Assos'ta Gezilecek Yerler

Önemli tatil rotaları arasında kabul edilen Assos, Çanakkale iline bağlı Ayvacık ilçesinin en yüksek tepesi üzerinde paralel bir şekilde uzanmaktadır. Sönen bir volkan üzerine kurulan köyün geçmişi M.Ö. 6. yüzyıla dayanmaktadır. Assos, gezilecek yerler açısından zengin seçenekler ile konuklarını karşılamaktadır.

Assos'ta andezit kayalıkların yoğun bir şekilde bulunması, bölgedeki tarihi yapıların da günümüze kadar zarar görmeden gelmesine olanak tanımıştır. Ayrıca Assos'un denize sıfır konumu, ziyaret edilmesindeki temel sebepler arasındadır. Assos, tarihi yerleri ve doğal güzellikleri ile keşfedilmeyi bekleyen bir tatil noktasıdır. 

Assos'ta kendinizi yabancı hissetmeyeceğiniz keyifli bir tatil geçireceğiniz konaklama seçeneklerini sizin için Assos otelleri sayfamızda listeledik.


Kadırga Koyu

Kadırga Koyu Kadırga Koyu

Kadırga Koyu, Assos bölgesinin en popüler doğal güzellikleri arasındadır. Assos'a 10 dakika yürüme mesafesinde olan koya ulaşım sağlamak için zeytin ağaçları ile çevrili güzel bir yoldan geçilmektedir. Deniz suyunun temiz olması ile dikkat çeken Kadırga bölümünün sahil şeridi taşlıktır ve mavi bayrak ödülüne sahiptir. Denize girilir bir koy olması, daha çok beğeni toplamasına sebep olmuştur.

Osmanlı Dönemi’nde hasarlı olan kadırgalar, Kadırga Koyu üzerinde tamir edildiği için Kadırga ismini bu sebepten ötürü almıştır. Günümüze kadar iyi bir şekilde gelmiş doğası ile Assos gezilecek yerler listesinde ilk sıralardadır. Doğa ile iç içe ve güzel bir yer arayışında olanların popüler noktasıdır. Ayrıca Kadırga Koyu'na yakın deniz kenarında ya da yakın çevresinde konaklama için tercih edebileceğiniz otel seçenekleri de mevcuttur.

Kadırga Koyu girişi için herhangi bir ücret ödenmesi gerekmemektedir.


Assos Antik Kenti (Behramkale)

Assos Antik Kenti Assos Antik Kenti

Çanakkale ilinin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyü üzerinde gezilecek yerler arasında olan Assos Antik Kenti, Troas olarak bilinen bölgenin güneyine kurulmuştur. Volkanik bir tepenin zirvesini ve yamaçlarını kaplamaktadır. Geçmişten günümüze kadar Lidya, Pers, Pergamon ve Roman dönemlerinde aktif bir şekilde kullanılan Assos'un terk ediliş dönemi Orta Çağ’dır. Assos, ilk olarak 1880 ile 1883 yılları arasında araştırmacılar tarafından keşfedilmiştir. 

Antik kentin aktif şekilde kullanıldığı dönemlerde en zengin kentlerden olmasının sebebi tek büyük limana sahip olmasıdır. Assos'un önemli olmasındaki sebeplerden bir diğeri de Aristo’nun burada 3 yıl yaşamış olup, burada bir felsefe okulu kurmuş olmasıdır. Assos'ta Pavlus’da vakit geçirdiği için Hristiyanlar tarafından kutsal sayılmaktadır. 

Antik kentin gezilecek yerler arasında sunduğu Athena Tapınağı, Assos Nekropolü, mezarlar, Agora ve meclis binası, oldukça dikkat çekici tarihi yapılardır. Assos gezi rehberi eşliğinde keşfe çıkmanız da mümkündür.

Assos Antik Kenti’ne giriş 25 TL’dir. 

Tarihi ve turistik mekanlar ile plaja yakın konaklama seçenekleri için Çanakkale otelleri adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.


