Gazimağusa kenti, Kuzey Kıbrıs’ın en çok tarihi güzelliklere sahip bölgesidir. Tarih boyunca birçok büyük medeniyete ev sahipliği yapması, bünyesinde çok fazla tarihi yapıyı bulundurmasına olanak sağlamıştır. Tarihi güzelliklerin yanı sıra söz konusu gezilecek yerler olduğunda, az çok doğal güzellikleri de mevcuttur.
Gazimağusa Gezilecek Yerler
Kantara Kalesi
Tarihi Kantara Kalesi
Hem doğal hem de tarihi güzelliğin bir arada bulunduğu Kantara Kalesi, Kıbrıs’ta bulunan üç haçlı kalesinden birisidir. Gazimağusa’ya 40 kilometre uzaklıkta bulunan Girne Dağları üzerine inşa edilmiştir.
Manzara seyrinin en iyi yapıldığı bölgelerden birisi olarak Kıbrıs’ın hem güney hem de kuzey kıyılarını ayaklar altına sermektedir. Gotik mimari biçiminde inşa edilmiş olup birçok yerel efsaneye konu olmuştur. MS 965 yılında inşa edildiği düşünülen Kantara Kalesi’nden kış aylarında 160 km uzaklıkta bulunan Lübnan'ın karlı dağlarını görmek bazen mümkün olmaktadır.
Giriş ücreti 7 TL’dir.
Kantara Kalesi'ne yakın göz alıcı dizaynları ile sizi cezbedecek oteller için Gazimağusa otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Salamis Antik Kenti
Salamis Antik Kenti
Gazimağusa’nın 6 kilometre kuzeyinde, Pedios nehrinin kıyısında yer alan Salamis Antik Kenti, Bronz Çağı’nın sonlarında kurulan bir şehirdir. Gazimağusa’nın en eski yerleşim yeri olarak ün kazanmıştır. Geçmişte yaşanılan birçok büyük depremin ardından terkedilen yapıdan günümüze Salamis Tiyatrosu, Ayia Epiphonios Bazilikası, Salamis Gymnasiumu, Salamis Nekropolü, Cellarga Toplu Mezarları ve Nikokreaon Anıtı gelmiştir.
Gazimağusa’nın en eski tarihini görmek isteyenlerce en çok ziyaret edilen bölge, günümüze kadar ulaşan harabeleri ile ilgi görmektedir.
Giriş ücreti 10 TL’dir.
Mağusa Surları
Mağusa Surları
Gazimağusa şehir merkezini neredeyse baştan sona kuşatan surlar, şehir içerisinde bulunan neredeyse tüm tarihi yapıları koruma görevini üstlenmiş gibi durmaktadır. Venedikliler döneminde inşa edilen surlar içerisindeki tüneller ve geçitler günümüze kadar orijinal halini koruyarak ulaşmıştır.
Surlarda bulunan cafeler, dükkanlar, mağazalar ve restoranlar tarih kokan şehirde zaman geçirmek için tavsiye edilen en güzel noktalar arasında yer alır.
Kıbrıs'taki tatillerinizde farklı fiyat seçeneklerindeki rahat konaklama hizmeti veren otelleri Kıbrıs otelleri sayfamızda listeledik.
Dipkarpaz Milli Parkı
Dipkarpaz Milli Parkı
Gazimağusa'ya en uzak konumda bulunan park, Kuzey Kıbrıs'ın en kuzey ucunda bulunan doğal bir milli parktır. Gazimağusa'dan yaklaşık olarak 2 saatlik bir mesafede bulunur. İçerisinde birçok yabani eşek cinsinin bulunması, Eşekler Cenneti olarak adlandırılmasına sebep olmuştur.
Karpaz Yarımadası'nın uç kısmında bulunan Dipkarpaz Milli Parkı altın rengi kumsalı, tertemiz denizi, el değmemiş yapısı ve içerisindeki tarihi yapıları ile ön plana çıkar.
Giriş ücreti 10 TL'dir.
Ayios Thrysos Kilisesi
Ayios Thrysos Kilisesi
Gazimağusa şehrine 26 kilometre uzaklıkta Maraş ilçesinde bulunan Ayios Thrysos Kilisesi aslında üç kiliseden oluşur. Birinci kilisenin tarihi 15. yüzyıla kadar uzanır. İçinde herhangi bir şey bulunmaz. Sadece tahtalar üzerine kazınmış işaretler mevcuttur.
