Eceabat Tarihi Yerleri

Çanakkale’nin ilçelerinden Eceabat tarihi yönden son derece önemli bir bölgedir. Çanakkale Savaşı Eceabat ilçe sınırları içerisinde başlamış ve ardından farklı bölgelere yayılmıştır. Çanakkale Zaferi’nin ev sahibi ilçe, şehirde tarih gezilerinin vazgeçilmez durakları arasında yer almaktadır.  

İlçenin eski adı Maydos’tur. Bölgede Osmanlı’dan kalma kaleler yoğun ziyaret almaktadır. İlçe savaş alanı olarak kullanıldığı için tarihe ve savaşlara meraklı misafirler tarafından mutlaka ziyaret edilmesi önerilmektedir.  

Eceabat’ta Türk şehitliklerinin yanı sıra şehitler için hazırlanmış anıtlar ve kitabeler bulunmaktadır. Savaş dönemini anlatan, savaştan kalma eserlerin sergilendiği özel müzeler ise ilçenin mutlaka görülmesi önerilen diğer gezi noktalarıdır. 

Eceabat'ta gezilecek yerler yakın göz alıcı dizaynları ile sizi cezbedecek oteller için Eceabat otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Conkbayırı

Conkbayırı Conkbayırı

Eceabat ilçesinin en önemli bölgelerinden birisi olarak anılan Conkbayırı, Düz Tepe’nin kuzeyinde bulunan Kemal Dere’de son bulan bir yamaç üzerindedir. 268 metre yüksekliğe sahiptir. 

Tüm Gelibolu Yarımadası’na hakim olan bu nokta gelen misafirlere görsel bir şölen sunduğu gibi tarihe hakim olmalarını da sağlamaktadır. Çanakkale Savaşı sırasında bu bölge aktif olarak kullanılmış hatta pek çok savaş destanına da ev sahipliği yapmıştır. Savaşın en kilit noktası olarak öne çıkmaktadır. 

Türk ordusu Çanakkale Savaşı’nda kahramanlık destanını bu bölgede yazmıştır. Tarihte herkesin aşina olduğu Mustafa Kemal’in göğsüne gelip saatini parçalayan şarapnel parçası olayı da Conkbayırı’nda yaşanmıştır.  

Çanakkale'deki günübirlik aktiviteleriniz için rahat konaklama hizmetleri veren yerler için Çanakkale otel fiyatları sayfasını kontrol edebilirsiniz.


Kilitbahir Kalesi

Kilitbahir Kalesi Kilitbahir Kalesi

Kilitbahir Kalesi, Eceabat ilçe sınırları içerisinde boğazın en dar noktasında kurulmuştur. Çimenlik Kalesi’nin tam karşısındadır. Zamanında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır.

Bölgenin savunması açısından gelebilecek tehlikelerin önceden fark edilmesi ve ardından gerekli müdahalenin yapılması açısından son derece önemlidir. Geçmişten günümüze kadar ulaşmayı başarmış ve ziyaretlere açılmıştır. 

Eceabat'ta tatilinizi bir adım yukarı taşımak için gezmeniz gereken yerleri listeledik. Eceabat'ta gezilecek yerler yazımızı kontrol etmeyi unutmayın.


Şahindere Şehitliği

Şahindere Şehitliği Şahindere Şehitliği

Şahindere Şehitliği Seddülbahir Köyü’nün merkezine yakın bir bölgede yer almaktadır. Tam olarak Alçıtepe Köyü’nün kuzeydoğu eteklerinde başlayan Soğanlıdere Vadisi’ne oldukça yakındır. Şehitliğin bugünkü konumu savaş döneminde savaşın sargı yeri olarak kullanılmıştır. Bölgenin bu amaçla kullanılmasının nedeni suyun bol olması ve gölge veren korunaklı ağaçların bulunmasıdır. 

Şehitlikte isimleri tespit edilmiş olan 2177 şehit yatmaktadır. Bölgede 5 Temmuz 1915 tarihinden sonra gerçekleşen savaşlarda şehit olanların bir kısmı yatarken, sargı yapılmak üzere bölgeye başka savaş noktalarından getirilen şehitlerin bir kısmı da şehitlikte yer almaktadır.

