Midyat Tarihi Yerler

Küçük Mardin olarak da bilinen Midyat, 3500 yılına kadar dayanan tarihi ile çok zengin bir kültürel birikimine sahiptir. Dünyanın en eski yerleşim yeri olan Yukarı Mezopotamya’da yer almaktadır. Türklerin egemenliğine geçene kadar Sümerler, Asurlular, Urartular, Makedonlar, Persler ve Romalılar gibi birçok büyük devletin sınırları içerisinde bulunmuştur. Son olarak 1810 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Topraklarının her metrekaresinde hoşgörünün bulunduğu ilçede, günümüzde birçok dine mensup insan huzur içerisinde yaşamaktadır. Arazisi sert ve çıplak olduğu için nüfusu azdır. Step bitki örtüsü görülmektedir. Midyat kelimesinin nereden geldiği ise tartışma konusudur. En yaygın düşünce ise Asur yazıtlarında yazan Matiate kelimesinden gelmiş olmasıdır. Bu kelime ‘mağaralar şehri’ manasına gelmektedir.

Uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Midyat hotel sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Mor Gabriel Manastırı

Mor Gabriel Manastırı Mor Gabriel Manastırı

Midyat, Türkiye’de yaşayan Süryanilerin başkenti konumundadır. Tarihi ve kültürel birikimlerinin neredeyse tamamı yine Midyat’ta bulunmaktadır. Mor Gabriel Manastırı, Midyat’ın güneydoğusunda yer almaktadır ve Süryani cemaatinin en büyük yapılarından bir tanesidir. Midyat’ta en sık görülen ağaç türü olan meşe ağaçları ile çevrelenmiş bir alanda kurulmuştur.

Manastır’ın kesin inşa tarihi bilinmese de 4. yüzyıl sonlarına doğru yapıldığı bilinmektedir. İnşaatından sonra bölgede hükmeden medeniyetler de, manastıra ek işlemeler ve yapılar kazandırmışlardır, bu sayede yapı önemli bir tarihi birikime sahip olmuştur. Manastır, Mor Gabriel’in doğumundan 300 yıl önce yapılmış olsa da, Turabdin Metropoliti, manastırın gelişmesinde rolü büyüktür ve o nedenle, yapıya daha sonraları onun adı verilmiştir. Dünyanın en eski Süryani Ortodoks manastırı konumunda olan Mor Gabriel Manastırı, Güngören Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. 

Mor Gabriel Manastırı’na giriş 10 TL’dir. 

Tarihi ve turistik mekanlara yakın konaklama seçenekleri için Mardin'deki oteller adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.


Midyat Taş Evleri

Midyat Taş Evleri Midyat Taş Evleri

Midyat’ın yeni modern merkezi haricinde eski kente ait taş evleri bulunmaktadır. Bu taş evler, başlı başına bir açık hava müzesi görünümünde olup gezmeye değerdir. Midyat bölgesinden çıkarılan taşlar ile inşa edilen bu evlerin arasından, çoğu zaman bir arabanın geçemeyeceği kadar dar sokaklar yer almaktadır. Bu tarihi taş evlerde, birçok dinin ve medeniyetin izlerini bulmak mümkündür. Malzemenin taş olması, tarihi dokularının bozulmadan günümüze kadar gelebilmesini sağlamıştır.

Günümüzdeki dizilerin birçoğu da bu tarihi evlerde ve sokaklarda çekilmektedir. Sokakların başlarında, Midyatlı çocuklar turistlerin yolunu gözlemektedir. Bir miktar harçlık karşılığında, yöreyi rehberlerden daha iyi bilen bu çocukların da yardımı ile Midyat sokaklarını ve taş evlerini gezebilirsiniz.

Midyat Taş Evleri’nin bulunduğu bölgeye giriş ücreti yoktur.

Midyat'ta doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek yerler için Midyat'ta gezilecek yerler makalemizi kontrol etmeyi unutmayın.


Meryem Ana Kilisesi

Meryem Ana Kilisesi Meryem Ana Kilisesi

Hz. İsa’nın doğumu anısına yapılmış olan bu kilise, farklı mimarisi ile etkileyici bir görüntüye sahiptir. Mabedin eski ismi ‘Hah’ olarak bilinmektedir ve 6. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Kubbesi yuvarlak değil, kare planlıdır. 

