Amasya’nın en büyük ilçesi olan Merzifon’un tarihi M.Ö 4000’li yıllara kadar uzanmaktadır. Maden ve bakır yatakları açısından oldukça zengin olması ile bu ilçe tarih boyunca önemli bir konuma sahip olmuş ve Anadolu’nun en zengin beylikleri burada ortaya çıkmıştır. Merzifon gezilecek yerler listesi, hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile zengin seçenekler sunmaktadır.
M.Ö 2000’li yıllara kadar bölgede yaşayan ilk yerli halklardan sonra Hititler ilçeye egemen olmuştur. Kurulan ilk Yedi Kilise, Hristiyanlığın ortaya çıkışında ve gelişmesinde etkin rol oynamıştır. 1071 Malazgirt Zaferi’nden sonra Anadolu Selçukluları ile birlikte bölgede Türk egemenliği başlamıştır.
Yakın dönem incelendiğinde ise 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’da başlayan Milli Mücadele’nin ilk adımı, 12 Haziran 1919 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün Amasya’ya gelmesi ile devam etmiştir. Erzurum ve Sivas kongreleri hakkında kararlar burada verilmiştir.
“Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.”
Cümlesi burada kurulmuş ve bağımsızlığa giden yolun rotası bu sözle belirlenmiştir. Hem Amasya hem de Merzifon, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda ilk önemli adımların atıldığı yer olmuştur.
Merzifon'da tarihi mekanlara yakın olan uygun fiyatlı oteller için Merzifon otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Merzifon Gezilecek Yerler: Merzifon’da Mutlaka Görmeniz Gereken 8 Yer
Merzifon, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, maden yönünden zengin olması ile yüzyıllardır önemi büyük ilçeler arasında yer almaktadır. İlçe ziyareti sırasında gezilecek yerler, bu kültürel birikim nedeni ile yoğun olarak tarihi yapılar olmaktadır.
Karatepe Köyü
Karatepe Köyü
Merzifon gezisi sırasında mutlaka görülmesi gereken yerler arasında Karatepe Köyü de yer almaktadır. Bu noktayı Amasya’nın diğer köylerinde ayıran muhtarın özel çalışmaları olmuştur. Köyünü güzelleştirmek için İtalya’dan gelen Rumi bey, tarihi değeri büyük binaların yenilenmesinin yanı sıra köy yaşamını da düzenlemiştir.
Haftada 1 gün ( Salı ) köy kahvesini kadınlara tahsis eden Rumi bey, atık piller ve aküler için toplama alanları da oluşturmuştur. Bu düzenlemelerin yanı sıra köyde 20 km hız sınırı, korna çalma yasağı gibi düzenlemeler de yapmıştır. Karatepe’nin gezilecek yerler arasındaki birçok noktasına ise Atatürk büstü yerleştirmiştir.
Bedesten
Bedesten
Osmanlı Dönemi’nin en önemli eserlerinden biri olan Bedesten, Merzifon ilçe merkezinde yer almaktadır. Uzun süre dokuma atölyesi olarak kullanılmış ve sonrasında Tekel deposu olarak hizmet vermiştir. Bu kullanımlar sırasında oldukça tahrip edilmiştir.
2006 yılında depo olarak kullanımı durdurulmuş, restorasyondan geçirilmiştir. Aslına uygun olarak onarılmış olan Bedesten, içindeki dükkanlarla hizmet vermeye devam etmektedir.
Amasya'daki günübirlik eğlenceleriniz için konforlu ve uygun fiyatlarla her bütçeye hitap eden Amasya otelleri listemize uğramayı unutmayın.
Saat Kulesi
Saat Kulesi
Çelebi Mehmet Medresesi’nin giriş kapısında bulunan Saat Kulesi, 1865 yılında Amasya Valisi Ziya Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Merzifon Saat Kulesi de diğer saat kuleleri gibi tam merkeze değil, medresenin köşesine inşa edilmiştir. Bu nedenle bir minare gibi görünmektedir. Köşeleri prizma şeklinde olan kulenin her tarafında bir saat bulunmaktadır.
Günümüzde alt katında bir kafe hizmet vermektedir. Merzifon gezilecek yerler listesinde bulunan Saat Kulesi'ni keşfe çıkarak burada ayrıca bir kahve içebilirsiniz.
Kara Mustafa Paşa Camii
Kara Mustafa Paşa Camii
Kara Mustafa Paşa Camii, Merzifon ilçe merkezinde yer alan Gazi Manbup Mahallesi’ndedir. Merzifonlu Kara Mustafa Paşa tarafından kesme taş ile 1666 yılında inşa ettirilen camiye 1900 yılında şadırvan eklenmiştir.
Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, 1676 ile 1683 yılları arasında sadrazamlık yapan bir devlet adamıdır. Caminin şadırvanında bulunan Zileli Emin tarafından yapılan Eski İstanbul konulu kalem süslemeleri dikkat çekmektedir. İnanç turizmi amacıyla Merzifon gezilecek yerler listesine eklenmelidir.
Merzifon'da doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Merzifon gezi rehberi sayfasında listeledi.
Taşhan
Taşhan
Merzifon ilçe merkezinde yer alan Taşhan, Kara Mustafa Paşa Cami ile yan yanadır. Taşhan’ın kitabesi günümüze kadar gelemediği için kim tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Tarihi dokusu sayesinde Merzifon gezilecek yerler listesine eklenmiştir.
Mimarisi incelendiğinde, 17. yüzyıl eserleri arasında yer aldığı düşünülmektedir. İçerisinde bulunan kubbeli odaları dikkat çekmektedir.
Çelebi Mehmet Medresesi
Çelebi Mehmet Medresesi
Merzifon ilçe merkezinde bulunan Çelebi Mehmet Medresesi, 1414 yılında Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazıt’ın oğlu Çelebi Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Bu yapı günümüzde sosyal ve sanatsal faaliyetlerin gerçekleştirildiği bir kültür merkezi olarak kullanılmaktadır.
Medresenin orijinal kapısı ise Ankara Etnografya Müzesi’nde sergilenmektedir.
Amasya’ya gittiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Amasya gezi rehberi sayfasını kontrol edebilirsiniz.
Paşa Hamamı
Paşa Hamamı
İlçe merkezinde bulunan Paşa Hamamı, kitabesine göre Sadrazam Kara Mustafa Paşa tarafından, 1678 yılında inşa ettirilmiştir. Günümüzde orijinal halini koruyan bu hamam, Osmanlı mimarisinin izlerini taşımaktadır.
Hala faal olarak kullanılan Paşa Hamamı, 1971 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır.
Abide Hatun Camisi
Abide Hatun Camii
Merzifon İlçesi’ne bağlı Narince Köyü’nde bulunan Abide Hatun Cami, 1680 yılında, Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın annesi Abide Hatun tarafından yaptırılmıştır.
Günümüzde ibadete açık olan caminin ahşap üzerine kalem işi tekniği ile yapılan süslemeleri görülmeye değerdir.
Merzifon'da her bütçeye uygun fiyatları ile rahat konaklama hizmetleri sunan yerler için Merzifon pansiyon sayfamıza göz atabilirsiniz.
Merzifon Günübirlik Gezilecek Yerler
Merzifon, Amasya ilinin görülmeye değerilçelerinden biri olarak ön plana çıkmaktadır. Gezilecek Yerler, Merzifon ile sınırlı değildir. Merzifon’un yakın konumunda bulunan diğer tarihi ve doğal güzellikleri günübirlik keşfedebilirsiniz.
Borabay Gölü
Borabay Gölü
Borabay Gölü, Merzifon’a yaklaşık 85 km uzaklıktadır. Doğal güzellik arayanların mutlaka görmesi gereken güzel bir yerdir. 1050 rakıma sahip olan gölün etrafında çeşitli açık hava sporlarını da yapmanız mümkündür.
Kral Kaya Mezarları
Kral Kaya Mezarları
Kral Kaya Mezarları, Merzifon’a yaklaşık 50 km uzaklıktadır. Helenistik Dönem’de kalker kayaların oyularak ortaya çıkarılan mezar türleridir. Bu mezarlar Pontus Krallarına ait olup, galeriler ve geçitleri ile oldukça dikkat çekmektedir.
Aynalı Mağara
Aynalı Mağara
Aynalı Mağara, Merzifon ilçe merkezine yaklaşık 50 km uzaklıktadır. Gerek efsanesi gerekse parlaklığı ve ihtişamıyla görenleri adeta büyüleyecek kadar güzel bir mağaradır. İşlenmiş yapıda bulunan Kral Kaya Mezarları arasında en iyileri olarak tanımlanmaktadır.
Küçük Ağa Külliyesi
Küçük Ağa Külliyesi
Küçük Ağa Külliyesi, Merzifon ilçesine yaklaşık 45 km uzaklıktadır. Danişmentli Melik Gazi tarafından yaptırılmış olan bir tarihi yapılar bütünüdür. Tipik Osmanlı mimarisini merak edenlerin gezip görebileceği yerler arasındadır.
