Darende'de Gezilecek Yerler

Geçmişi 7000 yıl öncesine kadar uzanan bir ilçe olan Darende, Malatya’nın tam bir turistik ilçesi olarak kabul edilmektedir. Geçmişten günümüze kadar Timelkia, Tiranda, Tiryandafil, Derindere ve Derende isimlerini almıştır. Son olarak ise günümüzdeki ismi Darende’yi almıştır. Oldukça uzun bir geçmişe sahip olan Darende, 8. yüzyılda Araplar tarafından istilaya uğramış, daha sonra Selçuklu ve Osmanlı gibi önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır.

Malatya'ya 100 kilometre uzaklıkta bulunan Darende, gezilecek yerler kapsamında sunduğu doğal güzellikler açısından da farklı ve zengin seçenekler ile ziyaretçilerini karşılamaktadır. Gezilecek yerler arasında hem tarihi yerlerin hem de doğal güzelliklerin bulunması, buraya gelen doğa ve tarih severleri memnun etmektedir. Bunların yanı sıra yaz aylarında Darende'de festivaller ve diğer bazı etkinlikler düzenlenmektedir. Türkiye geneline adını duyuran bu büyük festivaller ile bölgenin popülaritesi daha da artmıştır. 

Darende'de tarihi ve turistik mekanlara yakın olan uygun fiyatlı oteller için Darende otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Somuncu Baba Türbesi ve Külliyesi

Somuncu Baba Türbesi ve Külliyesi Somuncu Baba Türbesi ve Külliyesi

Tarihi Somuncu Baba Türbesi ve Külliyesi, Darende ilçesine bağlı Zaviye Mahallesi üzerinde yer almaktadır. Külliyenin ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığına dair kesin bilgilere ulaşılamamıştır. Fakat Yıldırım Beyazıt Han Dönemi’ne tarihlenen 14. Yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Buraya minaresinin eklendiği tarih ise 1686 yılı kabul edilmektedir. 

Osmanlı Dönemi’nin bir mutasavvıfı ve alimi Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba, birçok yer gezmiş fakat son durağı Darende olmuştur. Külliyede içinde cami, türbe, kütüphane, avlu ve Balıklı Göl gibi bölümler bulunmaktadır. İnanç turizmi amacıyla gelenlerin Darende gezilecek yerler planında mutlaka yer vermesi gerekmektedir. 


Kudret Havuzu

Kudret Havuzu Kudret Havuzu

Darende ilçesine bağlı Zaviye Mahallesi’nde yer alan Kudret Havuzu, yaz aylarının en popüler noktaları içerisinde bulunmaktadır. Tohma Kanyonu içerisinde kalan havuzlarda yüzme olanağı sağlamaktadır. Havuzlarda serinlemenin yanı sıra, burada bulunan suyun da şifalı olması, ekstra bir artı katmaktadır. Derinlikleri 150, 120 ve 80 cm olan üç farklı havuza ev sahipliği yapmaktadır. 

Bu havuzların geçmişi ortalama 1530’lu yıllara kadar uzanmaktadır. Eski zamanlarda hamam amacıyla kullanılmış ve kazanılan para ile Şeyh Hamid-i Veli Zaviyesi için temel gereksinimlere kullanılmıştır. İlk kullanılmaya başlandıktan sonra yıkıldığı için bir süre kullanımına ara verilmiştir. Bir süre sonra restore edilerek günümüzdeki halini almıştır. Kudret Havuzu'nu, Darende'de hazırlayabileceğiniz gezi rehberi planlamanıza ekleyebilirsiniz.

Kudret Havuzu’na tam giriş ücreti 10 TL, öğrenci giriş ücreti ise 5 TL’dir. 


Günpınar Şelalesi

Günpınar Şelalesi Günpınar Şelalesi

Malatya'nın Darende ilçesindeki doğal güzelliklerden birisi Günpınar Şelalesi, Şuhul Deresi üzerine akmaktadır. Şuhul Deresi ise Tohma Çayı’nın kollarından bir diğeridir. Eskiden Aşudu Şelalesi ismi ile bilinirken, bulunduğu köyün ismi Gürpınar olunca şelalenin ismi de değiştirilmiştir. 

Fay hattı üzerindeki kırıklıktan çıkan şelale, uzunluğu 2 kilometre ve yüksekliği ise 60 metre olan bir kanyondan geçerek oluşur. Şelalenin aktığı nokta, 25 metre yüksekliğe sahiptir. Buraya ulaşım için Darende ilçe merkezinin 8 kilometre batısına gidilmesi gerekmektedir. Burada bulunan şelaledeki su yaklaşık 40 metre yükseklikten akmaktadır. Gezilecek yerler arasında bulunan şelale, doğal güzellikleri ile bölgenin en popüler turistik noktaları içerisinde kabul edilmektedir. 

