Batman Tarihi Yerleri

Batman’ın tarihi hakkındaki bilgiler, halk hikayeleri, mitler ve Heredot’un aktardığı tarihi metinlerde yer almaktadır. Tarihi araştırmalarda Batman’ın Neolitik Çağ öncesinde Anadolu’nun en eski yerleşim yeri olduğu ortaya çıkmıştır. 12000 yıl öncesinden kalma eserler Çatalhöyük tarihinden daha eskidir.

Köklü geçmişe sahip Batman’ın gezilip görülmesi gereken tarihi ve turistik yerleri çeşitlilik göstermektedir. Antik kenti, köprüleri, camileri, manastırları ve kalesi, turistik amaçlı yoğun ilgi görmektedir. 

Uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Batman hotel sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Malabadi Köprüsü

Malabadi Köprüsü Malabadi Köprüsü

Malabadi Köprüsü, Batman Çayı üzerinde, Diyarbakır’ın Silvan ilçesine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Malabadi Köprüsü, adına türküler yazılmış tarihi bir köprüdür. Abbasi Dönemi’nde zengin bir tüccar tarafından yaptırılan köprü, Mostar Köprüsü’nün ikizi olarak kabul edilmektedir. 

Tek kemerli olan köprüye iki yoldan girilmektedir. Köprü içerisinde yolculuk eden insanların yatması ve tehlikelerden korunması için odalar bulunmaktadır. Köprünün uzunluğu yaklaşık 150 metre, genişliği ise 7,20 metredir.


Hasankeyf Kalesi

Hasankeyf Kalesi Hasankeyf Kalesi

Konstantinos, Diyarbakır ve çevresini ele geçirdikten sonra bölgeyi koruyabilmek için iki tane sınır kalesi inşa ettirmiştir ve bu sınır kalelerinden biri ise Hasankeyf Kalesi’dir. Yekpare taştan yapılmadır. Bizans için dini bir rolü olan kale, döneminin oldukça önemli yapıları arasında sayılmaktadır.

Bizans Dönemi’nde inşa edilen kale Emeviler, Abbasiler, Hamdaniler, Mervaniler, Artuklular, Eyyubiler ve Osmanlılar zamanında da kullanılmıştır. İki kapısı olan kalenin doğusundaki kapıya İmam Abdullah Kapısı, batısındakine ise Sır Kapısı adı verilmiştir. Dicle Nehri’nden su taşımak için iki tane gizli ve bir tane de açık merdiveni bulunmaktadır. Bu merdivenin 200 basamağı bulunmaktadır ve günümüze dek sağlam kalmayı başarabilmiştir.


Memikan Köprüsü

Memikan Köprüsü Memikan Köprüsü

Memikan Köprüsü’nün hangi tarihte yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. 6. yüzyılda Müslümanların bölgeye hakim olduğu zamanlarda yapılmış olabileceği tahminler arasındadır. 

Köprünün yapıldığı dönemlerde Hasankeyf ile Beşiri ilçesi arasındaki ticari ilişki bu köprü üzerinden sağlanmıştır. Garzan Çayı’ndan rahatlıkla geçilebilsin diye inşa edilmiştir ve stratejik bir öneme sahiptir. Memikan Köprüsü, İlk Çağ ve Orta Çağ’da hizmet sağlarken günümüzde harap durumda olduğundan pek tercih edilmemektedir.


Mor Kiryakus Manastırı

Mor Kiryakus Manastırı Mor Kiryakus Manastırı

Mor Kiryakus Manastırı, Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Ayrancı Köyü’ndedir. Manastır, Turabidin olarak belirtilen bölgenin en uç noktasında yer almaktadır. Turabidin, Hasankeyf’teki Piskoposluğa bağlı olan bölgenin adıdır. Turabidin bölgesinde 80’e yakın kilise ve manastır bulunmaktadır.

Mor Kiryakus Manastırı’na giriş ana kapı üzerinden sağlanmaktadır. Avluyu iki bölüme ayıran kemerli kapı üzerinde iki kitabe bulunmaktadır. Bu kitabeler taştan yapılmadır ve Süryani diliyle yazılmıştır. Ancak bu kitabelerde yapım tarihi ve yaptıran kişi yazmamaktadır. Manastırın büyük bölümü yıkık durumdadır.

