Başkent olmasına rağmen Lefkoşa, genel anlamda oldukça küçük yüzölçümüne sahiptir. Sadece şehir merkezi ve bir kısımda yerel sınır bulunur. Yüzölçümünün kısıtlı olmasından dolayı, Lefkoşa gezilecek yerler arasında, Girne ve Gazimağusa gibi yakın yerlerden yardım alınabilir.
Lefkoşa ile diğer iki şehir arasında oldukça kısa mesafe vardır. Bu yüzden en fazla iki saatlik mesafe ile bir uçtan diğer uca gitmek mümkündür. Bundan dolayı doğal ve tarihi güzellikleri gün içerisinde keşfetmek için ideal bir nokta olarak Lefkoşa düşünülebilir.
Lefkoşa'da kendinizi yabancı hissetmeyeceğiniz keyifli bir tatil geçireceğiniz konaklama seçeneklerini sizin için Lefkoşa otelleri sayfamızda listeledik.
Bedesten
Lefkoşa Tarihi Bedesten
Selimiye Mahallesi üzerinde bulunan Bedesten, 1000 yıllık tarihe sahiptir. 6. yüzyılda inşa edildiğinde kilise amacıyla kullanılmıştır. 12. yüzyıla kadar sağlam kalmayı başaran kilise, 12. ve 13. yüzyıllar arasında restore edilmiştir. Günümüzde Lefkoşa'nın önemli kültür merkezlerinden birisi olarak kullanılmaktadır.
Klasik bedesten dekoruna sahip değildir. Dekorunda Gotik ve Bizans figürleri kullanılmıştır. İlerleyen zamanlarda Lüzinyanlar yeni eklemeler yapmıştır. Ayrıca Bedesten'e bakıldığında Rönesans, Venedik ve İspanyol mimarisinin özellikleri de belirgin şekilde gözlemlenmektedir. Farklı mimari örnekleri incelemek isteyenlerin Lefkoşa gezilecek yerler listesine eklemesi önerilmektedir.
Büyük Han
Tarihi Büyük Han Avlusu
Kıbrıs'ın en büyük kervansaraylardan birisidir. Bursa'da Koza Han'a benzetilen Büyük Han, Osmanlı valisi Muzaffer Paşa tarafından 1572 yılında inşa edilmiştir.
Hanın inşasından sonra yararlı olmadığı iddia edilerek dükkanlara dönüştürülmüştür. 1878 yılında bölgeyi işgal eden İngilizler, hanı restore ederek hapishane amacıyla kullanmıştır. Ortalama 25 yıl İngilizler tarafından kullanılan han, tamamen boşaltılmış ve yoksul aileler için sığınak yapılmıştır.
Kare şeklindeki bina iki katlıdır. Çapraz tonozlu odaların çevrelediği avlusu vardır. Ayrıca mescit bölümünün güneybatısında, hanın içinde ibadet ederken öldürülen kişinin mezarı vardır. Her iki katta 68 olmak üzere toplam 136 oda vardır. Bütün odalara şömineler yerleştirilmiştir.
Günümüzde han, otantik eşyaların satıldığı dükkanlara ev sahipliği yapmaktadır. Üst katında ise gelen turistler için konaklama seçenekleri bulunmaktadır. Lefkoşa gezilecek yerler planınıza dahil edebileceğiniz gibi, ayrıca burada konaklayabilirsiniz.
Büyük Han ve gezilecek yerlere yakın olan Kıbrıs otelleri listemizden size uygun oteli seçerek tatilinizi daha da güzelleştirebilirsiniz.
Kumarcılar Hanı
Kumarcılar Hanı
Asmaaltı Meydanı'nda konuma sahip kervansaray olan Kumarcılar Hanı'nın inşa edildiği tarih, kesin olarak bilinmemektedir. Fakat araştırmacılara göre 17. yüzyılın sonlarında inşa edildiği tahmin edilmektedir.
Dekorasyonu diğer çoğu hanla benzerlik göstermektedir. Klasik hanlarda olduğu gibi iki katlıdır. Hanın giriş katında 56 oda ve bu odaların orta bölümünde avlu vardır. Giriş kattaki odalar, hayvanların konaklaması ve eşyaların bırakılması için kullanılmıştır. Üst katı ise gelen gezginlerin gecelik konaklama ve dinlenme için kullandığı odalarmış.
