Payas Gezilecek Yerler: Payas’ta Mutlaka Gezilip Görülmesi Gereken 5 Yer
Payas, çok köklü tarihe sahip bir ilçedir. Her ne kadar 2012 yılında ilçe statüsüne kavuşsa da Ortadoğu ve Anadolu yolu üzerinde bulunması sebebiyle tarih boyunca büyük bir öneme sahip olmuştur. Günümüze kadar birbirine yakın olan Baias, Bayyas, Bayas adları kullanılmış ve son olarak Payas ismini almıştır.
Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Payas, Yavuz Sultan Selim’in 1516 yılında çıktığı Mısır seferiyle birlikte Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlılar zamanında da büyük bir öneme sahip olduğundan hem limanı donanma tarafından kullanılmış, hem de kente kervansaraylar ve kaleler gibi önemli eserler yapılmıştır.
Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Payas’tan detaylı bir şekilde bahsetmiş ve buradaki kervansarayın öneminden ve bölgede yetişen birçok üründen övgüyle söz etmiştir.
Damlataş Mağarası
Damlataş Mağarası
Amanos Dağları’nda yüksekliği yaklaşık olarak 540 metre olan dağ yamacında bulunmaktadır. 2005 yılında keşfedilen Damlataş Mağarası, 95 metre uzunluğa ve 60 metrelik bir derinliğe sahiptir.
Payas ilçesi Sincan Mahallesi sınırları içerisinde bulunan mağaraya ulaşmak için yolun bir kısmı araçla gidildikten sonra, yaklaşık 4 kilometre yürüyüş yapmak gerekecektir. 200 basamak olan merdivenleri de çıkıp mağaraya ulaşılmaktadır. İçerisinde birçok sarkıt ve dikit bulunan mağaranın 120 milyon yıllık bir oluşum süresinin olduğu düşünülmektedir.
Payas kent merkezine yaklaşık 15 kilometre mesafede bulunmakta olan Damlataş Mağarası’na giriş ücretsizdir.
Payas Kalesi
Payas Kalesi
Payas Kalesi’nin tarihi tıpkı Cin Kulesi gibi eskiye dayanmaktadır. Cenevizliler tarafından liman bölgesini korumak maksatlı yapıldığı düşünülmektedir. 8 kuleden oluşan kale 1567 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından bölgeyi korumak maksatlı eski kalenin bulunduğu yere inşa ettirilmiş bir yapıdır.
Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nin batısında, deniz tarafında bulunmaktadır. Deniz kenarına yakın bir konuma sahip olan kalenin güvenliği, her hangi bir yükseltiye yapılamadığından etrafına hendekler kazılarak sağlanmaya çalışılmıştır.
Payas Kalesi’ne giriş ücretsizdir.
Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi
Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi
Payasın en önemli tarihi yapılarından bir olan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, 1574 yılında II. Selim’in (Sarı Selim) veziri Sokullu Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. 16. yüzyıl Osmanlı mimarisinin tipik bir örneği olan külliye, dönemin ve Osmanlı tarihinin en ünlü mimarı Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Ticaret kervanlarının ve hac yolcularının konaklaması için yaptırılan külliye, İstanbul’u Ortadoğu’ya bağlayan ve “Şam Yolu” olarak bilinen yol üzerinde yapılmıştır.
Külliyede kervansaray, cami, medrese, hamam ve 48 dükkândan oluşan bir arasta (çarşı) bulunmaktadır. Bu çarşıda bulunan dükkânlar, kadın girişimcileri desteklemek amacıyla, yalnızca kadınlara kiraya verilmektedir.
Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’ne giriş ücretsizdir.
Cin Kulesi
Cin Kulesi
Birçok kişi tarafından Payas Kalesi ile karıştırılan Cin Kulesi, deniz ile Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi arasında nispeten hâkim bir tepe üzerine kurulmuştur. Payas limanının güvenliğini sağlamak maksatlı gözetleme kulesi olarak Cenevizliler ya da Haçlılar zamanında yapıldığı düşünülmektedir. Buraya yapılan külliyenin güvenliği için tamamen yıkılan kule, Osmanlı zamanında 1577 yılında tekrar aynı yere yaptırılmıştır.
Payas merkezde sahile çok yakın bir konumda olan Cin Kulesi ile Payas Kalesi ve Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi arasında 700 metrelik bir mesafe bulunmaktadır. Kule, restorasyonu tamamlanarak ziyaretçilerine açılmıştır. Kulenin seyir terasında bir de kafe bulunmaktadır.
