Bölgedeki birçok kent gibi Arsuz da Büyük İskender’in buradan geçmesiyle kaderi değişen kentlerdendir. Tarihi daha eskilere dayanmasına rağmen bilinen tarihi MÖ 300 yılına, Seleucos İmparatorluğu zamanına kadar uzanır. Daha sonra Romalılar, Araplar, Bizanslılar, Memluklular ve Osmanlıların hâkimiyeti altına girmiştir. Arsuz daha önce birçok isimle anılmış; Rhosus, Rhopolis, Port, Panel, Kabev ve Arsous, son olarak ise günümüz kullanımıyla Arsuz ismini almıştır.
Bizans ve Roma zamanında Arsuz önemli bir liman kenti durumundayken, döneme ait kalıntıların bir bölümü günümüzde hala bulunmaktadır ancak askeri bölge içerisinde olduğundan ziyarete açık değildir. Arsuz, Akdeniz kıyısı ile Amanos Dağları arasında kalmakta ve eşsiz doğal güzellikleri bünyesinde barındırmaktadır. Gezilecek yerler, Arsuz sınırlarında zengin seçenekler ile karşımıza çıkmaktadır.
Aileniz ile birlikte keyifli bir tatil geçirebileceğiniz Arsuz'da yer alan tüm otellerin listesine ulaşmak için Arsuz otelleri sayfamıza göz atabilirsiniz.
Arsuz Gezilecek Yerler: Arsuz’da Mutlaka Görmeniz Gereken 4 Yer
Meryem Ana Havuzu (Seydi)
Meryem Ana Havuzu
Kutsal olarak kabul edilen havuz, Meryem Ana 'nın Kudüs’ten Efes’e yolculuk yaparken yıkandığı düşünülen akarsudur. Akarsu yer yer göletler oluşturduğu için havuz denmektedir. Hristiyanlar tarafından kutsal kabul edilen Meryem Ana Havuzu'nda her yıl 14 Ağustos tarihinde dini törenler yapılmaktadır.
Arsuz merkeze 7 km uzaklıktaki Hacıahmetli Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Arsuz gezilecek yerler arasında bulunan Meryem Ana Havuzu, tarihi öneminin yanında muhteşem bir doğaya da sahiptir. Rivayete göre akan sıcak su günahı simgelerken, soğuk su ise kutsallığı sembolize etmektedir.
Derenin alt kısımlarına kadar araçlarla gitme imkânı bulunmakta ancak Meryem Ana Havuzu’na ulaşmak için biraz yürüyüş yapmak gerekmektedir. Yörede Seydi olarak da bilinen bölge doğa turları ve küçük çapta yürüyüşler için de oldukça elverişlidir.
Meryem Ana Havuzu ziyareti için belirli bir ücret gerekmemektedir.
Kutsal Havariler Kilisesi
Kutsal Havariler Kilisesi
Arsuz’a 3-4 km uzaklıkta olan Arpaçiftlik Mahallesi’nde bulunmaktadır. Bölgede yapılan kazı çalışmalarında tamamen toprak altında kalan kilise kalıntıları gün yüzüne çıkarılmıştır. Tarihi yolculuğa çıkacakların Arsuz gezilecek yerler planına dahil etmesi gerekmektedir.
6. yüzyıla tarihlenen kalıntılarda mozaikler ve mezarlara rastlanmıştır. Bulunan mozaikte kilise isminin “Kutsal Havariler Kilisesi” olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca Roma Dönemi’ne ait olduğu da çıkarılan kalıntılardan anlaşılmaktadır.
Kutsal Havariler Kilisesi’ne giriş ücretsizdir.
Hatay'daki günübirlik aktiviteleriniz için rahat konaklama hizmetleri veren yerler için Hatay otelleri sayfasını kontrol edebilirsiniz.
Deniz Feneri
Arsuz Deniz Feneri
Arsuz’a 30 km mesafede yer alan Kale Mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Arsuz Deniz Feneri 1933 yılında yapılmıştır. Kule yüksekliği 5 metre olan fenerin deniz seviyesinden toplam yüksekliği ise 109 metredir. Görüş mesafesi 22 mil olan fener, Suriye sınırına en yakın fenerdir.
İlk yapıldığı zamanlarda gaz yağı ile çalışırken günümüzde asetilan gaz tercih edilmektedir. Koruma altına alınan bu fenerin yapımında kesme taş kullanılmıştır. Tarihi açıdan önemli bir turizm güzergahıdır.
