Bandırma'da Gezilecek Yerler

Marmara Denizi kıyısında yer alan Bandırma, Balıkesir’in merkez ilçelerinden sonra en büyük ve en gelişmiş ilçesidir. Bu gelişmişlik seviyesine ulaşmasında Bandırma Limanı büyük bir katkı sağlamıştır. Bandırma, Balıkesir merkeze yaklaşık 100 km uzaklıkta bulunmakta ve merkez kadar gelişmiş olan ilçedir.

Bandırma kentinin tam olarak ne zaman kurulduğu bilinmemekle birlikte bazı araştırmalarda kentin MÖ 8. veya 9. yüzyıllar arasında Bandırma ilçesine yakın bir konumda olan Kyzikos şehri ile yakın zamanlı olarak kurulmuş olabileceği bilgisine ulaşılmıştır. Tarihte birçok egemenlik tarafından ele geçirilen bölgede Frigler, Mysialılar, Persler, Makedonlar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Karesi Beyliği ve Osmanlılar hüküm sürmüşlerdir.

19. yüzyılda İstanbul’dan ticaret gemilerinin geldiği bilinen Bandırma’ya 20. yüzyılın başında uluslararası ticaret yapan gemiler de gelmeye başlamıştır. Ayrıca 1912 yılında Bandırma ile İzmir arasında açılan demiryolu sayesinde ulaşım açısından çok gelişmiş bir yapıya kavuşmuştur.

1973 senesinde modern limanı açılan Bandırma, teşvikler ve yatırımlar ile birlikte gelişimini büyük bir hızla gerçekleştirerek Türkiye’nin en önemli kentlerinden biri haline gelmiştir. Bandırma, gezilecek yerler arasında hem tarihi hem de doğayı en güzel şekilde sunmaktadır.

Bandırma'da aileniz ile birlikte keyif dolu bir tatil için tüm uygun fiyatlı konaklama hizmetleri Bandırma otelleri sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Atatürk Parkı

Burhaniye Atatürk Parkı Burhaniye Atatürk Parkı

Atatürk Parkı, Bandırma merkezde, limana yakın bir konumda, yakın ilçelerden Erdek üzerinde bulunmaktadır. Bandırma halkının daha önceleri Ziraat Bahçesi olarak adlandırdığı bir mesire alanı iken yapılan peyzaj çalışmaları sayesinde modern bir görünüme kavuşan park yerli halk tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.

Bandırma Arkeoloji Müzesi’ne çok yakın bir konumda yer alan Atatürk Parkı, ailecek piknik yapmak, yürüyüş yapmak veya oturup sohbet etmek için gayet uygun gezilecek yerler arasında karşımıza çıkmaktadır.

Yeşillikler içinde harika bir alan olan Atatürk Parkı’nı, Bandırma Arkeoloji Müzesi gezisine ekleyip bölgenin tadını çıkarabilmek mümkündür.

Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Balıkesir otelleri sayfasında listeledi.


Son Kurşun Anıtı

Son Kurşun Anıtı Son Kurşun Anıtı

Bandırma, Kurtuluş Savaşı sırasında düşman işgalinden son kurtulan yerlerden birisidir. Düşman kuvvetleri, liman dolayısıyla büyük bir öneme sahip olan Bandırma ilçesinin son ana kadar bırakmak istememişlerdir. Son silahlı çatışma ise Son Kurşun Anıtı’nın bulunduğu yerde gerçekleşmiştir.

Ayyıldıztepe’de yaşanan çarpışmada 61. Alay Komutanı Yarbay Vecihi Bey ve Binbaşı Süleyman Bey de dâhil olmak üzere burada 80 asker şehit olmuştur. İşte burada şehit olan vatan evlatları için Cumhuriyetimizin 50. yılı anısına bir anıt yapılması kararlaştırılmış ve anıt 1974 yılında tamamlanmıştır.

Yaklaşık 30 metre çapında dairesel bir zemin üzerinde, 25 metre yüksekliğe sahip 8 tane birbirine çatılmış silah şeklinde yapılan anıt, artık savaşın bittiği ve silahlara gerek kalmadığı anlamına gelmektedir. Ayrıca anıtın çevresinde gezilecek yerler arasında bulunan ufak çaplı bir müze, kafeterya, otopark ve yönetim binası da yer almaktadır.

