Niksar'da Gezilecek Yerler

Tokat şehir merkezine 50 kilometre uzaklıkta yer alan Niksar ilçesi, sahip olduğu kültür ve geleneklerle beraber; tabiat güzelliklerle dolu yaylaları, verimli toprakları, Ayvaz suyu ve tarihi yapılarıyla öne çıkan bir yerleşim yeridir. Tarihi boyunca Danişmentliler, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Devleti gibi önemli medeniyetlere ev sahipliği yapan ilçe, tarihi yapıları bakımından oldukça zengindir. Gezilecek yerler, Niksar ilçe merkezi ve sınırları içerisinde yer alan belde ve köylerde sıralanmaktadır. Niksar'a gittiğinizde Ayvaz Suyu'nu mutlaka tatmanız önerilmektedir.

Tokat il merkezinden Niksar yolunu takip ederek ulaşılabilen ilçeye, şehir otogarından yarım saatte bir hareket eden Niksar otobüsleriyle 45 dakika içerisinde ulaşım sağlanabilmektedir.

Niksar gezilecek yerler arasında; Niksar Kalesi, Yağıbasan Medresesi, Leylekli (Yılanlı) Köprü, Tarihi Talazan Köprüsü, Kırkkızlar Türbesi ve Taş Mektep yer almaktadır.

Niksar'da tarihi ve turistik mekanlara yakın olan uygun fiyatlı oteller için Niksar otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Yağıbasan Medresesi

Yağıbasan Medresesi Yağıbasan Medresesi

Yağıbasan Medresesi, Niksar ilçe merkezi sınırları içerisinde bulunmaktadır. İlçe merkezinden ulaşımların yürüyerek kolay bir şekilde sağlanabildiği medrese, Niksar Kalesi’nin güney sırtında, Arasta Çarşısı yakınlarındadır.

Anadolu topraklarında kurulmuş, kapalı avlulu ilk medrese olan Yağıbasan Medresesi, Danişmentliler döneminde inşa edilmiştir. Dönemin kültür ve bilim merkezlerinden olan medrese, 1157 yılında Melik Nizameddin Yağıbasan tarafından yaptırılmıştır. Gezilecek yerler, Niksar ilçe merkezinde özellikle eski ve tarihi yapılarıyla öne çıkmaktadır. Bu yerler içerisinde bulunan medrese, bölge tarihini daha kapsamlı bir şekilde anlamanıza yardımcı olacak destinasyonlar içerisinde bulunmaktadır.

11 metre çapındaki kubbeyle örtülü olan medrese, yalın ve süslemesiz bir şekilde inşa edilmiştir. Niksar’da gezilecek yerler içerisinde bulunan, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde koruma altına alınmış Yağıbasan Medresesi, pazartesi hariç haftanın her günü 08:00 ile 19:00 saatleri aralığında ziyaret edilebilmektedir.

Yağıbasan Medresesi’ne girişler ücretsiz olarak yapılmaktadır.


Taş Mektep

Taş Mektep Taş Mektep

Niksar’da gezilecek yerler arasında sıralanan Taş Mektep, ilçe merkezinde konumlanmaktadır. Ulaşımların, yürüyerek kolaylıkla sağlanabildiği yapı 19. yüzyılda inşa edilmiştir.

Eski Hükümet Konağı’nın hemen yanındaki Taş Mektep, 19. yüzyıl yapıları içinde öne çıkmaktadır. Eğimli bir arazi üzerine kurulmuş yapı, kare planlıdır. Birbiriyle yapışık iki bölümden oluşan yapının önünde dört sütun üzerinde dört ayrı bölüme ayrılmış revak bulunmaktadır.

Yalnızca dışarıdan görebileceğiniz Taş Mektep, mimari yapısı ve görkemli görümüyle birlikte Niksar’da görülmesi gereken yapılar içerisinde bulunmaktadır.


Çamiçi Yaylası

Çamiçi Yaylası Çamiçi Yaylası

Çamiçi Yaylası, Niksar ilçe merkezine ortalama 14 kilometre uzaklıkta, Ünye - Niksar yolunun Niksar - Korgan yolu ile kesiştiği yerde bulunmaktadır. Yaylaya ulaşımlar özel araçla ilçe merkezinden Ünye - Niksar yolunu takip ederek yapılabilmektedir. Aynı zamanda ilçe otogarından hareket eden Çamiçi dolmuşlarıyla da bölgeye gidilebilmektedir.

Tabiat güzellikleri bakımından son derece zengin, 1350 metre yüksekliğe sahip yayla, alabildiğince yeşilliklerle doludur. Piknik, kamp ve doğa yürüyüşü gibi aktivitelerinizi rahat bir şekilde gerçekleştirebileceğiniz yaylada aynı zamanda konaklama hizmeti sunan tesisler de bulunmaktadır.

Çamiçi Yaylası, her sene Çamiçi Yayla Şenlikleri'ne de v sahipliği yapmaktadır.