Arasta Sokak
Lefkoşa Arasta Sokak
Girne Sokağı, Venedik Sütunundan yeşil çizgiye doğru takip edildiğinde, yayalara ayrılmış Arasta Sokağı ile karşılaşılmaktadır. Arasta kelimesi, tüccarların işlerini yapmalarına izin verilen caminin bir kısmına verilen ad olan Farsça Araste kelimesinden gelmektedir.
Zamanla herhangi bir pazar alanını temsil etmek için kullanılmıştır. Arasta Caddesi eski Lefkoşa'nın Sarayönü, Asmaaltı ve Selimiye bölgeleri ile çevrilidir. Kumarcılar Hanı'na yakındır.
Arasta, şehrin güneyinde bulunan Ledra Caddesi'ne bağlanan eski Lefkoşa'nın en önemli alışveriş caddelerinden biridir. Alışveriş caddesinde ayakkabı ve tekstil mağazaları oldukça ön plana çıkmıştır. Genellikle Lefkoşa'da buluşma mekanı olarak bilinir.
Arasta Sokağı'ında küçük dükkanlara ek, ara sokaklarda çok sayıda kafe bulunmaktadır. Aynı Uzun Yol gibi Arasta'da Kuzey ve Güney Lefkoşa arasında geçit görevi görmektedir. Kıbrıs'ın her iki tarafının sakinleri ve ziyaretçileri gün içerisinde burayı gezilecek yerler planına dahil ederek oldukça fazla zaman geçirmektedirler.
Uzun Yol (Ledra Caddesi)
Lefkoşa Uzun Yol
Ledra Caddesi olarak da bilinen Uzun Yol, Güney Lefkoşa'daki ana alışveriş caddesine verilen isimdir. Bir zamanlar Berlin'deki duvarlar gibi ikiye ayrılan Kuzey ve Güney Lefkoşa arasındaki bölünmeyi sembolize etmektedir. Kıbrıs Adası'nın 1974 yılından itibaren Kuzey ve Güney olarak bölünmesinin ardından geçit görevi görmüş ve caddenin büyük bir kısmı Kuzey Kıbrıs bölgesine ait olmuştur.
Uzun Yol, Lefkoşa'nın en işlek alışveriş merkezlerinin bulunduğu caddedir. Ancak son yıllarda farklı yerler popülerlik kazandığı için biraz daha eski canlılığını yitirmiştir. Caddedeki mülkler büyük ölçüde ticari kullanım içindir. Cadde Eleftheria Meydanı'na doğru, güneyden kuzeye doğru ilerlemektedir. Yaklaşık 1 km uzunluğundadır. Hem alışveriş yapmak hem yöresel lezzetler tatmak hem de geçmişin dokusunu hissedebilmek için Lefkoşa gezilecek yerler listesinde bulundurulmalıdır.
Lefkoşa'da muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehber için Lefkoşa gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.
Lüzinyan Sarayı
Lüzinyan Sarayı
Lüzinyanlar tarafından Lefkoşa'da inşa edilen üçüncü Lüzinyan Sarayı, eski zamanlarda yaşayan emniyet müdürü Sir Hugh de la Baume'un evidir.
İkinci Lüzinyan Sarayı'nın yağmalanması sonucu 1427 yılında bu ev Lüzinyan kraliyet ailesine tahsis edilmiştir. 1489 yılına kadar kraliyet ailesi tarafından kullanılan saray, Venediklilerin bölgeyi fethinden sonra Venedik Vali Sarayı olarak kullanılmış. İlerleyen zamanlarda Venediklilerden sarayı alan Osmanlı İmparatorluğu, Osmanlı valilerinin konağına dönüştürmüştür.
1878 yılına kadar Osmanlılara hizmet eden saray, sonrasında Britanya hakimiyetine girdikten sonra bir süre devlet binası amacıyla kullanılmıştır. Zamanla unutulmaya yüz tutmuş ve Lefkoşa Mahkemesi'ne dönüştürülmüştür. Tarihe ilgi duyanların gezilecek yerler listesinde buraya yer vermesi önerilmektedir.
Lüzinyan Sarayı'na giriş 5 TL'dir.
