Kartepe Gezilecek Yerler

Kartepe’nin merkez belediyesi olan Köseköy’ün kuruluşu yazılı tarihe göre 1600’lü yıllara dayanmaktadır. Bölgede yapılan arkeolojik kazıların bulguları neticesinde ise Köseköy’ün geçmişi 1600’lü yıllardan öncesine dayanmaktadır. 1925 nüfus mübadelesi ile önce Yunanistan’dan, sonrasında ise diğer bölgelerden yoğun göçler almıştır.

2008 yılında Köseköy Belediyesi’nin adı Kartepe olarak değiştirilmiş ve Kocaeli’nin ilçesi olmuştur. 

Kocaeli Platosu üzerinde bulunan ilçe, kayak ve kış turizmi bakımından gelişmiştir. Sapanca Gölü’nün güney batı kıyısında yer almakta olup, tabiat içerisinde bir tatil bölgesidir. Marmara Bölgesi’nin Uludağ’dan sonra en çok tercih edilen kış tatili yeridir.

Bölgede bulunan yaylalar, vadiler, şelale ve dereler sayesinde doğal güzelliklerin sınırsız olduğu eşsiz bir yer olarak bilinmektedir. Ulaşım konusunda gelişmiş bir ağa sahip olduğundan özellikle çevre şehirden çok fazla ziyaretçi gelebilmektedir.

Kartepe ilçesinde gezilecek muhteşem yerlere yakın uygun fiyatlı konaklama hizmetleri için Kartepe otelleri listemize göz atabilirsiniz.


Kartepe Gezilecek Yerler: Kartepe’de Mutlaka Görmeniz Gereken 11 Yer

Maşukiye

Maşukiye Maşukiye

Kartepe ilçesinin eteklerinde ve Sapanca Gölü’nün yakınında bulunan Maşukiye, Kartepe sınırlarında yer alan bir doğa harikasıdır. Eski adı Voçhe Hable olan Maşukiye Belediyesi, 1860’lı yıllara dayanan bir tarihe sahiptir. Belediyenin ismi Osmanlı zamanından kalmadır. Bunun yanı sıra Çerkeslerin yoğun yaşadığı Maşukiye bölgesine harem için güzel kadın aramaya saray görevlileri gelmiştir. Kadının aşık olma haline “maşuk” sıfatı verildiği için bölgenin adı Maşukköy olmuş ve zamanla değişime uğrayarak Maşukiye halini almıştır.

Maşukiye’ye daha çok şehir merkezlerinden veya kış tatili dolayısıyla Kocaeli’ni doyasıya gezmek isteyenler uğramaktadır. Aynı zamanda kiremitte alabalık, sucuk ekmek ve mezesi, Maşukiye bölgesinin yerli ve yabancı turist çekmesini sağlayan lezzetleridir. 

Maşukiye, doğal atmosferi ve temiz çevresi nedeniyle mutlaka görülmesi gereken bir yer olarak ön plana çıkmaktadır. Gününüzü dolu dolu geçirebileceğiniz paintball, ATV safari, piknik ve yamaç paraşütü gibi çeşitli aktiviteler de düzenlenmektedir. Maşukiye bölgesinin Kartepe ilçe merkezine yaklaşık olarak 20 km uzaklıktadır.

Kocaeli'de gezilecek yerlere yakın, açık büfe imkanları ile herkese hitap edecek mükemmel dizaynlı oteller için Kocaeli otelleri sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Kartepe Kayak Merkezi

Kartepe Kayak Merkezi Kartepe Kayak Merkezi

Kartepe Kayak Merkezi, Türkiye’nin en iyi kayak merkezlerinden biri sayılmaktadır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından kayak merkezine giden yollar sürekli tuzlandığı için ulaşım rahattır. Özellikle kış tatili yaparak keyifli zaman geçirmek isterseniz, Kartepe gezilecek yerler planınıza dahil edebilirsiniz.

Kartepe ilçesinde Green Park Kayak Merkezi, bu aktivite ile ilgilenmek isteyenlere hizmet sağlayan bir işletmedir. Ski Pass aracılığıyla kayak merkezindeki pistlere giriş hakkı sağlanmaktadır. Böylelikle pistlerin zorluk derecesine göre pist seçimi yapılıp, eğlenceli vakit geçirme imkanı bulunabilmektedir. Green Park Kayak Merkezi’nde kaymak için ekipmanlar kiralanmaktadır.

Kartepe Kayak Merkezi’ne giriş ücretsizdir. Otopark ve skipasslar ise ücretlidir. Gün boyu otopark hizmetinden yararlanma 20 - 25 TL, skipass ücreti ise 100 – 120 TL’dir.

Kartepe Kayak Merkezi, ilçenin merkezine yaklaşık olarak 16 km uzaklıktadır.


