İnebolu’nun kuruluş tarihi kesin olarak bilinememektedir. Ancak tarihi eserlerden ve kale kalıntılarından, Miletliler tarafından kıyı kolonisi olarak, eski adı Poyraaltı şimdiki adı Boyranaltı Mahallesi’nde kurulduğu anlaşılabilmektedir. Boyranaltı Mahallesi’ndeki kale kalıntılarının Cenezitlilere ait olduğu söylenmektedir.
İnebolu ilçesinin ilk adı İonopolis olup Türk hakimiyetine geçtikten sonra İnebolu olarak değiştirilmiştir. İonopoli, İon şehirlerini kuran Miletler olduğu için kurucularının Miletliler olma ihtimali yüksektir.
1071 yılında kazanılan Malazgirt Zaferi ile Türk Selçuklu Beyleri’nin Anadolu akınının ardından bu bölgelere yerleşme çalışmaları başlatmıştır. 1084-1085 yılları arasında Emir Karatekin İnebolu’yu Türk topraklarına katmayı başarmıştır.
İnebolu'da birbirinden cazip uygun fiyatları ile eğlenceyi doyasıya yaşamanız için İnebolu otelleri fiyat listesine göz atabilirsiniz.
İstiklal Yolu
İstiklal Yolu
Anadolu’da Kurtuluş Savaşı zamanında işgale uğramamış tek yer Karadeniz Bölgesi’dir. Anadolu’dan dışarıya açılmak için kullanılabilecek güvenli yerlerin başında İnebolu Limanı yer almıştır. Milli Mücadele sırasında İnebolu Limanı’nın karşılayacağı mühimmat gemileri, ciddi önem arz etmiştir. İnebolu’ya inen mühimmat Ankara’ya taşınacağı için İnebolu ve Ankara arasındaki yol da önemli noktalardan arasında gösterilmiştir.
İnebolu’nun açıklarına gelen gemilerde silah ve cephanelik kayıklarla kıyıya oradan da Ankara’ya taşınmıştır. Dönemin silah tutabilen erkekleri cephede oldukları için İnebolu’dan Ankara’ya mühimmatların taşıma işini kadınlar, çocuklar ve yaşlılar üstlenmiştir.
İnebolu- Ankara arasındaki yolun adı bu yüzden “İstiklal Yolu” olmuştur. Bu yol üzerinde o dönemlerde 10-15 km’de bir han bulunmakta fakat şimdi bu hanlardan yalnızca Ecevit Han hizmet vermeye ve geçmişin anısını yaşatmaya devam etmektedir.
İstiklal Yolu, İnebolu Limanı’ndan Küre, Seydiler, Kastamonu ardından da Ankara güzergâhı toplam 340 km’dir.
Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Kastamonu bölgesi otelleri sayfasında listeledi.
İnebolu Evleri
İnebolu Evleri
Köklü bir tarihe sahip olan İnebolu Evleri, dikkat çekici özelliklere sahiptir. Yöreye özgü olarak çatılar marla taşı ile kaplanmış olup evlerin dış cepheleri ise aşı boyası ile boyanmıştır. Genellikle mavi, kırmızı ve beyaz renklerin tercih edildiği evler, göze hitap etmektedir.
Dik yamaçlara kurulan evlerin ön cephesi iki, arka cephe ise dört katlı görünmektedir. Evlerde haremlik ve selamlık bölümleri olduğundan dolayı çift merdiven kullanılmaktadır.
İnebolu’daki yerleşim yerlerinde bu tarz evlere rastlamak mümkündür.
Pembe Köşk
Pembe Köşk
Çiçek ve meyve ağaçları arasında inşa edilmiş, büyük bahçeye sahip olan Pembe Köşk ve müştemilat özel bir mülktür. Nostaljik çeşmesi ve süslü havuzu İnebolu’da tarihi anlar yaşamak isteyenlerin bilardo oynayabildiği, liman manzarası ile birlikte çevreyi seyredebilme imkanı bulduğu ve çocukların parkta oynayabildiği bir yerdir.
Köşk, İnebolu merkezde, Camikebir Mahallesi’nde yer almaktadır.
İnebolu'da doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek yerler için İnebolu'da gezilecek yerler makalemizi kontrol etmeyi unutmayın.