Son Kurşun Anıtı, Bandırma merkezden yaklaşık 8-10 km uzaklıkta, Ayyıldıztepe üzerinde bulunmaktadır. Çanakkale yolunun 7. km’sinden sağa dönülüp 3 km sonra anıtın bulunduğu konuma ulaşılmaktadır.


Kuşcenneti Milli Parkı

Kuşcenneti Milli Parkı Kuşcenneti Milli Parkı

Kuş Cenneti Milli Parkı, Bandırma Susurluk yolu üzerinde yer alan Kuşcenneti Mahallesi sınırları içerisinde tam bir doğa harikasıdır. Yanında bulunan Manyas Gölü, Bandırma sınırlarında ziyaret edilebilecek doğal güzelliklerdendir. 1959 yılında milli park ilan edilen bölge göl çevresiyle birlikte 1981 yılında 1. derece doğal sit alanı statüsüne alınmıştır. Bölgenin koruma alanında bulunması kuşların güvenliğini büyük ölçüde sağlamış ve kuş nüfusunun devamlılığını sağlamıştır.

Afrika kıtasından Avrupa ve Asya kıtalarına göç eden göçmen su kuşlarının göç güzergâhı üzerinde bulunmaktadır. Gölün dipte yaşayan canlılar ve planktonlar bakımından oldukça zengin bir yapıya sahip olması kuşlar başta olmak üzere birçok canlıya hayat vermesine olanak sağlamaktadır.

Manyas Gölü 266 kuş türünün yanı sıra 23 balık türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Bu kuş türlerinden 66 tanesi aynı zamanda her sene düzenli bir biçimde burada kuluçkaya yatmaktadır. Bu türlerden nesli tehlike altında olan tepeli pelikan ve küçük karabatak Kuş Cenneti’nde önemli sayıda üremektedir.

Milli park sınırları içerisinde müze ve kuş gözlem kuleleri bulunmakta olup dürbünlerle kuşları ürkütmeden gözlem yapabilme olanakları bulunmaktadır. Ayrıca 1987 yılından beri Uluslararası Kuş Cenneti Kültür ve Turizm Festivali bünyesinde, paneller, tiyatrolar ve sergiler düzenlenerek hem farkındalık yaratılmakta hem de bölgenin tanıtımı uluslararası çapta yapılmaya çalışılmaktadır. Bandırma gezilecek yerler listesinde doğal güzelliği ile ön plana çıkmaktadır.

Müze Kart’ın geçerli olmadığı Kuşcenneti Milli Parkı’na giriş ücreti kişi başı 6 TL, otomobil için ise 15 TL'dir.


Bandırma Arkeoloji Müzesi

Bandırma Arkeoloji Müzesi Bandırma Arkeoloji Müzesi

Müze binasının yapımına Bandırma halkı tarafından Bandırma Müze Yaptırma ve Yaşatma Derneği kurularak başlanmış ancak 1995 yılında Kültür Bakanlığı’na devredilmiş ve Bandırma Arkeoloji Müzesi 2003 yılında hizmete açılmıştır.

Müzede Bandırma ilçesine yakın konumda yer alan Kyzikos Antik Kenti ve Daskyleion Antik Kenti’nden çıkarılan eserler sergilenmektedir. Müzede iki adet sergi salonu, laboratuvar, kütüphane ve konferans salonu bulunmaktadır.

Yaklaşık 1200 eser sergilenen Bandırma Arkeoloji Müzesi’nde antik kentlerin kurucuları olan Persler ve Romalılara ait mühür baskıları, mezar stelleri, rölyefler ve her iki medeniyete ait sikkeler de dâhil olmak üzere birçok eser sergilenmektedir. Tarihi yolculuğa çıkmak isteserseniz, Bandırma gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

Müze, Bandırma ilçesinin en merkezi yeri olan sahile yaklaşık 2-3 km uzaklıkta bulunmaktadır. Ayrıca müze Atatürk Parkı’na çok yakın bir konumda bulunmakta olup ulaşımı çok kolay bir şekilde sağlanmaktadır.

Müze, Pazartesi günleri hariç olmak üzere haftanın diğer günlerinde 08.30 ile 17.30 saatleri arasında ziyarete açık olup müzeye giriş ücreti yoktur.

Dünyaca ünlü sahillere, plajlara ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapan Bandırma'yı daha fazla keşfetmek için Bandırma gezi rehberi kategorimizi kontrol etmeyi unutmayın.