Sapanca Gölü

Sapanca Gölü Sapanca Gölü

Kartepe, Sapanca Gölü’nün güney batısında yer almaktadır. Sakarya’nın Sapanca'ya bağlı olan göl, tektonik oluşumlu harika bir tatlı su gölüdür. Göl içerisinde birçok tatlı su hayvanı ve bitkisi barınmaktadır. Çevresinin doğal güzellikleri, gölü eşsiz kılan bir diğer unsurdur. Kartepe gezilecek yerler açısından doğası ile en zengin seçenekler sunan bir yerdir.

Göl için çevrede yaşayanlar tarafından birden çok efsane anlatılagelmiştir. Bu da gölü daha mistik bir gezinti yerine çevirmektedir. Aynı zamanda Kartepe ilçesinden, İstanbul ilinden ve Kocaeli’nin diğer yerlerinden günü birlik geziye giden birçok kişinin keyifli vakit geçirebildiği yerlerden biridir.

Göl, İstanbul, Kartepe ve Sakarya arasında yer almaktadır.

Kartepe ilçesinde aileniz ile birlikte güzel bir vakit geçirmek için ekibimizin hazırlamış olduğu Kartepe gezi rehberi sayfasını incelemeyi unutmayın.


Eşme

Eşme Eşme

Eşme, Kartepe ilçesinin doğal güzelliklerle donanmış, piknik aktivitesinin yapılabileceği bir bölgedir. Ayva ağaçları ile kaplı piknik alanında doğa gezintileri yapılabilmekte ve ağaçlardan meyve toplanabilmektedir. Doğanın ortasında olan Eşme, çevre bölgelerden başta yaz aylarında olmak üzere her mevsim misafir ağırlamaktadır.

Eşme’nin Kartepe ilçesine uzaklığı yaklaşık olarak 10 km’dir.


Kuzuyayla Tabiat Parkı

Kuzuyayla Tabiat Parkı Kuzuyayla Tabiat Parkı

Kuzuyayla Tabiat Parkı, kayın ağaçları ile kaplı ormanlık alandır. Maşukiye Mahallesi sınırları içerisindedir. Özellikle çadır kampı kurmak isteyenlerin tercih ettiği yerlerin başında gelmektedir. En çok ilkbahar ve yaz mevsiminde gezilecek yerler arasına eklenmektedir. Çevre bölgelerden günübirlik ziyaretçilerini ağırlayan tabiat parkı daha çok hafta sonu yoğun ve kalabalık olmaktadır.

Kuzu Yaylası için giriş ücreti bulunmaktadır. Kamp kurmak isteyenler veya araçlarıyla gelenlerin hizmet için ücret ödemesi karşılığında parkta bulunan tesisin diğer hizmetlere de erişimi kolaylıkla sağlanabilmektedir. Giriş ücretleri;

  • Şahıs 4,5 TL 
  • İndirimli Şahıs 2,5 TL 
  • Bisiklet 4,5 TL 
  • Motosiklet 9 TL
  • Otomobil13,5 TL 
  • Minibüs 40,5 TL 
  • Midibüs 67,5 TL 
  • Otobüs 108 TL’den başlamaktadır.

Kuzu Yaylası, Kartepe ilçesinin merkezine yaklaşık olarak 15 km uzaklıktadır.


Aygır Deresi

Aygır Deresi Aygır Deresi

Aygır Deresi, Kartepe ilçesinin zirvesinden başlayıp Sapanca Gölü’ne dökülen bir akarsudur. Kartepe gezilecek yerler arasında birçok su kaynağına sahip olup, ilçenin öne çıkan doğal güzelliklerinden biridir. Maşukiye Mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır.

Özellikle bahar ve yaz mevsimlerinde yoğun ziyaret almaktadır. Aygır Deresi'nde birçok yürüyüş parkurunun olması doğa yürüyüşü seven ziyaretçilerin tercih etmesinde önemli bir etkendir. Çevre bölgelerden günübirlik gezintiye gelenler nedeniyle daha çok hafta sonu kalabalık, hafta içi ise sakin olmaktadır.

Kocaeli’ye doğru yola çıkmaya karar verdiyseniz, gezilmesi gereken yerleri öğrenmek için Kocaeli gezi rehberi sayfasını ziyaret edin.


Uzuntarla

Uzuntarla Uzuntarla

Uzuntarla, at yetiştiriciliği ile ünlenmiş bir bölgedir. Göl kıyısında yer alan bölgede golf sahası da bulunmaktadır. Gezilecek yerler arasında güzel doğa manzarası ile çevre bölgelerden yoğun ziyaretçi alan güzergahlardan biridir.

Kartepe ilçesinin merkezine yaklaşık olarak 10 km uzaklıktadır.


