Atakum Tatili
Atakum’da Gezilecek Yerler
Atakum OtelleriPlajlar ve Koylar: Kuzeyi tamamen sahil şeridi ile kaplı olan Atakum, Karadeniz Bölgesi’nin en uzun plajlarına sahiptir. Yaz mevsiminin gelmesi ile beraber tüm Karadeniz illerinden yerli turist akınına uğrayan Atakum’un başlıca plajları ise Çatalçam Plajı, Fener Plajı, Mert Plajı, İncesu Plajı ve Omtel Plajı olarak bilinmektedir.
Müzeler: Bandırma Vapuru Müzesi, Atakum’da yer alan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu simgeleyen, mutlaka gezilip görülmesi gereken bir müzedir.
Tarihi Yapılar: İlçenin Baruthane bölgesinde Amazon Adası bulunmaktadır. 50 bin metrekarelik alana yayılmış olan adada, antik çağda yaşadığı bilinen Amazon kadınlarını temsil eden heykeller bulunmaktadır. Ayrıca yine aynı adadaki 2 dev aslan da, konukların ilgisini çekecek türdedir. Amisos tepesi ise binlerce yıllık mezarlara ev sahipliği yapmaktadır. Mezarlardan birisi, Pontus Krallığı’nda görev yapmış üst düzey yöneticiye aittir.
Doğal Güzellikler: Atakum’da bulunan ve Türkiye’nin nadir su basar ormanlarından birisi olan Çakırlar Korusu, yılın her mevsiminde farklı bir güzelliğe bürünmektedir. Atakum Kent Ormanı ise şehrin yoğun ve stresli ortamından uzaklaşmak isteyenler için çok iyi bir fırsattır.
Atakum’da Yapılacak Aktiviteler
- Atakum’un en dikkat çekici yanı plajlarıdır. Atakum’da muhteşem bir yaz tatili geçirebilir, dilediğiniz yere havlunuzu sererek hemen yüzmeye başlayabilirsiniz. Bazı özel plajlarda Aquapark imkanı da bulunmaktadır.
- Karadeniz Bölgesi’nin en uzun sahil şeridine sahip olan Atakum’da su sporları oldukça gelişmiştir. Sahil şeridi boyunca sörf ve yelken sporlarını yapabilirsiniz. Ayrıca Karadeniz’in tüm renklerini görmek isteyen konuklar için dalış aktivitesi yapma imkanı da bulunmaktadır. Atakum Deniz Kulübü, yeni sporculara yardımcı olmaktadır.
- Atakum, Karadeniz’in sadece turizm değil aynı zamanda doğa sporları merkezidir. Atakum’da paraşüt, bisiklet ve koşu parkurları bulunmaktadır. Trekking için çok verimli alanlara sahip olan Atakum’da, doğa ile buluşarak sınırlarınızı zorlayabilirsiniz.
- Atakum’da 2015’den bu yana ücretsiz yamaç paraşütü dersi verilmektedir. Atakum sahillerini kuş bakışı görmek için Yenimahalle mevkiinde bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Havacılık Kulübü ile iletişime geçebilirsiniz.
- Atakum’da olta balıkçılığı yapmaya imkan tanıyan iki iskele bulunmaktadır. Çobanlı Halk İskelesi ve Atakum Halk İskelesi, amatör balıkçıların uğrak yeridir. Hemen iskelenin önünden tüm malzemeleri satın almadan kiralayabilir ve olta balıkçılığı aktivitesinin de keyfini çıkarabilirsiniz.
- Amazon adasını ziyaret ederek, çok farklı ve fantastik bir deneyim yaşayabilirsiniz. Şehrin birçok kısmından görünen bu heybetli heykeller, konukları adeta bir tarihi yolculuğa çıkarmaktadır.
Atakum’da Ne Yenir?
Atakum’un kendine has yöresel bir lezzeti bulunmasa da, Karadeniz’in bir parçası olması nedeni ile Karadeniz mutfağının klasik tatlarını sunmaktadır. Deneyebileceğiniz başlıca lezzetleri arasında oymaağaç kebabı, haluçka, turşu kavurması, kaz pilavı, nokul ve baklalı sarma yer almaktadır.
Atakum’da Yapılan Festivaller
Bir yandan eğlenip diğer yandan yerli halkın kültürünü öğrenebileceğiniz çeşitli festivallere ev sahipliği yapmaktadır. Her yıl Haziran ayının sonlarına doğru düzenlenen Samsun Gençlik Festivali, Haziran ayının ortalarına doğru düzenlenen Samsun Yöresel Ot Yemekleri Festivali ve Mayıs ayının ilk haftası düzenlenen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, Atakum’da eğlenerek vakit geçirebileceğiniz başlıca festivallerdir.
Atakum’da Alışveriş Keyfi
Atakum’un en popüler alışveriş merkezi, tıpkı Atakum’un kendisi gibi denize sıfır konumdadır. Yeşilyurt AVM, 100’e yakın mağazası ve 25 bin metrekarelik dev alanı ile konuklarına çok geniş bir alışveriş imkanı sunmaktadır. Yöreye has ürünler almak isteyenler ise ilçenin çarşısında yer alan butik dükkanlara göz atabilirler. Bu dükkanlardan yöreye has alınabilecek ürünler arasında el yapımı takılar, biblolar, taş-bakır işlemesi ürünler, hasır dokuma ürünler, orak gömleği ve kalın dokuma keten bezleri yer almaktadır.
Atakum Gece Hayatı
Karadeniz Otoyolu boyunca uzanmış olan Atakum, doyumsuz Karadeniz manzarası ve yüksek nüfusu sayesinde, eğlence kulüplerinin de sıklıkla konuşlandığı bir ilçe haline gelmiştir. Alkollü içeceklerini yudumlamak isteyenler Lucca Lounge Bar, Liverpool Pub, Garage Street Food Bar, Olimpiyat ve Mavi Pub gibi mekanları tercih edebilirler. Çay ve kahve tarzı içeceklerini yudumlamak isteyenler ise Keops Cafe, Palmiye Cafe, Yalı Cafe, Vera Cafe ve Kahve Nefes gibi çeşitli mekanlara göz atabilirler.
Atakum’a Nasıl Gidilir?
Atakum’un Ankara’ya uzaklığı 400 kilometre ve İstanbul’a uzaklığı ise 732 kilometredir. İstanbul’dan ve Ankara’dan Çarşamba Havaalanı’na ulaşım 1 saat civarında sürmektedir. Çarşamba Havalimanı’nın Atakum ilçe merkezine uzaklığı 49 kilometredir. Havaalanı’ndan kalkan Havaş Otobüsleri, konukları Atakum’a kadar getirmektedir. Şehirlerarası otobüs ile Atakum’a ulaşmak isteyen konukların ise Samsun Otogarı’na iniş yapmaları gerekmektedir.