Daskyleion Antik Kenti

Daskyleion Antik Kenti Daskyleion Antik Kenti

Manyas Kuş Gölü isimli gölün bir kolu olan Kara Dere’nin hemen yanında, Bandırma gezilecek yerler arasında bulunan Daskyleion Antik Kenti, Bandırma ilçe merkezine 30 km uzaklıktadır. günümüzde bir mahalle statüsündeki Ergili’nin 2 km doğusundadır.

Daskylos olarak bilinen Lidya Kralı Sardis’in adını MÖ 7. yüzyılda çıkan hanedan savaşlarından kaçıp buraya gelmesinden dolayı almış olan kent, Truva’ya benzer şekilde en erken dönem yerleşimlerinden biridir. Mysia Antik Bölgesi’nde bir yer almasından dolayı oldukça büyük öneme sahiptir. Kentte yapılan kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkan buluntular, Bandırma Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. 

Eski bir Zerdüşt tapınağına ev sahipliği yapan ve kazı çalışmaları devam eden tek Pers valilik merkezi olarak bilinen kent, bu özelliği ile dünyada türünün tek örneğidir. Yapılan çalışmalar esnasında Pers Valiliği'ne ait bir aile mezarı ve saray ortaya çıkarılmıştır. En parlak dönemlerini Pers Valiliği zamanında sürdürdüğü dönemde yaşayan Daskyleion, Antik Çağ’ın en önemli ticaret merkezlerinden biri olarak bilinmektedir.

Kazı çalışmaları 1952 yılında Kurt Bittel’in kentin yerini saptamasından sonra başlatılmıştır. Sonrasında Ekrem Akurgal öncülüğündeki kazı ekibi 5 yıl boyunca çalışmalarını sürdürmüştür. Tam 25 yılın ardından 1988 yılında Tomris Bakır, çalışmaları kaldığı yerden devam ettirmiştir. Günümüzde Kaan İren tarafından yürütülen kazılarda Anadolu ve Persler hakkında geniş bilgiler edinebilecek pek çok kalıntı ortaya çıkarılmaktadır.


Eski İskele Binası

Eski İskele Binası Eski İskele Binası

Bandırma merkezde 1926 yılında yapılan iskele binası, 1933 ile 1954 yılları arasında yaklaşık 20 yıl boyunca belediye binası olarak da kullanılmıştır. Üç katlı olarak yapılan yapının orijinal kubbeleri bulunmaktaymış ancak kubbelerin şiddetli rüzgâra dayamamasından dolayı kubbeler kaldırılarak yapıya düz çatı şekli verilmiştir.

Milli Mimari Akımı'nın tipik bir örneği olan Bandırma İskele Binasın'da gezilecek sivri kemerler, saçaklı çatılar, tonozlar, korniş ve çini kaplamaları ile takdire şayan bir yapıdır. İskele binası, Bandırma ilçesinin simgesel yapılarından biri olmayı başarmıştır.

Bandırma gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken bu tarihi yapı, denize yapılan dolgulardan sonra günümüzde denizden uzaklaşmış durumdadır. Bu zamana ulaşana kadar bu eski iskele binası; belediye binası, lokanta, kahvehane, farklı dükkânlar, banka şubesi ve astsubay gazinosu gibi birçok farklı amaçla kullanılmıştır.

Günümüzde Belediye Nikâh Salonu olarak kullanılan bina Bandırma’ya gelindiğinde gezilmesi gereken en önemli tarihi yapılardan biri olarak göze çarpmaktadır.

Balıkesir'deki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak Balıkesir gezi rehberi sayfamızı okumayı unutmayın.


Haydarçavuş Camii

Haydarçavuş Camii Haydarçavuş Camii

Bandırma merkezde, Cumhuriyet Meydanı üzerinde bir konumda bulunmaktadır. Haydar Çavuş, II. Selim (Sarı Selim) zamanında Bandırma’ya gönderilmiştir. O zamanlarda bugünkü caminin bulunduğu yerde yerleşim olmayıp burası sadece liman işlevi görmektedir. Haydar Çavuş, limanın olduğu bölgeye cami ve külliyesi, mektep, dükkânlar ve hamam gibi birçok vakıf eseri yaptırmış ve kent yerleşimi zamanla buraya taşınmıştır.

Hardarçavuş Camii, bugünkü Bandırma kentinin ilk yapılarından biri olarak bilinmektedir. Ancak cami ilk zamanlardaki yapısını gerek yangınlar gerekse savaş dolayısıyla koruyamamış ve birkaç kez yeniden yapılmak zorunda kalmıştır.

