Kırıkhan Gezilecek Yerler: Kırıkhan’da Mutlaka Gezmeniz Gereken 6 Yer
Kırıkhan yöresinde toprak altındaki höyüklerden başka çok fazla kalıntıya rastlanmamaktadır. Helenistik Dönem’e ait olduğu düşünülen Darb-ı Sak Kalesi ise Kırıkhan tarihine ait en eski yapılardandır. Bölgedeki diğer yerleşim alanları gibi Kırıkhan’da da birçok egemenlik hüküm sürmüştür. Çok uzun zaman Osmanlı İmparatorluğu bünyesinde kalmıştır.
Kırıkhan I. Dünya Savaşı sırasında Fransız işgali altında kalan yerleşim birimlerinden biridir. 20 yıl süren işgalin ardından Hatay’ın anavatana bağlanmasıyla birlikte Kırıkhan da 1939 yılında Hatay’ın bir ilçesi olarak Türkiye’ye katılmıştır.
Gölbaşı Gölü (Balık Gölü)
Gölbaşı Gölü
Kırıkhan merkeze 13 kilometre uzaklıkta bulunan ve Balık Gölü olarak da bilinen bu göl, Gölbaşı Mahallesi, Adalar Mahallesi ve Kamberlikaya Mahallesi arasında yer almaktadır. Amik Gölü kuruduğundan, bu göl kuşların göç yolunda olması nedeniyle birçok kuş türünü barındırmaktadır.
Göl doğal sit alanı olmasına rağmen duyarsız insanlar tarafından birçok yönden yıpratılmaktadır. Gölbaşı Gölü her şeye rağmen doğal güzelliğini korumayı başarmaktadır.
Gölbaşı Gölü’ne giriş ücretsizdir.
Alan Yaylası
Alan Yaylası
Amanos Dağları’nda bulunan yaylalar bölgede yazlar çok sıcak geçtiğinden, bölge halkı için oldukça büyük önem arz etmektedir. Alan Yaylası da Kırıkhan merkeze yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan ve daha çok Kırıkhan halkı tarafından kullanılan bir yayladır.
Yaklaşık 1000 metre yükseltisi olan yaylanın çevresi tamamen ormanlarla kaplıdır. Yaz aylarında büyük bir yerleşim yeri haline gelmektedir. Yaylada yazlık olarak kullanılan birçok ev bulunmaktadır. Fırın ve bakkal başta olmak üzere çeşitli ihtiyaçları karşılamaya yönelik yerlere de ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca yayla, kamp kurmak için de oldukça elverişlidir.
Darb-ı Sak Kalesi ve Beyazıt-ı Bestami Türbesi
Darb-ı Sak Kalesi
Burası eski bir kale olmakla birlikte, bir bölümünde Beyazıt-ı Bestami Türbesi bulunmakta olduğundan her iki isimle de anılmaktadır. Alaybeyli Mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Kalenin yapılış tarihiyle ilgili kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Lakin kale bulunduğu konum itibariyle birçok medeniyet tarafından kullanılmıştır. Kale Perslerin, Selçukluların, Haçlılar ve daha çok Templiers Şövalyeleri tarafından kullanılmıştır.
Kalenin kuzey tarafında, kaleye su getirmek için kullanılmış köprülü bir su kemeri bulunmaktadır. Kalede bulunan türbe ise barınak kısımlarının onarımıyla bugünkü haline gelmiş, sonradan bir sanduka yapılarak bu kalede uzun yıllar yaşadığı düşünülen Beyazıt-ı Bestami’ye ithaf edilmiştir.
Darb-ı Sak Kalesi ve Beyazıt-ı Bestami Türbesi’ni giriş ücretsizdir.
Muratpaşa Köprüsü
Muratpaşa Köprüsü
Kırıkhan merkeze 11 kilometre uzaklıktaki Muratpaşa Mahallesi üzerinde bulunmaktadır. I. Ahmet’in sadrazamı Kuyucu Murat Paşa tarafından Canbolatoğlu isyanını bastırmak için 17. yüzyılın ilk yıllarında yaptırılmıştır.
İki bölümden oluşan Muratpaşa Köprüsü 200 metre uzunluğa, 7 metre genişliğe ve toplam 16 göze sahiptir. Yapıldığı dönemde Amik Gölü kurumamış olduğundan, sular yolları bozmakta ve taşkınlar dere yataklarını geçmeyi zorlaştırmaktaydı. Her ne kadar Murat Paşa köprüyü ordunun geçmesini kolaylaştırmak için yaptırmış olsa da sonraki yüzyıllar boyunca kullanılmaya devam edilmiştir.
2018 yılında restore edilen köprü günümüzde bütün görkemiyle ayakta durmaktadır.
Danaahmetli Köprüsü
Danaahmetli Köprüsü
Kırıkhan merkeze 9 kilometre uzaklıkta Danaahmetli Mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Köprü, Karasu Çayı üzerinde kuruludur. Halk arasında Taş Köprü olarak da bilinmektedir.
