Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Batman, 4477 metrekare alan üzerine kuruludur. Güneyinde Mardin, batısında Diyarbakır, kuzeydoğusunda Bitlis ve doğusunda ise Şırnak ile komşudur.
Geçmiş zamanlardan günümüze kadar tarihi öneme sahip olan Batman’ın toplam 6 ilçesi bulunmaktadır. Bu 6 ilçenin her birisi, kendisine has değerleri ve kültürel özellikleri ile ön plana çıkmaktadır.
Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Batman bölgesi otelleri sayfasında listeledi.
Hasankeyf
Hasankeyf Ören Yeri
Hasankeyf, Dicle Nehri’nin iki yakasını ayırdığı tarihi bir ilçedir. İlçe ile il merkezi arası 40 kilometredir ve Batman’ın en az nüfusa sahip olan ilçesidir. İlçe, doğal ve tarihi güzellikleri ile birçok turistin uğrak mekanı durumuna gelmiştir. İlçe doğal koruma alanı içindedir.
GAP kapsamında planlanan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santralı, bölgenin sular altında kalmasını ve birçok kişinin bu konu ile ilgili projeler ve kampanyalar yapmasını sağlamıştır. İlçe adını ‘Mağaralar Şehri’ ya da ‘Kayalar Kenti’ anlamına gelen ‘Hısnı Keyfa’dan almıştır.
Hasankeyf, sahip olduğu doğal ve tarihi güzellikleri ile ön plana çıkarak fotoğrafçıların gözdesi olmuştur ve olmaya devam etmektedir. Hasankeyf, Mor Aha Manastırı, Hasankeyf Ören Yeri, Zeynel Bey Kümbeti gibi birçok ziyaret edilecek turistik güzergahlara sahiptir. İlçede düzenlenen Batman Hasankeyf Kültür ve Sanat Festivali, ilçe halkına ve dışarıdan gelen misafirlere farklı etkinlikler sunmaktadır.
Batman'da tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve daha fazlası için Batman'da gezilecek yerler yazısına uğramayı unutmayın.
Merkez
Batman Merkez
İl merkezi, Raman Dağı’nın eteğinde kurulmuştur. İlçenin batı sınırını Batman Çayı, Dicle Nehri ise Mardin sınırını çizer. Raman Dağı’nda çıkan petrol, ilin geçim kaynaklarının büyük bölümünü kapsamaktadır. İl merkezinden Diyarbakır-Kurtalan demiryolu geçmektedir. Batman Merkez sınırlarını Batman Çayı sınırları çizmektedir.
İl merkezine 7 kilometre uzaklıkta bulunan Malabadi Köprüsü, önemli bir tarihi yapıdır. Gelen turistlerin uğrak noktalarından biridir.
Batman'da muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehberi için Batman gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.
Sason
Sason
İl merkezi ve Sason arası 68 kilometredir. Eski adı Kabilcevizi olan ilçenin ismi Cumhuriyet Dönemi’nde Sason olarak değiştirilmiştir. Sason, Ermeni hareketinin odak noktası olmuştur. Ermenilerin de yaşamış olduğu ilçede tarihi eserler üzerinde izlerini bırakmışlardır.
İlçe, dağların arasında kalan bir arazide kurulmuştur. Sason Kalesi, Severek Deresi Mesire Alanı, Bedros Arakyal Manastrı, Mereto Dağı, Mereto Dağı'ndaki Surp Astvadzatsin Ermeni Kilisesi ve Şehan Türbesi, gezilebilecek tarihi ve doğal güzellikleri arasındadır.
Sason, Ermeni Halk Edebiyatı’nda da bahsi geçen eski bir yerleşim yeridir. Batman genelinde karasal iklim şartları ve bozkırın etkisi görülse de, Sason ormanlık alan bakımından zenginlik göstermektedir. Sason’un geçim kaynağı genel olarak tarım üzerine kurulmuştur. Özellikle tütün, bal ve ceviz başta gelmektedir.
Batman'da bir çok eğlenceli aktiviteler ile yüzünüzü güldürecek oteller için Batman havuzlu otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Gercüş
Gercüş
Gercüş’ün il merkezine uzaklığı 59 kilometredir. İl merkezinin güneydoğusunda bulunmaktadır. İlçe, Mardin-Midyat olarak bilinen dağların kuzeyindeki platoya kurulmuştur. Gercüş, Cumhuriyet Dönemi ile birlikte köy konumundan ilçe konumuna geçmiş ve yakın zamanda Batman’a bağlanmıştır.
Yıllardır yapılan üzüm üreticiliği, ilçede çeşitli üzümlerin yetiştirilmesini sağlanmıştır. İlçede üzüm, kavun ve karpuz üretimi önemli bir konumdadır. İlçe üzümleri ile ünlenmiştir.
Bölgenin eski bir tarihe sahip olması, medeniyetin ilk oluşturulduğu yerlerden biri sayılmasını sağlamıştır. Seyyid Bilal Türbesi, Hisar, Arıca, Kırkat ve Yamanlar, Gercüş’te yer alan tarihi mekanlarıdır.
Kozluk
Kozluk
Eski adı Hazo olan ilçe, ceviz anlamına gelen ve adının da buradan geldiği düşünülen Kozluk ismini almıştır. Kozluk’un il merkezine uzaklığı 59 kilometredir ve merkezden sonraki en büyük ilçesidir. İlçe, vadi ile dağın birleştiği bir noktada kurulmuştur. İlçe de bulunan su kaynakları, halkın hem ekonomisine hem de turizmine katkıda bulunmaktadır.
Tarihi ve kültürel varlıkları arasında kaleler, manastırlar, camiler ve köprüler bulunmaktadır. İnanç turizmi ile ön plana çıkarak hem kültür hem de ilim açısından ilçeye katkı sağlamaktadır. Kozluk ilçesi, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ne de konu olmuştur.
İlçede tütün ve ceviz yetiştiriciliğinin yanı sıra çeşitli tahıl, meyve ve sebzeler yetiştirilmektedir. İlçe tarihi ve kültürel yapısı kadar yer altı kaynakları ile de zengindir. Halile Köyü, Oyuktaş ve Yeşilyurt civarlarında bulunan suların sağlığa iyi geldiği bilinmektedir.
Çocuklarınız ile birlikte tatilde rahat edebileceğiniz otellerin listesi Batman bebek dostu oteller sayfasında yer almaktadır.
Beşiri
Beşiri
Beşiri’nin il Merkezine uzaklığı 16 kilometredir. Tarihi eski zamanlara dayanan Beşiri, Cumhuriyet Dönemi’nde köy konumunda iken daha sonrasında ilçe olmuştur. İlçenin Cumhuriyet Dönemi’ndeki adı Kobin’dir. 1926 yılında olan sel felaketi sonucunda Beşiri ismini almıştır.
İlçe, il merkezinin doğusunda yer alıp, Kuzey-Güney yönlü dar ve uzun bir şerit halindedir. Karasal iklimin özelliklerini taşıyan ilçe, genellikle düz bir arazi üzerine kurulmuştur. Beşiri’nin sahip olduğu tek akarsu Garzan Çayı’dır. İl merkezi ile arasında Kıradağı bulunmaktadır. İlçede Silvanka ve Garzan Petrol olmak üzere iki tane üretim sahası vardır.
İlçede birçok medeniyetin izlerinin görülmesi, Mor Kiryakus Manastırı’na ve Memikhan Köprüsü’ne ev sahipliği yapmasını sağlamıştır. Tarihi yapılar, gelen ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.