Geçmişe yolculuk yaptıran ve her bir askerin sahip olduğu kahramanlık öyküleriyle tüyleri diken diken eden Şahindere Şehitliği yerli yabancı pek çok misafir tarafından ziyaret edilmektedir.

Eceabat'ta tatilde dinlenmek, kışa hazırlanmak ve bedenen rahatlamak için Eceabat gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


1915 Seddülbahir Savaş Malzemeleri Müzesi

1915 Seddülbahir Savaş Malzemeleri Müzesi 1915 Seddülbahir Savaş Malzemeleri Müzesi

Eceabat ilçesinin yüksek bir tepesinde bulunan Seddülbahir Köyü içerisinde savaştan kalma eserlerin sergilenmesi için 1915 Seddülbahir Savaş Malzemeleri Müzesi kurulmuştur. Üç katlı bir bina olarak hizmet veren müzenin iki katında savaşa dair önemli eserler sergilenmektedir.  

Müze tarihçi Ahmet Uslu tarafından açılmıştır. Yıl boyu pek çok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. 

Müze içerisinde Çanakkale Savaşı’nın başladığı dönemlerde kullanılan çatallar, kaşıklar, mataralar, mermiler, savaşa dair verilen madalyalar, mermi kutuları ve ayakkabılar yer almaktadır.  

Serginin bir bölümünde canlandırma ile savaş ortamı anlatılmaktadır. Savaş sırasında yaralanan askerler, tedavileri yapan doktorlar mankenlerle yeniden kurgulanmıştır. Savaş sırasında çarpışan mermilere kadar en küçük detaylar bile düşünülmüş olması dikkat çekicidir.

Müzeye girişler 5 TL’dir.

Eceabat dışında il genelinde yapılmakta olan tüm etkinliklere ulaşmak için Çanakkale gezi rehberi sayfasına göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.


Yeni Zelanda Anıtı

Yeni Zelanda Anıtı Yeni Zelanda Anıtı

Eceabat ilçesinde Conkbayırı üzerinde bulunan Yeni Zelanda Anıtı tüm ihtişamı ile ziyaretçilerini karşılamaktadır. Hurts Seager tarafından 1925 yılında tasarlanan anıtın duvarında 856 askerin adı yer almaktadır.

Her yıl anıt önünde anma törenleri düzenlenmektedir. Tören dışında ise Yeni Zelanda Anıtı yıl boyu ziyarete açıktır. 

Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Eceabat aile otelleri sayfasında listeledi.


Kilye Kalesi

Kilye Kalesi Kilye Kalesi

Eceabat’ın önemli tarihi yapıları arasında yer alan Kilye Kalesi’nin yapım yılı tam olarak bilinmemekle birlikte, Bizanslılar tarafından inşa edildiği rivayet edilmektedir. Kilye Koyu’nun geçmişte de korunmak istendiği bu sebeple kalenin inşa edildiği düşünülmektedir. 1980 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Korunması Gereken Kültürel Varlık olarak kabul edilmiştir. 

Kabatepe yol sapağından 300 metre içeride yer alan kaleye girişler ücretsizdir.

Eceabat'ta bir çok özel aktiviteleri ile lüks bir konaklama deneyimi yaşayabileceğiniz Eceabat lüks oteller listemize uğramayı unutmayın.


Rumeli Mecidiye Tabyası ve Şehitliği

Rumeli Mecidiye Tabyası Rumeli Mecidiye Tabyası

Rumeli Hamidiye Tabyası’nın bitiminden 300 metre sonra sağ tarafta bulunan yokuşlu yolun sonunda Seyit Onbaşı ile anılan tabyaya ulaşmanız mümkündür. Bu tabya 2. Abdülhamit döneminde yapılmıştır. Toplam 8 bonet ve 6 top yeri bulunmaktadır. 

Bölgede savaş sırasında İtilaf donanması tarafından açılan ateş sonrasında 16 asker şehit olmuştur. Şehit olan askerler savaş sırasında toplu olarak gömülmüştür. Bu alana ise 1919 yılında yapılan düzenlemeler sonrasında Mecidiye Şehitliği ismi verilmiştir.

Tabyanın kitabe kısmı kayıptır. Bunun üzerine kitabe yeri tuğlalar ile örülmüştür.