Tüm dünya dinleri için önemi büyük olan yapı, Anıtlı köyünde yer almaktadır. Köy halkı, turistlere karşı çok yakın ve iyi davranmaktadır. Kilise halka açıktır, köy halkı çoğu zaman burada buluşup güzel vakit geçirmektedir. Buraya gelen köy kadınları, misafirlere ikramlar hazırlamaktadır. Birçok rivayete göre, tüm dünya medeniyetinin Anıtlı Köyü’nde ortaya çıktığı düşünülmektedir. 

Meryem Ana Kilisesi’ne tam giriş ücreti 2 TL, öğrenci giriş ücreti ise 1 TL’dir.

Midyat'ta doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Midyat gezi rehberi sayfasında listeledi.


İzozoel Kilisesi

İzozel Kilisesi İzozel Kilisesi

Midyat’ın Altıntaş bölgesinde yer alan kilise, tepe bir noktaya inşa edildiği için köyün tüm noktalarından görülebilmektedir. Kilisede gösterişli bir çan kulesi bulunmaktadır. Midyat’ın tarihsel mimari birikimini üzerinde taşıyan İzozoel Kilisesi’nin 6. yüzyılda veya 8. yüzyılın başlarında yapıldığı tahmin edilmektedir. 

İlçeye gelen yabancı ve özellikle Hıristiyan turistlerin ilk ziyaret ettikleri noktalardan bir tanesidir. Keferze dolmuşları ile bölgeye ulaşım mümkündür. 

İzozoel Kilisesine giriş ücretsizdir.

Mardin'deki turistlerin sürekli ziyaret ettiği mükemmel yerler için Mardin gezi rehberi sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Midyat Devlet Konukevi

Midyat Devlet Konukevi Midyat Devlet Konukevi

Midyat Kaymakamlığı tarafından işletilen konukevi, Mardin’den çıkan taşlar ile inşa edilmiş 3 katlı büyük bir konaktır. Mardin’in doğasını yansıtan kızıl renkli taşlar ile yapılmış mimarisi oldukça etkileyicidir. Konak içerisinde çok sayıda balkon ve üst katlarda teras bulunmaktadır. Bu terasta, Midyat’ın tüm manzarası ziyaretçileri beklemektedir. Turistler, özellikle fotoğraf çektirmek için Midyat Devlet Konukevi’ne akın etmektedir.

Konukevi, günümüze kadar birçok dizinin çekimine ev sahipliği yapmıştır ve bu nedenle de popülaritesi giderek artmaktadır. Konağın avlusunda bulunan mutfağın içerisinde su kuyusu da bulunmaktadır. Tamamen taştan olması ile ziyaretçilerini büyüleyen konak, Gümüşçüler Çarşısı’na yürüme mesafesindedir. Ulaşım ise Midyat-Mardin dolmuşları ile sağlanmaktadır. 

Midyat Devlet Konukevi’ne giriş 5 TL’dir. 

Midyat'ta bir çok özel aktiviteleri ile lüks bir konaklama deneyimi yaşayabileceğiniz Midyat 5 yıldızlı oteller listemize uğramayı unutmayın.


Cevat Paşa Camii

Cevat Paşa Camii Cevat Paşa Camii

Cevat Paşa, Osmanlı’nın Irak Cephesi komutanıdır ve askeri görevine Cumhuriyet’in ilanından sonra da devam etmiştir. Caminin inşaatını da bizzat kendisi 1925 yılında yaptırmıştır. Midyat’a özgü kesme taşlar ile yaptırılan cami, kare yapıya sahiptir. Cami içerisindeki ince işçilikler ve geometrik süslemeler dikkat çekmektedir.

Caminin avlusu cemaatin vakit geçirebilmesi için özel tasarlanmıştır. Caminin içine girilen büyük kapı üzerinde palmet motifleri ve yuvarlak daireler çeklinde motifler de yer almaktadır. Mihrap ise 4 bölümden oluşmakta olup ilk iki bölüm bitkisel motifler, üçüncü bölüm kare prizma şeklindeki taş dilimler ve son bölüm de yarım küre taşlardan yapılmıştır. Tarihi yapı, Gölcük Mahallesi’nde yer almaktadır.

İbadete açık olan Cevat Paşa Cami’ye giriş ücretsizdir.

Midyat'ta lüks mekanları ile açık büfe imkanları sağlayan ve bir çok aktivitelere imkan veren Midyat 4 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.