Lefkoşa Tarihi Yerleri

Kuzey Lefkoşa, Kuzey Kıbrıs'ın fiili devletinin başkenti ve en büyük şehridir. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak ikiye bölünmüştür. Lefkoşa ilinin kuzeyi Türk Cumhuriyeti egemenliği altındadır. 

Lefkoşa tarihi ve kültürel özellikleri sayesinde Kuzey Kıbrıs'ın ekonomik ve politik merkezidir. Sarayönü Meydanı'nda bulunan tarihi surlarla çevrili şehir, birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapmaktadır.

Lefkoşa'da uygun fiyatlı konaklama seçeneklerini tercih edenlere özel, bütçe dostu konaklama hizmetleri veren hotelleri Lefkoşa hotel sayfamızda listeledik.


Selimiye Cami

Tarihi Selimiye Cami Tarihi Selimiye Cami

Selimiye Cami adada bulunan en güzel gotik yapıtlardan birisidir. Latin Başpiskopos Eustorge de Montaigu tarafından inşa edilmiştir. Kıbrıs Adası'nda Fransız mimarisinin özelliklerini yoğun bir şekilde barındıran tek camidir. İlk yapıldığında Roma Katolik Katedrali olarak hizmet vermiştir. Günümüzde Kıbrıs Adası'nda yer alan en büyük camidir.

İbadete açık olan Selimiye Cami'ye giriş ücretsizdir.


Bedesten

Tarihi Bedesten Tarihi Bedesten

Bedesten, Selimiye Camii'nin hemen yanında bulunan Selimiye Mahallesi'nde yer alan tarihi bir yapıdır. Bin yıldan fazla süren uzun ve karmaşık bir tarihe sahiptir. İlk olarak 6. yüzyılda bir kilise olarak inşa edilmiş, 12. ve  13. yüzyıllar arasında genişletilip restore edilmiştir. Günümüzde bir kültür merkezi olarak kullanılmaktadır.

Osmanlı İmparatorluğu'ndaki diğer bedestenlerden çok farklıdır. Bizans ve Gotik mimarinin karışımı dekorasyona sahiptir. Sonrasında Lüzinyanlar tarafından eklemeler yapılmıştır. Aynı zamanda Rönesans, Venedik ve İspanyol mimari tarzlarının unsurlarını da içermektedir. Bizans stiline ait haç biçimli bir strüktür stili kullanılmıştır. Ancak Gotik mimariye ait yüksek tavanlı bir nef içermektedir. Giriş kapısına daha sonraki zamanlarda İtalyan Rönesans mimarisinin unsurları ve St. Nicholas heykelciği ile alakalı gotik figürler eklenmiştir.

Bedesten'e yakın konaklama seçeneklerini Kıbrıs'daki oteller sayfamızda bir arada sunuyoruz detaylı olarak inceleyebilirsiniz.


Yeni Cami

Lefkoşa Yeni Cami Lefkoşa Yeni Cami

Ortaçağ kilisesinin kalıntılarından inşa edilmiş yeni bir camidir. Cami, eski bir Müslüman mezarlığının güneydoğu tarafında yer almaktadır. Mezarlığın merkezinde, ortaçağ kilisesinin güney-batı köşesinden oluşan bir blok kalıntı bulunmaktadır. 

Yeni Cami'nin, açık bir koridor olarak binanın sağ tarafına da uzanan dört Gotik kemerin oluşturduğu basit bir giriş holü vardır. Caminin tavanı üç kemerle desteklenmektedir. Kemerli giriş kapısı üzerinde bir yazıt bulunur. Eski minare 1979 yılında tehlikeli durumundan dolayı yıkılmış ve daha sonra tarihi Türk dini temeli Evkaf tarafından yeni bir minare inşa edilmiştir. 

Yeni Cami'ye giriş ücretsizdir.


Sarayönü

Sarayönü Meydanı Sarayönü Meydanı

Atatürk Meydanı Sarayönü olarak da bilinen bu yer, Kuzey Lefkoşa'da bir meydanın adıdır. Lefkoşa şehrinde sadece Türklere özel açılan bir meydandır. Yüzyıllar boyunca Kıbrıs Adası'nın idari merkezi olmuştur. Kıbrıs Türk Merkezi Hukuk Mahkemeleri, Lefkoşa Postanesi, Emniyet Müdürlüğü ve birkaç banka Sarayönü'nde yer alır.