Athena Tapınağı

Athena Tapınağı Athena Tapınağı

Assos Antik Kenti içerisinde yer alan Athena Tapınağı, günümüze kadar iyi bir şekilde gelmiş olan yapılardandır. Assos gezilecek yerler planında mutlaka bulunması gerekmektedir. Zeus’un kızı ve Olimpos Dağı’nın 12 tanrısından birisi olan Athena, burada kentin koruyucusu kabul edilmektedir. Athena Tapınağı'nın popüler olmasındaki bir diğer etken ise, gün batımı manzarasının çok güzel oluşudur.

Araştırmalardan sonra Assos'ta bulunan bu tapınakta yer alan Athena heykelinin yurtdışından gelen görevliler tarafından götürüldüğü iddia edilmektedir. Aynı zamanda sütunlar üzerinde yer alan kabartmalar ise Louvre Müzesi, Boston Müzesi ve İstanbul Arkeoloji Müzesi içerisinde sergilenmektedir. 


Assos Antik Liman

Assos Antik Liman Assos Antik Liman

Assos bölgesinde en dikkat çekici yerlerden birisi olan Assos Antik Liman, sit alanı olarak koruma altındadır. Zamanla dalgakıranlar yüzünden büyük zarar gören liman, bakanlık tarafından 2000 yılında restore edilmiş ve orijinal dokusu bozulmadan bu işlem gerçekleştirilmiştir. Assos Antik Limanı, tarihi dokusu, gün batımında deniz ve dağ manzarası ile Assos gezilecek yerler arasına mutlaka eklenmesi gerekmektedir.

Antik liman yapıldığı dönemlerde odun, kereste ve meşe palamudu ihraç edilmesi amacıyla kullanılmıştır. Gezinizi tamamladıktan sonra çevresinde konaklayabileceğiniz butik otel seçenekleri, keyifli vakit geçirirken en taze balık çeşitlerini tadabileceğiniz restoranlar ve kafeler yer almaktadır. Ayrıca denize girmek isteyenler için belirli alanlara ev sahipliği yapmaktadır. Limana iniş yapılan yolun virajlı olmasından dolayı aracı dikkatli sürmeniz önerilmektedir. 


Antik Tiyatro

Antik Tiyatro Antik Tiyatro

Assos Antik Kenti sınırlarında gezilecek yerler arasında olan Antik Tiyatro’nun Romalılar tarafından inşa edildiği düşünülmektedir. Toplam 2500 kişi kapasiteli bir yere sahip olan tiyatro, doğal bir oluşum olan kaya oyuğunun içerisine yapılmıştır. Assos'ta bir süre sonra gerçekleşen bir deprem sonrasında ise büyük zarar görmüştür. 

Gerçekleştirilen diğer araştırmalar ile sonraki dönemlerde taş ocağı amacıyla kullanıldığı da ortaya çıkarılmıştır. Orijinal dokusu zarar görmeden restore edilmiştir ve günümüzde 1500 kişilik kapasitesi ile festival ve konserler için kullanılmaktadır. Gün batımı esnasında muhteşem bir manzara ile ziyaretçilerini karşılamaktadır.


Behramkale Köprüsü

Behramkale Köprüsü Behramkale Köprüsü

1. Murat Hüdavendigar’ın emri üzerine 14. yüzyılda Tuzla Çayı üzerine inşa edilen Behramkale Köprüsü, Behramkale köyü sınırlarında Assos gezilecek yerler listesinde bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 600 yıllık köklü tarihe sahip olan köprüden araçların geçmesi yasaktır. 

3,50 metre genişliğindeki köprünün uzunluğu 80 metredir. İnşasında kesme taş kullanılmıştır. Burada kitabe olmadığı için detaylı bilgi edinilememiştir fakat yapılan araştırmalara göre erken Osmanlı Dönemi’nde inşa edildiği net bir şekilde anlaşılmıştır. 

Assos'ta aileniz ile birlikte güzel bir vakit geçirmek için ekibimizin hazırlamış olduğu Assos gezi rehberi sayfasını incelemeyi unutmayın.


Behramkale Murat Hüdavendigar Camii

Behramkale Murat Hüdavendigar Camii Behramkale Murat Hüdavendigar Camii

Assos’ta yer alan bir diğer tarihi yapı ise Behramkale Murat Hüdavendigar Camii’dir. 238 metre yükseklikteki konumuyla muhteşem bir güzelliği gözler önüne sermektedir. Ayrıca yapılan araştırmalara göre 14. yüzyılın sonlarında inşa edilen bir yapı olduğu ortaya çıkarılmıştır. 