Bandırma ilçesinin en önemli tarihi eserlerinden biri olan Haydarçavuş Camii, tek kubbeli ve kare planlı bir yapıya sahiptir. Cami bir külliye şeklinde yapılmış ve gezilecek yerler arasında medrese ve kütüphane gibi yapılar barındırmaktadır.

Caminin ilk yapılışı 16. yüzyılın son çeyreğinde büyük olasılıkla 1582 tarihinde olmakla birlikte ahşaptan yapılan bu cami 1874 yılında meydana gelen büyük Bandırma yangınında külliyesiyle birlikte yanmış ve geriye pek bir şey kalmamıştır. Yangından 10 sene sonra 1884 yılında inşası tamamlanan Haydarçavuş Camii ikinci kez ibadete açılmıştır. Son olarak I. Dünya Savaşı esnasında tamamen yıkılmasa da büyük hasar gören ve hatta kubbesi çöken cami daha sonra onarılmış ve tekrar ibadete açılmıştır.

Haydarçavuş Camii gerek yapısal özellikleriyle ve gerekse hazin tarihiyle Bandırma ziyaretinde kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yerler arasındadır.


Bandırma Günübirlik Gezilecek Yerler

Bandırma, gerek tarihi gerekse doğasıyla beraber Balıkesir ilinin en önemli ilçeleri arasındadır. Bandırma ilçesinin yanı sıra çevresinde bulunan gezilecek yerler de tatilinizin anlam kazanmasına yardımcı olacaktır.


Şeytan Sofrası

Şeytan Sofrası Şeytan Sofrası

Şeytan Sofrası Bandırma ilçesine yaklaşık 240 km uzaklıktadır. Sarımsaklı’ya yakın konumda olan Şeytan Sofrası günün en güzel manzarasını izleme fırsatı vermektedir. Özellikle doğa ve yaz tatili yapmak isteyenlerin gezilecek yerler listesinde tercih ettiği bir yerdir.

Bandırma ilçesinde aileniz ile bir arada keyifli, konforlu bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Bandırma aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Kapıdağ Yarımadası

Kapıdağ Yarımadası Kapıdağ Yarımadası

Kapıdağ Yarımadası Bandırma ilçesine yaklaşık 25 km uzaklıktadır. Doğa harikası olarak tanımlanan Kapıdağ Yarımadası, doğa severlerin gözdesidir. Her yıl birçok turist hem doğa hem de yaz tatili yapmak için yarımadayı ziyaret etmektedir.


Gönen Kaplıcaları

Gönen Kaplıcaları Gönen Kaplıcaları

Gönen Kaplıcaları Bandırma ilçesine yaklaşık 45 km uzaklıktadır. Gönen'de adından dünyaya söz ettirmiş olan Gönen Kaplıcaları, Gönen Çayı kenarında sağlık turizmi adına hizmet veren yerler içerisindedir.


Antandros Antik Kenti

Antandros Antik Kenti Antandros Antik Kenti

Antandros Antik Kenti, Bandırma ilçesine yaklaşık 200 km uzaklıktadır. M.Ö. 10. yüzyıldan günümüze dek ulaşmayı başarabilmiş olan antik kent, gezilecek yerler arasında görülmeye değer güzergahlardandır. Stratejik konumundan kaynaklı döneminin önemli bir iskan noktası idi.

Bir çok özel aktiviteleri ile lüks bir konaklama deneyimi yaşayabileceğiniz Bandırma lüks oteller listemize uğramayı unutmayın.


Agios Yannis Kilisesi

Agios Yannis Kilisesi Agios Yannis Kilisesi

Agios Yannis Kilisesi, Bandırma ilçesine yaklaşık 230 km uzaklıktadır. Kilise yakın tarihte Rahmi Koç Müzesi’ne bağlı kültür noktası olarak hizmet vermektedir. Şirin görünümlü bu tarihi yapı gezilecek yerler arasında oldukça dikkat çekmektedir.


Kyzikos Antik Kenti

Kyzikos Antik Kenti Kyzikos Antik Kenti

Balıkesir iline bağlı Erdek ilçesinde yer alan Kyzikos Antik Kenti, Bandırma merkeze 12 kilometre uzaklıktadır. Hadrian Tapınağı, Hadrian Agorası, sur duvarları ve amfitiyatrosu ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında ön plana çıkmaktadır.