Manzaraları ile sizi büyüleyecek ihtişamlı yerler için ekibimizin hazırladığı Lefkoşa'da gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.


Büyük Han

Tarihi Büyük Han Avlusu Tarihi Büyük Han Avlusu

Büyük Han Kıbrıs Adası'nda bulunan en büyük kervansaraylardan birisidir. Ayrıca adada bulunan en güzel binaya sahip olduğu iddia edilir. Tarihi kayıtlara göre bina, 1572'de Kıbrıs'ın ilk Osmanlı valisi Muzaffer Paşa'nın himayesinde inşa edilmiş ve Bursa'da bulunan Koza Han'a benzer bir şekilde dekore edilmiştir. 

Sürekli farklı amaçlar doğrultusunda kullanılan bu bina iki katlıdır ve kare şeklindedir. Ön tarafı çapraz tonozlu odalarla çevrili geniş bir avluya sahiptir. Özel iç avlu mescit olarak kullanılır. Mescidin güneybatısında bir mezar yer alır. Bu mezar hanın içerisinde ibadet ederken ölen bir kişiye aittir. Her iki katta da 68 oda vardır. Odaların tamamında bulunan şömineler altıgen veya sekizgen taş bacalara sahiptir. Günümüzde zemin katta bulunan odalarda tarihi ve otantik eşyalar satan dükkanlar yer alır. Birinci katı ise konaklama amaçlı kullanılmaktadır. Hanın doğu ve batı yönünde iki tane giriş kapısı vardır. Doğu kapısı Büyük Han'ın ana kapısıdır ve Asmaaltı Meydanı'na açılır.

Büyük Han girişi ücretsizdir.


Ermeni Kilisesi

Ermeni Kilisesi Ermeni Kilisesi

Ermeni Apostolik Kilisesi Ya da Notre Dame de Tyre olarak da bilinen Ermeni Kilisesi, Lefkoşa'da Ermenilerin ibadet için kullandığı bir kilisedir. Şehrin kuzeyinde bulunan Arabahmet Mahallesi'nde, eski adıyla Victoria Sokağı'nda yer alır. Meryem Ana'ya adanan bu yapıtın dekorunda gotik figürler kullanılmıştır. 

Osmanlılar Kıbrıs'ı fethettikten sonra Ermeni Kilisesi haline getirilmiştir. Kıbrıs'ın fethi sırasında Osmanlılara yardımcı oldukları için Ermenilere hediye edilmiştir. Ermeni Kilisesi'ne dönüştürülmeden önce Benediktinler tarafından kullanılan bir manastırmış. Kilisenin ana binası hala Lady Tyre Benedict Katedrali olarak bilinir. 

Lefkoşa'ya gelmeden önce bilgi sahibi olabileceğiniz, mutlaka gidilmesi gereken yerleri sizin için Lefkoşa gezi rehberi sayfasında listeledik.


Laleli Cami

Laleli Cami Laleli Cami

Abdiçavuş Mahallesi'nde yer alan caminin Hristiyan şapelinden camiye dönüştürüldüğü çok net anlaşılmaktadır. Ali Ruhi Efendi'nin düzenlediği restorasyon çalışmaları sayesinde minare, minber ve mihrap eklenmiştir. Cami, lale ismini minarede bulunan lale motifinden almıştır. 

Dikdörtgen şeklindeki cami enlemesine doğu-batı yönüne uzanmaktadır. Caminin doğusu yarım daire şekline sahiptir ve minaresinin yapımında kesme taş kullanılmıştır. 

İbadete açık olan Laleli Cami'ye giriş ücretsizdir. 


Kumarcılar Hanı

Kumarcılar Hanı Kumarcılar Hanı

Kumarcılar Hanı Asmaaltı Meydanı'nda bulunan bir kervansaraydır. Tam olarak inşa edildiği tarih bilinmemektedir. Ancak 17. yüzyılın sonlarında inşa edildiği düşünülmektedir. Büyük Han ile kıyaslandığında çok daha küçük ve mütevazıdır. Diğer kervansaraylara benzer şekilde, girişinde 56 oda vardır. Haşmet Muzaffer Gürkan'a göre, kervansarayın kapısı Latin binalarında kullanılan bir tarza sahiptir.