Tokat'ta gezilecek yerlere yakın, açık büfe imkanları ile herkese hitap edecek mükemmel dizaynlı oteller için Tokat otelleri sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Niksar Kalesi

Niksar Kalesi Niksar Kalesi

Niksar Kalesi, Niksar ilçe merkezinde yer almaktadır. Ulaşımların, ilçe merkezinden yürüyerek sağlanabildiği yapıya, Kale Sokak üzerinden gidilebilmektedir.

Niksar, gezilecek yerler bakımından ziyaretçilerine pek çok tarihi yapı sunmaktadır. Bu yapılar içerisinde öne çıkan Niksar Kalesi, bölgede mutlaka ziyaret edilmesi gereken destinasyonlardandır. İlçenin tabiat güzelliklerinden olan Maduru ve Çanakçı derelerinin tam ortasında konumlanan kale, yüksek bir tepe üzerinde yer almaktadır.

Ne zaman inşa edildiği hakkında kesin bir bilgi bulunmayan Niksar Kalesi, yapılan araştırmalara göre doğal afetler ve savaş gibi sebepler yüzünden Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde restorasyon çalışması geçirmiştir.

Niksar’ın eşsiz manzarasını seyredebileceğiniz Niksar Kalesi’nde, bölgeyi çevreleyen surları inceleyebilir, kale içerisinde bulunan yapıları gezebilirsiniz.

Haftanın her günü açık olan Niksar Kalesi, 08:00 ile 19:00 saatleri aralığında ziyaret edilebilmektedir.

Niksar Kalesi’ne girişler ücretsizdir.


Melikgazi Türbesi

Melikgazi Türbesi Melikgazi Türbesi

Melikgazi Türbesi, Niksar’ın Melikgazi Mahallesindedir. İlçe merkezine 2 kilometre uzaklıktaki türbeye ulaşımlar, Cumhuriyet Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. İlçe otogarından 15 dakikada bir Melikgazi'ye hareket eden dolmuşları veya taksiler ile de türbeye yaklaşık 5 dakika içerisinde gidilebilmektedir.

İlçe mezarlığı sınırları içerisinde görülebilen türbe, bölgenin inanç ve kültür turizmine büyük katkı sağlamaktadır. Türbe, 12. yüzyılda Nizamettin Yağıbasan tarafından yaptırılmıştır. Aradan geçen zamanla birlikte yıpranmış türbede, 15. yüzyılda restorasyon çalışması yapıldığı bilinmektedir.

Danişmendlilerin kurucusu Melik Danişmend Gümüştekin Ahmet Gazi adına yaptırılmış türbe, Danişmend dönemi yapılarındandır.

Haftanın her günü açık olarak giriş yapılabilen türbe, 08:00 ile 19:00 saatleri aralığında ziyaret edilebilmektedir.

Melikgazi Türbesi’ne girişler ücretsizdir.

Niksar'da birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerler için Niksar gezi rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.


Ulu Cami

Ulu Camii Ulu Camii

Ulu Cami, Niksar ilçe merkezinde yer almaktadır. Camiye ulaşımlar, yürüyerek kısa süre içerisinde gerçekleştirilebilmektedir.

Nizameddin Yağıbasan tarafından yaptırıldığı düşünülen caminin, Çepnizade Hasan Bey tarafından yaptırıldığı yönünde de rivayetler bulunmaktadır. Yapılan araştırmalara göre, caminin 1145 yılında yapıldığı bilinmektedir.

Dikdörtgen planlı olarak yapılmış caminin duvarları moloz taşlarıyla örülmüştür. Düzensiz örgü köşelerinin, büyük devşirme bloklarla örtüldüğü caminin kuzey cephesinde ahşap direkli son cemaat yeri görülebilmektedir.

Niksar'ın önemli yapılarından Ulu Cami, günümüzde ibadete açıktır.


Kırkkızlar Türbesi

Kırkkızlar Türbesi Kırkkızlar Türbesi

Kırkkızlar Türbesi, Niksar ilçe merkezi sınırları içerisinde yer almaktadır. İnanç ve kültür turizmi kapsamında önemli bir destinasyon olarak bilinen türbeye, ilçe merkezinden ulaşımlar yürüyerek sağlanabilmektedir.

1277 yılında yapılan türbe, sekizgen ve büyük bir plana sahiptir. Piramit külahlı bir şekilde yapılan türbenin yapımında bol miktarda tuğla kullanılmıştır. Pencere ve kapı kenarlarında her alan turkuaz renkteki çini mozaikler, yapının öne çıkan detayları arasındadır.

Haftanın her günü açık olarak giriş yapılabilen türbe, 08:00 ile 19:00 saatleri aralığında ziyaret edilebilmektedir.

Kırkkızlar Türbesi’ne girişler ücretsizdir.

Tokat'taki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak Tokat gezi rehberi sayfamızı okumayı unutmayın.