Malatya'da gezilecek yerlere yakın, açık büfe imkanları ile herkese hitap edecek mükemmel dizaynlı oteller için Malatya otelleri sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Tohma Kanyonu

Tohma Kanyonu Tohma Kanyonu

Sarp bir vadi şeklinde iki yamacı da dik kayalıklardan oluşan bir yer olan Tohma Kanyonu, doğal güzelliği ile her geçen daha da popüler bir hal almıştır. Dik kayalıkların üzerinde bulunan doğal oluşumlu mağaralar oldukça dikkat çekicidir. Taş Köprü ile Somuncu Baba Cami ortasında kalmaktadır. Somuncu Baba Cami’ye buradan kanallar oluşturularak su taşınmıştır.

Gezilecek yerler arasında öne çıkan Tohma Kanyonu sınırlarında katılım sağlayabileceğiniz eğlenceli aktiviteler içinde rafting, piknik, mangal, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık ve tırmanış gibi birçok seçenek yer almaktadır. Rafting yapmayı planlayanlar için kişi ücret 30 TL’dir ve aktivite yaklaşık olarak 45 dakika sürmektedir. Daha fazla bilgi almak için bölgedeki tesisleri ziyaret edebilirsiniz.

Tohma Kanyonu’na giriş ücretsizdir. 


Hamidiye Çarşısı

Hamidiye Çarşısı Hamidiye Çarşısı

Darende’nin Zaviye Mahallesi’ne bağlı Hulusi Efendi Caddesi üzerinde yer alan Hamidiye Çarşısı, Osmanlı Dönemi’nde inşa edilen otantik bir yer olarak karşınıza çıkmaktadır. Koridor üzerinde iki yöne açılan otantik ve büyük iki kapısından giriş yapılmaktadır. Çarşı, Tohma Çayı’nın yanında yer aldığı için doğal bir güzellik de katmaktadır. 

Hamidiye Çarşısı’nda hem kendiniz hem de sevdikleriniz için alabileceğiniz yöresel ürünler ve hediyelik eşyalar satan dükkanlar bulunmaktadır. Ayrıca çarşı içerisinden yer alan Somuncu Baba Sebil Ekmeği’nin unlu mamullerinin tadına mutlaka bakmalısınız.

Darende'de muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Darende gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Abdurrahman Erzincani Camii ve Külliyesi

Abdurrahman Erzincani Camii ve Külliyesi Abdurrahman Erzincani Camii ve Külliyesi

Malatya Darende ilçesinin tarihe tanıklık eden önemli bir yapısı ise Abdurrahman Erzincani Camii ve Külliyesi'dir. Balaban mahallesi ana yolu üzerinde bulunan cami, Darende'de gezilecek yerler arasındadır.

Yapıya adını veren Abdurrahman Erzincani, Yıldırım Bayezid döneminde yaşamış şeyhlerdendir. Cami ve külliyenin teknik özellikleri içerisinde güzel, ince detaylar bulunmaktadır. Özellikle Hz. Muhammed'in sancağını temsil eden minaresi, yapıyı öne çıkaran özellikler arasındadır. Piramit taş yapı ile kaplı türbesi, kesme taştan yapılmıştır.

Yapı, haftanın her günü 08:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Abdurrahman Erzincani Camii ve Küllüyisi'ne girişler ücretsizdir.


Hasan Gazi Türbesi ve Şehitlik Anıtı

Hasan Gazi Türbesi ve Şehitlik Anıtı Hasan Gazi Türbesi ve Şehitlik Anıtı

Darende’ye bağlı Hacıderviş Mahallesi üzerinde yer alan Tarihi Hasan Gazi Türbesi, Abbasiler Dönemi’nde gerçekleşen Zengibar Kalesi’nin kuşatması esnasında şehit olan Seyyid Hasan Gazi’ye aittir. Zamanla yıkılmaya yüz tutan türbede yapılan çalışmalardan sonra günümüzdeki halini almıştır. 

Hemen yanında yer alan şehitlik anıtında ise 1. Dünya Savaşı, İstiklal Savaşı ve Osmanlı – Rus Savaşı esnasında şehit olan 92 şehidin isimlerinin yazıldığı bir mermer bulunmaktadır. İnanç turizmi kapsamında ziyaret edilebilen bu yerler, Darende gezilecek yerler listesinde mutlaka bulundurulmalıdır. 