İkinci kilise kıyıya daha yakın inşa edilen ve tam olarak yapılış tarihi belirgin olmayan küçük bir orta çağ kilisesidir. Genel olarak tarihlendirmesi 10. yüzyıl civarındadır. Üçüncü ve son kilise muhtemelen Bizanslılara ait olduğu düşünülen küçük bir mağara kilisesidir.
Giriş ücreti 7 TL’dir.
Aya Trias Bazilikası
Aya Trias Bazilikası
Aya Trias Bazilikası, Gazimağusa’nın kuzeyinde bulunan Sipahi köyündedir. Sahil yolundan birkaç yüz metre uzaklıkta bulunmaktadır.
6. yüzyılın başında inşa edilen bazilika, 7. yüzyılın Arap akınları sırasında yıkılır. Daha sonra terk edilir. Güneye, küçük bir kilise ve başka binalar inşa edilir. Bu binalar sırasıyla 9. yüzyılda terkedilmiş ve tahrip edilmiştir.
Bazilika'nın bugün görülebilen yeri, batı ucundaki bir giriş Atriumudur.
Giriş ücreti 7 TL’dir.
Maraş Hayalet Şehri
Maraş Hayalet Şehir
Gazimağusa'nın kıyı kesiminde yer alan Maraş şehri, günümüzde sivil insanların girmesinin yasak olduğu bir bölgedir. 1970'lerde yaşanan Kıbrıs Harekatı'ndan sonrasında kullanıma kapatılan şehir, daha öncesinde Avrupa yaşam tarzının en iyi yansıtıldığı bölge olmuştur.
Yapılan anlaşmalar sonucunda takas bölgesi olarak kalması, sadece askeri yönetimin bölgede hâkim olmasına neden olmuştur. Sahil kıyısından yaklaşık 40 yıldır kullanılmayan binaların ürkütücü tablosu görünmektedir.
Gazimağusa'da birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerler için Gazimağusa gezi rehberi yazımıza göz atabilirsiniz.
Lala Mustafa Paşa Camii – Aziz Nicholas Katedrali
Lala Mustafa Paşa CamiiGazimağusa'nın şehir merkezinde yer alan tarihi yapı, yaklaşık 700 yıldır şehrin simgesi haline dönüşmüştür. Bizanslılar zamanında bir katedral olarak hizmet veren yapı, Osmanlıların Kıbrıs'ı ele geçirmesiyle birlikte camiye dönüştürülmüştür.
Gotik tarzda bir mimari plan üzerine inşa edilmiştir. Avrupa'da ki katedrallere kıyasla çok daha güzel motiflere ev sahipliği yapmaktadır. Bahçesinde bulunan Cümbez Ağacı ve Tropikal İncir Ağacı, katedralin yapılış yıllarından kalma olduğu için, şehirde bulunan en eski varlıklar olarak ün kazanmıştır.
Giriş ücreti yoktur.
Othello Kulesi (Kalesi)
Othello Kulesi
Gazimağusa Limanı’nda yer alan Othello Kulesi, limanı denizden gelebilecek tehditlerden korumak amacıyla 14.yüzyılda inşa edilmiştir. Aslen bir kale olarak inşa edilmesine karşın, bölgeyi ele geçiren Venediklilerce şehrin sularına dahil edilmiştir.
Kapının girişinde bir zamanlar burayı ele geçiren Venedikli kaptana atıfta bulunan aslan heykeli yer alır. Aslan figüründe dikkat edilmesi gereken alt anlam ise, ön ayaklarının karada ve arka ayaklarının denizde olmasıdır. Bu da Venediklilerin hem karada hem de denizde üst düzey gücünü yansıtmaktadır.
Kalenin en alt kısmına sonradan eklenen koridorlar ise savaş durumunda askerlerin hızlı hareket etmesi amacıyla yapılmıştır. Günümüzde hala sağlam şekilde varlığını sürdüren yapının içerisinde çeşitli dükkanlar bulunmaktadır.
Giriş ücreti 9 TL’dir.
Kıbrıs'ta kesinlikle gitmeniz gereken yerleri rahatça keşfetmek için Kıbrıs gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.
