Ağrı Tatili
Ağrı'nın En Bilinen İlçesi
Doğubayazıt: Doğa turizmi sevenler ve değişik bir deneyim arayanların misafir olabileceği ilçe Doğubayazıt'tır. Doğubayazıt otellerinde konaklayarak ülkenin en yüksek dağına tırmanışlar yapabilir, tarihi kale ve sarayları görebilir, buz mağaralarında gezebilirsiniz.
Ağrı Gezilecek ve Görülecek Yerler
Antik Kentler: Ağrı’da Urartular ve sonraki dönemlerden kalmış birçok antik kent bulunmaktadır. Girik Tepe, Diyadin Meya Köyü ve Toprakkale, Ağrı’nın önemli antik kentleridir.
Tarihi Yapılar: MÖ 2000’lere dayanan köklü geçmişi sayesinde bünyesinde oldukça fazla tarihi yapıyı barındırmaktadır. Avnik Kalesi, Karagöz Kilisesi ve Üç Kilise, İshak Paşa Sarayı, Urartu Kalesi (Doğubayazıt Kalesi), Ahmed-i Hani Türbesi (Ahmet Hani Türbesi), Hamur Kümbeti ve Beyazıt Eski Cami bu tarihi yapılar arasındadır.
Mağaralar: Ağrı, doğal oluşumlu ve sığınak olarak kullanılan mağaralara ev sahipliği yapar. Diyadin ilçesinde bulunan Meya Mağaraları, Doğubayazıt’ta bulunan Buz Mağarası ve Hamur ilçesinde bulunan Hamur Mağarası Ağrı’nın en önemli mağaralarıdır.
Doğal Güzellikler: Gölleri, kaplıcaları, yaylaları ve daha fazlası ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken doğal güzellikler sunmaktadır. Ağrı Dağı, Tendürek Dağı, Ağrı Balık Gölü, Ağrı Dambat Çermiği, Diyadin Kaplıcaları, Sinek Yaylası, Meteor Çukuru, Nuh’un Gemisi ve Keşişin Bahçesi Ağrı’nın en önemli doğal güzellikleri arasında kabul edilir.
Ağrı’da Yapılacak Aktiviteler
- Ağrı’da birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Birçoğu Urartular Dönemi’ne ait bu tarihi yapılara tarihi geziler yapabilirsiniz.
- İshak Paşa Sarayı, döneminin en gösterişli sarayları arasındadır. Doğubayazıt’ta bulunan bu sarayı ziyaret ederek farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz.
- Ağrı’nın kaplıcalarından akan şifalı sular ile derdinize derman bulabilirsiniz. Diyadin Kaplıcaları çevresinde birçok otel, ziyaretçilerini şifalı sular ile buluşturmaktadır.
- Ağrı’nın doğal güzelliklerine kendinizi bırakarak karavan ve çadır kampı kurabilirsiniz. Ağrı Balık Gölü çevresi, Ağrı’nın en popüler kamp alanlarındandır.
- Küpkıran Kayak Merkezi ile Ağrı Dağı’nda kayak deneyimi edinebilirsiniz. Kayak konusunda eğitimi ve bilgisi olmayanlar için eğitmenler tarafından olanaklar sunulmaktadır.
- Ağrı Dağı, ekstrem sporlardan birisi olan dağcılık severler için elverişli ortam sunmaktadır. Düzenlenen turlara dağcılık eğitim olan rehberler eşliğinde katılım sağlayabilirsiniz.
- Doğubayazıt sınırında yer alan Meteor Çukuru’nu ziyaret edebilirsiniz. Bu doğal oluşum dünya üzerinde yer alan ikinci en büyük meteor çukurudur.
Ağrı Festivalleri
Doğu Anadolu Bölgesi’nin başkenti olarak nitelendirilen Ağrı'da, yerli yabancı birçok turistin tatillerine renk kattığı çeşitli festivaller düzenlenmektedir. Tatilinize renk katacak etkinlikler arasında ekim ayında gerçekleştirilen Ahmed-İ Hani Kültür Sanat Ve Turizm Festivali, eylül aylarında sonbaharı karşılayan Ağrı Bal Festivali ve temmuz aylarında ise Balıklıgöl Festivali yer almaktadır.
Ağrı’da Ne Yenir?
Ağrı’da yemek kültürü genellikle et yemekleri üzerine kurulmuştur. Ağrı’nın en meşhur yemeği ise kemiksiz sığır etinden yapılan Abdigör köftesidir. Sac kavurma, gösteberg buğulama, alabalık, haşıl, hengel, murtuğa, halise, yalancı köfte, ayran aşı, kete, bişi erdek, hasude, beyaz bal ve kuymak Ağrı’nın diğer meşhur lezzetleri arasında kabul edilir.
Ağrı’dan Neler Alınır?
Kültürel ve tarihi mirasına ek olarak Doğu Anadolu kültürünün örnek bir şehri olan Ağrı'da çeşitli yöresel ürünler bulunmaktadır. Ağrı ziyaretinizde alabileceğiniz başlıca yöresel ürünler Ağrı balı, halı, kilim, otlu peynir ve yöreyi sembolize eden süs eşyalarıdır.
Ağrı Gece Hayatı
Eğlence mekanları açısında çok zengin seçenekler sunmayan Ağrı’da gece hayatının en yoğun yaşandığı noktalar türkü barlar ve kafelerdir. Sevdikleriniz ile eğlenerek vakit geçirebileceğiniz bu mekanlar arasında Cansu Kafe & Bar, Balkon Cafe, Haspark Cafe & Restaurant ve Bambi Nargile Cafe gibi seçenekler yer almaktadır.
Ağrı’ya Nasıl Gidilir?
Ağrı’ya ulaşmak için hem karayolu hem de havayolu kullanılabilir. Ağrı’da bulunan Ağrı Ahmed-i Hani Havalimanı, il merkezine 5 kilometre uzaklıktadır. Ağrı’nın Ankara’ya uzaklığı 1052 kilometre, İstanbul’a uzaklığı 1422 kilometre ve Antalya’ya uzaklığı ise 1428 kilometredir. Otobüsle gelmeyi planlayanlar için Ağrı Otogar’a birçok otobüs firmasının direkt seferleri mevcuttur.
Ağrı da Bi gece kaldık gayet ilgilendiler oda tertemiz sadece tek kötü tarafı odada havalandırma yeteriz bizim penceremiz küçüktü o yüzden sıcak kaldı oda, kahvaltısı çok güzeldi bu fiyata en iyisi, yine ağrıya gelirsek düşünmeden kalırız, bu arada evlilik şartı var birlikte kalmak için