Mar Yuhanna Kilisesi
Mar Yuhanna Kilisesi
Arsuz’un en işlek caddesinde bulunan Mar Yuhanna Kilisesi’nin yaklaşık 500 yıllık tarihe sahip olduğu düşünülmektedir. Rum Ortodoks Kilise örneği olan bu kilise, restore edilerek 2017 yılında tekrar hizmete açılmıştır ve günümüzde hala aktif şekilde kullanılmaktadır. Bir diğer ismi olan Maryo Hanna Kilisesi adıyla da bilinmektedir. İç süslemeleri ve çan kulesi, burada tarihsel öneminden ötürü görülmeye değer eserlerindendir.
İbadete açık olan Maryo Hanna Kilisesi için giriş ücretsizdir.
Arsuz'da aileniz ile birlikte güzel bir vakit geçirmek için ekibimizin hazırlamış olduğu Arsuz gezi rehberi sayfasını incelemeyi unutmayın.
Arsuz Günübirlik Gezilecek Yerler
Köklü geçmişe sahip Arsuz ilçesinin çevre bölgeleri de tarihi ve doğal güzellikleri ile ön plandadır. Gezilecek yerler, Arsuz ilçesi ile sınırlı değildir. Arsuz ziyaretinizde bu noktaları da ziyaret ederek tatilinizi daha güzel geçirebilirsiniz.
Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi
Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi
Hatay’ın İskenderun'da yer alan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Arsuz ilçe merkezine 60 kilometre uzaklıktadır. 16. yüzyıl Osmanlı Dönemi’nin eserleri arasında yer alan külliye, tipik Osmanlı mimarisini gözler önüne sererek Arsuz gezilecek yerler listesine eklenmiştir.
İskenderun Deniz Müzesi
İskenderun Deniz Müzesi
Hatay’ın İskenderun’a bağlı Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan müze, Arsuz ilçe merkezine 33 kilometre uzaklıktadır. 1942 yılında Türk Denizi Kuvvetleri’ne ait olmuştur ve 2009 yılından itibaren müze olarak ziyaretçilerini karşılamaktadır. Denizcilik ile ilgilenenlerin Arsuz gezilecek yerler planına eklemesi gerekmektedir.
Soğukoluk Yaylası
Soğukoluk Yaylası
Arsuz ilçe merkezine 38 kilometre uzaklıkta yer alan Soğukoluk Yaylası, Hatay’ın Belen ilçesinde bulunmaktadır. Bu yayla İskenderun Körfezi manzarası eşliğinde bol oksijenli ve güzel bir atmosfer ile ziyaretçilerini karşılamaktadır.
Arsuz Plajları: Arsuz’da Yüzerek ve Güneşlenerek Vakit Geçirebileceğiniz 4 Plaj
Arsuz, Hatay’da bulunan plajların büyük çoğunluğunu bünyesinde barındırır. Halka açık plajların yanında Arsuz otelleri gibi kurum ve kuruluşlara ait tesislerin bulunması, seçenekleri sınırlandırmaktadır.
Arsuz Halk Plajı
Arsuz Halk Plajı
Arsuz’un ve yörenin en temiz ve en popüler plajıdır. Arsuz’un kalbi sayılacak bir konumda yer almaktadır. Arsuz Halk Plajı, sığ denizi, ince kumları ve suyun sıcaklığıyla, aileler ve çocuklar için oldukça uygundur. Arsuz merkezde konaklama mekânları bu plaja göre konumlanmakta olduğundan yakınlarında kalınacak birçok otel, pansiyon ve apart bulunmaktadır.
Plajın genişliği 30 metre, uzunluğu yaklaşık 100 metredir. Denizi ve kumu oldukça temiz olan bu plaja giriş ücreti kişi başı 20 TL’dir.
Hatay'daki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak Hatay gezi rehberi sayfamızı okumayı unutmayın.
Gözcüler Plajı
Gözcüler Plajı
Gözcüler Plajı, Arsuz merkezde bulunmakta olup, en güzel özelliklerinden biri ailecek kamp yapılabilme olanağına da sahip olmasıdır. Genellikle hafif dalgalı bir denize sahiptir. Kum ve çakıl karışık plaj, civardaki plajlara göre uzun sayılabilir.
Belediye tarafından akşamları çeşitli etkinlikler ve eğlenceler düzenlenmektedir.
Giriş ücretinin olmadığı plajda şezlong kiralama ücreti ise 10 TL’dir.