Batman'da eski tarihi yapıları ve görkemli ve nefes kesen yerleri ziyaret etmek için Batman'da gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.


Zeynel Bey Kümbeti

Zeynel Bey Kümbeti Zeynel Bey Kümbeti

Zeynel Bey Kümbeti, Batman’ın Hasankeyf ilçesindedir. Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan’ın oğlu Zeynel Bey’in 11 Ağustos 1473 yılında Otlukbeli Savaşı sırasında şehit düştüğü için yaptırılmıştır. Anadolu’daki anıt mezarlarının ilk örneğidir. Kümbetin mimarı Abdurrahman Oğlu Pir Hasan adındaki zattır.

Daire şeklindeki mezar odası üzerine dış taraftan daire plan, içten de sekizgen plan ile esas gövde yapısı yükseltilmiştir. Kümbetin tavanı kubbe şeklindedir ve konik bir külah ile örtülüdür. Gövde kısmında ise dış taraftan üç sıra halinde çinilerle yazılı olan “Allah-Muhammed-Ali” kümbete farklı estetik hava katmaktadır.


Hasankeyf Yol Geçen Hanı

Hasankeyf Yol Geçen Hanı Hasankeyf Yol Geçen Hanı

Hasankeyf Yol Geçen Hanı, Hasankeyf Kalesi’nin hemen altındadır. Hanın ağzı Dicle Nehri’ne doğru açılmaktadır. Han, doğal bir mağaranın dönüştürülmüş halidir. Su depolamak için bir mahzen ve kaleye gidebilmek için gizli bir yol bulunmaktadır. Yoğun insan trafiğinin yaşandığı bu noktada herkesin dinlendiği ve gününü geçirdiği bir yer olarak kullanılmıştır.

Han 2000 kişilik kapasiteye sahiptir. Suyolları aracılığı ile ulaşımın yapıldığı zamanlarda Dicle Nehri’nin karşı kıyısına git-gel yapabilmek için Sal ve Kelekler önünde bekleyen insanların dinlendiği bir noktadır. Hanın içerisi loş ve biraz da egzotik bir atmosfere sahiptir.

Batman'da birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerler için Batman gezi rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.


Mor Aho Manastırı

Mor Aho Manastırı Mor Aho Manastırı

Mor Aho Manastırı’nın İlk Çağ Süryanileri tarafından Hasankeyf hakimiyeti sırasında inşa edilmiş olabileceği düşünülmektedir. Manastır, Batman’ın Hasankeyf ilçesine bağlı Üç Yol Köyü’ne 2 kilometre uzaklıkta bulunan Banı Mahar kırsalında inşa edilmiştir. Yörede manastırın adı Mahar Kilisesi anlamında kullanılan Deyr Mahar’dır. Mor Aho Manastırı günümüzde harap durumdadır. Manastır Kültür Bakanlığı tarafından tescil edilip koruma altına alınmıştır.

Manastır 20x30 metre ebadındadır. 600 m2’lik alan üzerinde dikdörtgen planlı inşa edilmiştir. Dicle kenarında manastıra ait olduğu düşünülen meyve ağaçlarıyla kaplı bir bahçe bulunmaktadır. Bu bahçenin halk arasındaki adı ise Attafiye Bahçeleri’dir.


Bozikan Kalesi

Bozikan Kalesi Bozikan Kalesi

Bozikan Kalesi, Batman’ın Sason ilçesine yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta bulunan Kaleyolu Köyü’ndedir. Kale, Bizans Dönemi’nde 4. yüzyılda inşa edilmiştir. 

Bozikan Kalesi, doğu ile batı arasındaki ulaşımın sağlandığı İpek Yolu’na hakimiyet sağlamakta idi. Kaleden günümüze yalnızca kalıntıları ulaşmıştır.

Bozikan Kalesi’ne giriş ücretsizdir.