Çakallar Tepesi
Çakallar Tepesi
Çakallar Tepesi, Merzifon’a yaklaşık 50 km uzaklıktadır. Osmanlı Dönemi’nde şehzade ve sultanların yazlık köşkü ve avlak olarak kullandıkları bir yerdir. Amasya merkezi manzarası görenleri adeta büyülemektedir.
Merzifon’un Meşhur Yemekleri: Merzifon’un Yöresel Yemekleri ve Meşhur Restoranları
Merzifon’un meşhur yemekleri, bağlı bulunduğu Amasya ile benzerlik göstermektedir. İlçenin en meşhur yemekleri ise Keşkek, Topuz Kebabı, Sıkma Tarhana Çorbası, Saçüstü ve Haşhaşlı Çörek’tir.
Keşkek
Keşkek
Merzifon mutfağının en meşhur yemeği olan Keşkek, Anadolu’nun birçok yerinde sevilen bir tat olmasının yanı sıra, bu ilçedeki lezzeti oldukça farklıdır. Merzifon keşkeği, özel yarma ile hazırlanmaktadır.
Bol et (tavuk), nohut, tuz, su ile özel çömleklerde, ekmek fırınlarına ekmeklerin arasına bırakılan bu yemek geceden hazırlanmakta ve sabaha kadar pişmeye bırakılmaktadır. Pişme aşaması tamamlandıktan sonra çömçe ile ezilmekte ve tereyağı dökülerek servis edilmektedir.
Topuz Kebabı
Topuz Kebabı
Tarihi silahlarımız arasında yer alan topuz, Merzifon’da bir yemek haline getirilmiştir. Ateşte ısıtılarak yağlanan topuzun üzerine dana bonfile, kuzu pirzola veya tavukgöğsünden oluşan et seçenekleri konularak hazırlanmaktadır.
Saçüstü
Saçüstü
Merzifon katmeri olarak da anılan Saçüstü, baklava hamuru inceliğindeki yaprakların, kuşak kuşak kesilmesi ve üzerine kavrulup dövülen haşhaşın dökülmesi ile hazırlanmaktadır.
Pişirilen bu hamur tekrar tereyağı sürülerek servis edilmektedir.
Merzifon'da aileniz ile bir arada keyifli, konforlu bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Merzifon aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.
Merzifon’un Meşhur RestoranlarıMerzifon RestoranlarıBedesten Osmanlı Mutfağı
Merzifon’un en meşhur restoranları arasında bulunan Bedesten Osmanlı Mutfağı, ilçeye has yöresel yemeklerin yanı sıra, menüsünde Türk ve Osmanlı mutfaklarına da yer vermektedir.
İlçenin en lüks restoranlarından biri olan işletme, otantik ve tarihi dekorasyonu ve lezzetli yemekleri ile hem ilçe halkı hem de bölgeyi ziyarete gelen turistler tarafından tercih edilmektedir.
İlçeye has Topuz Kebabı’nın mülkiyet hakkı bu restorana aittir. Bu lezzetin yanı sıra Arvanut Ciğeri, Osmanlı Şerbetleri, kabak tatlısı ve dondurmalı irmik helvası oldukça meşhurdur.
Fiyatları sunduğu hizmet kalitesine oranla oldukça uygun olan işletmede, kişi başı ortalama 40 – 50 TL hesap ödenmektedir.
Rumi Usta’nın Yeri
Merzifon’un yöresel lezzetlerini tatmak için en uygun adres olarak gösterilen Rumi Usta’nın Yeri, lezzetli yemekleri ve samimi ortamı olan bir aile işletmesidir.
Kelle – Paça Çorbası, Keşkek başta olmak üzere, ev yemekleri ve yöresel lezzetlerinin tamamının ünü Merzifon ilçe sınırlarının dışına taşan işletmenin fiyatları da oldukça makuldür.
Merzifon Nerededir ve Nasıl Gidilir: Merzifon’a Ekonomik ve Kolay Ulaşım Seçenekleri
Merzifon Türkiye’nin kuzeyinde, Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Amasya’nın bir ilçesidir. Doğusunda merkez ve Suluova, batısında Gümüşhacıköy, kuzeyinde Samsun’un Havza ve Vezirköprü, güneyinde ise Göynücek İlçesi yer almaktadır.
Deniz yüzeyinden 755 metre yükseklikte olan Merzifon Ankara – Samsun karayolu üzerindedir. Amasya şehir merkezine uzaklığı ortalama 55 kilometredir.