Kıbrıs'ın tarihi mekanlarından tüm turistik yerlerini gezmek için Kıbrıs gezi rehberi sayfasını incelerek daha keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Mesarya Ovası
Mesarya Ovası
Kıbrıs Adası'ın en büyük ovası olan Mesarya Ovası, ortalama 1000 kilometrekareyi kapsamaktadır. Kuzeyinde Beş Parmak Dağları, güneyinde Trodos Dağı, batısında Lefkoşa ve doğusunda Mağusa Körfezi ile çevrelenmiştir. Yıl boyunca kurak olsa da yağışların olduğu zamanlarda Kanlıdere ve Çakıllı Dere akarsuları canlanmaktadır. Mesarya kelimesinin kökeni Yunanca ve "dağlar arasında" anlamına gelmektedir.
Bölgenin doğal güzelliği ön plana çıktığı için daha çok kır gezisi amaçlı tercih edilmektedir. Aynı zamanda yerel halkın geçin kaynaklarından birisi olan tarımın yapıldığı bölgedir. Bu yüzden yerli halk ile tanışmak için geziler düzenlenebilir.
Kumarcılar Hanı günümüzde kafe, restoran ve küçük dükkanlara bölünmüş şekilde hizmet vermektedir.
Mesarya Ovası'na yakın uygun fiyatlı konaklama seçenekleri için Lefkoşa apart otelleri kategorisindeki otelleri tercih edebilirsiniz.
Lefkoşa Surları
Lefkoşa Surları
Bir dizi savunma görevi üstlenmiş olan Lefkoşa Surları, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti Lefkoşa bölgesini çevrelemektedir. Orta Çağ'da yapılmış olmasına rağmen 16. yüzyılda tekrardan Venedikliler tarafından yapılmıştır. Bu surlar, tamamen sanat eseri olarak değerlendirilmektedir. 11 burç ile 3 giriş kapısı bulunan surlarında uzunluğu 4,8 kilometredir.
Kapılarından birisi olan Girne Kapısı, oldukça dikkat çekmektedir. Girne Kapısı üzerinden Girne'ye giriş sağlanmaktadır. En popüler gezilecek yerler arasında bulunmakta ve en iyi korunan Rönesans surları olarak değerlendirilmektedir.
Selimiye Camii
Selimiye Camii
Eski bir Roma Katolik katedrali olan Selimiye Camii, ilk yapıldığı zamanda St. Sophia Katedrali olarak anılmıştır. Müslümanların Lefkoşa ve çevresini ele geçirmesi ile burada bulunan St. Sophia Katedrali, camiye çevrilmiştir.
Günümüzdeki en eski gotik mimari örneklerinden birisidir. Lefkoşa sınırlarında ayakta kalmayı başarmış en eski yapı ayrıca Fransız mimari özellikleriyle de bezenmiştir. Lefkoşa ziyareti esnasında mutlaka gezilecek yerler listesine eklenip geçmişe yolculuğa çıkılmalıdır.
İbadete açık olan Selimiye Camii'ye giriş ücretsizdir.
Barbarlık Müzesi
Barbarlık Müzesi
Lefkoşa sınırlarında bulunan Barbarlık Müzesi, tek katlı ve bahçeli küçük bir ev içerisinde ziyaret edilmektedir. 1 Ocak 1966 tarihinde açılan müze, 1975 yılında restorasyondan geçmiştir.
Rumların 21 Aralık 1963 tarihinde katledilişini ve Kıbrıs halkının nasıl şehit edildiklerini anlatan fotoğrafların sergilendiği müzedir. Müzeye dönüştürülen bu evde Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı görevlisi binbaşı Nihat İlhan'ın ailesi çok acı şekilde katledilmiştir. Üzücü olayın üzerine buranın müze olmasına karar verilmiştir.
Venedik Sütunu
Venedik Sütunu
Lefkoşa Girne Caddesi üzerinde bulunan Venedik Sütunu'nun 1550 yılında Venedikliler tarafından inşa edilmiş olduğu bilinmektedir. Sütunun alt kısmında 6 İtalyan ailesine ait armalar bulunmaktadır. Yüksekliği ise 6 metredir.
1915 yılına kadar Osmanlıların yerleştirdiği Sarayönü Camii önünde bulunurken, 1915'ten sonra İngilizler günümüzdeki konumuna taşımıştır. İlerleyen tarihlerde ise sütun üzerine bakır küre eklenmiştir.