Sincan Şelalesi
Sincan Şelalesi
Payas ilçesi Sincan Mahallesi sınırları içerisinde yer almakta olan Sincan Şelalesi, ulaşımı kolay olmadığı için doğallığını korumaktadır. Payas kent merkezine yaklaşık olarak 16 kilometre uzaklıkta bulunan şelalenin döküldüğü noktanın yukarı bölümlerinde göletler ve küçük su havuzları bulunmaktadır.
Şelalenin uzunluğu yaklaşık olarak 30 metredir. Sincan Şelalesi dere yatağına ulaşana kadar küçük çapta şelaleler oluşturmakta ve ardından Payas Çayı’na katılmaktadır.
Sincan Şelalesi’nin bulunduğu alana giriş ücretsizdir.
Payas Nerededir ve Nasıl Gidilir: Payas’a Kolay Ulaşım için Yol Güzergahları
Hatay iline bağlı olan Payas, 2012 yılında ilçe olmuştur. Kuzeyinde Dörtyol, doğusunda Hassa, güneyinde İskenderun ve batısında Akdeniz bulunmaktadır. Payas Antakya’ya 85 kilometre, Dörtyol’a 15 kilometre ve İskenderun’a ise 25 kilometre uzaklıktadır.
Özel Araç ile Payas’a Ulaşım
Ankara'dan Payas’a Özel Araç ile Ulaşım
Ankara ile Payas arası 580 kilometredir. Yaklaşık olarak 6 saatlik bir yolcuğun ardından Payas’a ulaşılmaktadır. Yolculuğa Gölbaşı – Konya yolu üzerinden başlayıp, Aksaray ve Adana il merkezlerinden geçilmektedir. Adana - Şanlıurfa otoyolunda, İskenderun sapağından sağa dönüldükten 45 kilometre sonra Payas’a ulaşım sağlanabilmektedir.
İstanbul'dan Payas’a Özel Araç ile Ulaşım
İstanbul’un Payas’a uzaklığı 1030 kilometredir ve yolculuk yaklaşık olarak 11 saat sürmektedir. İstanbul – Ankara - Adana yolundan Adana’ya ulaşılır. Adana - Şanlıurfa otoyoluna girilir ve İskenderun sapağından sağa dönülür 35 dakikalık yolculuktan sonra Payas’a ulaşım sağlanır.
İzmir’den Payas’a Özel Araç ile Ulaşım
İzmir ile Payas arası yaklaşık olarak 1000 kilometredir. 11 ile 12 saat sürecek olan yolculukta Uşak – Afyonkarahisar – Konya – Adana illeri geçilir. Adana - Şanlıurfa otoyoluna girilir ve İskenderun sapağından sağa dönülür. Erzin ve Dörtyol ilçeleri geçilerek Payas’a ulaşılır.
Otobüs ile Payas’a Ulaşım
İskenderun ve Antakya’ya giden bütün otobüsler Payas’tan geçtiği için otobüsle ulaşım kolay olmaktadır.
Yolculuk Süreleri
Ankara’dan 9 ile 10 saat arasında, İstanbul’dan 14 ile 17 saat arasında ve İzmir’den ise 15 ile 18 saat arasında değişen yolculuk sürelerinin ardından Payas’a ulaşılmaktadır.
Otobüs Ücretleri
Ankara – Payas yolculuğu için 70-80 TL arasında, İstanbul – Payas yolculuğu için 100-130 TL arasında ve İzmir – Payas yolculuğu için 110-120 TL arasında bir ücret ödenmesi gerekmektedir.
Havayolu ile Payas’a Ulaşım
Payas’a havayolu ile ulaşılmak istenilirse 70 kilometre uzakta olan Hatay Havalimanı kullanılmaktadır. Hatay Havalimanı’na 125-300 TL arasında fiyatlarla hem Ankara’dan hem İstanbul’dan uçak bulunabilmektedir.
Payas’a ulaşmak için taksi hızlı ama pahalı bir seçenek olabilir. Taksi ile ulaşım ücretleri ise 160 TL civarındadır. Havalimanında bulunan araç kiralama şirketlerinden araç kiralamak da iyi bir seçenek olabilir. Hatay Havalimanı’ndan Payas’a direkt Havaş seferi bulunmamakla birlikte Havaş otobüsleriyle 18 TL ücretle İskenderun’a gidip, oradan Payas’a dolmuşlarla ulaşmak ekonomik bir seçenek olacaktır.