Myriandrus ismiyle MÖ 16. yüzyılda Fenikeliler tarafından kurulduğu bilinen İskenderun, tarih boyunca önemli bir liman kenti olmuştur. Günümüzdeki adını MÖ 333 yılında İssos savaşında Pers İmparatoru III. Darius’u yenen Makedonya Kralı Büyük İskender’den almıştır. Akdeniz’in doğudaki son sınırında bulunması ve doğal bir liman olması sebebiyle nice büyük medeniyetler tarafından işgale uğramıştır.
Tarihte Roma, Bizans, Pers, Selçuklu ve Osmanlı gibi büyük imparatorlukların hâkimiyetinde kalmış, I. Dünya Savaşı’nın bitmesine rağmen Fransızlar bölgeyi Türkiye’ye bırakmamıştır. Kentin anayurda katılması cumhuriyetin ilanından 15 yıl sonra gerçekleşmiştir.
Kentin demografik yapısı göz önünde bulundurulduğunda cami, Rum Ortodoks kilisesi, Ermeni kilisesi, Katolik Latin kilisesi ve Süryani kilisesi gibi çeşitli dinlere veya mezheplere ait ibadet yerleri olması, kentin hoşgörü merkezlerinden biri olduğunu gözler önüne sermektedir.
İskenderun'da tarihi ve turistik mekanlara yakın olan uygun fiyatlı oteller için İskenderun oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Meryem Ana Havuzu
Meryem Ana Havuzu
Hıristiyanlar tarafından kutsal bir yer olarak kabul edilen Meryem Ana Havuzu, Hz. Meryem’in Kudüs’ten Efes’e yaptığı yolculuk esnasında yıkandığı varsayılan tarihi bir alandır. Her yılın 14 Ağustos’unda Hıristiyanlar tarafından dini törenlere de ev sahipliği yapmaktadır.
İskenderun’a 35 km uzaklıkta güneyde yer alan Meryem Ana Havuzu’na gitmek için kendi aracınızla ya da İskenderun’dan kalkan Arsuz dolmuşlarıyla yarım saatlik bir araç yolculuğunun ardından yaklaşık yarım saatlik bir de yürüyüş yapmak gerekecektir.
Aziz Nikola (Rum Ortodoks) Kilisesi
Aziz Nikola Kilisesi
İskenderun kent merkezinde, sahil şeridine çok yakın bir konumda olan Aziz Nikola Kilisesi, Şehit Pamir Caddesi üzerinde bulunmaktadır. 1870 yılında yapılan ve halen aktif cemaati olan Aziz Nikola Kilisesi’nin adı, Noel Baba olarak bildiğimiz, gemicilerin kurtarıcısı ve özellikle Ortodoks Hıristiyanlar için büyük bir öneme sahip Aziz Nikolaos’a ithafen konmuştur.
Aziz Nikolaos, diğer adıyla Noel Baba, 4. yüzyılda Patara’da doğduğu ve papaz olduktan sonra Demre’de yaşamıştır. Aziz Nikolaos’un son yapılan araştırmalarla birlikte kemiklerinin Antalya’nın Demre İlçesi’nde bulunan Aziz Nikolaos Anıt Müzesi’nde olduğu düşünülmektedir. Türkiye’de Aziz Nikolaos adında birçok kilise bulunmaktadır.
Doğu Kiliseleri için büyük bir öneme sahip olan ve her yıl 14 Eylül’de kutlanan Kutsal Haç Bayramı, Aziz Nikola Kilisesi’nde de büyük bir katılım gerçekleştirilerek kutlanmaktadır. Kilisede bulunan muhteşem tablolar ve işlemeler ziyaretçilerini hayran bırakmaktadır.
Günümüzde ibadet için kullanılan Aziz Nikola Kilisesi’ne giriş ücretsizdir.
Hatay'daki günübirlik aktivitelerinizde rahat konaklama hizmetleri veren yerler için Hatay otel sayfasını kontrol edebilirsiniz.
İskenderun Deniz Müzesi
İskenderun Deniz Müzesi
Türkiye’nin az sayıdaki deniz müzelerinden birisi olan İskenderun Deniz Müzesi, sahil yolunda Atatürk Bulvarı üzerinde bulunmaktadır. 1930 yılında farklı bir amaçla inşa edilen bina, 1942 yılında Deniz Müzesi Komutanlığı tarafından satın alınmış ve askeri amaçlarla kullanılmıştır.
2008 yılında müze olarak kullanılması kararlaştırılıp 2009 yılında hizmete açılmıştır. İçerisinde metal, ahşap, taş gibi çeşitli materyallerden yapılan eserlerin yanı sıra çeşitli fotoğraf ve resim galerileri de ziyaretçilerini beklemektedir. Müze mağazasında pusuladan teleskopa, kum saatinden sekstanta kadar birçok denizcilikte kullanılan eşyayı satın alabilmeniz mümkündür.
İskenderun Deniz Müzesi’ne giriş yetişkinler için 7 TL, öğrenciler ve askerler için ise ücretsizdir.
İskenderun'da manzaraları ile sizi büyüleyecek ihtişamlı yerler için ekibimizin hazırladığı İskenderun gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.
Alexandretta Antik Kenti
Alexandretta Antik Kenti
İskenderun şehir merkezinin olduğu yerde bulunduğundan günümüze kalan tarihi eser yok denecek kadar azdır. Bunlardan sadece Antakya çıkışı üzerinde bulunan Orta Çağ’dan kalma liman kalıntılarından başka görünür kalıntıya rastlamak ne yazık ki mümkün değildir. Esentepe’de yapılan kazılarda Büyük İskender’in bir büstü ve antik kente ait kalıntılara rastlanmış ancak kazılara daha sonra devam edilmemiştir.