Danaahmetli Köprüsü 6 gözlü ve taştan yapılmış bir köprüdür. Bazı rivayetlere göre 16. yüzyılda Mimar Sinan tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Köprü hala ayakta sapasağlam durmakta ve günümüzde kullanılmaktadır.
Beşkardeşler Mağarası (Sütlü Mağara - Beş Kızlar Mağarası)
Beşkardeşler Mağarası
Kırıkhan merkeze 11 kilometre uzaklıkta, Ceylanlı Mahallesi’nde bulunmaktadır. El oyması olan bu üç katlı mağara, bilindik kaya mezarları ve çile odalarına benzemektedir.
Mağara tavanından damlayan suyun, yeni doğum yapmış annelerin sütünün gelişini anlattığı yönünde ilginç bir inanış bulunmakta olduğundan adına Sütlü Mağara da denmektedir. Başka bir anlatıya göre ise mağarada beş kızıyla birlikte yaşayan bir aile bulunduğundan, Beş Kızlar Mağarası olarak da bilinmektedir.
Kırıkhan Nerededir ve Nasıl Gidilir: Kırıkhan’a Kolay Ulaşım Seçenekleri ve Yol Güzergahları
Hatay iline bağlı olan Kırıkhan, 1939 yılında anavatana katılarak ilçe olmuştur. Kuzeyinde Hassa, batısında İskenderun ve Belen, güneyinde Kumlu ve doğusunda Suriye bulunan Kırıkhan, sınır kenti konumundadır. Kırıkhan Antakya’ya 40 kilometre ve İskenderun’a 32 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.
Özel Araç ile Kırıkhan’a Ulaşım
Ankara'dan Kırıkhan’a Özel Araç ile Ulaşım
Ankara’nın Kırıkhan’a uzaklığı yaklaşık olarak 635 kilometredir. Ayrıca yolculuk ortalama 7 saat sürmektedir. Konya yolundan başlanan yolculukta, Aksaray ve Adana il merkezlerinden geçilmektedir. Adana - Şanlıurfa otoyolunda İskenderun sapağından sağa dönülür. Erzin, Dörtyol, Payas, İskenderun ve Belen ilçeleri geçildikten sonra, Antakya-Gaziantep yolundan sola dönülerek Kırıkhan’a ulaşılmaktadır.
İstanbul'dan Kırıkhan’a Özel Araç ile Ulaşım
İstanbul – Kırıkhan arası 1075 kilometredir ve yolculuk yaklaşık olarak 12 saat sürmektedir. İstanbul – Ankara - Adana yolundan sonra Adana - Şanlıurfa otoyoluna girilir ve İskenderun sapağından sağa dönülür. Erzin, Dörtyol, Payas, İskenderun ve Belen ilçeleri geçildikten sonra, Antakya-Gaziantep yolundan sola dönülerek Kırıkhan’a ulaşım sağlanabilir.
İzmir’den Kırıkhan’a Özel Araç İle Ulaşım
İzmir ile Kırıkhan arası yaklaşık olarak 1050 kilometredir. 12 saat civarında sürecek olan yolculukta Uşak – Afyonkarahisar – Konya – Adana illeri geçilir. Adana - Şanlıurfa otoyoluna girilir ve İskenderun sapağından sağa dönülür. Sırasıyla Erzin, Dörtyol, Payas, İskenderun ve Belen ilçeleri geçildikten sonra, Antakya-Gaziantep yolundan sola dönülerek Kırıkhan’a ulaşılmaktadır.
Otobüs ile Kırıkhan’a Ulaşım
Yolculuk Süreleri
Ankara’dan 10 ile 11 saat arasında, İstanbul’dan 18 ile 20 saat arasında ve İzmir’den ise 17 ile 19 saat arasında değişen yolculuk sürelerinin ardından Kırıkhan’a ulaşılmaktadır.
Otobüs Ücretleri
Ankara ile Kırıkhan yolculuğu için 70-80 TL arasında, İstanbul ile Kırıkhan yolculuğu için 100-130 TL arasında ve İzmir ile Kırıkhan yolculuğu için 110-120 TL arasında bir ücret ödenmesi gerekmektedir.
Havayolu ile Kırıkhan’a Ulaşım
Kırıkhan’a ulaşmak için en hızlı seçenek havayoludur. Ulaşım için Kırıkhan’a 25 kilometre uzakta olan Hatay Havalimanı kullanılmaktadır. Hatay Havalimanı’na 125-300 TL arasında fiyatlarla hem Ankara’dan hem İstanbul’dan uçak bulunabilmektedir.
Hatay Havalimanı’ndan Kırıkhan’a direkt Havaş seferi bulunmamaktadır. Kırıkhan’a ulaşmak için taksi en iyi ulaşım aracı durumundadır ve taksi ücreti 80 TL’dir. Havalimanında bulunan araç kiralama şirketlerinden araç kiralamak da iyi bir seçenektir.