Türk Ocağı ve Şapka Nutku
Türk Ocağı ve Şapka Nutku
Türk toplumunun sivil toplum açısından ilk ve en büyük kuruluşu Türk Ocakları’dır. İnebolu’da da tarihi köklü olan Türk Ocağı binası 1893 yılında yapılmıştır. II. Balkan Savaşı sırasında inşa edilen bina Genç Osmanlı Dönemi’nin özelliklerini taşımaktadır.
27 Ağustos 1925 tarihinde Mustafa Kemal, Türk Ocağı mensuplarının davetine katılarak burada Şapka Nutku’nu vermiştir.
Bina restore edilip, sosyal ve kültürel kullanımlara açılmıştır. İçerisinde Yılmaz Büyükerşen’in yaptığı balmumu Mustafa Kemal Atatürk’ün heykeli ile 1925 yılındaki ziyaretinden kalma bazı malzemeler sergilenmektedir.
Şehit Şerife Bacı Anıtı
Şehit Şerife Bacı Anıtı
Kurtuluş Savaşı sırasında, İnebolu’ya gelen silah ve cephanelerin Ankara’ya ulaştırılması için bölgede yaşayan birçok kişi seferber olmuştur. Yoğun emek sonucu yapılan bu çalışmalar da tarihteki yerini almıştır.
Şerife Bacı Kurtuluş Savaşı zamanında yoğun emek verenler arasındadır. 1921’de kışın sırtında çocuğu ve kağnısı ile kışlaya kadar gitmiştir. Orada cephanelikleri ve çocuğunu korumaya çalışırken donarak şehit olmuştur. Adına dikilen anıt, İnebolu’daki mücadeleyi temsilen dikilmiştir.
İnebolu'da binlerce yıllık tarihi yerler ile sizi geçmişe götürecek yerler için İnebolu gezi rehberi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
İnebolu Kent Müzesi
İnebolu Kent Müzesi
İnebolu Kent Müzesi’nin bulunduğu bina önceden belediyenin hizmet binası olarak kullanılmıştır. 2013 yılında restore edilen bina 2014 yılında müzeye dönüştürülüp açılmıştır. İnebolu’daki tarihsel ve kültürel materyallerin sergilenmesine olanak sağlayan müze, kent belleğini, bölgeyi gezip görmek isteyenlere aktarmayı amaçlamaktadır.
Müze, pazartesi günü tatildir. Diğer günler 08:30-12:30 ile 13:30-17:30 saatleri arasında ziyarete açıktır. Giriş ücreti kişi başı 2 TL’dir.
Müzenin İnebolu Otogarı’na uzaklığı yürüme mesafesi ile 15 dk. sürmektedir. Camikebir Mahallesi, Cumhuriyet Caddesi’ndedir.
Geriş Tepesi Ören Yeri
Geriş Tepesi Ören Yeri
Geriş Tepesi, 495 metre yüksekliğe sahiptir. İnebolu’daki önemli kale kalıntılarının bulunduğu yerlerden biri olması, bu tepeyi önemli kılmaktadır. Düzlük kısımlarda, tarihi belli olmayan bir manastırın kalıntıları yer almaktadır. Burada yer alan sütunlar ve üzerindeki monogram, Bizans Dönemi özelliklerine benzemektedir. Çevredeki kalıntılara bakılınca, çok sayıda misafirhane ve dükkan olduğu da anlaşılabilmektedir.
Geriş Tepesi, daha önceleri İnebolu’da ikamet eden Rum halkı için özel bir öneme sahiptir. Ağustos ayında panayır kurup şenlik düzenleyen halk, burada toplanmıştır.
Kastamonu’ya doğru yola çıkmaya karar verdiyseniz, gezilmesi gereken yerleri öğrenmek için Kastamonu gezi rehberi sayfasını ziyaret edin.
Apaş Tepesi Ören Yeri
Apaş Tepesi Ören Yeri
Boyran Mahallesi, İnebolu’nun kurulduğu ilk yerdir. Apaş Tepesi’nden başlayıp Kızılkara’ya kadar uzanan kale kalıntıları arasında sütun başlıklı ve nakışlı kabartma figürler bulunmuştur. Boyran Kalesi’nin dış kısmı, İnebolu Çayı’ndan Apaş Tepesi’ni de içine alacak şekilde Avara Mahallesi’ne kadar uzanmıştır. Kalenin kalıntıları bu bilgilerin ispatı niteliğindedir.
Apaş Tepesi Ören Yeri, yeşil ile mavinin birleştiği bir manzaraya sahip olup, ilçe merkezindedir.