Soğuksu Piknik Alanı

Soğuksu Piknik Alanı Soğuksu Piknik Alanı

Körfez manzarasına sahip olan Soğuksu Piknik Alanı doğal güzelliklerden biridir. Her mevsim günübirlik piknik aktivitesi için gelen misafirlerini ağırlayan piknik alanı doğa gezintisi yapmayı sevenlerin tercih edebileceği bir yerdir.

Soğuksu Piknik Alanı, Kartepe’nin Bahçecik Beldesi’ndedir. Tertemiz doğası ile gezilecek yerler arasındadır.

Kartepe ilçesinde her bütçeye uygun fiyatları ile rahat konaklama hizmetleri sunan yerler için Kartepe pansiyon sayfamıza göz atabilirsiniz.


Alabalık Vadisi

Alabalık Vadisi Alabalık Vadisi

Maşukiye mevkiinden Kartepe ilçesine giden yolun takip edilmesi ile Alabalık Vadisi’ne ulaşılmaktadır. Burada akan dereden tutulan alabalıklar vadinin adını oluşturmuştur. Derenin oluşturduğu şelale ve doğal manzara, gezilecek yerler listesine eklenmesine sebebiyet verip, gezip gören ziyaretçilerin ilgisini çekebilmektedir.


Sarımeşe

Sarımeşe Sarımeşe

Sarımeşe, adını sarı meşe ağaçlarıyla kaplı ormanlardan almıştır. Özellikle yaz mevsiminde gezilip görülen yerlerden biridir. Sarımeşe’de Temmuz ayında Kültür Şenlikleri yapılmaktadır.

Kartepe ilçesinin merkezine yaklaşık olarak 7 km uzaklıktadır.


Thököyl İmre Anıtı

Thököly İmre Thököly İmre

Tökeli İmre, 1701’de Osmanlı Devleti’ne sığınma talebinde bulunmuş olan Avusturya’ya bağlı Protestan Macarların şefidir. Avusturya İmparator’unun mezhep değiştirme teklifini reddeden Tökeli İmre, Protestan Macarları, Avusturya İmparatoru’na karşı ayaklanmaya sürüklemiştir. Ayaklanma sonrası Osmanlı Devleti’nin yardımı ile Avusturya Kalesi’ni ele geçiren Tökeli İmre, 2. Viyana Kuşatması ardından kaleleri kaybetmiştir. 

1705 yılında vefat eden Tökeli İmre’nin kabri 1906 yılına dek Kartepe’de kalmış, daha sonrasında Macaristan’ın Kesmark kentine götürülmüştür. Kabrin bulunduğu eski yerde yani Kartepe’de şu anda kendisi ve eşi İrona Ziri için bir anıt yer almaktadır.

Tökeli İmre Anıtı, Kartepe ilçe merkezine yaklaşık olarak 20 km uzaklıktadır.


Kartepe Günübirlik Gezilecek Yerler

Kartepe Kocaeli’nin doğa ve tarih turizminin canlı olduğu ilçelerinden biridir. Gezilecek yerler, Kartepe ilçesi ile sınırlı değildir. Yakın konumda bulunan günübirlik gezi yerleriyle ilçeyi keşfetmek mümkündür.


Darıca Hayvanat Bahçesi

Darıca Hayvanat Bahçesi Darıca Hayvanat Bahçesi

Darıca Hayvanat Bahçesi, Kartepe ilçesine yaklaşık 78 km uzaklıktadır. 1991 yılında Kuş Cenneti adı altında kurulan botanik parka daha sonraları hayvanlar da eklenerek Darıca Hayvanat Bahçesi’ne dönüştürülmüştür. İçerisinde 350 çeşit hayvan ve 500’den fazla bitki bulunan Darıca Hayvanat Bahçesi, birçok kuş türüne de ev sahipliği yapmaktadır.


Kadırga Yaylası

Kadırga Yaylası Kadırga Yaylası

Kadırga Yaylası, Kartepe’ye yaklaşık 50 km uzaklıktadır. Kadırga Yaylası daha çok Karadeniz kültürü ile ön plana çıkmış olan alanlardan biridir. 1988 yılından günümüze dek yörede Geleneksel Kadırga Yaylası Şenlikleri düzenlenmektedir.


Çoban Mustafa Paşa Külliyesi ve Camii

Çoban Mustafa Paşa Külliyesi ve Camii Çoban Mustafa Paşa Külliyesi ve Camii

Çoban Mustafa Paşa Külliyesi ve Camii Kartepe’ye yaklaşık 65 km uzaklıktadır. 1510 yılında Mısır Valisi Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış olan Çoban Mustafa Paşa Külliyesi ve Camii, menzil külliyesi amacıyla inşa edilmiştir.