Kare planlı inşa edilmiş olup, tek kubbeye sahiptir. Caminin ana kapısı Carnelius Kilisesi’nin orijinal kapısıdır ve zarar görmeden günümüze kadar ulaşabilmiştir. İnanç turizmi amacıyla Assos gezilecek yerler arasına mutlaka eklenmesi gerekmektedir.

Çanakkale'ye gittiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Çanakkale gezi rehberi sayfasını kontrol edebilirsiniz.


Apollon Smitheus

Apollon Smitheus Apollon Smitheus

Troas bölgesindeki en önemli kült merkezlerinden birisi olan Apollon Smitheus, geç Helenistik Dönem’de kutsal bir yer olarak kabul edilmektedir. İ.Ö. 5000’li yıllarda kurulmuş kalıntılara ev sahipliği yapmaktadır. 

Ion tarzını yansıtan mimarisi ile dikkat çekmekte olup, sütunları Mimar Hermogenes tarafından yapılmıştır. Yapının ana kısmı volkanik tüf taşı ile alt bölümleri ise 3 farklı taş türü ile yapılmıştır. Burada, pronaos, naos ve opisthodomos olmak üzere 3 oda bulunmaktadır. Assos gezilecek yerler arasına eklenerek mutlaka tarihi bir yolculuğa çıkılması önerilmektedir.

Apollon Smitheus’a giriş ücreti 10 TL’dir. 

Assos'ta özellikle mütevazi konaklama talebi olanlar için uygun fiyat seçeneğinde listelenmiş olan Assos pansiyon kategorimize göz atabilirsiniz.


Assos Günübirlik Gezilecek Yerler

Assos, başta tarihi yapıları olmak üzere yemyeşil doğasıyla da öne çıkan güzel bir bölgedir. Bünyesinde gezilip görülmesi gereken birçok turistik yeri barındırmaktadır. Gezilecek yerler, Assos ile sınırlı kalmamaktadır. Assos'a yakın çevre bölgelerde de keşfe çıkılabilecek yerler mevcuttur. 


Babakale

Babakale Babakale

Çanakkale ilinin Ayvacık ilçesinde yer alan Babakale köyü, Assos'a 30 kilometre uzaklıktadır. Yaklaşık olarak yarım saat yapacağınız bir yolculuk sonrası kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Babakale hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile günübirlik gezilecek yerler arasında ön plana çıkan bir köy olarak dikkat çekmektedir. Geçmişten günümüze kadar birçok medeniyetin yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Eski zamanlarda günümüze kadar balıkçı köyü olarak bilinmekte olup, en güzel balık çeşitlerini bulabileceğiniz bir yerdir.


Şahindere Kanyonu

Şahindere Kanyonu Şahindere Kanyonu

Balıkesir iline bağlı Edremit ilçesinde yer alan Şahindere Kanyonu, Assos'a 41 kilometre uzaklıktadır. Yaklaşık olarak 40 dakika yapılacak bir yolculuk sonrasında ulaşım sağlanabilmektedir. Genellikle piknik amacıyla tercih edilmektedir. Mutlaka gezilecek yerler arasında bulunması gereken kanyonun toplam uzunluğu 26 kilometredir. 

Assos tatilinizde doğa ile iç içe sakin, huzurlu bir ortamda konaklamak isteyenler için Assos bungalow sayfamızda yer alan seçenekleri değerlendirebilirsiniz.


Tahtakuşlar Etnografya Galerisi

Tahtakuşlar Etnografya Galerisi Tahtakuşlar Etnografya Galerisi

Tahtakuşlar Etnografya Galerisi Balıkesir iline bağlı Edremit ilçesinde yer almaktadır. Tahtakuşlar Etnografya Galerisi, Assos'a 52 kilometre uzaklıktadır. Bir saat yolculuk ile kolay bir şekilde ulaşım sağlanabilmektedir. Konar – Göçer Türk boylarına ait önemli ve ilginç bilgilere erişilebilecek önemli bir müzedir. Assos'a gelenlerin günübirlik olarak keşfe çıkması gereken önemli yerlerden bir tanesidir.