandağ’a direkt otobüs seferleri bulunmamakta olduğundan önce Antakya Otogar’a, ardından servislerle 25 kilometrelik bir yolculukla Samandağ’a ulaşılmaktadır.

Yolculuk Süreleri

Ankara’dan 10 ile 12 saat arasında, İstanbul’dan 15 ile 18 saat arasında, İzmir’den 16 ile 20 saat arasında değişen yolculuk sürelerinin ardından Antakya Otogar’a ulaşılmaktadır.

Otobüs Ücretleri

Ankara – Samandağ yolculuğu için 70-80 TL arasında, İstanbul – Samandağ yolculuğu için 100-125 TL arasında ve İzmir – Samandağ yolculuğu için ise 100-130 TL arasında bir ücret ödenmesi gerekmektedir. 

Otogarda indiğinizde ise servislerle 30 dakikalık bir yolculuk sonrasında Samandağ’a ulaşılmaktadır. 

Çocuklarınız ile birlikte tatilde rahat edebileceğiniz otellerin listesi Samandağ çocuk dostu oteller sayfasında yer almaktadır.


Havayolu ile Samandağ’a Ulaşım

Samandağ’a en iyi ulaşım seçeneği olarak havayolunu tercih edebilirsiniz. Havalimanı ile Samandağ arası yaklaşık 50 kilometredir. Ankara’dan Hatay Havalimanı’na uçuş süresi, 1 saat 15 dakika sürmektedir. 150-300 TL arasında fiyatlarla Ankara’dan Hatay’a uçak bulunabilmektedir.

İstanbul’daki havalimanlarından Hatay Havalimanı’na 10’a yakın uçuş düzenlenmekte olup, yolculuk 1 saat 40 dakika sürmektedir. Farklı firmalardan 120-250 TL’ye uçuş bulabilmek mümkündür. 

Hatay Havalimanı’ndan Samandağ’a direkt Havaş seferi olmamakla birlikte, önce Havaş otobüsleriyle Antakya’ya gidip ardından Samandağ dolmuşlarıyla ilçeye ulaşabilmek mümkündür. Havalimanı ile Antakya arası Havaş servis ücreti 13 TL’dir.

Samandağ’a rahat ulaşım sağlamak ve orada da rahatça gezmek isterseniz araç kiralamak iyi bir seçenek olacaktır. Hatay Havalimanı’nda birçok araç kiralama şirketi bulunmaktadır. Araç kiralarsanız Samandağ’a ulaşmak için havalimanı yolundan anayola çıkılır ve sola dönülür. Önce Antakya’ya sonrasında Samandağ’a toplamda 50 km’lik bir yolculuktan sonra ulaşılacaktır. 

Hatay Havalimanı’ndan Samandağ’a 24 saat hizmet veren taksilerle de ulaşım sağlayabilirsiniz. Havalimanı Samandağ arası taksi ücreti 140 TL’dir.