Merzifon’a karayolu ve havayolu ile ulaşım imkanı bulunmaktadır. Karayolu ile ulaşım özel araç ve şehirlerarası otobüsler ile Türkiye’nin tüm şehirlerinden gerçekleşmektedir.
Havayolu ile ulaşım ise ilçede yer alan Merzifon Havaalanı üzerinden yapılmaktadır.
Merzifon’a Özel Araç ile Ulaşım
Merkezi bir konuma sahip olan Merzifon’a Türkiye’nin tüm şehirlerinden özel araç ile ulaşım imkanı bulunmaktadır. Şehir merkezine 55 kilometre mesafede yer alan ilçe, Amasya’nın en büyüğü olmasından dolayı ulaşım ağı gelişmiştir.
İstanbul – Merzifon arası mesafe 632 km ve yolculuk ortalama 7 saat sürmektedir. Bu yolculuk sırasında O-4 ve E80 karayolları kullanılmaktadır.
Ankara - Merzifon arası mesafe 300 km’dir. Yolculuk ortalama 3 saat 30 dakika sürmektedir. Bu yolculuk sırasında D200 / E88 karayolları kullanılmaktadır.
İzmir – Merzifon arası mesafe 1000 kilometredir. Yolculuk ortalama 11 saat sürmektedir. Bu yolculuk sırasında Anadolu Otoyolu / O-4 / E80 karayolları kullanılmaktadır.
Samsun – Merzifon arası mesafe 105 kilometredir. Yolculuk ortalama 1 saat 20 dakika sürmektedir. Samsun Çorum Yolu / D795 / E95 karayolları üzerinden ulaşım sağlanmaktadır.
Çorum – Merzifon arası mesafe 65 kilometredir. Yolculuk yaklaşık olarak 40 dakika sürmektedir. Samsun Çorum Yolu ve D795 ulaşım için tercih edilmektedir.
Merzifon’a Şehirlerarası Otobüs ile Ulaşım
Türkiye’nin tüm şehirlerinden Merzifon Amasya otogarlarına ulaşım sağlanmaktadır. Yolculuk süresi ve bilet fiyatları ise hareket noktası ve firmaya göre değişim göstermektedir.
İstanbul’dan Merzifon’a şehirlerarası otobüs ile direkt ulaşım sağlanmaktadır. Yolculuk ortalama 10 saat sürmekte ve bilet fiyatları 90 - 100 TL’den başlamaktadır.
Ankara’dan Merzifon’a şehirlerarası otobüs ile direkt ulaşım sağlanmaktadır. Bu yolculuk ortalama 5 saat sürmekte ve bilet fiyatları 50 – 60 TL ortalamasındadır.
İzmir’den Merzifon’a şehirlerarası otobüs ile direkt ulaşım sağlanmaktadır. Yolculuk ortalama 13 saat sürmekte ve bilet fiyatları 105 – 115 TL arasında değişmektedir.
Samsun’dan Merzifon’a şehirlerarası otobüs ile ulaşım sağlanmaktadır. Yolculuk ortalama 1 saat 30 dakika sürmektedir. Bu konforlu yolculukta bilet ücretleri 20 – 25 TL arasındadır.
Çorum’dan Merzifon’a şehirlerarası otobüs ile ulaşım sağlanmaktadır. Yolculuk ortalama 1 saat sürmektedir. Bilet fiyatları ise tıpkı Samsun’da olduğu gibi 20 – 25 TL ortalamasındadır.
Merzifon’a Havayolu ile Ulaşım
İlçe sınırları içerisinde yer alan Merzifon Havalimanı üzerinden Türkiye’nin büyük şehirlerine ve büyük şehirlerden bu ilçeye uçak seferleri düzenlenmektedir.
Ulaşım süresini oldukça kısaltan bu seçenek ile İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerden ilçeye ulaşım ortalama 1 saat 30 dakikada tamamlanmaktadır.
İlçe merkezine 5 km mesafede yer alan havaalanından taksi ve servislerle ilçe merkezine, çevre ilçelere, Amasya şehir merkezine, Çorum’a ve Tokat’a ulaşım sağlanmaktadır.
Taksi ile ilçe merkezine ulaşım ücreti ortalama 15 – 20 TL’dir. Yolculuk yaklaşık olarak 7 dakika sürmektedir.
Servis ve taksinin haricinde havalimanı içerisinde yer alan araç kiralama firmalarından araç kiralama hizmeti de alınabilmektedir.