Osman Hamdi Bey Müze Evi

Osman Hamdi Bey Müze Evi Osman Hamdi Bey Müze Evi

Osman Hamdi Bey Müze Evi Kartepe’ye yaklaşık 75 km uzaklıktadır. Osman Hamdi Bey, büyük üne sahip Türk müzecisi ve ressamıdır. 1884 yılında planlarını kendisinin çizmiş olduğu bir köşk inşa ettirmiştir ve 26 yıl boyunca kullandığı köşk ölümünden sonra müze ev olarak dönüştürülmüştür.


Karamürsel Bey Mezarı

Karamürsel Bey Mezarı Karamürsel Bey Mezarı

Karamürsel Bey Mezarı, Kartepe’ye yaklaşık 50 km uzaklıktadır. Karamürsel Bey, Osmanlı Devleti’nin ilk kaptan-ı deryası olarak tarihe geçmiştir. 1329 yılında vefat ettiği bilinen Karamürsel Bey’in kabri ziyaretçilere açılmıştır.

Kartepe'de bir çok eğlenceli aktiviteler ile yüzünüzü güldürecek oteller için Kartepe tatil köyleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Kartepe Nerededir ve Nasıl Gidilir: Kartepe’ye Ulaşım Seçenekleri ve Yol Ücretleri

Kartepe, Marmara Bölgesi’nde yer alan Kocaeli ilinin bir ilçesidir. Türkiye’nin kuzeybatısında, İzmit Körfezi ile Sapanca'nın arasındadır. Denize yaklaşık 6 km uzaklıkta olan ilçe, Kocaeli’nin merkezine 25 km uzaklıktadır.


Kartepe’ye Hava Yolu ile Ulaşım

Kartepe’ye hava yolunu kullanıp gitmek isteyenlerin öncelikle Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş yapması gerekmektedir. Uçaktan indikten sonra özel araç, taksi veya aktarmalı belediye otobüsleri ile ulaşılabilmektedir.

Havalimanından Kartepe’ye ulaşım için hizmet veren otobüsler yolculuklarını ortalama 2 saatte tamamlamaktadır. Daha hızlı olan ulaşım seçeneği ise taksiler olup, ücretler 300 – 340 TL arasında değişmektedir. 

Havalimanından araç kiralama ve özel transfer seçeneklerini de değerlendirmeniz mümkündür. 

Ayrıca Kartepe’ye ulaşmak için Cengiz Topel Havalimanı da tercih edilebilmektedir. Ancak havalimanının iç hatlarında yalnızca Trabzon seferi bulunmaktadır.


Kartepe’ye Otobüs ile Ulaşım

Kocaeli’nin merkezine gelen otobüs firmaları ile otogarda inerek otogarın servisi, minibüs ve taksi ile yaklaşık olarak 30 dakika içerisinde Kartepe’nin merkezine ulaşma imkanı bulunmaktadır.

Farklı şehirlerden Kartepe’ye direkt otobüs seferi bulunmamaktadır. 

İstanbul ilinden Kocaeli’ne otobüs ile ulaşım ortalama 2 saat sürmekte olup, bilet ücretleri 25 – 35 TL arasında değişmektedir. 

Ankara – Kocaeli arası otobüs yolculuğu ortalama 4 saat 30 dakika sürmektedir. Bilet ücretleri 50 – 70 TL arasındadır. 

İzmir – Kocaeli arası otobüs yolculuğu ortalama 6 – 7 saat sürmekte olup, bilet ücretleri 105 – 130 TL şeklindedir. 


Kartepe’ye Özel Araç ile Ulaşım

Kartepe, Sakarya ve İstanbul’a yakın bir ilçedir. Özel araç ile ulaşmak isteyenler için gelişmiş ulaşım ağı bulunmaktadır.

İstanbul Kartepe arası mesafe yaklaşık 110 km’dir. Bu yolculuk ortalama 1 saat 30 dakika sürmekte olup, O-4 üzerinden tamamlanmaktadır. Yolculuk esnasında Sultanbeyli Gebze ve İzmit’ten geçilmektedir. 

Ankara Kartepe arası mesafe 344 km’dir. Anadolu Otoyolu/O-4 üzerinden yolculuk ortalama 3 saat 20 dakikada tamamlanmaktadır. 

İzmir – Kartepe arasında özel araç ile yolculuk 4 saat sürmekte olup, kat edilecek mesafe 461 km’dir. O-5 üzerinden, Manisa, Bursa ve Gebze geçilmektedir. 

Kartepe ile Sakarya arasındaki mesafe yaklaşık olarak 35 km’dir. Adapazarı İzmit Yolu/D100 üzerinden ilçeye ortalama 30 dakikada ulaşım sağlanmaktadır.