Leylekli (Yılanlı) Köprü

Leylekli Köprüsü Leylekli Köprüsü

Niksar’ın önemli yapılarından olan Leylekli (Yılanlı) Köprü, ilçe merkezinde yer almaktadır. Köprüye ulaşımlar, yürüyerek kısa bir süre içerisinde yapılabilmektedir.

Niksar’a hayat veren Çanakçı Çayı’nın üzerindeki Leylekli Köprü’nün ne zaman yapıldığına dair herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Yapımında kullanılan tekniğin Roma veya Bizans’a ait olduğu düşünülen Leylekli Köprü, Selçuk ve Osmanlı döneminde uzun bir süre boyunca kullanılmıştır. Osmanlı döneminde çeşitli eklemeler yapılan büyük köprü, günümüzdeki son halini almıştır.

Kemer kısmında bulunan kabartmada, ağzında yılan tutan bir leylek yer aldığı için Leylekli Köprü adı verilen yapı Yılanlı Köprü ismi ile de bilinmektedir.  Köprü, kesme taştan ve yuvarlak tek gözlü bir şekilde inşa edilmiştir.

Niksar’da gezilecek yerler içerisinde bulunan Leylekli Köprü‘yü, günün herhangi bir saati ziyaret edebilirsiniz.

Niksar'da aileniz ile bir arada keyifli konforlu bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Niksar aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Tarihi Talazan Köprüsü

Tarihi Talazam Köprüsü Tarihi Talazam Köprüsü

Tarihi Talazan Köprüsü, Niksar’a bağlı Günlüce Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Köprüye özel araçla yapılacak olan ulaşımlarda Niksar - Erbaa yolu kuzey batı istikameti takip edilmelidir. İlçe otogarından 2 saatte bir hareket eden Günlüce minibüsleri veya taksi ile de yapıya ulaşım sağlanabilmektedir.

Niksar ile Erbaa ilçeleri arasındaki yol üzerinde yer alan eski Talazan Köprüsü’nin 13. yüzyıla ait olduğu düşünülmektedir. Toplamda 10 metrelik genişliğe sahip köprünün yüksekliği 9 metredir. 147 metrelik uzunluğu ile birlikte devasa bir yapı olan Talazan Köprüsü’nün 7 adet kemeri bulunmaktadır.

Niksar’ın tarihine tanıklık eden yapılarından olan Talazan Köprüsü,  bölgede gezilecek yerler içerisinde öne çıkmaktadır.

Tarihi Talazan Köprüsü’nü, günün herhangi bir saatinde ziyaret edebilirsiniz.

Niksar'da merkezi noktalarda yakın, havuzlu otellerin listesini Niksar havuzlu oteller sayfamızda bulabilirsiniz.


Niksar Günübirlik Gezilecek Yerler

Tokat ilinin doğal güzellikleri, kendine ait kültür ile gelenekleri ve tarihi yapılarıyla öne çıkan ilçesi Niksar, gezilecek yerler bakımından birçok seçenek sunsa da ilçeye yakın konumlarda bulunan farklı destinasyonları keşfetmeye olanak sağlamaktadır. Niksar tatilinde, ilçeye kısa mesafede bulunan noktaları günübirlik bir şekilde ziyaret edebilir, gezi rehberinize yeni rotalar ekleyerek bölge hakkında daha kapsamlı bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu yerler, Niksar tatilinde kısa süre içerisinde ulaşıp, keşfedebileceğiniz destinasyonlardır.


Düden Gölü

Düden Gölü Düden Gölü

Düden Gölü, Tokat ilinin Erbaa ilçesine bağlı Çatalan Köyü sınırları içerisindedir. Niksar’a 65 kilometre uzaklıktaki Düden Gölü, bol oksijeni ile, güzel doğasıyla ve doğal güzellikleriyle birlikte keşfedilmesi gereken destinasyonlar içerisinde yer almaktadır.


Mahperi Hatun Kervansarayı

Mahperi Hatun Kervansarayı Mahperi Hatun Kervansarayı

Mahperi Hatun Kervansarayı, Niksar’a ortalama 70 kilometre uzaklıkta Tokat ilinin Pazar ilçesine bağlı Esentepe Mahallesinde bulunmaktadır. 12. yüzyıl yapıları olarak bilinen Mahperi Hatun Kervansarayı, ihtişamlı görümüyle ve tarihe tanıklık eden yapısıyla birlikte Niksar’da günübirlik gezilecek yerler arasındadır.


Ballıca Mağarası Tabiat Parkı

Ballıca Mağarası Tabiat Parkı Ballıca Mağarası Tabiat Parkı

Ballıca Mağarası Tabiat Parkı, Niksar’a 65 kilometre uzaklıkta, Tokat iline bağlı Ballıca Köyü sınırları içerisindedir. Yaklaşık 3 milyon önce oluşumu başlayan Ballıca Mağarası’na ev sahipliği yapan tabiat parkında, gezip görebileceğiniz birçok güzel nokta bulunmaktadır.