Gülcihan Plajı
Gülcihan Plajı
Arsuz merkeze 9-10 km mesafede, Üçgüllük Mahallesi’nde bulunmaktadır. Kum renginin sarı olmasıyla bilinen popüler bir halk plajıdır. Gülcihan Plajı sahili 500 metre uzunluğa ve yaklaşık 50 metre genişliğe sahiptir. Denizi hemen derinleşmemekle birlikte yer yer çakıl ve taşlar bulunmaktadır.
Giriş ücretinin olmadığı plajda soyunma kabini, duş ve lokanta gibi hizmetleri bulabilmek mümkündür. Plaja yakın bir de apart otel bulunmaktadır. Konaklamak için çevredeki oteller tercih edilebileceği gibi, isterseniz plajda kamp kurma imkanı da bulunmaktadır.
Arsuz Otel Plajı
Arsuz Otel Plajı
Arsuz’un en eski ve en köklü turizm işletmesi olan Arsuz Otel’e aittir. Arsuz Otel Plajı, Arsuz halk plajıyla bitişik bir konumda bulunmaktadır. Otelde konaklamamaksızın sadece plajından yararlanmak mümkündür. Kumu ince ve denizi sığ olan plaj oldukça temiz ve bakımlıdır.
Burada bulunan restoranda makul sayılabilecek fiyatlara yemek yiyebilmenin yanı sıra kafe ve bar hizmeti de bulunmaktadır.
Kişi başı 40 TL giriş ücreti ödemek gerekmektedir.
Arsuz'da her bütçeye uygun fiyatları ile rahat konaklama hizmetleri sunan yerler için Arsuz pansiyon sayfamıza göz atabilirsiniz.
Arsuz Gece Hayatı: Arsuz’da Eğlenerek ve Dinlenerek Vakit Geçirebileceğiniz 3 Mekan
Metin Cocktail Club
Metin Cocktail Club
Bölgedeki ilk gece kulübü olan ve yaklaşık 30 yıldır hizmet veren Metin Cocktail Club, dans denildiğinde akıllara gelen ilk mekân olarak bilinmektedir. Ulusal çapta tanınan birçok dj ve şarkıcıyı her yıl Arsuz’a getirmeyi başararak adından söz ettirmektedir.
Özellikle yaz aylarında her güne ayrı eğlence düzenleyen Metin Cocktail Club’ta dans ve eğlence sabahın ilk ışıklarına kadar sürmektedir. Mekânda fiyatlar makul sayılabilecek düzeydedir.
Arsuz merkezde yer alan A’la Kopp Cafe & Bar, ilgili ve güler yüzlü çalışanlarının yanı sıra temizlik konusunda gösterdiği gayret sayesinde popüler olmayı başarmıştır. Ailenizle veya arkadaşlarınızla gidilebilecek uygun bir mekândır.
A’la Kopp Cafe & Bar bir yandan nargilenizi veya biranızı içip bir yandan canlı müzik dinleyebileceğiniz nezih ve samimi bir ortam sunmaktadır. Fiyatları ise Arsuz standartlarındadır.
Adres: Çetillik Mahallesi, 14 Nisan Caddesi, No: 22/A 31285 Arsuz/Hatay
Çello Bar
Çello Bar
Arsuzun en iyi konuma sahip barlarından biri sayılabilir. Denizin yanı başında bulunan ve konuklarına açık hava imkânı sunan Çello Bar, canlı müzik konusunda bölgedeki en iyi mekânlardandır. Ailecek gidilebilecek mekânda alkollü ve alkolsüz içecek seçenekleriyle birlikte birçok meze çeşidi de bulunmaktadır.
Yaz aylarında gece 03.00’a kadar açık olan Çello Bar’da bahçede manzara eşliğinde nargile keyfi yapmakta seçenekler arasındadır. Menü fiyatları ise Arsuz’un diğer mekanlarına göre biraz pahalıdır.
Hatay’ın 15 ilçesinden biri olan Arsuz, Akdeniz kıyısında 40 km boyunca uzanır. Kuzeyinde İskenderun, doğusunda Belen ve Antakya, güneyinde Samandağ ve batısında Akdeniz bulunmaktadır. Daha önce İskenderun ilçesine bağlı bir belde iken 2012 yılında ilçe olmuştur.