Hallan Çemi Höyüğü

Hallan Çemi Höyüğü Hallan Çemi Höyüğü

Hallan Çemi Höyüğü, Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Kaletepe Köyü sınırlarındaki Batman Çayı kıyısındadır. Höyüğün Neolitik Dönem’e ait olduğu ve yaklaşık 10000 yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülmektedir. İnsanlık tarihindeki ilk yerleşim yerlerinden birisi olduğu ve insanların ilk kez tarımsal faaliyetlerle uğraştığı, yörede yapılan çalışmalar sonucu elde edilen buluntular arasındadır.

Höyük, günümüzde Batman Baraj sularının yükselmesi nedeniyle su altında kalmaktadır. Suların geri çekildiği dönemlerde ise höyükte taştan kaplar, biley taşları, kemik alet ve amulet gibi parçalar ortaya çıkmaktadır.


Antik Kent Hasankeyf

Antik Kent Hasankeyf Antik Kent Hasankeyf

Hasankeyf’in kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Ancak şehrin jeopolitik yapısına bakıldığında çok eski zamanlara dayanan bir yerleşim yeri olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Bölgede yapılan çalışmaları, M.S. 4. yüzyılda kurulmuş olabileceğini göstermektedir. Bizans İmparatorluğu tarafından yaptırılan Hasankeyf Kalesi’nden bu bilgiler edinilmiştir.

Dicle Nehri’nin kıyısında kurulu olan Hasankeyf, inşa edildikten sonra bölgede ilim ve kültür merkezi haline gelmiştir. Medrese, rasathane, darüşşifa ve birçok eğitim kurumu bu yörede bulunmaktaymış. Hasankeyf, 1981 yılında sit alanı ilan edilmiştir.

Antik Kent Hasankeyf’e giriş ücretsizdir. 

Batman'da hayalinizdeki tatili doyasıya yaşamak için Batman uygulama otelleri sayfasını ekibimiz sizin için hazırladı.


On Kemerli Köprü

On Kemerli Köprü On Kemerli Köprü

On Kemerli Köprü, Batman’ın merkezine yaklaşık olarak 7 kilometre uzaklıktadır. 1944 yılında yapılan köprü, Devlet Demir Yolları’nı Batman’a ulaştırmaktadır. 

Döneminin mimari harikası olarak nitelendirilen On Kemerli Köprü, Batman Çayı üzerindedir ve on kemerden oluşmaktadır. II. Dünya Savaşı yıllarında yapılan köprünün ülkemiz için de önemi ve emeği büyüktür


Hızır Bey Cami

Hızır Bey Camii Hızır Bey Camii

Hızır Bey Cami, Batman’ın Kozluk ilçesinde yer almaktadır. İlçenin en büyük camisi sayılan Hızır Bey Cami, 1512 yılında Sason ve Hezo (Kozluk) Beyi Hızır Bey tarafından yaptırılmıştır. Cami adını banisinden almıştır. 

Restorasyon çalışmaları ile ayakta kalmayı başaran cami, tarihi dokusu bozulmadan günümüze kadar ulaşmayı başarabilmiştir. 

İbadete açık olan Hızır Bey Cami’ye giriş ücretsizdir.

Batman'da tatilinizde masaj ve terapilerin bir arada sunulduğu tesislerde konaklamak isterseniz Batman spa otelleri listemizden birini tercih edebilirsiniz.


İbrahim Bey Cami

İbrahim Bey Camii İbrahim Bey Camii

İbrahim Bey Cami, Batman’ın Kozluk ilçesindedir. Cami, girişinde bulunan kitabeye göre Garzan Aşireti’nden Murtaza Bey’in oğlu İbrahim Bey tarafından 1705 yılında yaptırılmıştır. 

Mimari yapısında üstün sanat örneğine sahip caminin minaresi 5 kenar ve 1 kaide üzerine inşa edilmiştir. Ayrıca caminin minaresi çift yolludur. Bu yollardan biri 100 diğeri ise 99 basamaklıdır. 

İbadete açık olan İbrahim Bey Cami’ye giriş ücretsizdir.