Hanın isminde çok değişiklik yapılmıştır. Osmanlı ordusu bu hana Kumbaracılar Hanı ismini vermiştir. Bir süre bu isimle kullanıldıktan sonra Küçük Han olarak haritalarda yerini almıştır. 1936 yılında ise Gezici Müzisyenler Hanı ismi verildi. Son olarak Ocak 2018 tarihinde restore edilen bu hamam Kumarcılar Hanı ismini alarak içerisine kafe, restoran ve yerli halkın el yapımı ürünlerini satan küçük dükkanlar eklenmiştir.

Kıbrıs'taki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak Kıbrıs gezi rehberi yazımızı okumayı unutmayın.


Milli Mücadele Müzesi

Milli Mücadele Müzesi Milli Mücadele Müzesi

Lefkoşa Kent Surları üzerinde bulunan burçlardan on birinci Musalla Burcu üzerine kurulmuştur. İstanbul Caddesi'nde bulunan Mücahitler Sitesi'nde yer almaktadır. Müze içerisinde 1878 yılından beri toplanan Kıbrıs Adası'nın Milli Mücadele belgeleri, savaş esnasında kullanılan teknik aletler ve silah örnekleri sergilenmektedir.

Milli Mücadele Müzesi'ne giriş ücretsizdir. 


Büyük Hamam

Tarihi Büyük Hamam Tarihi Büyük Hamam

Büyük Hamam, Kuzey Lefkoşa'nın Korkut Efendi Mahallesi'nde bulunan bir Türk hamamıdır. Hamamın bulunduğu yerde 1309 yılında St. George Kilisesi inşa edilmiş ve büyük şenlikler ile açılmıştır. Kilise, 10 Kasım 1330 tarihinde Pedieos Nehri'nin taşması sonucu yıkılmış ve sonrasında restore edilerek tekrardan ibadete açılmış. Adada 1571-1590 yılları arasında Osmanlı Devleti'nin Kıbrıs'ı fethetmesi sonucu St. George Kilisesi, Türk hamamına dönüştürülmüş. 

Hamam "Soyunmalık" ve "Sıcaklık" olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. "Soyunmalık", müşterilerin kıyafetlerini çıkardıkları salondur. Haşmet Muzaffer Gürkan'a göre, "Soyunmalık" bölümü, Latin kilisesinin orijinal kalıntılarını taşımaktadır. Hamamın ana bölümü olarak kabul edilen "Sıcaklık" salonunda büyük bir kubbe ve merkezi masaj platformu bulunmaktadır. Kesme taş ile inşa edilen bina tek katlıdır. Girişte bulunan kemer eski Latin kilisesinden kalmıştır. "Soyunmalık" bölümündeki pencereler Gotik kabartmalara ve dekoratif unsurlara sahiptir.


Derviş Paşa Konağı

Derviş Paşa Konağı Derviş Paşa Konağı

Derviş Paşa Konağı, Lefkoşa'nın Arap Ahmet Mahallesi'nde tarihi bir konak ve etnografya müzesidir. Beliğ Paşa Caddesi'nde yer alır ve iki katlıdır. Mevcut konak, daha önceki bir Gotik bina üzerine inşa edilmiştir. Ön kapısının üzerinde binanın yapılış tarihinin 1801 olduğu yazılmıştır. 

Kıbrıs'ta Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilir. 1869 yılında restorasyon çalışmaları düzenlenen konakta bulunan süslü ahşap oymalar, günümüzde hala yer almaktadır. Alt kat taştan, üst kat ise kerpiçten yapılmıştır. Mimarisi Osmanlı Dönemi'nin karakteristik özelliklerini taşır ve zamanın Osmanlı yaşam tarzını yansıtır. Erkeklere özel selamlık ve kadınlara özel haremlik adlarında iki giriş kapısı vardır. Ev sahipleri tarafından dışarıya maruz kalmaksızın rahatlamak için kullanılan geniş bir iç avluya sahiptir. Üst kattaki cumbalı pencere, Bağdat tarzında inşa edilmiştir. 1981 yılında Kıbrıs Türk devleti tarafından satın alınmış ve 21 Mart 1988'de bir etnografya müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Konakta mutfak eşyaları, el işi aletler, eski kılıçlar ve tarihi kıyafetler gibi geleneksel Kıbrıs yaşam tarzının varlıkları sergilenmektedir.


Samanbahçe Evleri

Samanbahçe Evleri Samanbahçe Evleri

19. yüzyılda Kıbrıs'a göçün artmasıyla birlikte maddi durumu yetersiz olan insanlar için açılması planlanan toplu konut projesidir. Kıbrıs Adası'nda sosyal konut amaçlı açılan ilk örneğe sahiptir. 

