Hakkari Tatili
Hakkari'nin Popüler İlçesi
Yüksekova: Havaalanına sahip olan bu ilçe, Hakkkari'ye yapılan seyahatlerde sıklıkla ziyaret edilmektedir. Genellikle iş amaçlı yapılan Yüksekova seyahatlerinde konaklamak için bir otel arıyorsanız, Yüksekova otelleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Hakkari Gezilecek ve Görülecek Yerler
Tarihi Yapılar: Hakkari’nin köklü tarihinden günümüze dek az sayıda eser ve yapı kalmış olsa da hepsi görülmeye değerdir. Hakkari’nin tarihi ve turistik yerleri arasında; Meydan Medresesi, Şemdinli Taş Köprüsü, Kayme Sarayı, Kaya Resimleri, Koç Heykeli, Nasturi Kilisesi, Dev Evleri (Dirheler), Hakkari Kaledibi Buluntuları (Hakkari Stelleri) ve Urartu Mezarlığı yer almaktadır.
Çevredeki Doğal Güzellikler: Hakkari Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde yer alan bir şehirdir. Türkiye’nin güneydoğusunda yer alan Zap Vadisi yamacına kurulu olan Hakkari’nin dört tarafı da dağlarla çevrilidir. Coğrafi konumu ve güzellikleri ile ilgi çeken birçok yanı bulunmaktadır. Hakkari’de gezilip görülebilecek doğal güzellikler arasında Seyithan Gölü, Cennet – Cehennem Vadisi, Ağaçdibi Şelalesi, Durankaya Yaylası, Mergan Vadisi, Peri Bacaları ve Berçelan Yaylası yer almaktadır.
Hakkari’de Yapılacak Aktiviteler
- Hakkari’de kış mevsimi uzun sürmekte ve yüksek rakımlı yaylalar bulunmaktadır. Şehrin coğrafi yapısı, kış sporlarının önemli bir konumda yer almasını sağlamıştır. Merga Bütan Kayak Merkezi Hakkari’de kayak yapılabilecek yerler arasındadır.
- Hakkari, dört bir yanı dağlarla çevrili bir alana kurulmuştur. Bundan dolayı da ilde tırmanış aktivitesinin yapılmasını sağlamıştır. Karadağlar ile Cilo ve Sat Dağları tırmanış için ideal yerlerdir.
- Hakkari’nin sahip olduğu doğal güzellikler, ziyaretçiler için doğayı tanıma fırsatı sunmaktadır. Ziyaretçiler için yılın dört mevsimi doğa yürüyüşü yapabilme imkanı vardır. Hakkari’nin başlıca trekking alanları; Merga Bütan Yaylası, Berçelan Yaylası, Kırıkdağ Vadisi, Cilo Sat Gölleri, Helil Vadisi, Bağlar Köyü, Narlı Köyü ve Titar Vadisi’dir.
- Türkiye’nin en hızlı akan akarsularından sayılan Zap Suyu Hakkari’de bulunmaktadır. 189 km’lik parkura sahiptir. Hem amatör hem de profesyonel sporcular için uygun rafting alanlarındandır.
- Zap Vadisi, bisiklet severler için 180 km’lik parkura sahiptir. İlde bulunan Berçelan Yaylası, Durankaya Beldesi, Merga Bütan Yaylası, Cennet Cehennem Vadisi, Feraşin Yaylası ve Konak Köyü bisiklet sürülebilecek dağ yollarıdır.
- Yamaç paraşütü yapmak isteyenlerin farklı deneyimler yaşayabilecekleri yerlerden birisi Hakkari’dir. Berçelan Yaylası, Merga Bütan Yaylası Kayak Merkezi, Mergan Yaylası, Cilo Sat Dağları, Gever Ovası ve Meydanbelek Yaylası başlıca uçuş bölgelerinden sayılmaktadır. Gever Ovası ve Meydanbelek Yaylasından yapılan uçuşlar düzlüklerde son bulmasıyla güvenli sayılmaktadır.
- Adrenalin tutkunluklarının yaptıkları aktivitelerden birisi de kayaklı yamaç paraşütüdür. Bu aktivite yamaç paraşütü ve kayağın birleştirilmesiyle oluşmaktadır. Türkiye’de yeni yaygınlaşmaya başlamıştır. Berçelan Yaylası, Merga Bütan Kayak Merkezi, Mergan Yaylası, Cilo Sat Dağları ve Meydanbelek Yaylası başlıca kayaklı yamaç paraşütü yapılabilecek yerler arasındadır.
- Hakkari’nin sahip olduğu doğal ve tarihi güzellikleri, fotoğraf tutkusu olanların uğrak noktalarındandır. Kahverengi ve yeşilin tonlarının buluştuğu dağ, yayla, vadi ve ovalarda birçok güzel kare yakalamak mümkündür.
Hakkari’de Yapılan Festivaller
Hakkari’ye gezmeye gelen ziyaretçiler yılın belli dönemlerinde yapılan festival ve şenliklere katılma fırsatı bulmaktadırlar. Festival ve şenliklerde hem çeşitli etkinliklere katılabilirler hem doğayı tanıma fırsatı bulabilirler hem de yörenin kültürü ile tanışma imkanları olabilmektedir. Hakkari’de düzenlenen festivaller arasında Hakkari Kar Festivali, Ters Lale ve Uçkun Festival ve Berçelan Yaylası Şenliği yer almaktadır.
Hakkari’de Ne Yenir?
Hakkari’nin mutfağı çok çeşitli yemek türlerini barındırmaktadır. Hakkari ziyaretinizde tadına bakmanız gereken lezzetler arasında; Doğaba, Cimilig, Parmak Kebabı, Yüksekova Kebabı, Hekerun, Sengeser, Çorti Aşı, Aside Tatlısı, Doleme, Gulul, Kepaye, Keledoş, Çevirmeli Pilav, Cembeli Tatlısı, Köftesir, Lalaped ve Kiriş yer almaktadır.
Hakkari’den Ne Alınır?
Hakkari’ye gelen ziyaretçiler dönüşlerinde kendilerine ya da sevdiklerine şehri simgelen çeşitli hediyelik eşya ve gıda alma fırsatına sahiptirler. Hakkari’den alınabilecek hediyelik eşyalar ve gıdalar; Hakkari Kilimleri ve Halıları, Yünden Yapılan Çoraplar, Şemdinli Balı ve Şemdinli Cevizidir.
Hakkari’ye Nasıl Gidilir?
Hakkari’ye havayolu ve karayolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Havayolu ile ulaşımda Selahaddin Eyyubi Havalimanı iniş noktası olup, şehir merkezine ortalama 80 km mesafededir. Şehirlerarası otobüslerle ulaşımı seçen yolcular içinse Hakkari Otogarı şehir merkezine 3 km mesafededir. Özel aracı ile Hakkari’ye ulaşım sağlayacak yolcular içinse İstanbul – Hakkari arası yolculuk yaklaşık 21 saat, Ankara – Hakkari arası yolculuk yaklaşık 16 saat 20 dakika, İzmir – Hakkari arası yolculuk ise ortalama 22 saat sürmektedir.