Bölgenin turizme açılması ve turistlerin ilgisini çekmesi için çalışmaların devam etmesi bir gereklilik arz etmektedir. Arkeolojik çalışmalara devam edildiğinde tarih ve arkeloloji meraklıları için ziyaret edilmesi gereken alanlardan biri olması muhakkaktır.
Alexandretta Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir.
İskenderun'da muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için İskenderun gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.
Kaptan Mehmet Paşa Camii
Kaptan Mehmet Paşa Camii
Kent merkezinde bulunan Kaptan Mehmet Paşa Camii, 1864 yılında Kaptan Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Zamanla yapıda çatlaklar meydana geldiğinden restore edilmiş fakat taş minaresi yapıldığı ilk günkü sağlamlığını korumaktadır.
Cami, Kaptanpaşa Cami ya da Ulucami olarak da bilinmektedir. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak görülmeye değer bir yapıdır.
İbadete açık olan Kaptan Mehmet Paşa Cami’ye giriş ücretsizdir.
Hatay'daki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak Hatay gezi rehberi sayfamızı okumayı unutmayın.
Aziz Marcircos (Rum Ortodoks) Kilisesi
Aziz Marcircos Kilisesi
İskenderun şehir merkezinde birçok farklı mezhebe ait kiliseler bulunmaktadır. Bunların en eskilerinden olan 1585 yılında yapılan Aziz Marcircos (Rum Ortodoks) Kilisesi, çeşitli zamanlarda gerçekleşen büyük depremlere rağmen yenileme çalışmaları yapılarak ayakta kalmayı başarmıştır ve günümüzde kullanılmaya devam etmektedir. Aziz Marcircos (Rum Ortodoks) Kilisesi, Denizciler Caddesi üzerinde bulunmaktadır.
Marcircos Kilisesi’nde her yıl 5 Mayıs’ta baharın gelişinin kutlandığı Hıdrellez Şenlikleri ve 6 Mayıs’ta kilisenin isim kutlamaları, vatandaşların yoğun katılımlarıyla yapılmaktadır.
Belirli aralıklarla ibadete açılan Aziz Marcircos (Rum Ortodoks) Kilisesi’ne giriş ücretsizdir.
İskenderun'da plaja yakın lüks hizmetleri ile her türlü imkanları sağlayan oteller için İskenderun lüks oteller sayfamızı kontrol edebilirsiniz.
Surp Karasun Manuk Ermeni Kilisesi
Surp Karasun Manuk Ermeni Kilisesi
Surp Karasun Manuk Ermeni Kilisesi Savaş Mahallesi, Şehit Pamir Caddesi, 52. Sokak’ta yer almaktadır. Bir Ermeni Apostolik Kilisesi olan bu kilisenin yapılış tarihi tam bilinmemekle birlikte, kilise giriş kapısı üzerinde yazan 1872 tarihi yapım tarihi olarak kabul edilmektedir. 1987 yılında, İstanbul Ermeni Patrikhenesi’nin katkılarıyla restore edilip tekrar ibadete açılmıştır.
Her yıl Mart ayında isim günü ayinleri yapılmaya devam etmektedir. Surp Karasun Manuk Ermeni Kilisesi’nde bazı pasif dönemler yaşanmış ancak yapılan girişimler neticesinde takrar hizmete açılmıştır. Günümüzde ayinler düzenlenmeye, bayramlar kutlanmaya devam etmektedir.
Surp Karasun Manuk Ermeni Kilisesi’ne giriş ücretsizdir.
İskenderun'da dalga sesleri eşliğinde bir tatil mi hayal ediyorsunuz? İskenderun 4 yıldızlı oteller sayfamıza mutlaka göz atmalısınız.
İtalyan Katolik Latin Kilisesi (Aziz Antuan Kilisesi)
İtalyan Katolik Latin Kilisesi
İtalyan Katolik Latin Kilisesi, kent merkezinde sahil yoluna çok yakın olan Yenişehir Mahallesi Mithatpaşa Caddesi’nde yer almaktadır. 16. yüzyıl başlarında yapılan, 1888’de büyük bir restorasyon geçiren ve günümüzde halen kullanılan İtalyan Katolik Latin Kilisesi çeşitli etkinlikler ile varlığını sürdürmeye devam etmektedir.
Anadolu Episkoposluk Merkezi olan kiliseyi Kapuçin Rahipleri’nin kurduğu düşünülmektedir. Ayrıca kilise kurulurken harcamış olduğu büyük emeklerden dolayı Aziz Antuan Kilisesi olarak da bilinmektedir.
İtalyan Katolik Latin Kilisesi’ne giriş ücretsizdir.
Yunus Sütunu
Kentin kuzeyinde deniz kenarında bulunan sütun, Büyük İskender’in şehri aldıktan sonra yaptırdığı şehir kapısının ayakta kalan kısmı olarak bilinmektedir.
Bir inanışa göre ise Yunus peygamber balığın karnından buraya çıkmıştır. Halk arasında bu görüş daha ağır bastığından yörede Yunus Sütunu olarak bilinir. Kenti gezerken kısa bir zamanınızı buraya ayırarak hemen yol kenarında olan bu tarihi sütunu görebilirsiniz.