Bitişik düzen ile tasarlanan konutların hepsi tek tipte inşa edilmiştir. Altıgen plana sahiptir. Kıbrıs'ın geleneksel mimarisinin en güzel örneğidir.   


Saçaklı Ev

Saçaklı Ev Saçaklı Ev

Saçaklı Ev, Kuzey Lefkoşa'nın Selimiye Mahallesi'nde bulunan bir konaktır. Selimiye Cami'nin güneydoğusunda yer almaktadır. Adını sokağa açılan koridoru süsleyen geniş saçaklarından almıştır. Yapım yılı tam olarak bilinmemektedir.

L şekline sahip konak, iç avluyu çevreler şekildedir. Alt kat Lüzinyan mimarisi ile dekora edilmiş olmasına rağmen üst katta Osmanlı mimarisi hakimdir. Binanın salonu çok pencerelidir ve Bağdat mimarisine göre inşa edilmiştir. Salonun diğer kısımları taş veya kerpiçten yapılmıştır. Zamanla alt kattaki geniş odalar küçültülerek dükkanlara dönüştürülmüştür. 1994 yılında restorasyon çalışmaları sonrasında odaları küçültmek için kullanılan duvarlar kaldırılarak bir sanat galerisi haline getirilmiştir. 23 Aralık 1996 tarihinde Resmi olarak Kültür ve Sanat Merkezi olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Saçaklı Ev girişi ücretsizdir.


Mevlevi Tekke Müzesi

Mevlevi Tekke Müzesi Mevlevi Tekke Müzesi

Mevlevi Tekke Müzesi, Lefkoşa'da Girne kapısının yakınlarına konumlandırılan bir tekkedir. Tarihsel süreçte Mevleviler tarafından uzun yıllar boyunca kullanılmıştır ve günümüzde bir müze olarak hizmet vermektedir. Kıbrıs Adası'ndaki en önemli tarihi ve dini yapılardan biridir. 

17. yüzyılın başlarında Emine Hatun adlı ev sahibinin bağışladığı bir arazi üzerinde inşa edildiği iddia edilmektedir. Evkaf yönetimine göre, tekke ilk olarak 1593 yılında Arap Ahmed Paşa tarafından kendisine ait bir arsa üzerinde inşa edilmiş ve daha sonra Emine Hatun tarafından bağışlanan araziyi kullanarak kompleksin içi genişletilmiştir. Bu tekke, 1607 yılında harap olmuş ve Ferhad Paşa, temelleri üzerine yeni bir Mevlevi tekke inşa etmiştir. 

Yapı, Osmanlı mimarisinin önemli bir örneğidir. İlk tekkenin dervişleri, misafir odaları, mutfağı, Venedik dönemi zamanında ekilen meyve ağaçları bulunan büyük bir bahçesi vardır. 

Mevlevi Tekke Müzesi'ne giriş ücretsizdir.

Dinlenmek ve uzun zamandır ihtiyaç duyduğunuz o hayalinizdeki tatili yapmak için Lefkoşa tatil otelleri sayfamıza göz atmayı unutmayın.


Taş Eserler Müzesi

Taş Eserler Müzesi Taş Eserler Müzesi

15. yüzyılda Haydarpaşa Mahallesi'ne inşa edilen müze, Venedik tarzı dekora sahiptir. Müzenin içerisinde Ortaçağ'dan günümüze kadar ortaya çıkarılan armalar, lahitler, sütunlar ve mermer eserler sergilenmektedir.

Lüzinyan Sarayı'ndan getirilen görkemli taşlar ile işlenmiş pencere, giriş kapısının tam karşısında yer alır. Müzenin en dikkat çeken eserleri Dampierre ailesinin sahip olduğu lahit ve 13. yüzyılda Kıbrıs Mareşali Adam of Antioach'ın mezar taşıdır. 

Taş Eserler Müzesi girişi 5 TL'dir.


Dr. Fazıl Küçük Müzesi

Dr. Fazıl Küçük Müzesi Dr. Fazıl Küçük Müzesi

Dr. Fazıl Küçük Müzesi Lefkoşa'nın Girne Caddesi'nde konumlandırılmıştır. Eskiden Dr. Fazıl Küçük'ün evi olan müze 1925 yılında kesme sarı taş ile inşa edilmiştir. Dr. Fazıl ailesi ile birlikte uzun bir süre boyunca bu evde yaşamıştır. 