İnebolu Denk Kayığı
İnebolu Denk Kayığı
İnebolu Denk Kayığı, günümüzdeki teknelerden farklı olarak üretilmiştir. Önce kabuk yöntemi ile üretilen teknenin dış kaplamaları eğri ve kesme çivilerle birbirine bağlanmaktadır. Ardından ısıtılarak şekil verilen nal şeklindeki postalar, teknenin yapısını kuvvetlendirmektedir.
Kurtuluş Savaşı sırasında İnebolu Limanı’nda gemilerden karaya üstün çabalar ile cephane taşıma işlemi TBMM tarafından takdir edilmiştir. 1924’te kayıkçılara Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası ve Beratı takdim edilmiştir. İnebolu Denk Kayığı da o dönemde kullanılan kayıklardan biri olduğu için sergilenmektedir.
Denk Kayığı, İnebolu’nun merkezindeki Camikebir Mahallesi’nde sergilenmektedir.
Kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz, sorunlarınıza anında çözüm bulabileceğiniz oteller İnebolu butik otelleri sayfamızda yer almaktadır.
Nezihe Battal Kültür Evi
Nezihe Battal Kültür Evi
Nezihe Battal Kültür Evi, 1896 yılında inşa edilmiş olup ardından dokusuna zarar vermeden restorasyondan geçmiştir. İnebolu Evleri’nin yapısına sahip olan kültür evi, dışarıdan 2 katlı görünmekte ancak 5 katlıdır.
Kültür evinde 4000 adet kitap, 1900’lü yıllarda İnebolu’yu temsil eden kömürle çalışan gemi görselleri, 1930’lu yıllarda İnebolu’daki çağdaş ve medeniyet adına kendini geliştiren kadınların fotoğrafları yer almaktadır.
Nezihe Battal Kültür Evi, Camikebir Mahallesi’nde, İnebolu’nun merkezindedir.
Dr. İsmail Bey Anıtı
Dr. İsmail Bey Anıtı
Tıp şehidi Dr. İsmail Bey, Balkan Savaşı sırasında ve sonrasında cephede tifüse yakalanan askerlerin tedavisi için gece gündüz çalışarak yoğun çaba sarf etmiştir.
Bu hastalıkla çok fazla aynı ortamda kaldığı için kendisi de tifüs mikrobu kaparak vefat etmiştir. Doktorun anısını yaşatmak adına anıt dikilmesine karar verilmiştir.
Hamamcı Kadı Salih Reyiz Anıtı
Hamamcı Kadı Salih Reyiz Anıtı
Kurtuluş Savaşı zamanında gemilerle gelen cephanelikler denk kayıkları ile karaya çıkartılmış, bölge halkı tarafından cepheye ulaştırılmıştır. İnebolu’nun Kayıkçılar Loncasın’a üye olan 70 yaşlarındaki Hamamcı Kadı Salih Reyiz, 1921 yılında elindeki bastonla sırtında taşıdığı mermi ile merdivenlerden çıkmaya zorlanırken Kastamonu Valisi Muhittin Paşa ile aralarında bir diyalog geçmiştir. Bunun üzerine Muhittin Paşa, “Bu vatan bölünmez, bu millet ölmez” cümlesini kurmuştur.
Kurtuluş Savaşı’nda emeği olan denizcilerin de anılması adına Hamamcı Kadı Salih Reyiz Anıtı yaptırılmıştır.
Doğa ile, hayvanlar ile iç içe sakin, huzurlu bir ortamda konaklamak isteyenler için İnebolu bungalow sayfamızda yer alan seçenekleri değerlendirebilirsiniz.
Dibek Köyü Bıçakcılar Mahallesi
Dibek Köyü Bıçakcılar Mahallesi
İnebolu’da yüz yıllardır gelenek olarak bıçak, balta ve nacak gibi aletlerin üretimi yapılmaktadır. Yan yana dizili kulübelerin atölye olarak kullanılması ile Dibek Köyü Bıçakçılar Mahallesi, üretim aşamasında izlenmeye değer yerlerden biridir.
1800’lü yıllardan Kurtuluş Savaşı’nın yaşandığı savaş dönemlerine kadar süngü ve diğer kesici aletler, orduda kullanılmak üzere Bıçakçılar Mahallesi’nde üretilmiştir.
Dibek Köyü Bıçakçılar Mahallesi, İnebolu’ya 17 km uzaklıktadır.