Aziz Barnabas Manastırı ve İkon Müzesi
Aziz Barnabas Manastırı
Bir ikon müzesi olarak hizmet veren bir kiliseden, arkeolojik koleksiyona ev sahipliği yapan bir manastırdan ve azizin bedenini muhafaza eden bir şapelden oluşan Aziz Barnabas Manastırı ve İkon Müzesi, Gazimağusa’nın Tuzla ve Salamis bölgeleri arasında yer almaktadır.
Bağımsız Rum Ortodoks kurucularından birisi olan Aziz Barnabas adına inşa edilmiştir. 1750’lerde inşa edilen yapının orijinal hali günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Ortaçağ mimarisinin etki olduğu yapıda, duvarlara işlenmiş çeşitli motifler dikkat çekicidir.
Aynı zamanda Aziz Barnabas Manastırı ve İkon Müzesi’ne 100 metre uzaklıkta Aziz Barnabas’ın bedeninin bulunduğu bir mağara da yer alır. Diğer keşişler tarafından oyulan mağaranın 14 basamağı bulunur. Bir türbe gibi görünün yapının içerisi hala kutsal olarak sayılmaktadır.
Giriş ücreti 9 TL’dir.
Gazimağusa'da doğa ile iç içe mekanlara yakın konaklama seçeneklerini Gazimağusa herşey dahil sayfasında bulabilirsiniz.
Gazimağusa Günübirlik Gezilecek Yerler
Kıbrıs’ın gelişmiş ve turistik ilçeleri arasında yer alan Gazimağusa, Lefkoşa ve Girne’ye komşu bir konuma sahiptir. Tarihi ve doğal güzellikler yönünden zengin seçeneklere sahip olan ilçe, günübirlik geziler için ziyaretçilerine birbirinden farklı olanaklar sunmaktadır.
Girne Kalesi
Girne Kalesi
Gazimağusa ilçe merkezine yaklaşık olarak 75 km mesafede yer alan Girne Kalesi, deniz kenarında yer alan konumu ile büyüleyici bir tarih deneyiminin yanı sıra ziyaretçilerine eşsiz bir manzara sunmaktadır. Şehrin simgelerinden biri olan bu kale, Girne’ye yapacağınız günübirlik gezi dahilinde görebileceğiniz yerlerden biridir.
Bellapais Manastırı
Bellapais Manastırı
Gazimağusa ilçe merkezine yaklaşık olarak 76 km mesafede yer alan Bellapais, günümüzde Beylerbeyi Köyü olarak anılmaktadır. Nar ve limon ağaçları ile kaplı bu köyün en popüler noktası ile Gotik mimarinin en güzel örneklerinden biri olan Bellapais Manastırı’dır.
Barbarlık Müzesi
Barbarlık Müzesi
İlçe merkezine yaklaşık olarak 60 km mesafede yer alan Barbarlık Müzesi, kan donduran bir tarihin, tüm çıplaklığı ile gözler önüne serildiği noktadır. Binbaşı Nihat İlhan’ın evine yapılan saldırının sonucunda eşinin ve çocuklarının hayatını kaybettiği andan sonra müze haline getirilen evde, küvetteki kanlardan, duvardaki mermi izlerine kadar her şey görülmektedir.
Girne Plajları
Girne Plajları
Gazimağusa ilçe merkezine yaklaşık olarak 75 km uzaklıkta yer alan Girne hem tarihi dokusu hem de plajları ile şehrin en dikkat çeken bölgelerinden biridir. Günübirlik ziyaretler için de oldukça uygun olan ilçenin başlıca plajları Denizkızı Plajı, Camelot Plajı, Çatalköy Plajı ve Acapulco Plajı şeklindedir.
Gazimağusa'da ailenizle beraber büyük bir tesiste tatil yapmak için Gazimağusa tatil köyleri listemize göz gezdirebilirsiniz.
Karpaz Yarımadası
Karpaz Yarımadası
İlçe merkezine yaklaşık olarak 65 km mesafede yer alan Karpaz Yarımadası, şehrin en sakin ve doğal noktalarından biridir. Karpaz'da çevrede dolaşan eşekleri, tarihi yapıları ve Karetta Karettaların olduğu Altın Sahili ile Karpaz Yarımadası, Kıbrıs’ın hareketli eğlence dünyasından günübirlik olarak uzaklaşabileceğiniz ve dinlenebileceğiniz bir noktadır.