Bu konutun zemin katı hasta muayene odası, üst katı da Dr. Fazıl Küçük'ün ailesi ile yaşadığı evi olarak kullanılmış. Küçük bir poliklinik ve mücadelenin başlayıp yönetildiği konut, 1997 yılında müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.  

Dr. Fazıl Küçük Müzesi girişi ücretsizdir.


Sarayönü Camii

Sarayönü Camii Sarayönü Camii

Serai Camii olarak da bilinen Sarayönü Camii, şu anda Lefkoşa'nın surlu kentinde bir camidir. Sarayönü Meydanı'na çok yakındır. 14. ve 15. yüzyıllarda, Lüzinyan ve Venedik yönetiminin hakim olduğu zamanlarda Karmelit Kilisesi'ne ev sahipliği yapmıştır. Osmanlı Devleti’nin, Kıbrıs'ın fethinden sonra 1571 yılında, Sarayönü Meydanı'na bir ordu kampı yerleştirmiş ve Karmelit Kilisesi, askerlerin ibadetini kolaylaştırmak için bir camiye dönüştürülmüştür. Bu yapının dış cephesi Gotik mimari örneklerini sergilerken, iç mekan klasik Osmanlı mimarisi baz alınarak dekore edilmiştir. Daha sonra tekrar restore edilerek yenilenen camiye Hint tarzı figürler de eklenmiştir. 

Geleneksel Kıbrıs stiline uygun dikdörtgen şeklinde bir camidir. Caminin ön cephesi at nalı şeklindeki kemerler ile birlikte beş bölümden oluşur. Minaresi taştan yapılmış ve caminin ana gövdesinden ayrılmıştır. 


Kıbrıs Özel Etnografya Müzesi

Etnografya Müzesi Etnografya Müzesi

Türk Cumhuriyeti  egemenliği altında Kıbrıs Adası'nda açılan ilk etnografya müzesidir. Kıbrıs'ın 150 yıllık geçmişini ele alarak yerli halkın geleneklerini ve günlük hayatlarını anlatan eserler sergilenir. Kıbrıs Özel Etnografya Müzesi Kıbrıs'ın geçmişine bir pencere açmaktadır. 

Kıbrıs Özel Etnografya Müzesi giriş ücreti yetişkinler için 30 TL, üniversite öğrencileri için 18 TL, okul grupları için kişi başı 6 TL ve 6 yaş ve altı için ücretsizdir. 


İplik Pazarı Cami

Lefkoşa İplik Pazarı Camii Lefkoşa İplik Pazarı Camii

Lefkoşa'nın surları arasında bulunan İplik Pazarı Sokağı'nda yer alır. Dış görünüşü sade olan küçük bir yapıdır. Son cemaat yerinin inşasında düzgün kesme taşlar kullanılmasına rağmen caminin diğer bölümleri kabaca kesilmiş sarı taşlar ile inşa edilmiştir.
H.1241 ve H.1242 tarihli iki yazıt son cemaat alanında bulunan kemerli caminin giriş kapısında bulunmaktadır.

Mihrap, farklı çiçek motifleri ile tasarlanmış bir ahşaba sahiptir. Caminin minaresi silindir gövdeli, tek şerefli ve örme taş külahlıdır. Caminin doğusunda bulunur.

İbadete açık olan camiye giriş ücretsizdir.  


Arabahmet Paşa Camii

Arabahmet Paşa Camii Arabahmet Paşa Camii

İsmini Kıbrıs'ın fethine katılan ve ilk vakıf kurucuları arasında bulunan Arabahmet Paşa'dan almıştır. Ayrıca cami Arabahmet Paşa Mahallesi'nde konumlandırılmıştır. 

Caminin zemini Ortaçağ'a ait 25 adet mezar taşı ile dekore edilmiştir. Daha sonra restorasyon çalışmaları düzenlenerek zemindeki bu taşlar sökülmüş ve Taş  Eserler Müzesi'ne gönderilmiştir. Caminin bahçe alanında bir adet şadırvan bulunur. Ayrıca Kamil Paşa ve İshak Paşa'nın mezarları da bu bahçede yer alır. 

İbadete açık olan caminin girişi ücretsizdir. 


