Çermik Tarihi Yerler

Tarihi ilk çağlara uzanan Çermik, Mezopotamya’nın ilk medeniyetlerinden bu yana önemli yerleşim yerleri arasındadır. Tarihi hakkında detaylı araştırmalar henüz yapılmamış olsa da, Diyarbakır tarihi ile paralel bir geçmişi olduğu düşünülmektedir.

Harput ve Diyarbakır tarihi incelendiğinde, Çermik hakkında bilgilere de ulaşılabilmektedir. İlçenin batısında yer alan Malatya’dan Fırat Nehri ile ayrılan bölge, tarih boyunca Diyarbakır ve Harput’a hakim olan devletlerin himayesi altında kalmıştır. Tarihi kaleleri, camileri, köprüleri ve sığınakları ile dikkat çeken Çermik, ziyaretçilerine tarih ve kültür gezisi olanakları sunmaktadır.

Çermik'te uygun fiyatları ile günübirlik kalabileceğiniz hoteller için Çermik hotel sayfamıza göz atabilirsiniz.


Haburman Köprüsü

Haburman Köprüsü Haburman Köprüsü

Adını batısında yer alan Haburman Köyü’nden alan Haburman Köprüsü, Sinek Çayı üzerinde yer almaktadır. Toplam 3 gözden oluşan köprü, 108 metre uzunluğa, 5,5 metre genişliğe ve 12,5 metre yüksekliğe sahiptir. 

Yontma iri taştan inşa edilen köprünün duvarlarında 3 kitabe bulunmaktadır. Bu kitabelerin ikisi yapılışı hakkında, birisi de tamiri hakkında bilgi vermektedir. Köprünün kitabesinden edinilen bilgilerden, 595 yılında Emir Necmettin Albi’nin kızı Zübeyde Hatun tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır. 

Haburman Köprüsü’ne giriş ücretsizdir. 


Çermik Kalesi

Çermik Kalesi Çermik Kalesi

Çermik’in batısında yer alan bir tepede konumlanmış olan Çermik Kalesi’nin yapım yılı net olarak bilinmemekle birlikte, iç kale ve hisar bölümlerinde yer alan duvarların yapımının İlk Çağ’da gerçekleştirildiği düşünülmektedir. 

Sarp ve yüksek kayalıkların üzerine kurulmuş olan kalenin Sinek Çayı’na inen gizli bir yeraltı geçidi bulunmaktadır. Kalenin kuzey tarafında ise bir kilise yer almaktadır. Günümüzde hem kale hem de kilise büyük oranda yıkılmıştır ancak İlk Çağ’dan günümüze gelen yapılar arasında olmasından dolayı büyük önem taşımaktadır. 

Diyarbakır'daki günübirlik eğlenceleriniz için rahat konaklama hizmeti veren otelleri Diyarbakır'daki oteller sayfamızda listeledik.


Sinek Köprüsü

Sinek Köprüsü Sinek Köprüsü

Sinek Çayı üzerinde yer alan Sinek Köprüsü, Çermik – Çüngüş karayolu üzerinde ve anayola 400 metre mesafededir. Sivri kemerli ve tek gözlü olan köprü, tuğla ve taş karışımından meydana getirilmiştir. 

1975 yılında kapsamlı bir onarımdan geçmiştir. Orijinal mimarisine sadık kalınarak yapılan restorasyon çalışmasından sonra köprü kullanıma yeniden açılmıştır. 

Sinek Köprüsü’ne giriş ücretsizdir. 

Çermik'te doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek yerler için Çermik'in gezilecek yerleri makalemizi kontrol etmeyi unutmayın.


Nişnik Köprüsü

Nişmik Köprüsü Nişmik Köprüsü

Çukur Mahallesi, Hamambaşı Çayı üzerinde yer alan Nişnik Köprüsü, şehrin önemli tarihi köprüleri arasında yer almaktadır. 1,2 metre genişliğe ve 7 metre uzunluğa sahiptir. 