Malatya'daki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak Malatya gezi rehberi sayfamızı okumayı unutmayın.


Fikri Çalışkan Sanat Evi

Fikri Çalışkan Sanat Evi Fikri Çalışkan Sanat Evi

Darende ilçesinin merkezi bir konumunda bulunan Fikri Çalışkan Sanat Evi, Malatya sınırlarındaki en farklı müzelerden bir tanesidir. Emekli öğretmen olan Fikri Çalışkan tarafından, yaptığı minyatür çalışmalarını sergilemek amacıyla müzeyi hizmete açmıştır. Yaptığı birçok minyatürde kum, taş ve yosun kullanmıştır. 

Fikri Çalışkan Sanat Evi, Fikri Çalışkan’ın evinin bahçesindedir. Oldukça farklı eserlere sahip emekli öğretmen, gençlere sanatı sevdirmeyi amaçlamıştır. Tarihe tanıklık etmesinin yanı sıra kendine ait hikayesi olan bu ve buna benzer yerler, Darende gezilecek yerler listesinde mutlaka bulundurulmalıdır. 

Fikri Çalışkan Sanat Evi’ne giriş ücretsizdir. 


Yusuf Paşa Bedesteni

Yusuf Paşa Bedesteni Yusuf Paşa Bedesteni

Darende ilçe merkezinde yer alan Yusuf Paşa Bedesteni, bölgenin önemli tarihi yapıları arasındadır.

Darende ilçesinde doğup, büyümüş Yusuf Paşa adına yaptırılmış olan bedesten, dikdörtgen planlıdır. Kim tarafından yaptırıldığı kesin olarak bilinmeyen ve Osmanlı döneminde meşhur olan kapalı çarşı planına benzeyen bedesten, iki ayrı bölümde incelenebilmektedir. Yapıldığı dönemde içerisinde 36 adet dükkan bulunmaktadır.

Yusuf Paşa Bedesteni'ne girişler ücretsizdir.

Darende'de aileniz ile bir arada keyifli konforlu bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Darende aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Darende Günübirlik Gezilecek Yerler

Her bir yanı tarihi ve doğal güzellikler ile çevrili Darende, turizm ve gezilecek yerler bakımından zengin seçenekleri ile karşımıza çıkmaktadır. Darende’nin çevre bölgeleri de turistik yerleri ile bilinmekte ve keyifli zaman geçirebileceğiniz seçenekler sunmaktadır. Tatillerinizde yeni keşifler yapabileceğiniz, gezi rehberi hazırlarken yeni yerler ekleyebileceğiniz günübirlik gezilecek yerler, Darende çevresinde sıralanmaktadır.


Gökpınar Gölü

Gökpınar Gölü Gökpınar Gölü

Sivas iline bağlı Gürün ilçesinde yer alan Gökpınar Gölü, Darende ilçe merkezine hemen hemen 43 kilometre uzaklıkta bir konuma sahiptir. Saklı cennet olarak nitelendirilen güzel göl, fazla berrak ve tertemiz suya sahiptir. Gök mavisi renge sahip olduğu için bu isim verilmiştir. Ziyaret edebileceğiniz gölün etrafı ise yemyeşil ağaçlar çevrelemektedir. 


Sarıçiçek Yaylası

Sarıçiçek Yaylası Sarıçiçek Yaylası

Malatya iline bağlı Akçadağ ilçesinde yer alan Sarıçiçek Yaylası, Darende merkeze 27 kilometre uzaklıktadır. İsminden de anlaşılacağı üzere muhteşem güzellikteki sarı çiçekler ile kaplı bir yayladır. Günübirlik gezilecek yerler arasında bulunan bu güzel yayla, bunun yanı sıra 222 çeşit endemik bitki türüne de ev sahipliği yapmaktadır. 

Darende'deki tatil zevkinizi en yüksek kaliteye taşıyacak oteller için Darende 3 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Levent Vadisi Seyir Terası

Levent Vadisi Seyir Terası Levent Vadisi Seyir Terası

Malatya iline bağlı Akçadağ ilçesinde bulunan Levent Vadisi Seyir Terası, Darende'ye 67 kilometre uzaklıktadır. Günübirlik gezilecek yerler arasında öne çıkan seyir terası, vadinin tepeden görünümü rahatlıkla, güzel bir şekilde izleyebilmeniz için yapılmıştır. Ayrıca manzara eşliğinde içeceklerinizi yudumlayabileceğiniz işletmelerin olduğu terası, ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.