Luzinyan Evi

Luzinyan Evi Luzinyan Evi

Luzinyan Evi, Kuzey Lefkoşa'nın Yeni Cami Mahallesi'nde inşa edilmiş bir konaktır. 15. yüzyılda Latin soyluları ağırlamak için bir konut binası olarak hizmet vermiştir. Osmanlı'nın Kıbrıs fethinden sonra ev yeniden dekore edilerek cumbalı pencereler eklenmiştir. Kaloria Al Efendi adında Türk ailesinin yaşadığı bu konak, 1872 yılında tamamen harap bir hale gelmiştir. 1958 yılından Classen ailesi tarafından ikamet yeri ve dokuma atölyesi olarak kullanılmıştır. Daha sonra ev bölünerek bir kısmı mültecilere ayrılmıştır.

1980'lerde Türk yetkililer tarafından boşaltılmıştır. Evin 1995 yılında Kıbrıs Türk Eserler Dairesi tarafından onarımı başlatılarak 1997 yılı Aralık ayında bir müze ve bir kültür merkezi olarak açılmıştır. 2013 yılında bina, resmi ve sosyal etkinliklerde kullanılmasını sağlayan bir başka tadilattan geçmiştir. Tesiste geleneksel Kıbrıs yemekleri sunan bir kafe de bulunmaktadır.

İki katlı bina, Lüzinyan Gotik mimarisinin ve Osmanlı mimarisinin birleşimidir. Giriş kapısının üzerinde oyulmuş Lüzinyan tasarımı gotik kemer vardır. Zemin kat geniş bir oturma odasına açılır. 1872 yılında Archduke Louis Salvator odaların, pencerelerin ve oymaların Türk ve Rönesans stilleri ile kabartılarak süslendiğini belirtmiştir. Avluda, üst kata açılan merdivenin yanında bir havuz vardır. İç avlu dikdörtgen bir plana sahiptir ve bu kemerler daha önce malikanenin uzantısının bir parçasıdır. 

Lüzinyan evi giriş ücreti 5 TL'dir. 


Lefkoşa Kent Surları ve Girne Kapısı

Girne Kapısı Girne Kapısı

Venediklilerin egemen olduğu dönemde şehri savunmak için eski Lüzinyan surlarının yerine inşa edilen yeni surlardır. 

3 mil uzunluğa sahip bu surlar daire şeklindedir. Surların toplam 3 kapısı ve ayrı ayrı birer kale sayılacak şekilde 11 burç vardır. Bu üç kapıdan en önemlisi kuzey yönünde yer alan Girne Kapısı'dır. Osmanlılar tarafından 1821 yılında restore edilen kapı günümüzde Lefkoşa Turizm Enformasyon Ofisi'ne ev sahipliği yapar.


Akkavuk Mescidi

Akkavuk Mescidi Akkavuk Mescidi

Lefkoşa'nın Akkavuk Mahallesi'nde bulunan bir mescittir. 1902 yılında inşa edilen mescidin küçük bir ortaçağ şapeli veya kilisesi olduğu ortaya çıkarılmıştır. 16. yüzyıla ait kalıplı kemerli pencere ile birlikte orijinal binanın apsisi kaldırılmıştır. Mescit kesme taştan yapılmıştır ve dikdörtgen planlıdır. Ön cephesinde üç keskin kemere sahiptir ve kemerler arasındaki boşluk tadilatta camla kaplanmıştır. Girişin karşısındaki güney duvarında bir mihrap vardır.  


Turunçlu Cami (Turunçlu Fethiye Cami)

Turunçlu Fethiye Camii Turunçlu Fethiye Camii

Turunçlu Fethiye Cami olarak da bilinen Turunçlu Cami, Lefkoşa'nın surlu kentindeki İplik Bazar-Korkut Efendi Mahallesi'nde bulunur. Beliğ Paşa Caddesi üzerinde yer almaktadır. Osmanlı dönemine aittir.

1825 yılında inşa edilen cami, Kıbrıs valisi Seyyit Mehmed Ağa tarafından yaptırılmıştır. Eski zamanlarda Fethiye Cami olarak da bilinir. Kısa bir süre sonra cami ayrıca tarihi bir okul olarak kullanılmaya başlanmıştır. Mehmed Ağa tarafından yıkılan tarihi okul, “Mekteb-i İrfane” adlı yeni bir okulla değiştirilmiştir. 1972 yılında yeniden tadilattan geçen yapıt tekrardan cami olarak hizmet vermeye devam etmiştir. 