İki gözlü olan Nişnik Köprüsü, kesme taştan ve moloz taştan inşa edilmiştir. Köprünün bir gözü, kaya ve taşlardan dolayı kapanmış durumdadır. Günümüzde kullanılmamaktadır. 

Nişnik Köprüsü’ne giriş ücretsizdir.

Çermik'te doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Çermik gezi rehberinde listeledi.


Ulu Camii

Çermik Ulu Camii Çermik Ulu Camii

Ayrı zamanlarda inşa edilmiş iki bitişik camiden oluşan Ulu Camii, Çermik ilçesinin Kale Mahallesi’nde yer almaktadır. Caminin batı bölümü ilk yapıdan kalma olup, doğusunda yer alan tek kubbeli kısım sonradan eklenmiştir. 

Caminin orta kısmında yapım ve onarım dönemlerine ait iki adet kitabe bulunmaktadır. Ulu Cami’de peygamberimizin tabutu üzerine sarılmış olan lacivert renkli bir şal bulunmaktadır ve bu şal halk arasında kutsal emanet olarak kabul edilmektedir. Bu şal her yıl Kurban Bayramı arifesinde cemaate gösterilmektedir. 

İbadete açık olan Ulu Cami’ye giriş ücretsizdir. 


Hanbaşı Camii

Hanbaşı Camii Hanbaşı Camii

İlçe merkezinde, belediye binasının yanında yer alan Hanbaşı Camii, Hacı Seyid El Hüseyin tarafından 1853 yılında yaptırılmıştır. Yatık dikdörtgen planlı caminin mihrap duvarında 3 nefli plan şeması bulunmaktadır. 

Caminin son cemaat yeri doğu kenarında yer alırken, 3 kemerli çıkış da burada bulunmaktadır. Toplam 8 penceresi bulunan cami, silindirik gövdeli ve tek şerefiyelidir. 


Çeteci Abdullah Paşa Medresesi

Medrese Camii Medrese Camii

1756 yılında Çermikli Çeteci Abdullah Paşa tarafından yaptırılan medrese, ilçe merkezinde yer almaktadır. Medresede revaklar ve bu revakların arkasında hücreler bulunmaktadır. Dikdörtgen yapıdadır. 

Medresenin güney revakında yer alan giriş kapısının üzerinde kitabesi bulunmaktadır. Yapım yılı ve kimin tarafından yaptırıldığı bilgilerine bu kitabeden ulaşılmıştır. Çeteci Abdullah Paşa Medresesi, Osmanlı Dönemi’nde Rüştiye Mektebi, Cumhuriyet Dönemi’nde ise cami olarak kullanılmıştır. 

Çermik'te kaliteden ödün vermeyen ve bir çok aktiviteyi yapabileceğiniz oteller için Çermik 4 yıldızlı oteller sayfamıza göz atabilirsiniz.


Sinek Çayı Kayaaltı Sığınağı

Sinek Çayı Kayaaltı Sığınağı Sinek Çayı Kayaaltı Sığınağı

Çermik ilçe merkezine 7,5 kilometre uzaklıkta yer alan Sinek Çayı’nda Sinek Çayı Kayaaltı Sığınağı keşfedilmiştir. Bu sığınakta yer alan hayvan ve insan resimleri Anadolu’nun bilinen en eski resimleri olma özelliğine sahiptir. Prof. Dr. Oktay Belli’nin 2005 yılında ortaya çıkardığı bu fotoğraflar, 1.60 x 2.40 metrelik bir alanı kaplamaktadır. 

Resimlerde bir sürek avı betimlenmektedir. Sürek avını düzenleyen ve resmedilmiş olan 11 yaylı avcının 15000 yıl öncesinde Üst Paleolitik Dönem’de ve Mezolitik Çağ’da yaşadığı tahmin edilmektedir. Dr. Belli, 16 hayvan ve 11 insan figürünün bulunduğu bu sığınağın kalker tabakası ile kaplı olduğunu ve bu tabakanın altında başka resimlerin de olduğunu söylemektedir. 