Hatay’ın deniz turizmi açısından en önemli yerleri burada bulunmaktadır. İskenderun’a 35 km, Antakya’ya ise 90 km uzaklıktadır. İskenderun’a çok kısa aralıklarla dolmuş bulabilmek mümkün olmakla birlikte, Arsuz ile Antakya arasında sabah ve akşam olmak üzere altı sefer düzenlenmektedir. Arsuz’dan Antakya’ya ulaşmak için İskenderun’dan Antakya dolmuşlarına aktarma yapmak gerekmektedir.
Özel Araç İle Arsuz’a Ulaşım
Ankara'dan Arsuz’a Özel Araç ile Ulaşım
Ankara – Arsuz arası 640 km’dir. Ortalama 7 saatlik bir yolcuğun ardından Arsuz’a ulaşılmaktadır. Yolculuk Gölbaşı – Konya yolu üzerinden başlayıp, Aksaray ve Adana il merkezlerinden geçilmektedir. İskenderun’dan 35 km sonra Arsuz’a ulaşılmaktadır.
İstanbul'dan Arsuz’a Özel Araç ile Ulaşım
İstanbul – Arsuz arası 1050 km, yolculuk süresi ise ortalam 11-12 saattir. İstanbul - Ankara yolundan Ankara’ya ulaşılır ve Ankara çevre yolundan Gölbaşı - Konya yolu istikametine dönülür. Ankara - Aksaray - Adana yolundan devam edilir. İskenderun sapağından sağa dönülür ve kent merkezinden geçilerek Arsuz’a ulaşılır.
İzmir’den Arsuz’a Özel Araç ile Ulaşım
İzmir – Arsuz arası yaklaşık 1050 km’dir. 12 saat sürecek olan yolculukta sırasıyla Uşak – Afyonkarahisar – Konya – Adana illeri geçilir. Adana - Şanlıurfa otoyoluna girilir. Erzin, Dörtyol, Payas ve İskenderun ilçelerinden geçilerek Arsuz’a ulaşılır.
Otobüs ile Arsuz’a Ulaşım
Arsuz’a direkt otobüs seferleri bulunmamakta olduğundan önce İskenderun Otogar’a, ardından 35 km’lik bir yolculukla Arsuz’a ulaşılmaktadır.
Yolculuk Süreleri
Ankara’dan 9-11 saat arasında, İstanbul’dan 14-18 saat arasında ve İzmir’den 16-19 saat arasında değişen yolculuk sürelerinin ardından İskenderun Otogar’a ulaşılmaktadır.
Otobüs Ücretleri
Ankara – Arsuz yolculuğu için 70-80 TL arasında, İstanbul – Arsuz yolculuğu için 100-125 TL arasında ve İzmir – Arsuz yolculuğu için 100-130 TL arasında bir ücret ödenmesi gerekmektedir.
İskenderun Otogar’a indiğinizde ise isterseniz yaklaşık 5 dakika aralıklarla kalkan Arsuz dolmuşlarıyla, isterseniz servislerle 40 dakikalık bir yolculuktan sonra Arsuz’a ulaşım sağlayabilirsiniz.
Havayolu ile Arsuz’a Ulaşım
Arsuz’a en hızlı ulaşım seçeneği olarak havayolu tercih edilebilir. Hatay Havalimanı ile Arsuz arası 70 km’dir. Ankara ve İstanbul’dan gün boyunca Hatay Havalimanı’na uçuşlar bulunmaktadır. Yolculuk Ankara’dan 1 saat 15 dakika ve İstanbul’dan 1 saat 40 dakika sürmektedir. 125-300 TL arasında fiyatlarla hem Ankara’dan hem İstanbul’dan Hatay’a uçak bulunabilmektedir.
Hatay Havalimanı’ndan Arsuz’a direkt Havaş seferi olmamakla birlikte önce Havaş otobüsleriyle İskenderun’a gidip, ardından Arsuz dolmuşlarıyla ilçeye ulaşabilmek mümkündür. Havalimanı ile İskenderun'un arası Havaş servis ücreti 18 TL’dir.
Arsuz’a rahat ulaşım sağlamak ve orada rahatça gezmek isteseniz Hatay Havalimanı’nda araç kiralamak mümkündür. Araç kiralarsanız Arsuz’a ulaşmak için havalimanı yolundan anayola çıkılır ve sağa dönülür. Önce Belen ve İskenderun, sonrasında Arsuz’a toplam 70 km’lik bir yolculuktan sonra ulaşım sağlanabilir.
Hatay Havalimanı’ndan Arsuz’a 24 saat hizmet veren taksilerle ulaşmak isterseniz ödemeniz gereken ücret 160 TL’dir.