Caminin kuzeydoğu-güneybatı yönünde dikdörtgen planlı bir yapısı vardır. Öndeki kuzey cephesi altı keskin kemerle desteklenirken, batı cephesi dört kemer ile desteklenmektedir. Mihrap ve minber barok özelliklerini göstermektedir. Kuzeydoğuda kadın bölümü olarak hizmet veren ahşap bir asma kat bulunur. Silindir şeklindeki minare kuzeydoğudadır ve bir süslü balkona sahiptir. 

İbadete  açık camiye giriş ücretsizdir.

Kendinizi evinizdeki rahatlıkta hissedebileceğiniz apart oteller için Lefkoşa apart oteller listemize uğramayı unutmayın.


Haydar Paşa Cami

Haydar Paşa Camii Haydar Paşa Camii

Haydar Paşa Camii, Kuzey Lefkoşa'daki tarihi bir camidir. Körfez kilisesi Ayia Sophia'dan sonra gelen en önemli gotik yapıya sahiptir. Bina, adanın Kıbrıs Krallığı yönetiminde, 14. yüzyılda inşa edilmiş ve Aziz Catherine Kilisesi olarak adlandırılmıştır. Lefkoşa'nın 1570 yılında Osmanlılar tarafından fethedilmesi üzerine bir camiye dönüştürülmüştür. 

İbadete açık olan camiye giriş ücretsizdir. 


Sultan II. Mahmut Kütüphanesi

Selimiye Cami'ni doğusunda yer almaktadır. Kütüphane II. Mahmut'un padişah olduğu dönemde Kıbrıs Valisi Ali Ruhi tarafından inşa edilmiştir. Tek kubbeli mekanı olan caminin revakı iki kubbeye sahiptir. Kesme taşlar ile yapılmıştır. "Fiha kütübün Kayyime" (Burası kütüphanedir) yazısı giriş kapısının tam üzerinde yazılıdır. 

Kütüphanenin kurulmasındaki temel amaç öğrencilerin kitap ihtiyaçlarını karşılayabilmesidir. Arapça, Osmanlıca ve Farsça dillerinde elyazması kitaplar yer alır. Sultan II. Mahmut Kütüphanesi günümüzde müzeye ev sahipliği yapmaktadır. 


Dükkanlar Önü Cami

Dükkanlar Önü Cami, Kuzey Lefkoşa'nın Karamanzade semtinde bir camidir. Ona "Tevfik Mescidi" adını veren George Jeffery'e göre, İtalya'nın 16. yüzyılda han olarak inşa edilmiş bir Venedik binasıdır. Muzaffer Haşmet Gürkan'ın süslü olarak nitelendirdiği binada, 14. yüzyıldan kalma Gotik kemerler ve gravürler vardır.

Osmanlı'nın Kıbrıs fethinden sonra bina, camiye çevrilmiştir. 18. yüzyılın başlarında yapı, Said Mehmed Ağa tarafından yenilenmiştir. 2011 yılında Türk Evkaf Dairesi, yerel Evkaf Yönetimi ile işbirliği yaparak camiyi restore ettirmiştir.


Lüzinyan Sarayı

Lüzinyan Sarayı, Lüzinyanların Lefkoşa'da İnşa ettiği üçüncü saraydır. İkinci Lüzinyan Sarayı yağmalanmadan önce üçüncü Lüzinyan Sarayı, Kıbrıs Adası'nın emniyet müdürü Sir Hugh de la Baume'un evi olarak kullanılmış. 

1427 yılında Lüzinyan Kraliyet Sarayı olarak hizmet vermeye devam etmiştir. Eskiden dük ya da vali burada ikamet edermiş. 1489 yılında Venediklilerin eline geçen saray, Venedik Valisi sarayına çevrilerek ismi Palazzo del Governo (Valinin Sarayı) olarak değiştirilmiştir. Osmanlılar Kıbrıs'a giriş yaptıktan sonra bu saray, Osmanlı valilerinin konağı olarak kullanılmaya başlanmış. 1878 yılında ise Britanya hakimiyeti altına giren saray devlet binası olarak kullanılmıştır. 1904 yılında harap bir halde olduğu gerekçesiyle yıkılarak yerine günümüzdeki Lefkoşa Mahkemesi inşa edilmiştir. 

Lüzinyan Sarayı giriş ücreti 5 TL'dir.