Arkeozoolog Doç. Dr. Vedat Onar, bu resimleri incelemiş ve resmedilen hayvanların birinin oğlak, 14 tanesinin dağ keçisi ve birinin de kedi ırkından bir hayvan olduğunu tespit etmiştir. Sığınaktaki figürler önce dövme tekniği ile oyulmuş, daha sonra ise dış konturları derin ve kalın çizgiler ile belirlenmiştir. 


Çermik Beyler Sarayı

Çermik Beyler Sarayı Çermik Beyler Sarayı

15. yüzyılda Çermik Beyleri tarafından yaptırılan Çermik Beyler Sarayı, günümüze kadar sağlam kalmayı başaran önemli tarihi yapılar arasında yer almaktadır. 

Çermik ilçesinin Saray Mahallesi’nde yer alan Çermik Beyler Sarayı’nın yazlık ve kışlık bölümü, eyvanları, haremlik ve selamlık daireleri, hamamı, zindanı ve mescidi bulunmaktadır. 

Çermik'te lüks mimari tasarımları ile eşsiz açık büfe kahvaltı sunan ve jakuzili otellerin listesini Çermik jakuzili oteller sayfamızda bulabilirsiniz.


Sinagog

Çermik ilçesinin Saray Mahallesi’nde yer alan sinagog, 1416 yılında inşa edilmiştir. Siyah ve beyaz bazalt taştan inşa edilen yapının İbranice kitabesi bulunmaktadır. Bir odaya yer almakta olup, bu odayı üç sütun ve iki kemer ikiye bölmektedir. 

Bu sinagog, Yahudilerin burada yaşadığını gösteren ve günümüze kadar gelmeyi başaran tek kanıttır. Günümüzde ev olarak kullanılmaktadır. 


Toplu Köyü Su Sarnıçları Ve Antik Taş Ocağı

Toplu Köyü’ne 1,5 kilometre mesafede yer alan Toplu Köyü Su Sarnıçları ve Antik Taş Ocağı, ilçenin önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Bölgede kireç taşına oyulmuş çok sayıda sarnıç dikkat çekmektedir. Sarnıçların haricinde antik bir taş ocağı da aynı bölgede yer almaktadır. 


Tekke

Çermik ilçesinin Kale Mahallesi’ndeki Haburman Köprüsü’ne yakın mesafede yer alan mezarın içerisinde bulunan tekke, 14. yüzyılın ikinci yarısından günümüze gelen tarihi yapılardan birisidir. 

1 metre genişliğinde kapısı bulunan tekke, 4 x 5 m boyutlarında bir tonozla örtülmüştür. Yapı kırma taşlardan inşa edilmiştir ve eyvan tipi kümbet özelliklerine sahiptir.  


Hüsnüran Kalesi

Çermik ilçesinin Karakaya Köyü’nde yer alan Hüsnüran Kalesi’nin yapım yılı hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Ana kaya üzerine inşa edilen kalenin, günümüze kadar gelen bölümleri, su sarnıçları, sur duvarları, şehir kalıntıları, antik yol, stel, yapı taşları ve bir oda mezardır.


Çarşı Camii

Osmanlı Devleti zamanında 1730 yılında inşa edilen Çarşı Camii, ilçe merkezinde yer almaktadır. 7 metreye 25 metre ebadında, doğu – batı yönünde ve dikdörtgen yapıda inşa edilen Çarşı Camii’nin yapımında ak ve siyah bazalt taş kullanılmıştır. 1974 yılında Çarşı Mahallesi’nde çıkan büyük yangında zarar gören tarihi yapı, 2006 yılında kapsamlı bir restorasyondan geçmiş ve yeniden ibadete açılmıştır. Günümüzde ibadet edebileceğiniz Çarşı Cami’ye giriş ücretsizdir.


Karakaya Hanı

Çermik ilçe merkezine 25 kilometre mesafede yer alan Karakaya Hanı, Selçuklu Hanlarının geç dönem eserleri arasında yer almaktadır. 13. ve 14. yüzyıllar arasında inşa edilmiştir. Genel hatları ile dikdörtgen yapıya sahip olan hanın tamamı kırma taşlarla inşa edilmiştir. Tonozlarında ise yassı taş plakalar kullanılmıştır.