Derviş Paşa Konağı
Derviş Paşa Konağı
Lefkoşa ilçesine bağlı Arabahmet Mahallesi'nde bulunan Derviş Paşa Konağı, günümüzde etnografya müzesi amacıyla ziyaret edilmektedir. Konak ilk yapıldığı esnada gotik mimariye sahip yapı üzerine inşa edilmiş ve kapısında yazılı bilgiye göre 1801 yılında yapılmıştır.
Kıbrıs'ın zenginlerinden Hacı Ahmet Derviş Efendi'ye ait konağın yapımında kerpiç kullanılmıştır. Mimari dokusundan Osmanlı'nın karakteristik özelliğini yansıttığı net şekilde görülmektedir.
Derviş Paşa Konağı'na tam giriş 5 TL, öğrenci girişi ise 2 TL'dir.
Günübirlik Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler
Lefkoşa, Kıbrıs Adası’nın gelişmiş tatil noktalarından biridir. Gezilecek yerler, Lefkoşa ile sınırlı kalmaktadır. Lefkoşa merkezinde ve çevresinde günübirlik geziler için keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda güzellik bulunmaktadır.
Gazimağusa
Gazimağusa
Kıbrıs’ın turistik ilçeleri arasında bulunan Gazimağusa, Lefkoşa’dan günübirlik ziyaret edilebilecek noktalar arasında bulunmaktadır. Lefkoşa ilçe merkezine ortalama 85 km mesafede yer alan Gazimağusa, masmavi sahil şeridi, tarih açısından zenginliği ve doğal güzellikleri ile mutlaka gezilecek yerler listesine eklenmesi gerekmektedir.
Ayia Napa
Ayia Napa Genel Görünüm
Lefkoşa ilçe merkezine yaklaşık 90 km mesafede bulunan Ayia Napa, şehrin küçük ama zengin olanaklara sahip eğlence ve turizm merkezidir. Yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen noktalar arasında bulunan Ayia Napa, her ne kadar ünlü plajları ve eğlence dünyası ile ön plana çıksa da tarihiyle de dikkat çekmektedir.
Girne Plajları
Girne Acapulco Plajı
Lefkoşa ilçe merkezine ortalama 30 km mesafede olan Girne, plajlar bakımından da oldukça zengin ilçedir. Kısa bir yolculuğun ardından ilçenin gözde plajlarından dilediğinizi tercih ederek Akdeniz’in mavi sularında keyifli bir gün geçirebilirsiniz.
Karpaz Yarımadası
Karpaz Yarımadası
Lefkoşa’ya üç saatlik mesafede ve Kuzey Kıbrıs'ın kuzeydoğusunda Karpaz Yarımadası bulunmaktadır. Karpaz, Gazimağusa yakınlarından Kıbrıs'ın en kuzey ucuna kadar uzanmaktadır. Genel olarak Kıbrıs adasının önemli bir bölümünü kaplar. Akdeniz bölgesindeki diğer noktalara göre en bozulmamış yapıya sahiptir.
Girne Yat Limanı
Girne Yat Limanı
Lefkoşa ilçe merkezine yaklaşık olarak 32 km mesafede bulunan Yat Limanı, şehrin en kalabalık ve en turistik noktaları arasında yer almaktadır. Sıra sıra dizilmiş yatları, restoranları ve kafeleri ile özellikle akşam saatlerinde gezilmesi tavsiye edilmektedir.
Lefkoşa'da aileniz ile birlikte keyifli ve konforlu tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Lefkoşa aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.
Machairas Manastırı
Tarihi Machairas Manastırı
Lefkoşa’ya ortalama 30 dakikalık sürüş mesafesinde yer alan Machairas Manastırı, adanın en eski yapılarından biridir. 12. yy’da inşa edilmiş olan bu Ortodoks yapısı, tarih ve kültür meraklılarının gezilecek yerler arasında oldukça dikkatini çekmektedir. Manastırın çevresinde kafeler ve organik ürünler satan dükkanlar da yer alır.
Yeşilırmak ve Plajı
Yeşilırmak ve Plajı
Lefkoşa’ya yaklaşık olarak 60 km mesafede yer alan Yeşilırmak Guinnes Rekorlar Kitabı’na giren asması, doğal güzellikleri ve plajı ile ziyaretçilerine doğa ile iç içe sakin ve huzurlu ortam sunmaktadır.